–Han er ikke det minste rar, bare en personlighet, sa muttern. Jeg hadde nettopp spurt hvem han raringen som nettopp gikk ut av godtebutikken på Løkka var. Han slo hjul og smilte da muttern spurte åssen det sto til. Med flosshatt, hvite hansker og et silkeskjerf som matcha den røde sirkusjakka hans.

Gamle Oslo thumbnail_Hermansen1985KimHartOM
Jada, det var han karen til høyre her (Foto: KimHart/OM)

Muttern likte sånne som var utafor A4, kanskje litt sære og skrudde, og ofte blei kalt byoriginaler. Jeg gikk på folkeskolen, og syntes han var litt spesiell, og han så at jeg glante med åpen kjeft. Det blei ikke noe bedre da muttern plutselig bøy på en kopp kaffe. Hu forsvant inn på bakrommet, og jeg sto aleine med raringen. Da sa han noe som har satt seg fast i hue’: «Ja da,” sa han, “jeg er nok litt gal, men ikke sinnssyk.»

Da muttern kom ut med kaffekopp og et ketchupglass, tok han litt gale et par skjeer ketchup og blanda oppi den rykende kaffen og drakk hele sulamitten på styrten. Han hadde forresten bra drag på muttern, sto bare der og nippa til kaffen, og sa at hu måtte da ha vært pen som ung? Han kunne alle sjekketriksa på damer over 50, og muttern var med på leken.

En av kollegaene til muttern på Narvesen (Foto:Leif Ørnelund/1965/OM)

Litt seinere, da vi hadde solgt sjappa på Løkka og muttern jobba på Narvesen, fortalte hu at han fortsatt kom innom for en kaffe med ketchup av og til. Nå bodde vi på Lambertseter, og jeg hadde fått med meg at han turna på T-banen. En jeg kjente bodde i samme høyblokka som ham på Bøler, og fortalte at han blei kalt for Baronen av Bøler.

Hvem husker vel ikke høyblokkene på Bøler? (Foto: LeifØrnelund/1969OM)

ReiseKicks egen e-bok om Oslo på 60-tallet – kjøp E-boken her!

En samling små tidsreiser fra en kjent og kjær tid. Jeg vokste opp midt i Oslo på 1960-tallet, og var ustanselig på farten. Minnene er fragmentariske, og tidsreisene basert på mine opplevelser.

Dette er boken for mimring!

E-boken inneholder 22 herlige historier, og koster kun kr 149,-.
Kjøp den her! Du betaler med VIPPS, og laster den ned direkte.

Det tok flere år før muttern fortalte hva han het og at han var advokat. Jeg husker at hu holdt foredrag for meg om alle de rare tinga han gjorde, at han var karnevalskonge, skolelys, litt sjølopptatt, stamgjest på Justisen, turna midt på Karl Johan og var med i en film om Olsen-banden. Til slutt sa hu noe som var typisk muttern: – Ikke glem at det bor en Hermansen i oss alle!

Hermansen var stamgjest på Justisen (Foto: Stig-Audun Hansen/Arbark)

Muttern hang av og til på Bymisjonen og Frelsesarmeen, og jeg trur det var der hu kom i kontakt med en annen personlighet, som kom fra Nordland, samme fylke som muttern, og blei kalt Nordlands trompet. Hu gikk alltid rundt i byen med en sykkel, eller en rullator da hu begynte å bli gammal, og antrekket var parkas, skihansker og slagstøvler uansett vær og årstid.

SPANDERE EN VIRTUELL KOPP KAFFE?

Her på ReiseKick kan du lese hundrevis av reiseartikler fra inn- og utland gratis. Vi jobber kontinuerlig med å publisere enda flere artikler med reiseinspirasjon og gode tips.

Klikk gjerne på linken: Spandere en virtuell kopp kaffe på oss og betal kr 30,- med VIPPS.
Tusen takk.

Muttern og Nordlands trompet hadde én ting til felles: De digga alt som var søtt. Plenty med sukkerbiter til kaffen, søtt pålegg, gjerne Sunda, og en pakke Pepita-kjeks var en helt suveren lunsj. Begge var alltid i farta, og trivdes blant folk, Aagot, som trompeten het, hadde faste runder rundt i byen. Da trikken kom, måtte den bare passe seg for den krokrygga dama som tok akkurat den tida hu trengte for å komme seg over gata.

Gamle Sunda (Bilde lånt av Matinfo.no)

Hu Aagot blei kalt for Oslos Robin Hood. Hu stakk gjerne innom på kirkekaffe i ulike kirker, og fikk med seg kakebiter, som hu delte ut til uteliggere og narkomane. En fullasta rullator var en del av hverdagen, og hu var alltid ute og gikk sine faste ruter. Hu var ofte i godt humør, og tok mer enn gjerne første vers av Å eg veit meg eit land på sparket. Ifølge muttern.

Gamle Oslo thumbnail_Hermansen2KimHart1985OM
Hermansen i farta (Foto: Kim Hart/OM)

Muttern elska å fortelle bra hverdagshistorier. En av klassikera var da Aagot og Hermansen sto utafor Narvesenkiosken samtidig. Advokaten var elegant kledd, Aagot i parkas og slagstøvler. Hermansen slo hjul og gikk ned i spaggat for å imponere, mens Aagot rota rundt i rullatoren. Da Hermansen venta på respons, trakk hu Aagot på smilebåndet og sa: «Det er håp for sånne som deg også. Bare se på meg!»

ReiseKicks egen turbok – kjøp E-boken her!

I denne e-boken får du tips til 29 flotte fotturer i Oslo. Inkludert turbeskrivelser, kart og bilder.

E-boken er på hele 185 sider og koster kun kr 159,-.
Kjøp den her! Du betale med VIPPS, og laster den ned direkte.

Husk å følge ReiseKick på Facebook og Instagram!

Tips 1: Les våre andre tidsreiser fra Oslo

Blanda drops på 1960-tallet
Oppover Thorvald Meyer med Hamsun under armen
To herlige spåkoner på Løkka
Å kaste på stikka var ingen spøk …
Skoledagen på Løkka – for lenge siden …
Valget mellom Deichman og fotball …
To herlige spåkoner på Løkka
Skjønnskrift – tross alt bedre enn skoletannlegen
Livredd langs Akerselva
60-tallet – den gang vi samla på alt mulig …
På 60-tallet – da verden var UTE
Muttern – mitt hjertens forbilde
Muttern var en skikkelig gambler
Å kaste på stikka var ingen spøk …

Tips 2: Noen av våre artikler fra nåtidens Oslo

13 gratis opplevelser i Oslo
Alnaelva – Oslos gamle, nye elveperle
Bli med på tur langs hele Akerselva!
Seven shades of green – på loffen i Oslos parker
Oslo – byen med de vakre øyene
Fotosafari fra Oslo S til Aker Brygge
Bygdøy – for hele familien!
Brønnøya – en oase i Oslofjorden
Pilegrimsvandring gjennom Oslos middelalder
Bli med på tur langs Maridalsvannet i Maridalen
Drømmedag på Deichman – Norges største bokhylle
Storslått utsikt på stien fra Gamlebyen opp til Ekeberg!
Ja vi elsker Frognerparken!
På tur langs Alnaelva – fra Bryn til Kværnerbyen

Husk å følge ReiseKick på Facebook og Instagram!

Tusen takk for at du leser ReiseKick. Vi håper du likte artikkelen om Mutterns byoriginaler. Kanskje har du til og med lyst til å spandere en virtuell kopp kaffe på oss? 

Merk: Steder og priser kan variere. ReiseKick er ikke ansvarlig for tredjepartsinfo som vi henviser til. Finner du feil eller mangler, eller ønsker å sende inn tips? Har du en destinasjon eller en reiserelatert tjeneste du ønsker at vi skal skrive om?
Kontakt oss på torill@reisekick.no

Legg inn en kommentar

Mer inspirasjon