–Bare ta trikken noen få stasjoner, så går’u av ved fotballbanen til Skeid, sa fattern. Jeg gikk på folkeskolen på Grønnløkka og var fast gjest på grusen på Grünern like ved Kuba ovenfor Akerselva. jeg elska å drible, trikse og skyte og spelle klassekamper, og etter at han gjentok det maset om Skeid et par ganger, tok jeg han på ordet …

Løkkefotball
Løkkefotball i Oslo på 50-tallet var ingen spøk … (Foto: Aage Storløkken/Oslo Museum)

Jeg var ni år, men trur’u det var snakk om å kjøre meg til Skeid-banen oppe på Disen? Å nei, jeg tok trikken, og landa på Kjelsås, og tok’n hjem til Grønnløkka igjen, for sikkerhets skyld. Neste gang gikk jeg av i Kapellveien, og fant veien bort til Skeid. – Hva gjør du her, sa en eldre mann med blå og rød t-skjorte, han satt på en benk ved inngangen til Skeidbanen. Snålt at han spurte egentlig, for jeg hadde jo fotballstøvler på begge beina. – Skal begynne i Skeid, sa jeg. – Da har’u jaggu flaks, for treninga for sånne som deg starter om en halvtime, sa han.

To som sitter og leser bok
Bøker var også en viktig del av hverdagen min … (Foto: Rigmor Dahl Delphin/Oslo Museum)

At det foregikk en diskusjon mellom fattern og muttern om hva som var viktigst av bøker og fotball, visste jeg ikke før litt seinere. Den roa seg etter hvert som jeg skjønte at det var best å dele fritida mellom Deichman på Schous plass og Skeid oppe på Disen. Når jeg kom hjem fra Skeid eller Deichman fikk jeg alltid de samme spørsmåla. Var det gøy? Og hva var mest gøy, Bernt?

Bibliotek i Oslo
Deichman på Schous plass var stor stas … (Foto: Ukjent/ArbArk 1948)

ReiseKicks egen e-bok om Oslo på 60-tallet – kjøp E-boken her!

En samling små tidsreiser fra en kjent og kjær tid. Jeg vokste opp midt i Oslo på 1960-tallet, og var ustanselig på farten. Minnene er fragmentariske, og tidsreisene basert på mine opplevelser.

Dette er boken for mimring!

E-boken inneholder 22 herlige historier, og koster kun kr 149,-.
Kjøp den her! Du betaler med VIPPS, og laster den ned direkte.

Det var det samme med søstera mi. Hu var en jævel til å løpe, og trente i Vidar sammen med Grete Waitz, som het Andersen på den tida. Søstera mi blei bare kjappere og kjappere, ryktene sa at hu løp 60-metern på sju blank, men trur’u muttern og fattern var på tribunen på Bislet når hu blei tatt ut på Bylaget? Å nei, da. Kanskje hadde de nok med sitt, når jeg tenker meg om. Fatterns tre deltidsjobber, og muttern som holdt godterisjappa vår åpen nesten døgnet rundt.

Jenter i startblokka
Full fart ut av startblokkene (Foto: Leif Ørnelund/Oslo Museum/1968)

Var det kanskje sånn at vi var heldige som fikk ha fotballen og løpinga og biblioteket for oss sjæl uten gærne voksne som sto på sidelinja og hoia og skreik? Jeg veit ikke, jeg veit bare at det var aldri noen som maste meg av gårde. Jeg lurte nok muttern og fattern trill rundt noen ganger, og var av og til andre steder enn de trudde, men de var vel ikke dummere enn at de tok med det i beregninga når de slapp oss løs utafor Grønnløkka?

Gutter i slengbukser i bakgård i Oslo
Litt seinere i oppveksten, men fotball er like viktig (Foto: Ukjent/ArbArk/1975)

PS! Da vi flytta til Lambertseter i starten av puberteten, blei det overgang til Enga, og slutt på trikketurene opp til Disen. Men forholdet til Deichman og bøkenes verden tar visst aldri slutt. Det lever … i beste, litterære velgående.

Tips 1: Les våre andre tidsreiser fra Oslo

Oppover Thorvald Meyer med Hamsun under armen
Fattern i pysjen midt i Markveien
Skoledagen på Løkka – for lenge siden …
Å kaste på stikka var ingen spøk …
Skjønnskrift – tross alt bedre enn skoletannlegen
To herlige spåkoner på Løkka

Tips 2: Les gjerne våre artikler fra nåtidens Oslo – her er et lite knippe

Korketrekkeren – Oslos mest kjente akebakke!
Alnaelva – Oslos gamle, nye elveperle
Bli med på tur langs hele Akerselva!
Seven shades of green – på loffen i Oslos parker
Oslo – byen med de vakre øyene
Fotosafari fra Oslo S til Aker Brygge
Bygdøy – for hele familien!
Brønnøya – en oase i Oslofjorden
Pilegrimsvandring gjennom Oslos middelalder
Bli med på tur langs Maridalsvannet i Maridalen
Drømmedag på Deichman – Norges største bokhylle
Storslått utsikt på stien fra Gamlebyen opp til Ekeberg!
Ja vi elsker Frognerparken!
På tur langs Alnaelva – fra Bryn til Kværnerbyen

Husk å følge ReiseKick på Facebook og Instagram!

Tusen takk for at du leser ReiseKick. Liker du artikkelen, setter vi stor pris på om du deler den.

Merk: Steder og priser kan variere. ReiseKick er ikke ansvarlig for tredjepartsinfo som vi henviser til. Finner du feil eller mangler, eller ønsker å sende inn tips? Har du en destinasjon eller reiserelatert tjeneste du ønsker at vi skal skrive om?
Kontakt oss på torill@reisekick.no

Legg inn en kommentar

Mer inspirasjon