Deichman i Bjørvika
Museer og kultur,  Norge,  Oslo

Drømmedag på Deichman – Norges største bokhylle


Det kribler. Vi føler oss privilegert. Vi er på vei inn i Norges største bokhylle. Landets fineste sted for den som vil lese en god bok. Vi skal besøke det som er blitt kalt et palass for møtet mellom bøker og mennesker. Nye Deichman i Oslo er flunkende nytt, men samtidig Norges eldste kulturinstitusjon.

Utsikt over Oslofjorden og Operaen

Deichman med Operaen i fanget

Se der du! roper Torill stolt idet vi runder Østbanehallen. Mobilen er allerede i bruk når vi går bortover mot hele folkets bibliotek. Den øverste etasjen krager kraftig ut over terrassen, vendt mot fjorden. Vi vet ennå ikke at vi skal ta et glass hvitvin der når opplevelsen er over, men vi ser Operaen som ligger og skinner i fanget på Deichman, og sender en tanke til Lund Hagem og Atelier Oslo, som tegnet Deichman. Det kunne blitt kulturkræsj, men Deichman letter det massive trykket ellers i Bjørvika, og føyer både seg selv og Operaen inn i byens rytme. Deichman oslo

Deichman

Blir utfordret av 400 meter neon

Det første som møter oss når vi går inn, er et kunstverk av neon. 400 meter neonrør faktisk, og det er kunstneren Lars Ø. Ramberg som står bak. Kunstverket heter Brainstorm, og skal symbolisere og utfordre aktiviteten på innsiden av hodene til gjestene. Og det er akkurat det som skjer, her inne får du lyst til å være lenge. For her er den perfekte miksen. Ikke hjemme, ikke jobb, men et sted midt i mellom. Akkurat sånn som et bibliotek skal være. Vi blir møtt med kunnskap, historier, fortellinger, verksteder og mennesker i seks makeløse etasjer.

400 meter neon i taket gir oss kink i nakken

450 000 bøker, blader og plater!

Vi får en følelse av både historie, nåtid og fremtid når vi mingler rundt i etasjene. Her er det lyst og luftig, og her er det massevis av rom for studier eller avslapping. En egen kinosal og verksteder med aktiviteter for både barn og voksne hører selvsagt også med. Symaskiner og podkaststudio og elgitarer og 3D-skriver er bare noe av det som kommer i tillegg til 450 000 (!!!) bøker, blader og plater i det som må være Norges største bokhylle. Det er bare SÅÅÅÅ digg å gå rundt og forsyne seg gratis av alle de fantastiske tilbudene!

Kilometer etter kilometer med spennende bøker

Staker ut ny kurs for Deichman

«Og alt som du låner og leverer tilbake, kan du beholde,» sa Lars Saabye Christensen i talen sin da den første grunnsteinen til nye Deichman ble nedlagt i februar 2017. Men det begynte egentlig med Carl Deichmans første bibliotek i 1785. Det nye biblioteket i 2020 staker ut en ny kurs for hva et bibliotek skal inneholde, og uansett hvorfor du besøker Deichman drar du derfra med noe. Antall brukere øker i rekordfart. Mens 344 000 besøkte gamle Deichman på Hammersborg i 2019, er målet hele to millioner besøk i 2021.

På Deichman finner du seks etasjer med bøker og annen moro

En fargerik avdeling for de minste

Vi storkoser oss når vi besøker alle seks etasjene. I andre etasje lar vi bare fantasien fly, her er alt du måtte ønske deg av skjønnlitteratur og litteraturhistorie, og massevis av koselige kroker å lese i. Vi synker ned i hver vår dype ørelappstol, og sitter og ser bort på en magisk avdeling for barn, der de minste kan lese, lage, leke og utforske. Her er det også eventyrstunder og mye annen moro, og avdelingen er selvsagt kledd i herlige, sterke farger.

Alle rom har navn fra et sted i Oslo

Deichman i Bjørvika skal være et bibliotek for hele Oslo. Alle rom er oppkalt etter steder her i Oslo, bortsett fra auditoriet, som heter Deichmansalen. Adressen er Anne Cath Vestlys plass 1 i Bjørvika, og utsikten utover fjorden er helt fantastisk når vi finner roen på toppen av bygget etter å ha vært innom Carl Deichmans egen private boksamling på 6000 bøker fra 1700-tallet. Selvfølgelig er det også et Framtidsbibliotek her; hemmelige manuskripter som ingen får lese før neste århundre. Eldste bok i hele biblioteket er forresten Aslak Bolts bibel fra 1250.

Visste du at du kan lese mer enn 250 artikler fra inn- og utland her på ReiseKick? Vi jobber iherdig med å skrive enda flere artikler med reisetips og inspirasjon. Lyst til å bidra litt? Klikk på lenken for å komme til VIPPS hvor du kan spandere en kaffe til kr 30 på oss i ReiseKick, da vel.

Hverdagslig uten staffasje og glimmer

Vi lar oss imponere av romsligheten, det er god plass selv om det er mange mennesker inne i bygget. Materialvalget, mye lys og pusset betong, gir sammen med lyssjaktene en letthet som gjør at vi trives. Scenario interiørarkitekter har hovedansvaret for interiøret, og som alt annet ved bygget er det ikke mye staffasje og glimmer her, men en hverdagslig stil som gjør lesing og opphold til en normal aktivitet. Akkurat slik det skal være på et bibliotek etter vår mening.

En himmel full av bøker …

Husk å følge ReiseKick på Facebook.

Vakkert tak og geniale veggpaneler

Taket, sier arkitekten når vi spør hva bygningen har fått mest ros for. Vi ser opp, og skjønner hvorfor. Taket er vakkert, slipper inn mye lys og er et solid bevis på at betong også kan være et vakkert materiale. Innholdet i et bibliotek skal gjerne gi oss noe å strekke oss etter og noe å beholde, som Saabye sa, så kanskje er det ikke rart at det er lagt ned mye arbeid i utformingen   av taket. Vi for vår del synes også løsningen med stående paneler og en helt fantastisk utsikt i mellom på veggene er en løsning som gir oss akkurat den utsikten vi trenger når innsikten blir for påtrengende.

Tar pulsen på verden og er hjemme

Det er kanskje meningen, vi vet ikke, men vi fylles av en slags ambivalens når vi går rundt og prøver og ser på alt som finnes her. På den ene siden en følelse av å ta pulsen på verden fordi det er samlet så mye fantastisk litteratur i bygget. På den andre siden den hverdagslige stilen, som setter skuldrene i hvilemodus og gjør at du føler deg hjemme. Dette er virkelig et palass for det optimale møtet mellom bøker og mennesker.

Deichman er et sted og møtes

Bytter ut kaffekoppen med vinglass

Skulle du få evig nok av bøker, så holder restauranten Centropia til i første etasje, og her får du alt fra en treretters nydelig middag til en kaffekopp. Har du gjort et lite stykke arbeid slik vi gjorde det med foto og stikkord mens vi gikk rundt og glante og snakket med folk, så kan du kanskje belønne deg selv og bytte ut kaffekoppen med et glass vin? Torill var i hvert fall ikke vond å be da vi følte at vi hadde sjekket ut det meste om Norges største bokhylle, så vi landet til slutt i solen på terrassen med hvert vårt glass og utsikt til et par andre signalbygg, som vi skal skrive om en annen gang, nemlig Operaen og Munch-museet.

ReiseKicks egen turbok – kjøp E-boken her!

I denne e-boken får du tips til 29 flotte fotturer i Oslo. Inkludert turbeskrivelser, kart og bilder.

E-boken er på hele 185 sider og koster kun kr 159,-.
Kjøp den her!

Bare å sitte her med en bok i fanget?

Til slutt: Ikke vent med å besøke Deichman i Bjørvika. Du fortjener virkelig å stikke innom det som er blitt folkets bibliotek. Det er egentlig fantastisk at du kan få tilgang til alt som er her uten at det koster deg noe. Vi har allerede prøvd en arbeidsøkt der, og det funker maks. Og så gleder vi oss til høsten, når mørket senker seg over by og bok. Tenk å sitte her og se utover fjord og by med en favorittbok i fanget! Vi gleder oss allerede til neste drømmedag i Norges største bokhylle!

Tips til andre steder å se i Oslo

Roseslottet – med Korketrekkeren og eplekake til dessert!
Stovnertårnet og skulpturvandring i Groruddalen!
Alnaelva – Oslos gamle, nye elveperle
Bli med på tur langs hele Akerselva!
Seven shades of green – på loffen i Oslos parker
Oslo – byen med de vakre øyene
Fotosafari fra Oslo S til Aker Brygge
Bygdøy – for hele familien!
Brønnøya – en oase i Oslofjorden
Pilegrimsvandring gjennom Oslos middelalder
Bli med på tur langs Maridalsvannet i Maridalen
Drømmedag på Deichman – Norges største bokhylle
Storslått utsikt på stien fra Gamlebyen opp til Ekeberg!

Merk: Steder og priser kan variere. ReiseKick er ikke ansvarlig for tredjepartsinfo som vi henviser til. Finner du feil eller mangler, eller ønsker å sende inn tips? Har du en destinasjon eller reiserelatert tjeneste du ønsker at vi skal skrive om?
Kontakt oss på torill@skrivestudio.no

Websider å ta en titt på:

https://deichman.no/
www.visitoslo.no

Hvor finner du biblioteket:

Deichman ligger rett ved Oslo Sentralstasjon, kun noen få meter å gå. Dette betyr at det er veldig enkelt å komme seg hit, uavhengig av om du bor i Oslo eller områdene rundt.

Deichman Oslo er ikke bare et bibliotek. Sjekk selv! Vi sees.

3 Comments

Legg inn en kommentar