Godtebutikken vår på Grünerløkka lå stille til, så å si på hjørnet av Fossveien. Aldri noe bråk i butikken, ikke utafor heller. Lite svinn, det måtte eventuelt væra når jeg passa den aleine etter skoletid når muttern bare måtte en tur i Markveien for å handle. Da hendte det at en Opal eller to forsvant. Jeg hadde jo bare så vidt begynt på folkeskolen og fikk aldri betalt for å stå bak disken, så det skulle bare mangle.

Sjokoladen Opal
OPAL, fylt med kremgelé med bringebærsmak, var i salg frem til 1989.
(Foto: Lånt fra www.nidar.no)

Vi hadde et rom bak butikken med en slitt divan og et slags tekjøkken. Tre utedasser i bakgården, og resten av leiligheta i andre etasje. Så var det en natt da sommerferien nettopp hadde starta, og jeg bare venta på å dra på feriekoloni. Jeg våkna plutselig av at fattern ropte noe han ikke pleide å rope, og før jeg fikk sukkaten ut av øya var han på vei ned i butikken vår.

Oslo butikkgården
Gården vår, Grüners gate 3, i dag.
Oslo gamle oslo markveien
Beste godtebutikken på Løkka er jaggu blitt kunstgalleri!

Muttern kom løpende inn på soverommet jeg delte med søstera mi, slo opp begge haspene og lente seg ut av vinduet. Hold dere her, ropte a. Søstera mi og jeg spratt bort til vinduet, og nede på fortauet var det glass overalt. En ung type løp plutselig ut av butikken vår rett under, og satte kursen mot Markveien. Så kom fattern, barbeint og i stripete pysj. Han langa ut etter drittsekken. Jeg visste at fattern kom til å fikse det, og glemmer det aldri.

Markveien i Oslo
Markveien i dag. Nedover her løp fattern bare i pysjen!

Det drittsekken ikke hadde tatt høyde for, var at fattern var nattevakt på Foss Jernstøperi og i Vaktselskapet andre steder i byen når han ikke var på jernstøperiet. Han vakke redd for noen ting, og den raskeste spilleren i fotballklubben i Svolvær før vi flytta sørover med tog og fire kofferter. Alle skulle jo sørover på den tida.

Oslo Stubrud toppbilde
Her nede i Markveien endte jakten til fattern
(1966 – Foto: Kari Paulsen – Oslo Museum)
Oslo markveien sykevogn 60 tallet
Sykevogna ankommer Markveien
(Foto: Henrik Ørsted – 1968 – Oslo Museum)

Dagen etter kom purken på besøk og sa at det var en gammal kjenning fattern hadde tatt igjen og hengt opp mot veggen rundt hjørnet ved Beckers. Butikktjuven var sjanseløs, og fattern sa aldri noe om det, men jeg hørte rykter om at han fikk inn en venstre hook a la Floyd Patterson, som var verdensmester i boksing og kjent for tyverier i oppveksten.

Oslo beckers 60 tallet
Beckers 1974 (Foto: ukjent – arbark.)

Fattern måtte sove i butikken vår uten vindusrute noen netter før ny, flott vindusrute kom på plass, og den var uten den Blue Master-reklamen som før hadde sperra for hele utsikten ut mot gata.

Oslo beckers vinmonopolet
Beckers i dag. Polet har tatt over. Bare navnet igjen.

Det rare var jo at jeg aldri var redd for at det skulle skje om igjen, selv om fattern ofte var borte på nattevakt. Det kunne jo ikke innbruddstjuver vite. Dessuten tømte vi alltid kasseapparatet om kvelden. Og søstera mi løp jo 60-meteren på sju blank og hadde henta dem inn uten problemer, og det visste jo alle folka på Løkka.

Oslo løpejenter 60 tallet
Søstera mi var raskest i byen på 60-meteren
(Foto: Løpejenter – ukjent 1968 Oslo Museum)

SPANDERE EN VIRTUELL KOPP KAFFE?

Her på ReiseKick kan du lese hundrevis av reiseartikler fra inn- og utland gratis. Vi jobber kontinuerlig med å publisere enda flere artikler med reiseinspirasjon og gode tips.

Klikk gjerne på linken: Spandere en virtuell kopp kaffe på oss og betal kr 30,- med VIPPS.
Tusen takk.

Tips 1: Les våre andre tidsreiser fra Oslo

Oppover Thorvald Meyer med Hamsun under armen
To herlige spåkoner på Løkka
Å kaste på stikka var ingen spøk …

ReiseKicks egen e-bok om Oslo på 60-tallet – kjøp E-boken her!

En samling små tidsreiser fra en kjent og kjær tid. Jeg vokste opp midt i Oslo på 1960-tallet, og var ustanselig på farten. Minnene er fragmentariske, og tidsreisene basert på mine opplevelser.

Dette er boken for mimring!

E-boken inneholder 22 herlige historier, og koster kun kr 149,-.
Kjøp den her! Du betaler med VIPPS, og laster den ned direkte.Tips 2: Les gjerne våre andre artikler fra nåtidens Oslo

Korketrekkeren – Oslos mest kjente akebakke!
Alnaelva – Oslos gamle, nye elveperle
Bli med på tur langs hele Akerselva!
Seven shades of green – på loffen i Oslos parker
Oslo – byen med de vakre øyene
Fotosafari fra Oslo S til Aker Brygge
Bygdøy – for hele familien!
Brønnøya – en oase i Oslofjorden
Pilegrimsvandring gjennom Oslos middelalder
Bli med på tur langs Maridalsvannet i Maridalen
Drømmedag på Deichman – Norges største bokhylle
Storslått utsikt på stien fra Gamlebyen opp til Ekeberg!
Ja vi elsker Frognerparken!
På tur langs Alnaelva – fra Bryn til Kværnerbyen

Husk å følge ReiseKick på Facebook og Instagram!

Merk: Steder og priser kan variere. ReiseKick er ikke ansvarlig for tredjepartsinfo som vi henviser til. Finner du feil eller mangler, eller ønsker å sende inn tips? Har du en destinasjon eller reiserelatert tjeneste du ønsker at vi skal skrive om?
Kontakt oss på torill@reisekick.no

7 Comments

  1. En herlig historie 🙂 selv har jeg bodd i Grunersgt 3 på 80 tallet, gøy å se bildene. Da jeg bodde der var det begravelsebyrå, der dere hadde hadde butikken.

  2. Herlig lesning, eg kom til Oslo og Grynerløkka i 1960, har traska gatene der på veg til postgirobygget på jobb, ser at det var ei utruleg fin tid! Masse minner! Mvh.Sylvia

Legg inn en kommentar

Mer inspirasjon