Korektrekkeren 1905
Norge,  Oslo,  Oslomarka,  Oslomarka

Korketrekkeren – Oslos mest kjente akebakke!


Spente skritt på knirkende snø. Så setter jeg meg på kjelken. Klar, ferdig, gå! Det kribler i magen, den skarpe lyden av meier som knekker snøkrystaller, følelsen av å være satt tilbake mange år i tid, tilbake til barndommens lek og lyst. Kjelken skyter fart, hjelmen sitter som støpt, jeg sitter som jeg skal og smiler til meg selv. Hvorfor i all verden har jeg ikke gjort dette på SÅÅÅ lang tid?

På kjelketur i Korketrekkeren
Det kribler i kroppen. Klar ferdig gå på Frognerseteren!

Kan ake i 10 minutter uten stopp!

Vi er i Korketrekkeren – eller Korken, som den også kalles – over 400 meter over havet – ved Frognerseteren i Oslo. Oslos aller mest kjente akebakke ble anlagt tidlig på 1900-tallet. Det kostet 615 000 kroner å anlegge den, og den ble offisielt åpnet i 1951. Den går fra Frognerseteren helt ned til Midtstuen, og det vil si at du aker i 8-10 minutter uten stopp! Så tar du T-banen opp til Frognerseteren igjen (13 minutter) og er superklar for en ny, adrenalinfylt kjelkeseilas, akkurat som de to flotte damene på bildet under fra 1905!

Korektrekkeren 1905
Korketrekkeren ble anlagt på starten av 1900-tallet (Foto: Oslo Museum 1905/Ukjent fotograf)

Korken er hele 2 kilometer lang

Du kan også ake videre ned til Skådalen stasjon, men da må du blant annet krysse en vei, og hele greia blir mer tungvint og oppstykket. Korketrekkeren er 2 kilometer lang og har en fallhøyde på 255 meter. Du kan bruke ditt eget akebrett eller kjelke, og det er gratis å ake. Og det er helt rått å fyke nedover i de doserte, hvite svingene!

Kjelkekjøring CBOX
Helt rått å fyke nedover på det hvite teppet (Foto: Colourbox)

Ikke kjelkeutleie nå pga Covid-19

Akeforeningens kjelkeutleie på Frognerseteren er stengt for tiden på grunn av kommunens forskrift om forebygging av Korona (januar 21). Midtstuen T-banestasjon er også stengt, så du får ikke gått på T-banen her. Det står en plakat på toppen av akebakken, hvor det henstilles om å ikke ake i bakken inntil videre. Men – du kan fortsatt ake i bakken med din egen kjelke hvis du absolutt må. Da sier Akeforeningen – med hele 115 års tyngde – at du bør ake i Korken tidlig om morgenen eller sent om kvelden! Vår anbefaling er å vente til Akeforeningen får klarsignal for å leie ut kjelke og hjelm igjen!

Korketrekkeren 1930
Bra publikumsoppslutning i Korketrekkeren i 1930 (Foto: Oslo Museum/ukjent fotograf)

Ikke brukt under OL i Oslo i 1952

Den første akekonkurransen i Korketrekkeren ble arrangert allerede i 1922, og i 1920-årene ble flere viktige akekonkurranser arrangert her med opptil 400 (!) deltakere og hele 2000 tilskuere. Det første VM i aking ble arrangert i Korketrekkeren i 1955. Korken har aldri blitt brukt til skihopping, men den har blitt brukt til motorsykkelrace, og den ble IKKE brukt under vinter-OL i Oslo i 1952.

Skihopper i Holmenkollen
Korketrekkeren starter på Frognerseteren – ikke langt fra denne kjente skihopperen

Både kjelke og hjelm er til leie

Vi kjørte i Korketrekkeren på en grå, tåkete dag i fjor vinter, da det endelig var nok snø. Vi var omtrent alene i bakken, og kunne kjøre akkurat slik vi ville uten å være redd for å bli påkjørt eller kjøre på andre. Alle tre leide både kjelke og hjelm, og vi betalte 450 kroner for 3 personer.

Gøy for studievenn fra Taiwan

Datteren min hadde besøk av ei studievenninne fra Taiwan, og turen hit til Korketrekkeren ble veldig populært mottatt. Jentene kjørte 4 ganger, og jeg nøyde meg med 2. Det var full fart i svingene, og er du litt forsiktig så er det ikke farlig. Vi skal selvfølgelig tilbake og ake her når det igjen er lov å leie kjelke og hjelm hos Akeforeningen!

Tåke på Frognerseteren vinter
En grå, tåkete dag i fjor vinter -– og fordelen er at det er lite folk i bakken …

Varme klær er helt obligatorisk!

Vi kjøpte enkeltbilletter til T-banen, og rakk to turer i bakken per billett (den varer bare en kort tid). Skal du kjøre mange turer, kan det hende det lønner seg med andre typer billett på T-banen, så sjekk det! Det var uansett en opplevelse som jeg anbefaler på det varmeste. Men husk varme klær! Vi møtte noen utlendinger som akte i olabukser, etter eget utsagn holdt de på å fryse i hjel denne grå vinterdagen helt i starten av 2020.

Frognerseteren inne
Fantastisk interiør inne på staselige Frognerseteren

Topp middag på Frognerseteren!

Å avslutte en akedag med middag på Frognerseteren er helt fantastisk. Her spiser du staselig godt i ærverdige omgivelser. Det var selvfølgelig også en eksotisk opplevelse for vår venn fra Taiwan. Vi befinner oss jo her i noe av det aller mest kjente av vinter-Oslo, med blant annet Holmenkollbakken og det fantastiske skiskytteranlegget rett i nærheten. Og hjemover på T-banen var alle enige om at vi hadde hatt en super dag i hjertet av vinter-Norge;)

Sagnomsuste Frognerseteren pyntet vakkert til jul
Holmenkollbakken iOslo
Holmenkollbakken er nabo til Korketrekkeren
Holmenkollen Skiarena
Det nye, fantastiske skiskytteranlegget rett ved Holmenkollbakken

NB! Korketrekkeren er kun åpen når det er nok snø i bakken.
Føremelding på akeforeningen.no

Hvor ligger Korketrekkeren?

Kjelke- og rodelutleie
Akeforeningen leier vanligvis ut trekjelker og rodler i klubbhuset mellom Frognerseteren og Sporten, rett ned bakken fra T-banens endeholdeplass. I øyeblikket (januar 2021) er denne utleien stanset pga smittevernhensyn ift Covid-19. Foreningen holder også akekurs.
Kafé Seterstua leier ut kjelker, hjelmer og briller. 
Skiservice leier ut rodler og annet utstyr fra sitt hus tvers over veien for Frognerseteren café.

Ta T-bane nr 1, og gå av på Frognerseteren.

Toppbilde: Korketrekkeren 1905 (Foto Oslo Museum, ukjent fotograf)

Husk å følge ReiseKick på Facebook!

TIPS: Les om noen av de andre turene i Oslo her

En flott tur i Oslo: Bislett – Tåsen – Berg – Ullevål Hageby – NRK
Fotosafari fra Oslo S til Aker Brygge
Pilegrimsvandring gjennom Oslos middelalder
Drømmedag på Deichman – Norges største bokhylle
Bli med på tur langs hele Akerselva!
Oslo – byen med de vakre øyene
Seven shades of green – på loffen i Oslos parker
Alnaelva – Oslos gamle, nye elveperle
På tur langs Alnaelva – fra Bryn til Kværnerbyen
Bygdøy – for hele familien!
Ja vi elsker Frognerparken!

Merk: Steder og priser kan variere. ReiseKick er ikke ansvarlig for tredjepartsinfo som vi henviser til. Finner du feil eller mangler, eller ønsker å sende inn tips? Har du en destinasjon eller reiserelatert tjeneste du ønsker at vi skal skrive om?
Kontakt oss på torill@skrivestudio.no

Legg inn en kommentar