Det har blitt en del skolegang opp gjennom åra, og én skole skiller seg ut. Jeg gikk på Foss på Løkka i fem år, to års hvileskjær på realskolen, og tre topp skoleår på gymnaset. Jeg lar realskolen hvile, her handler det om gymnastida.

Vi hadde for lengst flytta fra Løkka til OBOS-herligheten på Lambertseter, godtebutikken vår på Løkka var historie. Jeg pendla fra Lambertseter. Spelte fotball i Vålerenga og hockey i drabantbyen, men å gå på skole der var uaktuelt. Så jeg sto opp klokka fem, tok blåtrikken, og gikk med avisa på Vålerenga og Kampen før skoledagen på Foss begynte.

Akerselva1958Ottar GladtvedtOM
Akerselva – for 65 år siden … (Foto: Ottar Gladtvedt/OM)

Jeg blir fremdeles blank i øya når jeg går tur langs Akerselva forbi skolen min. Skolen åpna i 1900 som folkeskole, var datidas største og dyreste skole, bygd for å ta imot maks 2000 elever. I 1909 gikk hele 2163 elever på Foss! Fra 1937 blei det middelskole og gymnas. Da jeg gikk der på 1970-tallet, gikk 6-700 elever der.

Foss skole 1910
Foss skole i 1910 (Foto: ukjent-OM)

Har du lyst til å spandere en virtuell kopp kaffe på oss? Her på ReiseKick kan du lese mer enn 450 reiseartikler fra inn- og utland helt gratis. Vi jobber iherdig med å publisere enda flere artikler med reiseinspirasjon og gode tips.

ReiseKicks egen e-bok om Oslo på 60-tallet – kjøp E-boken her!

En samling små tidsreiser fra en kjent og kjær tid. Jeg vokste opp midt i Oslo på 1960-tallet, og var ustanselig på farten. Minnene er fragmentariske, og tidsreisene basert på mine opplevelser.

Dette er boken for mimring!

E-boken inneholder 22 herlige historier, og koster kun kr 149,-.
Kjøp den her! Du betaler med VIPPS, og laster den ned direkte.

Lærerne på Foss var prima vare, enten det var gamle Dammerud, Fangberget eller Rønning. Jeg tok engelsklinja etter å ha vært i to-årig krig med mattelæreren på realskolen. Jeg var idrettsfreak, men hadde Torstein Grythe, dirigent for Sølvgutta, som musikklærer. Det var nok hans ære at jeg noen år seinere sto på scenen og spilte gitar og blokkfløyte med ganske drøy selvtillit!

Bernt spiller gitar
Målbevisst gitartrening av en ung mann for hundre år siden …

Foss var byens beste idrettsgymnas på den tida, musikkprofilen kom seinere. Vi var en gjeng som jogga langs Akerselva før de andre kom på skolen, og Grete Andersen (Waitz) var en av gutta. Vi to var gode venner, en flottere idrettsjente har Norge aldri hatt. Den gang løp Grete 800 og 1500 meter, og én ting var bankers: Med Grete på den lengste etappen var det umulig for Foss å tape skolestafetter i Oslo på den tida.

Øvre Foss 1985
Øvre Foss rett nedenfor skolen (Foto: 1985-SigurdSenje-OM)
Åmot bru-1988-SigurdSenje-OM
Denne brua gynga da vi jogga over den (Foto: Åmot bru-1988-SigurdSenje-OM)

Gymlærera våre fortjener kred: Knut «Bossen» Osnes, som spelte for og trente Lyn og snakka en sunnmørsk dialekt ingen på Løkka skjønte. Husker også Eystein Enoksen, også han med et snev av dialektisk trøbbel, selv om han var en überkul fyr i 20-årene. Etter at musikklinja blei oppretta tidlig på 70-tallet, blei det stadig mer musikk. Foss var uansett Foss. Ingen over, ingen ved siden.

Ukjent1965Foss gymnassamfunnArbArk
Besøk av Gerhardsen på skolen – kofte, skinnslips og sleik var in … (Foto: Ukjent/1965/ArbArk)

Skole er rare greier, plutselig er siste skoledag der, og så forsvinner folka, og vimser rundt i livet som forvirra flaggermus, som forresten var logoen for russ på Foss. Små, hvite flaggermus på rød kjeledress. Hva med russefeiring forresten? Den dårlige nyheten var at jeg strøyk i biologi muntlig noen timer før jeg dro på kjeledressen for å starte feiringa 16. mai. Den gode nyheten var at det skulle ikke mer til enn en tur på byen med kremen av Foss-folk, og så var himmelen igjen blå og full av muligheter …  

Russedoning fra 1963
Russedoning 1963 (Foto: JohanBrun-Norsk Folkemuseum)

Tips 1: Les våre andre tidsreiser fra Oslo

Oppover Thorvald Meyer med Hamsun under armen
To herlige spåkoner på Løkka
Å kaste på stikka var ingen spøk …
Skoledagen på Løkka – for lenge siden …
Valget mellom Deichman og fotball …
To herlige spåkoner på Løkka
Skjønnskrift – tross alt bedre enn skoletannlegen
Livredd langs Akerselva
60-tallet – den gang vi samla på alt mulig …
På 60-tallet – da verden var UTE
Muttern – mitt hjertens forbilde
Muttern var en skikkelig gambler
Å kaste på stikka var ingen spøk …

Tips 2: Noen av våre artikler fra nåtidens Oslo


Alnaelva – Oslos gamle, nye elveperle
Bli med på tur langs hele Akerselva!
Seven shades of green – på loffen i Oslos parker
Oslo – byen med de vakre øyene
Fotosafari fra Oslo S til Aker Brygge
Bygdøy – for hele familien!
Brønnøya – en oase i Oslofjorden
Pilegrimsvandring gjennom Oslos middelalder
Bli med på tur langs Maridalsvannet i Maridalen
Drømmedag på Deichman – Norges største bokhylle
Storslått utsikt på stien fra Gamlebyen opp til Ekeberg!
Ja vi elsker Frognerparken!
På tur langs Alnaelva – fra Bryn til Kværnerbyen

Husk å følge ReiseKick på Facebook og Instagram!

Tusen takk for at du leser ReiseKick. Vi håper du likte artikkelen Foss skole. Kanskje har du til og med lyst til å spandere en virtuell kopp kaffe på oss? 

Merk: Steder og priser kan variere. ReiseKick er ikke ansvarlig for tredjepartsinfo som vi henviser til. Finner du feil eller mangler, eller ønsker å sende inn tips? Har du en destinasjon eller en reiserelatert tjeneste du ønsker at vi skal skrive om?
Kontakt oss på torill@reisekick.no  

Legg inn en kommentar

Mer inspirasjon