Utsikt fra Vettakollen

Her er ReiseKicks forslag til 5 luftige, men svært forskjellige fotturer. Alle turene har UTSIKT til felles, og går i ulike områder av Oslo. Vi starter stort sett nede og går opp, men du kan selvfølgelig også gjøre det motsatte. Lengden på turene varierer, men de tar gjerne et par timer, litt avhengig av fart og form. Noen går i skog, andre i mer urbane strøk. Turene går henholdsvis til Ekebergåsen, Grefsenkollen, Brannfjell, Stovnertårnet og Fuglemyrhytta på Vettakollen. God, luftig vandring!

Utsikt fra Grefsenkollen
Alle 5 turene har UTSIKT til felles – som denne til Grefsenkollen

Vi gir deg litt lettfattelig info om det du passerer underveis, og noen av turene går på sti, mens andre er en kombo av gate, vei og sti. Vi passerer kafeer underveis, men det er jo koselig å ha med sekk, termos og niste på disse turene. Snør sekken og gjør klar for topptur i byen!

Turene går i gate, vei eller sti, som her opp til Ekeberg

Ekebergåsen – startsted: Bjørvika

På denne turen går vi til topps på Ekeberg. Vi starter i Bjørvika, går videre via Gamlebyen, og så opp til Ekebergsletta. Bratt og vanskelig, sa du? Nei, tvert imot, og denne turen er også supergodt tilrettelagt.

Start i Little Venice, langs Eufemias gate, gjennom Middelalderparken, forbi Oslo Hospital, og så opp i Ekebergåsen.

Utsikten fra Ekebergrestauranten er upåklagelig

Ta gjerne en pitstop på Ekebergrestauranten, allerede der er utsikten over Oslo luftig. Men vi går videre inn i skulpturparken til Christian Ringnes. Her er det mange kunstverk, så les deg opp på info-skiltene! Nydelig å gå her med formidabel vestvendt utsikt over byen. På toppen kommer vi til en husdyrpark for barna og en trivelig kafé for alle aldre. Og turen tilbake går bare … nedover!  

Utsikt over Oslofjorden fra Ekeberg
Oslofjorden sett fra Ekebergåsen

Tips: Les om turen opp til Ekeberg

Grefsenkollen – startsted Sinsenkrysset:

Vi tok Grefsentrikken til Sinsenkrysset, og gikk opp til Grefsenkollen, med en av de absolutt beste utsiktene over Oslo. Her kan du nyte utsikten i lag med et herlig måltid på terrassen til Grefsenkollen restaurant. Du kan selvsagt også starte fra Grorud eller Grefsen. Vår tur er på cirka 5 kilometer, og tar cirka 2 timer. Det er også mulig å ta buss, og starte på toppen og gå ned.

Grefsenkollen – i snart 100 år har det vært virksomhet her

Først over muselunden, så gjennom blokkbebyggelse, forbi Skeidbanen og opp Kjelsåsveien. Senere går vi forbi historisk bebyggelse på Grefsen. Når vi kommer til Akebakkeskogen, går vi inn på sti. Til å begynne med flatt og fint, men så stiger det jevnt og trutt oppover.

Den historiske, gamle vannkuranstalten på Grefsen

Byen og utsikten er på vår venstre side oppover, og det er satt ut benk og bord et par steder. Her lå en gang hoppbakken Grefsenbakken, som ble lagt ned rundt 1960. Plutselig er du oppe på Grefsenkollen, med en historie fra 1927. Gå inn og se, det er sus over stuene her inne. Og stedet er blant annet kjent for sin deilige pizza!

Inne på Grefsenkollen
Trivelig inne på Grefsenkollen

Tips: Les om turen opp til Grefsenkollen.

Fuglemyrhytta – startsted Rikshospitalet:

Denne turen går opp til Norges mest bynære turisthytte. Herfra er utsikten fin, og på vei opp til hytta passerer du Vettakollen med en enda mer spektakulær utsikt. Hytta sto ferdig i 2018, og du kan starte fra Skådalen, Frognerseteren, Sognsvann og Vettakollen, men vi tok trikken til Rikshospitalet og startet der. 3,3 kilometers tur én vei!

Utsikt fra Vettakollen
Mange som stopper når utsikten på Vettakollen bretter seg ut

Fra Rikshospitalet går du gjennom skogen opp til Gaustadjordet, der du med en gang tar inn til venstre i skogen. Så er det bare å følge blåskiltet sti oppover, til å begynne med en miks av bort- og oppover. Etter hvert kommer du opp til Vettakollen med sin bynære, storslåtte utsikt. En kilometers videre gange på småkupert sti, og så er vi fremme på Fuglemyrhytta.

Fuglemyrhytta
Fuglemyrhytta – en litt annerledes turhytte

Tips: Les om turen opp til Fuglemyrhytta.

ReiseKicks egen turbok – kjøp E-boken her!

I denne e-boken får du tips til 29 flotte fotturer i Oslo. Inkludert turbeskrivelser, kart og bilder.

E-boken er på hele 185 sider og koster kun kr 159,-.
Kjøp den her!

Stovnertårnet – startsted Stovner senter:

Turen går fra Stovner senter og opp til Stovnertårnet, som er Norges lengste tårn. Her går vi opp, og får flott utsikt over Groruddalen og nedover mot Oslo sentrum. Så går vi nedover og ser på alle hestene på Øvre Fossum Gård. Vi tar også med oss den superfine skulpturparken på det som en gang i tiden var en søppelfylling på Rommensletta, med 14 skulpturer og et kunstig bekkeløp.

Stovnertårnet
Stovnertårnet – Norges lengste tårn

Vi tar linje 5 på T-banen fra Jernbanetorget, og går av ved det som var Norges største senter for shopping da det ble åpnet i 1975. Derfra er det skiltet 600 meter vei opp til Stovnertårnet. Blokker overalt, og Stovnertårnet er en artig 265 meter lang snirklende gangbane opp til toppen 15 meter over bakken og 215 m.o.h. Etter besøket i skulpturparken går vi videre nedover til Grorud togstasjon, og tar tog inn til Oslo S.

Hester overalt på Øvre Fossum Gård

Tips: Les om turen opp til Stovnertårnet.

SPANDERE EN VIRTUELL KOPP KAFFE?

Her på ReiseKick kan du lese hundrevis av reiseartikler fra inn- og utland gratis. Vi jobber kontinuerlig med å publisere enda flere artikler med reiseinspirasjon og gode tips.

Klikk gjerne på linken: Spandere en virtuell kopp kaffe på oss og betal kr 30,- med VIPPS.
Tusen takk.

Brannfjell – startsted Brattlikollen:

Denne turen starter på Brattlikollen rett over Ryen og lander til slutt i Gamlebyen. Vi er innom Brannfjell, Ekebergsletta og Ekebergskrenten, går så ned i Egnehjemveien og Arctanderbyen, Oslos første hageby, og så ned i Gamlebyen. En lettgått tur med flott utsikt hele veien, og vi lander i Oslo Sentrum.

Oslo utsikt
Utsikt fra Brannfjell på Ekeberg

Vi tar T-banen til Brattlikollen stasjon, og tar til høyre med en gang vi kommer ut fra stasjonen. Gå inn Brannfjellveien, og så til venstre opp i skauen til toppen av Brannfjell, som er 205 m.o.h. Så går vi ned på Ekebergsletta, er innom en liten hyttekoloni, en frisbeegolfbane, Ekeberg skole, topp utsikt når vi går nedover, og så inn i Arctanderbyen, Norges første hageby. Utforbakker hele veien, og plutselig er vi i Gamlebyen – midt i byen over alle byer!

Utsikt over byens sentrum fra Lille Ekeberg

Tips: Les om turen over Brannfjell

Husk å følge ReiseKick på Facebook og Instagram!

Tusen takk for at du leser ReiseKick. Vi håper du likte artikkelen om 5 luftige turer over Oslo. Kanskje har du til og med lyst til å spandere en kopp kaffe på oss? 

Merk: Steder og priser kan variere. ReiseKick er ikke ansvarlig for tredjepartsinfo som vi henviser til. Finner du feil eller mangler, eller ønsker å sende inn tips? Har du en destinasjon eller reiserelatert tjeneste du ønsker at vi skal skrive om?
Kontakt oss på torill@reisekick.no 

Legg inn en kommentar

Mer inspirasjon