Operaen, Opera, Oslo

Vi gleder oss, vi er på vei til Norges største musikk- og scenekunstinstitusjon, Den Norske Opera og Ballett. En skikkelig fin februardag, så det passer fint at Snøhetta har tegnet dette flotte bygget. Planen var at Operahuset skulle være som en hvit plattform som stiger opp av sjøen og knytter fjorden til byen, vann til land, og sånn er det blitt.

Oslo, operaen, Norge, Norway
Operaen knytter fjorden til byen og vann til land

Magisk bygg – mystisk stemning

Men først, for en herlig dag vi har valgt! Hvis bygget er magisk, er stemningen mystisk. Lav fjordtåke rives i stykker av februar-solen, det store Havnelageret speiler seg i fjorden, og like utenfor operaen ligger en installasjon mange lurer litt på. Den heter «She lies», og var siste verk i utsmykkingen av Operaen, bygget av syrefast stål og herdet glass – og en tolkning av den berømte tyske maleren Caspar Friedrichs «Das Eismeer».

She lies, kunstverk, Oslo
She lies – på fjorden rett utenfor Operaen

På den internasjonale radaren

Og for en beliggenhet Operaen fikk! Innerst i fjorden, i en tarm som bare for et par-tre tiår siden var et sted ingen tenkte på å besøke! Stedet var bare en skummel, urban bakevje, der ingenting skjedde. Men nå – sammen med Munch og Deichman – har Operaen bidratt til å løfte Oslo mange hakk opp på den internasjonale radaren for spennende, kulturelle juveler.

Et folkeeie der vi går på taket!

Operaen er også blitt et folkeeie, endelig fikk Norge sitt etterlengtede operahus, det første i verden der vi faktisk kan GÅ på taket. Allerede der er også åpenheten til å ta og føle på, det finnes ingen andre operahus i verden der vi først inviteres til å spasere på taket, og så inn i foajeen, der vi tar innover oss den unike atmosfæren, arkitekturen og kunsten.

Oslo, Opera, Norway, Norge
Hei hopp, vi går på operaens tak!

Byggestart 2003 – ferdig 2008

Operaen overstrømmes av besøkende på inn- og utsiden, og vi sier ja takk, begge deler i dag. Bygget kostet 4,3 milliarder kroner å bygge, og det tok 5 år fra første spadetak ble utført 17. februar 2003 til det sto ferdig og ble åpnet med gallaforestilling 12. april 2008. Bruttoarealet er 49 000 m2, fordelt på hele 1100 store og veldig små rom, og 3 store saler huser både opera, ballett og konserter fra det klassiske repertoaret til det moderne.

Er det ikke stilig inne i Operaen?

Ta med deg Deichman og Munch

Vi er tidlig ute, og rekker en liten rundtur, først på taket selvsagt, gøy å si at vi kan spasere på Operaens tak i Oslo når vi utveksler turforslag med utenlandske reisekollegaer. Deichman er allerede nevnt og passert, der borte ligger Munch i vintervårsol og noen iskalde typer bader i fjorden før de forter seg inn i saunaen rett ved. Hvem hadde trodd at Bjørvika skulle bli slik?

The mother passer på Munch …
Litt bading og sauna må til i Bjørvika i februar …

Klar for 50 minutters guiding

Så er vi tilbake i foajeen i Operaen, klare for omvisning. Selve foajeen er et kapittel for seg, treverk og annen type matchende veggbekledning, og en svært hyggelig kafé med utsikt til fjorden gjennom digre glassvinduer, perfekt å sitte ute på terrassen når våren kommer. Cirka 20 er påmeldt, omvisningen tar 50 minutter, og guiden vår er en kunnskapsrik tidligere ballerina som gjør omvisningen til en opplevelse.

En tidligere ballerina som omviser er innafor
Sjekk veggene inne i foajeen

600 ansatte og 50 yrkesgrupper

Det er fotoforbud, med enkelte unntak her og der, så vi bruker øynene i stedet for mobilen. Omvisningen handler om arkitektur, sceneteknikk, opera og ballett, og selvfølgelig er vi en tur innom det spennende kostymeverkstedet. 600 ansatte er fordelt på 50 yrkesgrupper, og via guidens strålende innsats får vi et levende innblikk i Operaens hverdag.

Ballerinesko. Oslo, Opera
Ballettsko er en typisk forbruksvare …

La deg imponere av interiøret

Det er jo gjerne Operaens fasade som blir omtalt i medier, men sjekk interiøret med alle sine detaljer og spennende materialer, det er bare å hylle dem som har konstruert dette vidunderet. Vi går i kroker og kriker, sitter på balkong i salene, er bak scenen og ser alt det tekniske som brukes når forstillingen er i gang, og lar oss imponere av den enorme samlingen av kostymer.

Storsalen, Oslo, Operaen
Hovedsaken er bygd med omhu, her sitter alle godt

ReiseKicks nye turbok – kjøp E-boken her!

I ReiseKicks e-bok nummer 2 får du tips til 20 nye flotte fotturer i Oslo. Inkludert turbeskrivelser, kart og bilder.

E-boken er på hele 185 sider og koster kun kr 169,-.
Kjøp den her! Du betale med VIPPS, og laster den ned direkte.

Et symbol på hva kultur betyr

Operaen har bidratt til at opera og ballett aldri har vært så populært som det er nå. Bygget har vunnet en rekke internasjonale priser, og har på kort tid blitt en spydspiss for kulturnasjonen Norge. Ekspertene sier at dette kulturstedet løfter musikk og dans i hele landet. Dessuten er operaen et symbol på hva kultur betyr for Norge. Sist men ikke minst, er dette landemerket bygd for å skape magi, og tar oppgaven på alvor på flere måter.

Langs operaen en februardag – Havnelageret rett forut

Ta med deg hele kinderegget!

Hva gjenstår å si? Jo, at du finner info om å melde deg på omvisning på nettsiden til Operaen. At adressen selvsagt er Kirsten Flagstads plass 1, kvinnen var jo Operaens første sjef allerede på 1950-tallet. Og at det ikke minst er en god idé å ta med seg hele det kulturelle kinderegget, Deichman, Munch og Operaen, når du først tar turen innom Bjørvika. God magi!

LYST Å SPANDERE EN DIGITAL KAFFE FRA KAFFEBAREN VÅR?

På ReiseKick kan du lese hundrevis av reiseartikler fra inn- og utland gratis. Vi jobber kontinuerlig med å publisere enda flere artikler med reiseinspirasjon og gode tips.

Lyst til å støtte oss?

Klikk på den kaffen du vil spandere, du betaler med Vipps.

MENY
ESPRESSO: KR 35
CAPPUCHINO: KR 45
KAFFE OG CROISSANT: KR 65


TUSEN TAKK FOR KAFFEN!

Tips: Les om noen av våre andre turer i Oslo her:

Alnaelva – Oslos gamle, nye elveperle
Bli med på tur langs hele Akerselva!
Seven shades of green – på loffen i Oslos parker
Oslo – byen med de vakre øyene
Fotosafari fra Oslo S til Aker Brygge
Brønnøya – en oase i Oslofjorden
Pilegrimsvandring gjennom Oslos middelalder
Bli med på tur langs Maridalsvannet i Maridalen
Storslått utsikt på stien fra Gamlebyen opp til Ekeberg!

Husk å følge ReiseKick på Facebook og Instagram!

Tusen takk for at du leser ReiseKick. Vi håper du likte artikkelen om Operaen. Kanskje har du til og med lyst til å spandere en kopp kaffe på oss? Og dersom du deler artikkelen setter vi stor pris på det.

Merk: Steder og priser kan variere. ReiseKick er ikke ansvarlig for tredjepartsinfo som vi henviser til. Finner du feil eller mangler, eller ønsker å sende inn tips? Har du en destinasjon eller reiserelatert tjeneste du ønsker at vi skal skrive om?
Kontakt oss på torill@reisekick.no 

Legg inn en kommentar

Mer inspirasjon