The norther lights in tromsø
Fjellturer,  Norge,  Norgesferie,  Norske byer,  På norsk jord

Se nordlyset i Tromsø – den arktiske hovedstaden


Jeg myser mot alt det hvite. Ser de velkjente fjellene i horisonten. Jeg har akkurat landet på Langnes Lufthavn i Tromsø. Byen hvor jeg har bodd i over 20 år. Jeg er endelig tilbake i den arktiske hovedstaden. Her skal jeg se nordlyset i Tromsø, være med på hundekjøring og mate reinsdyr.

Bli med å se nordlyset i Tromsø!

Utsikt fra Langnes lufthavn vinter
Ikke alle flyplasser kan skilte med så vakker utsikt

En by på nesten 70 grader nord

På nesten 70 grader nord ligger Tromsø, Nord-Norges største by. Byen kan skilte med to spesielle naturfenomener: Nordlys og midnattssol. Selv om jeg har bodd i Tromsø i mange år, er jeg fortsatt like fascinert av begge. Aller mest magisk er nordlyset, dette trolske, forføreriske hvite, grønne og lilla lyset som danser over himmelen.

Kort vei fra flyplass til sentrum

Jeg tar taxi til Tromsø sentrum, med kun 6 kilometer fra flyplassen unner jeg meg det. Flybussene går hele tiden, og stopper ved en rekke hoteller.

Rosa skimmer over havna i Tromsø

Det er godt å være tilbake, og jeg gleder meg til innholdsrike dager sammen med gode venner. Vi skal kjøre med hund og reinsdyr. Skal gå på fjelltur. Og se nordlyset, eller Aurora. Hvis hun vil vise seg for oss …

Hundekjøring under nordlyset i Tromsø

På Kvaløya, bare 25 minutter fra Tromsø sentrum, ligger Villmarkssenteret. Så nær byen, likevel omgitt av arktisk villmark. Et perfekt utgangspunkt for hundekjøring, fotturer og nordlys.

Vi ankommer Tromsø Villmarkssenter

Vi svinger inn på gårdsplassen på Villmarkssenteret en tidlig ettermiddag. Været er strålende, akkurat nå er det lyst. Det er kaldt. Vi er her for å kjøre med hundespann og – ikke minst – oppleve Aurora, det magiske nordlyset.

Tromsø villmarkssenter hundeslede
Hundekjøring med ivrige huskier (foto: Tromsø Villmarkssenter)

Her bor over 300 huskier …

Vi tas godt i mot av vertskapet, og blir med for å hilse på noen av de 300 huskiene som bor her. Vi blir godt tatt imot av dem også. De skjønner at de snart skal ut og løpe. Her på Villmarkssenteret kan du bare sitte i sleden, og la hundekjøreren styre. Nydelig å bare sitte under reinsdyrskinnet, lytte til hundenes pesing og meiene på sleden som suser over snøen.

Tromsø Villmarkssenter  Nordlys
Magisk kveld på Villmarkssenteret

Eller du kan gjøre som oss: Du kan kjøre selv. Kjempeartig! Og litt slitsomt. Etter en fenomenal sledetur, begynner mørket å falle på. Og vi er jo sultne. Middagen serveres selvsagt i lavvoen, og vi koser oss med mat og et glass rødvin rundt bålet.

Da vi litt senere stikker nesene ut, har Aurora begynt sin forføreriske dans over himmelen. Det er vakkert! Det er mystisk! Det er sååååå forførende!

Nordlys Tromsø villmarkssenter
Aurora danser over Tromsø (foto: Tromsø Villmarkssenter)

Myter og sagn om nordlyset

Det er forbundet mange myter og sagn til nordlys. Vikingene trodde nordlys var refleksjoner fra døde jomfruer. Samene trodde de kunne høre nordlys, og det samiske navnet er “Guovssahas”, som betyr “lyset som du kan høre”. Inuittene mente at nordlyset var de dødes dans, mens urinnvånerne i USA mente nordlyset var flammer under enorme kjeler der krigerne kokte sine fiender over bålet.

Bare å velge hva du vil tro på, altså. Eller du kan lære mer om nordlyset ved å se Pål Brekkes prisbelønte dokumentarfilm om nordlyset.

Reinsdyrkjøring og samisk tradisjon

Vi våkner til knallvær, spiser en deilig frokost på Clarion Hotel Aurora, før vi setter oss i bilen. I dag skal vi besøke Oskal-familien, som har drevet med rein i Tromsøområdet i flere generasjoner.

Tromsø arctic reinddeer
Over 300 rein innenfor her

Innenfor gjerdet rusler nesten 300 reinsdyr rolig rundt. Vi blir tatt i mot av Johan Isak og barna. – Hjertelig velkommen til oss! Jeg gleder meg til å dele noen av våre stolte tradisjoner med dere, og gi dere en større forståelse av vår kultur og historie, sier Johan Isak.

En flott mottakelseskomité

Klapping og fôring av reinsdyr

Utrustet med hver vår bøtte pellets, rusler vi inn i innhegningen. Det tar ikke mange sekundene før vi blir omringet av reinsdyr som ivrig kaster seg over bøttene våre. Det er spesielt å være så nær dyrene, det er tross alt ikke hver dag vi klapper og mater reinsdyr.

Foring av reinsdyr Tromsø Arctic Reindeer
Pellets på menyen i dag

Knitrende sledetur med hvilepuls

Det er kaldt ute, snøen knitrer under støvlene når vi går. Vi er klare for en sledetur, som tar oss rundt i dalen og langs kysten. Vi setter oss til rette i tresleden, har reinsdyrskinn både under og over oss. Vi hører knitringen i snøen, hovene som tramper taktfast. Tiden står nesten stille. Sakte trekker reinsdyrene oss av gårde. Vi senker skuldrene, puster lettere og storkoser oss når vi fyker bortover snøen.

Reinsdyrslede i tromso
Reinsdyr under Aurora (foto: Tromsø Arctic Reindeer)

Bidos – tradisjonelt samisk måltid

Det er godt å komme inn fra kulden til en varm lavvo. Vi blir møtt av den liflige duften av ekte bålkaffe. Vi finner en plass rundt bålet. Kalde fingre rundt en varm kaffekopp. Nyter kruttsterk kaffe i langdrag i hyggelig lag.

Inne i lavvo
Bidos i lavvo (foto: Tromsø Arctic Reindeer)

Bidos tilberedes over bålet. Dette er samenes tradisjonelle lapskaus. Det smaker nydelig. Og varmen begynner å komme tilbake i kroppen. En helt fantastisk dag avsluttes med fortellinger om samisk historie. Og jammen tråkker ikke verten til med kvalifisert joiking også etter hvert.

Topptur til Nattmålsfjellet

Tromsø er et eldorado for alle som liker å gå i fjellet, sommer som vinter. Jeg har ikke med meg ski, men noen topper er det mulig å komme opp på vinterstid, selv uten ski. Nattmålsfjellet på Kvaløya er en slik fjelltopp. Vi kjører fra Tromsø til Kaldfjorden, videre mot Tromvik – videre til krysset Ersfjorden/Tromvik. Her parkerer vi på fotballbanen.

Nattmålsfjellet i Tromsø
Fantastisk utsikt!

Det er mange valgmuligheter på vei opp, her er det mange som har gått før oss. Turen opp er ikke lang, tur/retur er det i underkant av 4 kilometer. Og selv om ikke fjellet er blant de høyeste med sine 297 meter, byr det på en helt spektakulær utsikt!

Lagre pin og les artikkelen senere

Tips til overnatting i Tromsø

Det er mange flotte hotell i Tromsø, og vi vender alltid tilbake til Clarion Collection Hotell Aurora, et hyggelig hotell på bryggekanten. Her har vi utsikt til Ishavskatedralen og Tromsøs mektige natur.

Flybussen stopper rett i nærheten av hotellet, og butikker og restauranter er også i umiddelbar nærhet.

Utsikt fra Clarion Hotell Aurora Tromsø
Klager ikke på utsikten fra takterrassen på hotellet

Hotellet har en innbydende lobby, hvor du ser rett ned på kaia. Det er alltid koselig å sitte her med en kopp kaffe eller et glass vin. I resepsjonen får du kjøpt det meste av drikkevarer og snacks.

Rommene er både lekre og romslige, og her kan du velge mellom vanlige dobbeltrom, superiorrom og suiter. Det er ingenting å si på prisene, og frokost og kveldsmat er inkludert i prisen.

Resepsjonsområde Aurora Tromsø
Lekker lobby (bilde lånt fra www.nordicchoicehotels.no)
Superior dobbelt Aurora Tromsø
Superiorrom (bilde lånt fra www.nordicchoicehotels.no)
Dobbel suite Aurora Tromsø
Suite (bilde lånt fra www.nordicchoicehotels.no)

Bobler i glasset – og bobler på taket

Det er bare å innrømme det med en gang, vi har sansen for bobler. Og på Clarion Collection Hotell Aurora får vi dobbelt opp. Her er det boblebad på taket! Byens eneste utendørs jacuzzi, hvis jeg ikke tar feil … det er rimelig spektakulært å sitte midt i boblene med badedrakt og topplue, skue utover det vakre, arktiske landskapet og la nordlyset danse over vinterhimmelen.

Tips: Les våre andre artikler fra Tromsø

Sommarøy – kortreist magi
Reisetips til Tromsø – et eventyr på 69 grader nord
Tromsø – når været ikke er på lag

Husk å følge ReiseKick på Facebook!

Bildekredit

Tusen takk til Inger Helen Hjemvold og Mette Wickstrøm for fotobidrag.
Toppbildet er også lånt av Tromsø Villmarkssenter.

Websider å ta en titt på

Clarion Collection Hotell Aurora
Tromsø Villmarkssenter
Tromsø Arctic Reindeer
Visit Tromsø

Tusen takk for at du leser ReiseKick. Vi håper du likte artikkelen om å se Nordlyset i Tromsø. Vi setter stor pris på om du deler artikkelen.

Merk: Steder og priser kan variere. ReiseKick er ikke ansvarlig for tredjepartsinfo som vi henviser til. Finner du feil eller mangler, eller ønsker å sende inn tips? Har du en destinasjon eller reiserelatert tjeneste du ønsker at vi skal skrive om?
Kontakt oss på torill@skrivestudio.no

se Nordlyset i Tromsø

Legg inn en kommentar