–Kom deg av gårde nå, sa muttern. Det var 60-tallet, og jeg var 10. De andre var på ferie, men vi hadde ikke råd, hadde ikke hytte og det året hadde jeg ikke fått plass på feriekolonien på Hudøy. Frognerbadet blei løsninga, søstera mi og jeg tok trikken over byen hele sommeren, tok havhest og svømmeknapp, mens fattern hadde to jobber og muttern jobba i godtebutikken vår på Løkka.

Kjøpte Solo i kiosken (Foto:1968/ukjent/ArbArk)

Tok trikken til Frognerbadet

Vi sto alltid ute på trikken, bakerst, og på den måten blei jeg kjent med byen. Jeg trur vi fikk en femmer hver, til billett på Frognerbadet og Solo. Jeg hadde med matpakke, to kneip med ost og to med servelat. Vi gikk av på stasjonen mellom Frognerparken og Majorstua. Jeg trur hu hyggelige dama som tok imot oss i billettluka, het Mary. Vi var stamgjester.

Gamle Oslo trikk 1960ukjentArbArk
Av og til gikk vi på feil trikk (Foto: 1960/ukjent/ArbArk)

Stillinga var kanskje uavgjort

Akerselva var forurensa på den tida, så den var uaktuell, men det hendte at vi bada i fjorden. Men mest stas var Frognerbadet. Søstera mi var litt eldre og veldig mye bedre til å svømme enn meg. Hu var som en ål i vannet, like god til å svømme som å løpe, og det sa ikke så lite. Jeg var bedre enn henne i fotball og musikk, så stillinga var kanskje uavgjort.

Frognerbadet noen år senere (Foto: HenrikØrsted/OM)

Folk svømmer ganske forskjellig

Søstera mi likte godt å svømme langt, 50-meter etter 50-meter. Jeg likte best å stå nede og se på henne og de andre som svømte, der var det små vinduer med utsikt til alt det som skjedde under vann. Folk svømmer jaggu forskjellig, det var mange rare stiler som jeg kunne ha fortalt om, men jeg kunne ikke så mye om svømmearter på den tida.

Frognerbadet var godt besøkt de første årene (Foto: PaulAnreasRøstad/OM)

ReiseKicks egen e-bok om Oslo på 60-tallet – kjøp E-boken her!

En samling små tidsreiser fra en kjent og kjær tid. Jeg vokste opp midt i Oslo på 1960-tallet, og var ustanselig på farten. Minnene er fragmentariske, og tidsreisene basert på mine opplevelser.

Dette er boken for mimring!

E-boken inneholder 22 herlige historier, og koster kun kr 149,-.
Kjøp den her! Du betaler med VIPPS, og laster den ned direkte.

Holdt foredrag om Frognerbadet

Jeg husker godt at fattern en gang holdt foredrag for meg om Frognerbadet. To karer som het Frode Rinnan og Olav Tveten tegna Bislet, Holmenkollen, Jordal Amfi og Frognerbadet. De kalte det funkis, og fattern var ganske interessert i sånne saker. Badet åpna i 1956 og pleier å starte sesongen 18. mai hvert år, har jeg hørt.

Fattern holdt et foredrag for meg om Frognerbadet (Foto: Otto Hansen/Widerøe/Oslo Byarkiv)

Ryktene gikk om Brigitte Bardot

Den sommeren jeg skriver om nå, gikk ryktene. Ei skuespillerinne som het Brigitte Bardot var i byen for å spille inn en film, og jeg og to kompiser landa håndklærne rett ved siden av dama vi trudde var Bardot. Vi ikke bare trudde, vi var helt sikre, og det beste av alt var at hun lå der toppløs. Øya våre holdt på å trille ut, svære greier, vi var lite vant med pupper på den tida.

Frognerbadet ble brukt til alt mulig (Foto: Ukjent/ArbArk)

SPANDERE EN VIRTUELL KOPP KAFFE?

Her på ReiseKick kan du lese hundrevis av reiseartikler fra inn- og utland gratis. Vi jobber kontinuerlig med å publisere enda flere artikler med reiseinspirasjon og gode tips.

Klikk gjerne på linken: Spandere en virtuell kopp kaffe på oss og betal kr 30,- med VIPPS.
Tusen takk.

Toppløs – og bilnummer på kjøpet

Samme dagen bestemte jeg meg for å skrive bilnummer, og gikk til porten til Frognerparken, den med det fine smijernet. Jeg hadde alltid den lille, gule notisboka med meg, der skreiv jeg bilnummer, og jeg hadde forska litt på hvor sjansen for utenlandsnummer var best. Den dagen fikk jeg se et bilnummer fra New Zealand. Puppene til Bardot og bilnummeret fra andre siden av kloden samme dag, det va’kke til å tru, jeg glemmer aldri den fine dagen.

Hadde mange fine dager på Frognerbadet (Foto: 1961/Arbeiderbladet/ArbArk)

Mislykka dødsing fra sju og en halv

Jeg har aldri vært en stuper, men hopper mer enn gjerne i vannet. På Frognerbadet kunne vi hoppe fra både 5, 7,5 og 10-metern i stupebassenget. Å hoppe fra femmern var greit, men så skulle jeg prøve sjuogenhalver’n. Satte utfor, og midt i svevet tenkte jeg at det kanskje gikk an å kombinere hopp med stup. Det var en dårlig idé. Jeg landa i vannet med hue’ og føtter samtidig, så kanskje var jeg en av de første som dødsa i Frognerbadet, ikke veit jeg.

Gamle-oslo-frognerbadet-1957UkjentArbArk.jpeg
Det dødses i stupebassenget (Foto: Ukjent/ArbArk)

Mye bedre enn charter på Mallorca?

Det va’kke vannsklie på Frognerbadet på 60-tallet, vi visste ikke hva det var. Vi var fornøyd med fire bassenger og en kafé, og jeg trur det var ei som het Gøril som alltid sto bak disken der. Og hver gang jeg sto ute bak på trikken hjemover, tenkte jeg at bysommer på Frognerbadet var bedre enn de derre charterturene folk tok til Mallorca. Så da passer det jo fint å avslutte med noen strofer fra Bysommer av Lillebjørn.  

Det va’kke vannsklier på Frognerbadet på 60-tallet (Foto: 1983/Ukjent/ArbArk)

.

Ta en svømmetur på Frognerbadet /

kan du noen steder bedre ha det /

enn i Oslo nå på sommer’n når de stressa folka /

er forsvunnet til Mallorca /

ja, til Mallorca /

eller sitter i en ferjekø ved Lavik /

ja, ved Lavik?

Tips 1: Les våre andre tidsreiser fra Oslo

Blanda drops på 1960-tallet
Oppover Thorvald Meyer med Hamsun under armen
To herlige spåkoner på Løkka
Å kaste på stikka var ingen spøk …
Skoledagen på Løkka – for lenge siden …
Valget mellom Deichman og fotball …
To herlige spåkoner på Løkka
Skjønnskrift – tross alt bedre enn skoletannlegen
Livredd langs Akerselva
60-tallet – den gang vi samla på alt mulig …
På 60-tallet – da verden var UTE
Muttern – mitt hjertens forbilde
Muttern var en skikkelig gambler
Å kaste på stikka var ingen spøk …

Tips 2: Noen av våre artikler fra nåtidens Oslo

13 gratis opplevelser i Oslo
Alnaelva – Oslos gamle, nye elveperle
Bli med på tur langs hele Akerselva!
Seven shades of green – på loffen i Oslos parker
Oslo – byen med de vakre øyene
Fotosafari fra Oslo S til Aker Brygge
Bygdøy – for hele familien!
Brønnøya – en oase i Oslofjorden
Pilegrimsvandring gjennom Oslos middelalder
Bli med på tur langs Maridalsvannet i Maridalen
Drømmedag på Deichman – Norges største bokhylle
Storslått utsikt på stien fra Gamlebyen opp til Ekeberg!
Ja vi elsker Frognerparken!
På tur langs Alnaelva – fra Bryn til Kværnerbyen

Husk å følge ReiseKick på Facebook og Instagram!

Tusen takk for at du leser ReiseKick. Vi håper du likte artikkelen om Frognerbadet. Kanskje har du til og med lyst til å spandere en virtuell kopp kaffe på oss? 

Merk: Steder og priser kan variere. ReiseKick er ikke ansvarlig for tredjepartsinfo som vi henviser til. Finner du feil eller mangler, eller ønsker å sende inn tips? Har du en destinasjon eller en reiserelatert tjeneste du ønsker at vi skal skrive om?
Kontakt oss på torill@reisekick.no

3 Comments

Legg inn en kommentar

Mer inspirasjon