Tidsreiser

Muttern var en skikkelig gambler


–Kjøper du med et hellodd til meg?

Foto: Av Kolbkorr – Eget verk, CC BY-SA 4.0

Det var slutten på 60-tallet, og den 10. hver måned lå trekningslista på disken hele dagen i godtebutikken vår på Grønnløkka. Jeg kan fortsatt se muttern levende for meg, lent over tallene, pekefingeren opp og ned på tallrekkene, på jakt etter de forløsende tallene. Pengelotteriet het det, på den tida kalte folk en spade for en spade, og muttern var hekta …

Muttern jobba også hos Narvesen på Briskeby. Her er en av hennes gode kolleger (foto: Leif Ørnelund, Oslo Museum 1965)

Pengelotteriet forfulgte muttern hele livet, det blei etablert året før hu kom til verden, og lagt ned året etter at hu sa takk for seg i 1997. Det var noe helt spesielt med den euforien som prega henne den 10. hver måned. Gikk sjappa bra, hendte det at hu kjøpte hellodd, men som regel nøyde hu seg med halvlodd, og dermed bare halv gevinst når hu vant.

Lotteri for alle penga på starten av 60-tallet (foto: Leif Ørnelund / Oslo Museum /1960)

Men hu nøyde seg ikke med pengelodd. Tippekupongen var stas, særlig da engelske kamper kom på kupongen. Muttern på kjøkkenet på lørdag formiddag og en bunke kuponger som hu koste seg med. Hu kunne absolutt ikke engelsk, og hadde bare sånn passe peiling på fotball, der hu satt og tenkte høyt på om Carlisle ville vinne eller om hun skulle halvgardere. Det verste var at hu vant av og til. Da blei det kanskje en tur til napoleonskaka hos Halvorsen nede i byen.

Foto: lånt fra Norsk Tipping
Publikum studerer tipperesultater utenfor Arbeiderbladets ekspedisjon på Youngstorget, 1948. (Fotograf ukjent, Arbark)
Når muttern vant, vanka det ofte en tur til Halvorsens Conditori. Her fra en annen tid (Foto: Herson / Oslo museum / 1925)

ReiseKicks egen e-bok om Oslo på 60-tallet – kjøp E-boken her!

En samling små tidsreiser fra en kjent og kjær tid. Jeg vokste opp midt i Oslo på 1960-tallet, og var ustanselig på farten. Minnene er fragmentariske, og tidsreisene basert på mine opplevelser.

Dette er boken for mimring!

E-boken inneholder 22 herlige historier, og koster kun kr 149,-.
Kjøp den her! Du betaler med VIPPS, og laster den ned direkte.

Jeg ska’kke påstå at vi snakker om spillegalskap, men det var akkurat som om hu var en helt annen når hu blafra om seg med trekningslister og tippekuponger. For ikke å snakke om alle de kveldene da Nord-Norgesforeningen hennes hadde møte i stua vår, og damene hadde med seg ting de hadde laga eller kjøpt. Tinga blei lodda ut med små loddblokker, som sikkert de fleste av oss husker. Jeg kan ennå høre stemmen til muttern fra stua: Et par strikka votta går til Rosa B7.

Har du lyst til å spandere en kopp kaffe på oss? Her på ReiseKick kan du lese flere hundre reiseartikler fra inn- og utland. Vi jobber iherdig med å publisere enda flere artikler med reiseinspirasjon og gode tips.

Av og til hadde muttern og fattern bridgekvelder hjemme i stua hos oss sammen med et annet par. Fattern bød på Eau de Vie, og muttern på ødelagt spenning. Hu klarte aldri å holde kjeft om korta sine til fatterns fortvilelse. Og når hu spilte yatzy mot seg sjøl, holdt hu spenninga ved like ved å være en slags reporter. Her ligger det da virkelig an til å bli yatzy? Livet blir ikke mer spennende enn vi gjør det til, sa hu og smilte.

Bridge var stas hjemme i stua (foto: Dagbladet/Norsk Folkemuseum/1958)

Melodi Grand Prix var et eventyr for muttern. Da måtte alle i familien tippe, og hu satt klar med lista over alle sangene og skreiv ned poeng. Hu kunne gå i ukevis og nynne på vinneren, særlig de med relativt enkle tekster. Da Spania vant i -68 med La, la, la var hu i sitt ess og da England vant med Boom Bang-a-Bang året etter var det enda verre. Hu gikk rundt i butikken og gnåla på refrenget i ukevis. Konkurranser på TV var ganske enkelt hennes greie, og ingenting var bedre enn Knut Bjørnsen og Kvitt eller Dobbelt på lørdagskveldene.

Muttern digga Knut Bjørnsen og Kvitt eller Dobbelt. Per Lønning gikk opp i 1001 natt. (foto: Dagbladet/Norsk Folkemuseum/1966)

Det rare var at hu tørsta etter seier, men var verdens beste taper. Og så var det kanskje hennes måte å støtte folk som ikke hadde det så greit på. Inntekta i Pengelotteriet gikk jo til kulturliv og tuberkulose, og loddsalget med Nordlandsforeninga gikk til Bymisjonen. Eller kanskje hu hadde skjønt at livet blir ikke mer spennende enn vi gjør det til. Det er egentlig ikke så innmari nøye når jeg tenker meg litt om. Muttern var uansett verdens beste mamma.  

Tips 1: Les våre andre tidsreiser fra Oslo

60-tallet – den gang vi samla på alt mulig …
På 60-tallet – da verden var UTE
Oppover Thorvald Meyer med Hamsun under armen
To herlige spåkoner på Løkka
Å kaste på stikka var ingen spøk …
Skoledagen på Løkka – for lenge siden …
Valget mellom Deichman og fotball …
Fattern i pysjen midt i Markveien
Livredd langs Akerselva,,

Tips 2: Les gjerne noen av våre artikler fra nåtidens Oslo

Korketrekkeren – Oslos mest kjente akebakke!
Alnaelva – Oslos gamle, nye elveperle
Bli med på tur langs hele Akerselva!
Seven shades of green – på loffen i Oslos parker
Oslo – byen med de vakre øyene
Fotosafari fra Oslo S til Aker Brygge
Bygdøy – for hele familien!
Brønnøya – en oase i Oslofjorden
Pilegrimsvandring gjennom Oslos middelalder
Bli med på tur langs Maridalsvannet i Maridalen
Drømmedag på Deichman – Norges største bokhylle
Storslått utsikt på stien fra Gamlebyen opp til Ekeberg!
Ja vi elsker Frognerparken!
På tur langs Alnaelva – fra Bryn til Kværnerbyen

Husk å følge ReiseKick på Facebook og Instagram

Tusen takk for at du leser ReiseKick.no. Vi håper du liker tidsreisen vår, og vi setter stor pris på om du deler artikkelen.

Merk: Steder og priser kan variere. ReiseKick er ikke ansvarlig for tredjepartsinfo som vi henviser til. Finner du feil eller mangler, eller ønsker å sende inn tips? Har du en destinasjon eller reiserelatert tjeneste du ønsker at vi skal skrive om?
Kontakt oss på torill@reisekick.no

Legg inn en kommentar