Å stjæle er jo ikke bra. Men mange gjør det likkavæl. På en eller annen måte. Noen har til og med et vendepunkt i livet da vi skjønner at enten så skyter karriera vår som tjuvpakk fart – eller det motsatte.

Jeg naska gjerne en Riegel eller Hasla eller no annet smågodt når mutter’n måtte ut et ærend og ba meg passe på godtesjappa vår i Grüners gate 3 på Løkka. Eller når vi trengte litt kritt for å streke opp flyver’n og lærer’n vår så en annen vei, da var jeg ikke vond å be. Og så sneik jeg på trikken, og det er nok flere enn meg som har ei bok i bokhylla med stempelet til Deichman på side 3. For ikke å snakke om alle regnestykka folk kom unna med på det fatter‘n kalte sjølangivelsen. Jo’a. Det er mange måter å stjæle på.

Riegel og Hasla Freia
Foto: Freia

Jeg var 10 år og gikk i fjerde klasse på Løkka. En fyr jeg trudde jeg var kompis med gikk i 7. klasse. Han hadde de kuleste solbrilla i byen. Kulere enn det der blir jeg aldri, tenkte jeg. Så var det sånn at akkurat disse solbrilla plutselig hang foran meg på et stativ en dag jeg var innom Steen&Strøm, det kuleste magasinet i byen på 60-tallet.


Gamle-Oslo-Leif-OrnelundOM1962.jpeg
Herreavdelingen på Steen&Strøm i 1962, intet mindre. (Foto: Leif Ørnelund/OM)

Jeg prøvde brilla. De kosta en formue. Et eller annet fransk navn på brillestanga. Jeg så sjukt bra ut. Så gjorde jeg det. Jeg gikk ut av magasinet med brilla midt i trynet, det va’kke sånne dingser som sier i fra at noe er stjært på den tida. Jeg gikk rundt i byen og speila meg i butikkvinduer. Mer forfengelig og sjølopptatt enn det der blir du ikke. Jeg var konge på byhaugen.

Mutter’n min, rett og slett. Rett fra Vesterålen til Oslo (Foto: privat)

Så greip den derre skjebnen inn. Muttern fant brillene. Jeg kan ennå se henne for meg da hun sa: – Og hvordan kom disse inn i vårt hjem? Det var helt umulig å juge for mutter’n, hu var forbildet mitt allerede da. – Og hva gjør du nå med dette, Bernt? Ingen kommando, kun spørsmål. Og så: – Vil du bli tjuvpakk, eller ikke? Tåra kom, jeg innrømte og vi inngikk det mutter’n kalte for et moralsk kompromiss: Husarrest lørdag og søndag. Ikke nok med det, solbrilla hørte til et helt annet sted enn i den vesle leiligheta vår på Løkka, ifølge mutter’n. Brilla va’kke oss. Det var bare å levere tilbake. Jeg var en dustemikkel. Dermed basta.

Kaffe i Haga

Har du lyst til å spandere en virtuell kopp kaffe på oss? Her på ReiseKick kan du lese hundrevis av reiseartikler fra inn- og utland helt gratis. Vi jobber iherdig med å publisere enda flere artikler med reiseinspirasjon og gode tips.

Dagen etter sneik jeg på den åpne trikken ned til byen, gikk av på Egertorget, og luska slukøra ned til Steen&Strøm. Tok på meg solbrilla og gikk inn. Bort til stativet og av med brilla. Satte dem i stativet og kjente åssen samvittigheta fikk nye dimensjoner. Da jeg kom ut, skinte sola verre, omtrent som når jeg var hos tannlegen og hadde null høl. Og – da jeg tok trikken hjem til Løkka, betalte jeg. Tru det eller ei.

Egertorget 1964. Thune i 1. etasje. Promenadecafeen i 2. etasje (Foto: Wilhelm Råger/OM)
Foto: ukjent, Oslo museum (tidlig 1950-tallet, det artigste trikkebildet jeg fant:)

ReiseKicks egen e-bok om Oslo på 60-tallet – kjøp E-boken her!

En samling små tidsreiser fra en kjent og kjær tid. Jeg vokste opp midt i Oslo på 1960-tallet, og var ustanselig på farten. Minnene er fragmentariske, og tidsreisene basert på mine opplevelser.

Dette er boken for mimring!

E-boken inneholder 22 herlige historier, og koster kun kr 149,-.
Kjøp den her! Du betaler med VIPPS, og laster den ned direkte.

Tips 1: Les våre andre tidsreiser fra Oslo

Gymnastida på Foss – tre herlige skoleår!
Oppover Thorvald Meyer med Hamsun under armen
To herlige spåkoner på Løkka
Å kaste på stikka var ingen spøk …
Skoledagen på Løkka – for lenge siden …
Valget mellom Deichman og fotball …
To herlige spåkoner på Løkka
Skjønnskrift – tross alt bedre enn skoletannlegen
Livredd langs Akerselva
60-tallet – den gang vi samla på alt mulig …
På 60-tallet – da verden var UTE
Muttern – mitt hjertens forbilde
Muttern var en skikkelig gambler
Å kaste på stikka var ingen spøk …

Tips 2: Noen av våre artikler fra nåtidens Oslo


Alnaelva – Oslos gamle, nye elveperle
Bli med på tur langs hele Akerselva!
Seven shades of green – på loffen i Oslos parker
Oslo – byen med de vakre øyene
Fotosafari fra Oslo S til Aker Brygge
Bygdøy – for hele familien!
Brønnøya – en oase i Oslofjorden
Pilegrimsvandring gjennom Oslos middelalder
Bli med på tur langs Maridalsvannet i Maridalen
Drømmedag på Deichman – Norges største bokhylle
Storslått utsikt på stien fra Gamlebyen opp til Ekeberg!
Ja vi elsker Frognerparken!
På tur langs Alnaelva – fra Bryn til Kværnerbyen

Husk å følge ReiseKick på Facebook og Instagram!

Tusen takk for at du leser ReiseKick. Vi håper du likte artikkelen Foss skole. Kanskje har du til og med lyst til å spandere en virtuell kopp kaffe på oss? 

Merk: Steder og priser kan variere. ReiseKick er ikke ansvarlig for tredjepartsinfo som vi henviser til. Finner du feil eller mangler, eller ønsker å sende inn tips? Har du en destinasjon eller en reiserelatert tjeneste du ønsker at vi skal skrive om?
Kontakt oss på torill@reisekick.no  

Legg inn en kommentar

Mer inspirasjon