Et bilde av kjernefamilien Nilsen. Det er rett før vi skal reise sørover, fra Lofoten til Oslo på starten av 60-tallet. Vi veit ennå ikke at utedass og rotter venter oss på Løkka. Det er krise på Cuba og Krustsjov tar av seg skoen og dæljer den i talerstolen til FN. Og så blir Luther King og Kennedy skutt. Den første halvdelen av 60-tallet bor jeg på Løkka, den andre på Lambertseter.

Familien Nilsen, rett og slett

Alle i Oslo er rette på den tida, ingen er skeive, så vidt jeg husker. Kjernefamilie er in, det er minst 2,5 barn i hver familie, og vi heter Svein, Per, Rune, Tor, Terje eller Bjørn. Eller Anne, Hilde, Bente, Tone eller Inger. Alle er gift, ingen er singel eller samboer, folk holder ut selv om de bor trangt. Mamma og pappa sover på en sovesofa i stua noen år, men krangler aldri.

SPANDERE EN VIRTUELL KOPP KAFFE?

Her på ReiseKick kan du lese hundrevis av reiseartikler fra inn- og utland gratis. Vi jobber kontinuerlig med å publisere enda flere artikler med reiseinspirasjon og gode tips.

Klikk gjerne på linken: Spandere en virtuell kopp kaffe på oss og betal kr 30,- med VIPPS.
Tusen takk.

Vi kjøper oss ei blå folkevogn, og drar Norge rundt. Folk er like, samme hvor vi kommer, ingen er svarte, ingen er gule. Sikkerhetsbelter finnes ikke, søstera mi og jeg sover på tvers i baksetet, fattern ruller ned ruta for å få seg frisk luft, og tar seg en røyk. Lyndon B. Johnson sliter skikkelig med Vietnamkrigen, og Sovjetunionen sender Gagarin ut i rommet. I Europa er krigen kald, det kryr av spioner.

Vi reiste Norge rundt med folkevogn (Foto: Leif Ørnelund – 1960 – OM)

På skolen har vi lekser, ingen politikere har tenkt på leksefri. Vi lærer ting utenat, vi har noe som heter gjenfortelling der læreren først leser, og så skal vi skrive ned handlinga etterpå. Vi pugger. Går på skolen seks dager i uka. Av og til får vi oppgaver på stensilerte A4-ark med blå tekst. Det lukter sprit av ordene. Nesten ingen går i barnehage. På en eller annen rar måte greier vi oss uten. Nesten alle bruker beina til skolen.

Gamle Oslo_jenteklasse1933ukjentOslo byarkiv
Vi går på skolen 6 dager i uka (Foto: Ukjent Oslo byarkiv)

Kjøkkenskapet bikker utover, og vi skyver skapdørene fram og tilbake. Respatexbordet likner litt på marmor, kjøkkenstolene har blanke bein og skaiseter. I stua ser vi på fjernsynet. Prøvebildet lyser når det ikke er program, det er gullfisker på skjermen og globusen snurrer rundt når Dagsrevyen kommer. Derrick er digg, Kvitt eller Dobbelt er klokt, og så all sporten. Fjernsynet står i en hylleseksjon av teak, og skjenken vår er laga av palisander. Vi spiller kinasjakk nede på linoleumen.

Kjøkkenet er et kult rom på 60-tallet (Foto: AtelierRude 1963)
Vi spiller kinasjakk så kulene fyker (Foto: Ukjent ArbArk)

ReiseKicks egen e-bok om Oslo på 60-tallet – kjøp E-boken her!

En samling små tidsreiser fra en kjent og kjær tid. Jeg vokste opp midt i Oslo på 1960-tallet, og var ustanselig på farten. Minnene er fragmentariske, og tidsreisene basert på mine opplevelser.

Dette er boken for mimring!

E-boken inneholder 22 herlige historier, og koster kun kr 149,-.
Kjøp den her! Du betaler med VIPPS, og laster den ned direkte.

Vi spiser ordentlige ting. Poteter, erter og gulrøtter er tilbehør når vi koser oss med koteletter, lever, bankekjøtt, lapskaus og fiskeboller, og fruktcocktail og ananas på boks til dessert. Kinakål er eksotisk, og muttern prøver seg på rekekabaret og fiskepudding i skjell når vi har gjester. Vi har torsk minst en gang i uka, pappa er jo fra Lofoten og mamma fra Vesterålen. 

Strekkbukser er in på starten av 60-tallet (Foto: Atelier Rude1959 – se også toppbildet)

I 1960 er det barbus og strekkbukser, i 1970 er det mye hår og fargerike skjorter. Underveis har Beatles og Stones herja verre, og miniskjørtet er født. Vi handler melk på melkebutikken og fisk på fiskebutikken og kjøtt hos slakteren og alt det andre på kolonialen. Vi spiser m på kino og Kvikk-Lunsj i løypa. I 1968 invaderer Sovjetunionen Tsjekkoslovakia.

Og alt det andre handler vi i Kolonialen (Foto: SjurFedje NorskFolkemuseum 1968)

På starten av 60-tallet er husmor et hedersbegrep. Vi finner etter hvert svart gull i Nordsjøen, og folk går på månen. Vi overnatter i kø for å få billetter til Rolling Stones i Sjølysthallen, vi unge distanserer oss etter hvert fra de voksnes verden, og helt på slutten av 1960-tallet gjør vi unge opprør mot alt mulig.

Og her sitter vi og venter på Rolling Stones! (Foto: HenrikØrsted 1965 OM)

Noe mer som er viktig å huske? At rasjonering på bilsalget oppheves i 1960? At Gerhardsen er landsfader? At Ingerid Espelid er landsmoder, selv om hun jukser litt? At sexy er nyordet i 1960? At melkeflasker er brune? At plast blir funnet opp? At vi smiler til det skjulte kamera? At Nora synger Voi Voi da fjernsynet blir offisielt åpna i Norge i 1960? At Berlin-muren blir ferdig, jeg mener helt ferdig i 1961? Og … i 1969 blir misjonærstilling valgt til Norges nyord …

Kioskinteriør fra 50-tallet
Klassisk godtebutikk asså (Foto: Wilhelm Råger OM)

Bildet av muttern, fattern og søstera mi ligger fortsatt på bordet, førsteklasses folk alle tre. Nå er de borte. Noen må bringe ting videre. 1960-tallet er et av de beste 10-tallene vi får med oss. Ingen går med munnbind. Flagg på halv stang når vi selger godtebutikken på Løkka. Muttern starter i Narvesen på Briskeby. Helt på tampen, i 1969, vinner Kirsti Sparboe Grand Prix med Oj oj oj, så glad jeg skal bli. Den sangen får 1 poeng av alle de andre landene til sammen … og så er 70-tallet der.

Tips 1: Les våre andre tidsreiser fra Oslo

Oppover Thorvald Meyer med Hamsun under armen
To herlige spåkoner på Løkka
Å kaste på stikka var ingen spøk …
Skoledagen på Løkka – for lenge siden …
Valget mellom Deichman og fotball …
To herlige spåkoner på Løkka
Skjønnskrift – tross alt bedre enn skoletannlegen
Livredd langs Akerselva
60-tallet – den gang vi samla på alt mulig …
På 60-tallet – da verden var UTE
Muttern – mitt hjertens forbilde
Muttern var en skikkelig gambler
Å kaste på stikka var ingen spøk …

Tips 2: Noen av våre artikler fra nåtidens Oslo


Alnaelva – Oslos gamle, nye elveperle
Bli med på tur langs hele Akerselva!
Seven shades of green – på loffen i Oslos parker
Oslo – byen med de vakre øyene
Fotosafari fra Oslo S til Aker Brygge
Bygdøy – for hele familien!
Brønnøya – en oase i Oslofjorden
Pilegrimsvandring gjennom Oslos middelalder
Bli med på tur langs Maridalsvannet i Maridalen
Drømmedag på Deichman – Norges største bokhylle
Storslått utsikt på stien fra Gamlebyen opp til Ekeberg!
Ja vi elsker Frognerparken!
På tur langs Alnaelva – fra Bryn til Kværnerbyen

Husk å følge ReiseKick på Facebook og Instagram!

Tusen takk for at du leser ReiseKick. Vi håper du likte artikkelen om Blanda drops på 1960-tallet. Kanskje har du til og med lyst til å spandere en virtuell kopp kaffe på oss? 

Merk: Steder og priser kan variere. ReiseKick er ikke ansvarlig for tredjepartsinfo som vi henviser til. Finner du feil eller mangler, eller ønsker å sende inn tips? Har du en destinasjon eller en reiserelatert tjeneste du ønsker at vi skal skrive om?
Kontakt oss på torill@reisekick.no  

Legg inn en kommentar

Mer inspirasjon