Oslo,  Tidsreiser

1970-tallet – akkurat passe?


Jeg har lest et sted at Norge var akkurat passe rikt på 1970-tallet. Vi var i ferd med å bli mer frigjorte, men sto fortsatt i kø. Vi savna ingenting, alltid et godt tegn. Samtidig var 70-tallet episk, det var disko, glamour, hippie og bohemer med slengbukser og skjortesnipper langt ned på magan. VI hadde solgt godtesjappa på Løkka, muttern sto i Narvesen på Briskeby og snakka med Høyrefolk hver eneste dag. Fattern blei kontorrotte, tviler sterkt på om det var det han egentlig ville.

EF avstemming
EF-valget i 1972 var hårfint (Foto: HenrikØrsted/OM)

Det skjedde ting ute i verden. Og her hjemme. Vietnamkrigen endte med bare tapere, Norge sa hårfint NEI til EF og JA til olje, den første oljen blei pumpa opp i 1971. Vi visste ikke da at den skulle gjøre oss søkkrike, egoistiske, dovne. Lynn Anderson sang om Rose garden, mens jeg flytta rundt som bare det. Hjemmefra til hybel via kollektiv til rekkehus og hus på landet.

Flyttelass
Enda et flyttelass … (Foto: HenrikØrsted/1975/OM)

SPANDERE EN VIRTUELL KOPP KAFFE?

Her på ReiseKick kan du lese hundrevis av reiseartikler fra inn- og utland gratis. Vi jobber kontinuerlig med å publisere enda flere artikler med reiseinspirasjon og gode tips.

Klikk gjerne på linken: Spandere en virtuell kopp kaffe på oss og betal kr 30,- med VIPPS.
Tusen takk.

Maten på 70-tallet var TJA. Husker terteskjell, sprø greier med hvit saus, fiskeboller og ei reke eller tre. Også kabaret, en slags gelé full av erter og andre sunne saker. En boks med lapskaus, 70-tallet var hermetikkens gullalder. Vi toppa det med eggedosis, og digga Perry Mason på den eneste kanalen.

OM, Ørnelund, Leif, 1971
70-tallet var hermetikkens gullalder (Foto: Leif Ørnelund/1971/OM)

Muttern kom hjem fra kiosken på Briskeby og snakka om likestilling, mens unga var omringa av røyk og uten belte i baksetet på biler. Ikke hadde de mobil eller nettbrett å fikle med heller, for det derre digital-ordet eksisterte ikke. Men Toy og Knott og bruspuver hadde de, klassiske bestselgere på 70-tallet. Og kaffe var kaffe, ferdig snakka, vi brukte filter, kapsler hadde ingen tenkt på.

Vi var et langsommere sted, trur jeg. Hadde finsk fjernsynsteater på NRK, men mangla Spotify. Selfie var uaktuelt, Kodak-en hadde et begrensa antall bilder på rullen, vi måtte tenke oss om før vi tok bilde. Men vi hadde alt vi trengte, snudde på krona, sparte på småmynt, og muttern stoppa fortsatt strømper.

Gamle oslo Etterstad
På vei inn i kolonihagehytta etter jobben (Foto: SvenErikSvendsen/ArbArk/1978)

Muttern og fattern kjøpte kolonihytte på Sogn og kalte den Kosen. Jeg studerte, spelte fotball på Enga, drømte om å bli proff eller professor, men endte opp som pappa i løpet av 70-tallet. Beatles trøsta meg med Let it be før de forsvant til India. Pling og tippekampen til Arne Scheie var hel ved, han der trengte ingen eksperter i studio. Om vinteren var det treski og intervallstart på fjernsynet.

Bokhandeli 1976
Bokhhandel var et sted med maaange bøker (Foto LeifØrnelun/OM/1976)

Vi dro på charterferie til Syden med Tjæreborg og Saga Solreiser. Eller på campingferie med tomanns- og firemannstelt, hadde blå folkevogn med bagasjen foran og på taket. Skøyteløp var nasjonalidretten, vi hadde De 4 S-er. Feminisme var et nyord, folk begynte for alvor å skille seg, og når vi hørte på ABBA, brukte vi walkman.

Folkevogn
Folkevogn, tomannstelt og tørkeruller … (foto: RigmorDahlDelphin/OM/1970)
Skøyteløp
Og skøyteløp – helst på Bislet – var nasjonalidrett (Foto: Henrik Ørsted(OM)

Nixon sleit med Watergate og Sovjetunionen invaderte Afghanistan, men vi var ikke redde for at verden skulle bli ødelagt. Cocky var vi heller ikke blitt ennå, oljepenga hadde bare så vidt begynt å rulle inn, og platåskoa var planta på jorda, mens vi dansa til Dancing Queen med henda over hue eller partneren i fanget. Jo da. 70-tallet var bra – akkurat passe i vater – før Norge tilta for fulle mugger på 80-tallet.

Arbark-1970-Solve-Harm
Norge tilta for fulle mugger på 80-tallet (Foto: Sølve Harm/Arbark/1970)

Tips 1: Les våre andre tidsreiser fra Oslo

Blanda drops på 1960-tallet
Oppover Thorvald Meyer med Hamsun under armen
To herlige spåkoner på Løkka
Å kaste på stikka var ingen spøk …
Skoledagen på Løkka – for lenge siden …
Valget mellom Deichman og fotball …
To herlige spåkoner på Løkka
Skjønnskrift – tross alt bedre enn skoletannlegen
Livredd langs Akerselva
60-tallet – den gang vi samla på alt mulig …
På 60-tallet – da verden var UTE
Muttern – mitt hjertens forbilde
Muttern var en skikkelig gambler
Å kaste på stikka var ingen spøk …

Tips 2: Noen av våre artikler fra nåtidens Oslo


Alnaelva – Oslos gamle, nye elveperle
Bli med på tur langs hele Akerselva!
Seven shades of green – på loffen i Oslos parker
Oslo – byen med de vakre øyene
Fotosafari fra Oslo S til Aker Brygge
Bygdøy – for hele familien!
Brønnøya – en oase i Oslofjorden
Pilegrimsvandring gjennom Oslos middelalder
Bli med på tur langs Maridalsvannet i Maridalen
Drømmedag på Deichman – Norges største bokhylle
Storslått utsikt på stien fra Gamlebyen opp til Ekeberg!
Ja vi elsker Frognerparken!
På tur langs Alnaelva – fra Bryn til Kværnerbyen

Husk å følge ReiseKick på Facebook og Instagram!

Tusen takk for at du leser ReiseKick. Vi håper du likte artikkelen om Blanda drops på 1970-tallet. Kanskje har du til og med lyst til å spandere en virtuell kopp kaffe på oss? 

Merk: Steder og priser kan variere. ReiseKick er ikke ansvarlig for tredjepartsinfo som vi henviser til. Finner du feil eller mangler, eller ønsker å sende inn tips? Har du en destinasjon eller en reiserelatert tjeneste du ønsker at vi skal skrive om?
Kontakt oss på torill@reisekick.no

4 Comments

Legg inn en kommentar