Tidsreiser

1960-tallet – da unga var UTE


Det var på 60-tallet, jeg var 10 og verden var UTE. Da skoledagen på Grønnløkka var over, hendte det jeg måtte bli med og hjelpe muttern i godtebutikken vår, men tankene var ute, det var der det skjedde, så fort som mulig føyk jeg ut i gata, på løkka, i parken eller ved elva. – Skole og bøker er greit nok, men unger skal jo være ute, sa fatter’n, det blir det folk av. Så jeg stakk fort ut, gjerne med en ball, et kritt, et tau, noen femøringer eller en kniv i hånda …

Gutter som klatrer i trær
Unger skal være ute, sa fattern (Foto: Henrik Ørsted. 1965. OM)

Kniv, sa du? Ja, dette var 60-tallet, fortsatt gufs av kald krig, vi kappa land på grusen på Grünerbanen. Vi hadde til og med navn på deler av den firkanten vi heiv kniven ned mot, å dele opp Sovjetunionen i småbiter var noe av det diggeste. Litt lenger bort satt noen av jentene og vippa opp og ned på ei huske, mens andre holdt på med alle strikktriksa sine. Beina gikk helt vilt, og det kule var at hu som var dårligst på skolen var best med strikk.

Jenter 4på dumphuske
Ei huske er alt som skal til (Foto: Elisabeth Meyer OM)

Kanskje burde jeg legge til i en såkalt parentes at fotballen var min gud. Jeg hadde den med meg overalt, jeg var nok en av de første som drømte om å bli proff, fatter’n hadde tross alt spelt på midtbanen til Svolvær før vi flykta sørover. Sånn, det får væra nok parentes …

Løkkefotball
Allerede her drømte jeg om å bli proff (Foto: Atelier Rude,1960, OM)

Muttern prøvde seg med danseskole og søndagsskole, men det blei to indre og vekk me’n, som Knut Bjørnsen sa på radioen. Oppe hos Paulus ved Birkelunden gikk det i kameler på ei tavle av flanell, og hos Bergljot Bårdar blei det for mye vrikking på kroppen, så jeg skjønte fort at jeg måtte komme meg unna. Eventyret var jo ute! Takke meg tel et slengtau som flere kunne hoppe inn i på vranga og være inne i så lenge de gadd om gangen. Av en eller annen grunn var jeg passe god på vranga, både muttern og fattern var helt enige.

Jente som hopper tau
Jentene var best med hoppetau … (Foto: Ukjent ArbArk)

Og så var det flyver’n. Kritte opp, sikte, kaste, hinke og hoppe og greier. Jentene hoppa mye fortere, både med hoppetau og i paradis, men jeg var en jævel til å treffe rutene når vi var i paradis. Pargjemsel var noen ganger også et slags paradis, særlig når jeg fikk gjemme meg med hu jeg var litt forelska i, og det gikk lang tid før noen fant oss. Vi måtte jo gjemme oss på så liten plass som mulig, og ofte var det bekmørkt …

Gutta spiller slåball
Ingenting å si på lagfølelsen her (Foto: Ukjent ArbArk)

ReiseKicks egen e-bok om Oslo på 60-tallet – kjøp E-boken her!

En samling små tidsreiser fra en kjent og kjær tid. Jeg vokste opp midt i Oslo på 1960-tallet, og var ustanselig på farten. Minnene er fragmentariske, og tidsreisene basert på mine opplevelser.

Dette er boken for mimring!

E-boken inneholder 22 herlige historier, og koster kun kr 149,-.
Kjøp den her! Du betaler med VIPPS, og laster den ned direkte.

Jo’a, det var cowboy og indianer også, særlig nede ved elva, der vi klatra i de store trærne. Det var Kongen på haugen, som plutselig snudde seg og så hvem som rørte på seg og måtte ut. Det var slåball der lagfølelsen var i fokus, og vi kasta på stikka. I hauk og due blei det stadig flere hauker og færre duer, og apropos duer: Jeg var en av de få gutta som likte å leke med dueringer, svære klaser, som vi skøyv bortover asfalten, jeg trur det var noe med å treffe målet.

Gutt so, leker indianer
Indianer med revolver – fin kombo!(Foto: Leif Ørnelund. 1959. OM)
Kaste på stikka
Og selvfølgelig kasta vi på stikka … (Foto: Ukjent ArbArk)

Åssen klarte vi oss uten PlayStation? Antagelig er’e sånn at det du ikke veit, har du godt av. Kanskje var det også bra at muttern og fattern slapp meg løs på egen hånd? Til gjengjeld fikk jeg klar melding om at «den som er med på leken, må tåle steken». Muttern lærte seg engelsk på den tida, hu kalte det learning by doing … og midt oppi alt det vi holdt på med har jeg ikke glemt det fatter’n var så innmari opptatt av: Unger skal væra ute, det blir det folk av …

Gutter i Frognerparken
Unger skal være ute – det blir det folk av (Foto: Ukjent ArbArk)

Tips 1: Les våre andre tidsreiser fra Oslo

Oppover Thorvald Meyer med Hamsun under armen
To herlige spåkoner på Løkka
Å kaste på stikka var ingen spøk …
Skoledagen på Løkka – for lenge siden …
Valget mellom Deichman og fotball …
Fattern i pysjen midt i Markveien
Livredd langs Akerselva,,

Tips 2: Les gjerne noen av våre artikler fra nåtidens Oslo

Korketrekkeren – Oslos mest kjente akebakke!
Alnaelva – Oslos gamle, nye elveperle
Bli med på tur langs hele Akerselva!
Seven shades of green – på loffen i Oslos parker
Oslo – byen med de vakre øyene
Fotosafari fra Oslo S til Aker Brygge
Bygdøy – for hele familien!
Brønnøya – en oase i Oslofjorden
Pilegrimsvandring gjennom Oslos middelalder
Bli med på tur langs Maridalsvannet i Maridalen
Drømmedag på Deichman – Norges største bokhylle
Storslått utsikt på stien fra Gamlebyen opp til Ekeberg!
Ja vi elsker Frognerparken!
På tur langs Alnaelva – fra Bryn til Kværnerbyen

Husk å følge ReiseKick på Facebook og Instagram

Merk: Steder og priser kan variere. ReiseKick er ikke ansvarlig for tredjepartsinfo som vi henviser til. Finner du feil eller mangler, eller ønsker å sende inn tips? Har du en destinasjon eller reiserelatert tjeneste du ønsker at vi skal skrive om?
Kontakt oss på torill@reisekick.no

Legg inn en kommentar