Nasjonalmuseet, Oslo

Hva er vel en storby uten et allsidig, spennende kulturtilbud? Oslo har gjennomgått en radikal forandring når det gjelder de største kulturbyggene de siste 20 årene. Vi snakker om Den Norske Opera og Ballett, Munch, Deichman, Nasjonalmuseet og sist, men ikke minst: Vi håper ærverdige Nationaltheatret snart kommer etter! Heng med på våre besøk på innsiden av alle 5! Dette er Oslo-kultur i farta, og bøttevis med gode tips!

Nasjonalmuseet, Oslo
En av installasjonene du kan se på Nasjonalmuseet

På innsiden av kultur-attraksjonene

Ja, det er delte meninger om arkitektur og akustikk, utstillinger og forestillinger, men den debatten skal vi ikke ta akkurat her. Du skal bare bli med på besøk på innsiden av alle disse fem kulturattraksjonene i tekst og bilder. Vi lover deg spennende besøk og gode tips hele veien, Oslo har blitt en kulturby å regne med de siste årene!

Nasjonalmusset, Munch, Oslo
Dette bildet henger på Nasjonalmuseet. Munch maler Munch, selvsagt

Tips: Les artikkelen vår om Nasjonalmuseet

MUNCH – og alle hans følelser

Ja, for det er nettopp det Edvard Munch er verdenskjent for: Å male følelser. Perioden kalles for symbolismen og ekspresjonismen, og ingen andre norske kunstnere har oppnådd den samme berømmelsen som Munch. Hør bare: Pikene på broen. Skrik. Madonna. Det syke barn. Og alle selvportrettene, selvsagt.

Munch museet i Oslo
Munch bikker litt, men det tåler vi!

Bildene – livet hans – utsikten

Sinnsstemning er et stikkord når du besøker MUNCH. For noen følelser han klarte å skape på lerretet! Du stanser opp foran bilde etter bilde, og lar deg fange av penselen til Munch. Her er også en hel etasje innredet med gjenstander og møbler fra hans liv forskjellige steder i verden. Og på toppen finner du en restaurant/bar med suveren utsikt. Ingen tvil, MUNCH er vel verdt et besøk! 

Munch, Sykdom og sorg
Munch var god til å male sykdom og sorg …

Tips: Les artikkelen vår om Munchmuseet

DEICHMAN – Norges bokhylle

Deichman i Bjørvika i Oslo er blitt kalt et palass for møtet mellom mennesker og bøker. Du går inn i seks fantastiske etasjer med kunnskap, historier, fortellinger, verksteder og mennesker. Her finner du nesten en halv million bøker, blader og plater, her kan du mingle rundt og sette deg ned hvor du vil med en bok eller to, og alt er gratis!

Deichman i Bjørvika, Oslo. Bibliotek
Deichman i Bjørvika har gitt bibliotekene i byen et oppsving!

I bøkenes verden – men hjemme

Det begynte med Carl Deichmans første bibliotek i 1785, og hans private boksamling på 6000 bøker er selvsagt her. Eldste bok på biblioteket er fra 1250, og alle rom er oppkalt etter steder i Oslo. Interiøret er sånn det skal være på et moderne bibliotek, og sjekk det taket! Her tar du selvfølgelig pulsen på verden gjennom bøkene, men den hverdagslige stilen får deg til å føle deg hjemme!

Deichman, bibliotek, Oslo
Deichman i Bjørvika må bare besøkes. Så flott innvendig!

Tips: Les artikkelen vår om Deichman Bibliotek

Nasjonalmuseet – størst i Norden

Vi snakker Nordens største kunstmuseum, en uforglemmelig opplevelse, som handler om kunst, design og arkitektur. Her finner du 6500 kunstverk i tillegg til 400 000 gjenstander, og dette er også det siste signalbygget innen kultur som er åpnet i Oslo (2022). Her kan du oppleve Norgeshistorien på en ny måte. Fra oldtiden og frem til i dag.

Nasjonalmuseet, Oslo, Norge, Kunstgalleri, Kunstmuseum
Nasjonalmuseet finner du rett ved der Vestbanen lå før, på Rådhusplassen

Et Must-museum for nordmenn

Design og kunsthåndverk i Norge og Verden i 1. etasje. Kunst, kultur og arkitektur i 2. etasje, ikke minst mange kule installasjoner, og her finner du også en hyggelig kafé. I 3. etasje finner du Lyshallen, med det store, lysende utstillingsrommet som viser skiftende utstillinger. Denne kulturopplevelsen vil du huske lenge. Besøk Nasjonalmuseet på Rådhusplassen!

Nasjonalmuseet, Oslo
Fine, oversiktlige utstillinger på Nasjonalmuseet

Tips: Les artikkelen vår om Nasjonalmuseet

Den Norske Opera og Ballett

«Operaen» i Bjørvika er Norges største musikk- og scenekunstinstitusjon. Bygget var tenkt som en hvit plattform som stiger opp av sjøen og knytter fjord til by og vann til land, og sånn ser det ut. Snøhetta har tegnet bygget, og det har høstet utallige, internasjonale priser. Sammen med Munch og Deichman har Operaen bidratt til å løfte Oslo mange hakk internasjonalt.

Operaen, Opera, Oslo
Operaen i Bjørvika – den er blitt enormt populær!

Gå gjerne på taket på Operaen!

Dette er den første operaen i verden der det er lovlig å gå på taket, og det tok bare 5 år å bygge det, fra 2003-2008. Bygget er svært, hele 49 000 m2 fordelt på 1100 store og veldig små rom. Her kan du nyte opera, ballett og konserter av alle typer slag. Og beliggenheten er etter vår mening … helt perfekt.

Storsalen, Oslo, Operaen
Dra på omvisning på Operaen, det var gøy! Og her er selvsagt hovedsalen!

Tips: Les artikkelen vår om Den Norske Opera og Ballett

På innsiden av Nationaltheatret

Nationaltheatret er mest kjent for sine dramaer på 4 scener: Hovedscenen, Amfiscenen, Bakscenen og Malersalen. Men det største dramaet går for tiden for seg uten skuespillere: Bygget, som sto ferdig i 1899, må nå totalrehabiliteres. Foran bygget står forresten Ibsen, Bjørnson og Holberg på sin evige, dramatiske vakt, men du skal derimot få bli med inn i bygget i denne artikkelen.

Nationaltheatret, Oslo
Fantastisk flott (men slitt) inne på Nationaltheatret

«Faller sammen, men elsker det»

Vet du at teatersjef Bjørn Bjørnson, sønn av Bjørnstjerne, ønsket velkommen til den første forestillingen i 1899? Når vi guides rundt i 2023, mangler teatret fortsatt en prøvescene. Vi smyger oss rundt, og er til og med innom skuespillernes eget rom. Vi er også innom kafeen, der skuespillerne må bruke forkle når de bærer kostymer, og det er trangt om plassen. Toralv Maurstad fortalte meg en gang at «teatret er i ferd med å falle sammen, men jeg elsker det.»

Nationaltheatret, Oslo
Gamle, ærverdige Nationaltheatret må snart totalrenoveres …

Tips: Les artikkelen vår om Nationaltheatret

Kultur – en uvurderlig ressurs

Slår et slag for kulturen til slutt. En uvurderlig ressurs, som bidrar til å berike livene, fremmer kreativitet og er en kilde til utfordring og refleksjon. Gjennom malerier, litteratur, musikk og teater åpner kunstnerne nye verdier, perspektiver og opplevelser. Da forstår vi kanskje verden rundt oss på en ny måte, og utvikler vår egen identitet. Og – er det noe som er bedre enn det?

Nasjonalmuseet, Oslo
Denne finner du i megastørrelse på Nasjonalmuseet!

Tips: Les om noen av våre andre turer i Oslo her:

Alnaelva – Oslos gamle, nye elveperle
Bli med på tur langs hele Akerselva!
Seven shades of green – på loffen i Oslos parker
Oslo – byen med de vakre øyene
Fotosafari fra Oslo S til Aker Brygge
Brønnøya – en oase i Oslofjorden
Pilegrimsvandring gjennom Oslos middelalder
Bli med på tur langs Maridalsvannet i Maridalen
Storslått utsikt på stien fra Gamlebyen opp til Ekeberg!

Husk å følge ReiseKick på Facebook og Instagram!

Tusen takk for at du leser ReiseKick. Vi håper du likte artikkelen om 5 spennende kultur-attraksjoner i Oslo. Kanskje har du til og med lyst til å spandere en kopp kaffe på oss? Dersom du deler artikkelen, setter vi stor pris på det.

Merk: Steder og priser kan variere. ReiseKick er ikke ansvarlig for tredjepartsinfo som vi henviser til. Finner du feil eller mangler, eller ønsker å sende inn tips? Har du en destinasjon eller reiserelatert tjeneste du ønsker at vi skal skrive om?
Kontakt oss på torill@reisekick.no 

Legg inn en kommentar

Mer inspirasjon