Utsikt fra Vettakollen

I dag tar vi turen opp til Norges mest bynære turisthytte, Fuglemyrhytta, og vi kan love deg en spektakulær utsikt over Oslo. Hytta sto ferdig i 2018, og er tegnet av Snøhetta! Den ligger på vestkanten av byen, på kanten av Nordmarka, over Vettakollen. Du kan starte vandringen flere steder, vi tok trikken til Rikshospitalet og startet den 3,3 kilometer lange turen der. DNT Oslo

Du kan starte flere steder

Du kan starte turen flere steder: For eksempel Vettakollen, Skådalen, Frognerseteren eller Sognsvann, men vi tok blåtrikken til Rikshospitalet. Så gikk vi langs vestsiden av Riksen, så over en liten bro over Sognsvannsbekken, og så oppover til høyre inn i skogen. IKKE følg plakaten om pusterom, følg heller den brede stien du går på, helt til du kommer ut på Gaustadjordet med Trosterudveiens bebyggelse på venstre side. Femti meter senere deler stien seg, og der tar du til venstre, slik joggeren på bildet under gjør, og går inn(opp)over i skogen.

Her har du Gaustadjordet på høyre side, men ta til ventsre her

Miks av bort- og oppover

Turen videre er godt skiltet, du kommer ganske fort innom noen villaer helt på kanten av Markagrensen, du går på vestsiden av disse, og følger stien videre oppover. Herfra går du gjennom mye gammelskog, stien er bred og fin, og en miks av bortover og oppover. Bare vent, snart er du oppe på det punktet som egentlig er Vettakollen. Der venter belønning nr. 1.

Stien munner etter hvert ut i denne grusveien oppover mot Vettakollen

SPANDERE EN VIRTUELL KOPP KAFFE?

Her på ReiseKick kan du lese hundrevis av reiseartikler fra inn- og utland gratis. Vi jobber kontinuerlig med å publisere enda flere artikler med reiseinspirasjon og gode tips.

Klikk gjerne på linken: Spandere en virtuell kopp kaffe på oss og betal kr 30,- med VIPPS.
Tusen takk.

Gammelt jernmalmskjerp

Før du får den første belønningen, munner stien ut i en grusvei der du tar til venstre. Etter bare noen få minutter på grusveien viser skiltet til Fuglemyrhytta deg inn og opp i skogen. Et nytt skilt viser at Ris (Båntjern) jernmalmskjerp lå akkurat her, forsøkt drevet av Bærums Verk i 1798-1854. Vi går videre oppover, og det blir stadig brattere.

Bare å følge skiltene her …
Det blir stadig brattere på vei opp til Vettakollen

Første turmål er Vettakollen

Plutselig er vi ved turmål nummer 1, Vettakollen. Her har folk samlet seg for å nyte en storslagen utsikt over Oslo. De fleste sitter bare og nyter og koser seg, andre tyr til hengekøya, dette er uansett stedet for deg som liker å se langt. Du nyter kanskje ikke akkurat skogens ro her oppe, men utsikten her gjør turen opp hit verdt hvert eneste skritt. Og langt der borte er jo Holmenkoll- og Midtstubakken!

Utsikt fra Vettakollen
Fantastisk utsikt fra Vettakollen
Hengekøye og hoppbakker i Vettakollen
Nyt utsikten fra en hengekøye!

Fuglemyrhytta – bynær og luftig

Vi går videre på fin sti i kupert terreng, og etter en kilometer er vi ved Fuglemyrhytta, som er turens mål. Norges mest bynære turisthytte, altså, og det er lett å forstå, for rett der nede ser du byen, fjorden og Nesoddlandet på andre siden av fjorden. Også her er det mye folk, dette er jo også et fint utsiktspunkt, og denne hytta ser IKKE ut som en klassisk sportsstue.

Utsikt fra Fuglemyrhytta
Utsikt fra terrassen på Fuglemyrhytta

Kul arkitektur og skjeve vinkler

Fuglemyrhytta er arkitekttegnet av norske, internasjonale Snøhetta, noe som er lett å se når du kommer hit. Kul arkitektur, skjeve vinkler og mye glass midt inne i en eventyrskog. En svært luftig utsikt, her ser du altså helt over til Nesodden. Hytta har 10 sengeplasser og kan leies, men den må forhåndsbestilles, og en av dem som leier må være medlem av DNT. Den eies av Oslo kommune, og plakater varsler at dette er et bålfritt område.

Fuglemyrhytta
Fuglemyrhytta – litt annerledes enn andre markastuer

ReiseKicks egen turbok – kjøp E-boken her!

I denne e-boken får du tips til 29 flotte fotturer i Oslo. Inkludert turbeskrivelser, kart og bilder.

E-boken er på hele 185 sider og koster kun kr 159,-.
Kjøp den her!

Varde for mer enn tusen år siden

Vi tar en kjapp rast før vi snur og går samme vei tilbake til Riksen. På veien ser vi fine bålplasser og benker rundt Fuglemyra, men vi går videre ned forbi Vettakollen med sin storslagne utsikt. Navnet Vettakollen kommer av det gamle ordet vete som betyr varde. Her ble det for mer enn tusen år siden bygget varder av ved og tømmer. Vardene kunne brennes for å varsle om krigsfare. Når vi passerer på vei ned, aner vi bare fred, og slett ingen fare.

Upåklagelig utsikt fra Vettakollen

Et nytt utsiktspunkt på turkontoen

Når stien ned fra Vettakollen munner ut i grusveien, tar du til venstre, og etter noen hundre meter viser skiltet at du skal ta til høyre mot Gaustad stasjon. Du kan gjerne ende turen der, eller gå samme sti ned som du kom opp fra Rikshospitalet. Uansett: Dette er en luftig tur, der du kan notere nok et storslagent utsiktspunkt over Oslo på turkontoen din!

Fuglemyrhytta er også et flott utgangspunkt for mange fine turer innover i marka

Tips: Les noen av våre andre Oslo-artikler og bli inspirert til flotte fotturer 

ReiseKicks super-guide til Grünerløkka
En fin fottur langs Oslos «maktsymboler»
Oslos havnepromenade – en opplevelse!
Roseslottet – med Korketrekkeren og eplekake til dessert!
Stovnertårnet og skulpturvandring i Groruddalen!
Korketrekkeren – Oslos mest kjente akebakke!
Luftig tur over Oslo: Brannfjell – Ekebergskrenten – Gamlebyen
Gatekunst i Oslo – fra Solli plass til Tøyen
Lang, fin fottur midt i Oslo – også kalt «Vårens vakreste eventyr»
Pilegrimsvandring gjennom Oslos middelalder
En flott tur i Oslo: Bislett – Tåsen – Berg – Ullevål Hageby – NRK
Kyststien på Ormøya og Malmøya
Alnaelva – Oslos gamle, nye elveperle
5 gilde strøk i byen vår … Oslo!
Oslo – en livslang forelskelse
Oslo gjør comeback som badeby!
Du er velkommen i Oslos kolonihager!
5 fotturperler i feriebyen Oslo
Drømmedag på Deichman – Norges største bokhylle
Fottur i trehus-idyll, kolonihage og Botanisk hage

Tusen takk for at du leser ReiseKick. Vi håper du likte artikkelen om turen opp til Fuglemyrhytta. Kanskje har du til og med lyst til å spandere en kopp kaffe på oss? 

Merk: Steder og priser kan variere. ReiseKick er ikke ansvarlig for tredjepartsinfo som vi henviser til. Finner du feil eller mangler, eller ønsker å sende inn tips? Har du en destinasjon eller reiserelatert tjeneste du ønsker at vi skal skrive om?
Kontakt oss på torill@reisekick.no

Legg inn en kommentar

Mer inspirasjon