Stavanger

–Stavanger er byen. Den har alt, sa våre venner som har bosatt seg i dette sørvestre hjørnet av Norge. Alt? Tenkte vi. Den ene halvdelen av ReiseKick er Pippi Langstrømpe-fan, og brukte fem sekunder før hun sa: –Der har jeg ikke vært. Dit drar vi. Den andre halvdelen, den trege, hadde vært der før, på business og fotball. Etter fem minutter kick-googling var også han klar. Og for et besøk for minneboka det skulle bli! Stavanger, vågen, norsk oljemuseum

På kaia i Stavanger. Og vi har smilepuls …

SPANDERE EN VIRTUELL KOPP KAFFE?

Her på ReiseKick kan du lese hundrevis av reiseartikler fra inn- og utland gratis. Vi jobber kontinuerlig med å publisere enda flere artikler med reiseinspirasjon og gode tips.

Klikk gjerne på linken: Spandere en virtuell kopp kaffe på oss og betal kr 30,- med VIPPS.
Tusen takk.

Til fots innover mot byen

Så her er vi, på vei innover fra Jåttåvågen, der våre venner bor. Gandsfjorden glitrer på høyre side, og vi bruker bena på en flott tursti innover. Det kribler i kroppen, våre venner er lokale guider, og plutselig er vi midt i en kirkegård på Lagård – alle skulle ha en kirkegård lik den på Lagård – og så, plutselig ønsker Breiavatnet oss velkommen til sentrum. Byen skifter ham fra landlig til urban, og vi er allerede hekta.

På vei innover mot Stavanger City
Folk bader selv om det ikke er høysesong

Fortiden møter fremtiden

Vi skjønner raskt at vi er i en by der fortid møter fremtid. Gamle Stavanger med alle sine 173 trebygninger fra 1700-tallet møter urban gatekunst på de mest usannsynlige steder. Bjelland og hermetikken møter olje og fornybar energi, salg av vafler utenfor et privat trehus fra 1793 møter nye, internasjonale impulser. Og så er vi plutselig i en gate som er sterk, fargerik kost … Stavanger, vågen, norsk oljemuseum

Hvite hus i Stavanger
Fortid møter fremtid i Stavanger

Fargegaten – glad og koselig

For et påfunn i en by full av HVIT trebebyggelse! Fargegaten, eller Øvre Holmegate, som den egentlig heter, bidrar til at Stavanger også er en lystig by. Kan dette være verdens koseligste gate? Knallsterke farger på fasadene, hyggelige nisjebutikker, kunstutsalg, fotomotiver i kø, før vi finner et ledig bord på Bøker & Børst. Sola smiler, folk spiller brettspill, og vi prøver byens beste, varme sjokolade og landets beste craftbeer, mens toalettet er stappfullt av bøker (!!!) og bakgården sjarmerende, dette blir ikke bedre.

Bøker og børst i Stavanger
Herlig, avslappende atmosfære på Bøker & Børst
Bøker og børst i Stavanger
ReiseKicks Pippi Langstrømpe koser seg på Bøker og Børst
Og her her Pippi i ReiseKick i gang …

Deilig, kulinarisk smeltedigel

Antall kafeer i Fargegaten får oss til å tenke på Gladmat – den største matfestivalen i Norden, som arrangeres årlig i Stavanger sentrum. 250 000 besøkende har vært innom på 4 dager (!) på det meste, festivalen er et bevis på hvilken posisjon det kulinariske har i Stavanger. Også når det gjelder spisesteder, både tradisjonelle og mer spesielle, er Stavanger en gedigen smeltedigel.

På Hanekam i Fargegaten er det fullt …

Har du lyst til å spandere en virtuell kopp kaffe på oss? Her på ReiseKick kan du lese mer enn 230 reiseartikler fra inn- og utland. Vi jobber iherdig med å publisere enda flere artikler med reiseinspirasjon og gode tips.

Luftig sted å hente seg inn på

Vi har selvsagt ikke glemt Stavanger domkirke, som vi har passert på vår flanering i sentrum. Den er fra 1100-tallet og det eldste stående kirkebygg i Norge med et uttrykk som forteller at den ER fra middelalderen, men den var dessverre pakket inn da vi var der. Valbergtårnet er vi også innom, det gamle brannvakttårnet, en deilig plass å hente seg inn på. Det trenger vi, for inntrykkene i dag er mange, konsonantene bløde og skarringene dype for et par stakkars østlendinger.

Varbergtårnet i Stavanger
Fint å lene seg inntil Valbergtårnet …

En blå, innholdsrik promenade

Plutselig er vi nede på Den blå promenaden på Østre Havn. Norsk Oljemuseum må besøkes, interaktivt selvfølgelig. Vi prøver oss som Nordsjødykkere, og pulsen får virkelig kjørt seg på Katastroferommet. Geoparken like ved siden av er kul, en fargerik lekeplass for både store og små, bygget av elementer fra oljeindustrien og designet som et fotavtrykk av formasjonen på Trollfeltet i Nordsjøen. Vi går videre over mot Vågen, og snakker om gatekunsten Stavanger er så kjent for. Stavanger, vågen, norsk oljemuseum

Oljemuseet i Stavanger
Norsk Oljemuseum ligger selvsagt i Stavanger
Alle synes det er gøy å leke i Geoparken

Gatekunsten gir liv til Stavanger

Gatekunst er en del av Stavangers særpreg, byen er en av verdens ledende destinasjoner på dette området. NuArt-festivalen, arrangert første gang i 2001 og lagt ned i 2021, er uansett et bidrag til en mer levende by. Gatekunsten er uventet og opprørsk, den er ikke permanent, og forholder seg ikke til museer og gallerier, men til gater der vi alle ferdes, og blir selvfølgelig ikke omfavnet av alle. Men liv til byen, det gir den, også her i Stavanger. Stavanger, vågen, norsk oljemuseum

En gyllen fortid og fornybar vilje

Vi finner et bord innerst i Vågen, ikke bare vi, måkene også. Full fart rundt oss, ungdommer overalt, Stavanger er en urban og levende universitetsby. Innvandrerandelen er i tillegg høy, vi googler og finner ut at den er på 20%. Mikser du alt dette med den magiske naturen rundt byen, har du en by som tar vare på fortiden og samtidig viser fornybar vilje. Den miksen digger vi to i ReiseKick! 

Vågen
På vei innover i Vågen …

Gamle Stavanger og hermetikken

Den ene gatekunsten etter den andre når vi går utover mot Gamle Stavanger på vestsiden av Vågen. Vakre, gamle, hvite trehus overalt, det bugner av blomster, og vi vandrer på et teppe av brostein. Enda mer kultur når vi passerer Villa Blidensol, Stavangers eldste trehus, for her ligger også Hermetikkmuseet, som først og fremst handler om hermetisk fisk. Kommer du innom om sommeren, kan det hende at røykeovnene byr på nyrøkte sardiner. Vi stusser på beliggenheten midt inne i denne vakre trebebyggelsen, men det har vel sine gode grunner.

Se der! Et bryllupspar aller innerst i det vakre smuget …
Hermetikkmuseet i Stavanger
Bjellands hermetikk, takk. Den var enkel 😉

Årets mest fargerike opplevelse?

Vi er to kulturfanter, og må innom Konserthuset bare for å ha vært der. Stavanger er kjent for sitt rike kultur- og idrettsliv, og vi synes beliggenheten på huset er staselig. Her ender også den blå promenaden, byens maritime hovedgate, som kanter fjorden hele veien. Følger du denne rundt hele sentrum, kommer du til Bekhuskaien, der båten i 2022 går ut til Flor & Fjære, en øy med en blomstrende park med palmer, strender og et vakkert vannfall. Vi trodde kanskje Fargegaten var årets mest fargerike opplevelse, men Flor & Fjære slår faktisk gata på målstreken!

Stavanger kulturhus
Bærre lekkert konserthus med en nydelig plassering

Denne gang satset vi på gåavstand

Et kort bybesøk yter selvsagt ikke byen full og hel rettferdighet, det er mange steder som skulle vært nevnt, men vi valgte denne gang å trekke frem noen attraksjoner i gåavstand. Naturen som omkranser byen høyt og lavt får bli neste gang. Vi er også fjellfreaker, elsker loddrette fjell, som stuper ned i en Lysefjord, eller en velfortjent matpakke ytterst på Prekestolen, eller balansekunst på Kjeragbolten, eller en Flørlitrapp med hele 4444 tretrinn. Men denne gang lå vi lavt, det ble en tur innom endeløse Orrestranda på vår tur hjemover. Og da vi oppsummerte besøket på vei over fjellet, var svaret enkelt: Stavanger har alt!       

Vakre, endeløse Orrestrender
Orrestranda
Deilig å spasere barbeint langs strendene her

Husk å følge ReiseKick på Facebook og Instagram!

Tips: Les flere av utvalgte artikler fra norske byer

Bergen – en by full av opplevelser
48 timer i Fredrikstad – og Hvaler på kjøpet
Moss – en perfekt kombo av gammelt og nytt!
Hamar – Innlandets urbane hjerte!
Reisetips til Tromsø – et eventyr på 69 grader nord
Se nordlyset i Tromsø – den arktiske hovedstaden
30 timer i Drammen – og Svelvik på kjøpet
Gode opplevelser i festningsbyen Kongsvinger
Hallo Lillestrøm! Terningen landet på 6!
Lillehammer – full av flotte opplevelser!
Byvandring og herlige opplevelser i Grimstad
En herlig langweekend i Arendal

Tusen takk for at du leser ReiseKick. Vi håper du likte artikkelen om Stavanger. Kanskje har du til og med lyst til å spandere en virtuell kopp kaffe på oss?

Merk: Steder og priser kan variere. ReiseKick er ikke ansvarlig for tredjepartsinfo som vi henviser til. Finner du feil eller mangler, eller ønsker å sende inn tips? Har du en destinasjon eller reiserelatert tjeneste du ønsker at vi skal skrive om?
Kontakt oss på torill@reisekick.no

Legg inn en kommentar

Mer inspirasjon