Pollen

-Har dere i ReiseKick alltid fint vær når dere er på tur? Det spørsmålet får vi mange ganger. Det handler litt om å følge med på langtidsvarsler og planlegge tidspunkter, og så har vi selvsagt vært heldige. Bank i tastaturet! Og jammen får vi ikke knallvær de dagene vi besøker Arendal, også. Og det er virkelig en by som kler sommerværet!
Ferie Arendal Pollen Lille Hotell

Pollen – Arendals kule svar på Nyhavn

Innsjekk på Lille Hotell går som en lek

I Pollen, Arendals svar på Nyhavn i København, glitrer vannet om kapp med blankskurte båtdekk. Restaurantene her ligger tett i tett, og det er sommerbrune og blide folk overalt. Vi er klare for å oppleve Arendal, må bare opp på Lille Hotell med koffertene først. Heldigvis ligger Lille Hotell svært sentralt, så det er ikke mange meterne å gå. Vi taster inngangskoden vi nettopp mottok på SMS og kommer inn på et stort og lyst rom, med store vinduer i 2 retninger og streetart på veggen. Her blir det bra å bo noen netter, det er vi skjønt enige om. Ferie Arendal Pollen Lille Hotell

Kul streetart på alle rommene på Lille Hotell

At Arendal er et sommerparadis hersker det ingen tvil om. Vi kunne dratt på båttur med ferge, padlet i kajakk, kjørt rib eller trimaran, syklet, besøkt noen av de langgrunne strendene og flotte øyene, fisket, dykket, seilet med brett, vært på ridetur og klatret i trær. Men ingen av de tingene hadde vi tid til, for i sentrum av denne byen er det nemlig alt for mye å finne på.

Ferie Arendal Pollen Lille Hotell

Vet du at du kan lese 220 reiseartikler fra inn- og utland her på ReiseKick? Vi jobber iherdig med å publisere enda flere artikler med nyttig reiseinspirasjon og gode tips. Kanskje har du lyst til å spandere en kopp kaffe på oss?

Byvandring på Tyholmen – Arendals gamle bydel

Å rusle rundt i de trange brosteinsbelagte smugene mellom gamle trehus fra seilskutetiden er et must. Mener vi. Her er nemlig en unik samling av gamle hus, og i bymuseet Klöckers hus får du et herlig innblikk i hvordan en velstående borgerfamilie levde på 1800-tallet. Og så det gamle rådhuset da, Norges høyeste trebygning fra empiretiden! Se da!

Gamle rådhus i Arendal
Rådhuset – Norges høyeste trebygning fra empireepoken

Trefoldighetskirken ligger også her på Tyholmen. Vi hensettes til den gang staselige våningshus, pakkboder, uthus og brygger dominerte strandsonen. Dessverre er de små kanalene som en gang satte preg på bydelen blitt fylt igjen etter hvert som byen utviklet seg. Det var nettopp på grunn av kanalene at en del bebyggelse overlevde brannene som herjet store deler av byen på 1800-tallet. Ferie Arendal Pollen Lille Hotell

Arendal kirke ligger der og vokter Tyholmen
Fargerike trehus
Trangt og stemningsfullt mellom husene på Tyholmen

Gjestehavn og et flytende svømmebasseng

Etter å ha rundet vakre Tyholmen kommer vi til gjestehavna og Norges første flytende utendørs svømmebasseng. Her ligger vanntemperaturen på 25-28 grader, så egentlig har vi ingen unnskyldning til ikke å bade. Men gjorde vi det? Ehhh, nei, det var så fullt i bassenget 😉 Ferie Arendal Pollen Lille Hotell

Bassenet i arendal
Flytende basseng i fjorden – kule greier
Gutter som hopper i bassenget
Dette er ikke oss – vi er et par år eldre ,,,
Liten bystrand i Arendal
Kult miljø og flytende møterom og greier!

Her er også utendørs badstuer og flytende møterom. I 2021 er det Canvas Hove som drifter bassenget og restauranten som ligger rett ved siden av. På vei videre inn mot Pollen passerer vi det ovennevnte staselige Rådhuset. Fy søren, det er virkelig flott, altså!

Badstue
Utendørs badstuer må det være!

Fergeanløp og spisesteder på rekke og rad


Pollen i Arendal keldsstemning
Deilig stemning langs bryggene om kvelden

Vi fortsetter videre inn mot Pollen og passerer først kaia hvor rutebåtene har sitt anløp. Ikke lenge etter kommer vi til kaia hvor sightseeingbåtene ønsker turistene velkommen. Vi kikker på klokka, langt på dag allerede. Er vi kanskje litt sultne? Og tørste? Det bør ikke by på problemer å finne et hyggelig sted, for her i Pollen ligger spisesteder tett i tett. Nå skal det sies at vi ikke er de eneste som jakter et bord. Vi er heldige og finner et bord i sola. Vi nyter et glass hvitt og kikker på folkelivet. Så kommer vi på at vi har lest noe om legendariske munker på Strand Cafè. Vi går dit, bestiller kaffe og et par munker, og skjønner hvorfor det går med 1000 munker på en solfylt dag. Oppskriften er hemmelig, og inkluderer et helhjerta håndverk og god tid. Ferie Arendal Pollen Lille Hotell

Munk og kaffe
Rakk akkurat å ta bilde av den siste munken. Ser han litt sur ut?

Bomuldsfabrikken Kunsthall og Kunstarena Torbjørnsru gruver

I Arendal er det flere gallerier og museer, og vi velger oss Bomuldsfabrikken. En liten kilometer spasertur nord for sentrum, ved Langsævannet, ligger et av landets største visningssteder for samtidskunst.

Bomuldsfabrikken
Bomuldfabrikken Kunsthall – en massiv bygning

Utstillingen As far as my Eyes can Sea viser hvordan de globale klimaendringene påvirker jordens artsmangfold og menneskets relasjon til naturen. Svært aktuelt med andre ord, og dette er den første av flere presentasjoner over dette temaet. Bomuldsfabrikken Kunsthall har også en litt annerledes utstilling som tar utgangspunkt i tegneren, maleren, bokillustratøren og ikke minst grafikeren Louis Moes (1857–1945) fantasirike verden. Den vanligvis hvite utstillingssalen er forvandlet til en gammeldags salong med bilder på mørke vegger, teppe på gulvet, sofa, utstoppede dyr og dempet belysning.

Inne på Bomuldsfabrikken i Arendal
Utstilling om Louis Moes fantasifulle verden

Fra 3. etasje i Bomuldsfabrikken går det en gangbro til Kunstarena Torbjørnsru gruver med utgang til gangbanen gjennom gruvene. Gruvene har i mange hundre år vært en av de viktigste jerngruvene i landet, men de ble etter nedleggelsen brukt som avfallsdeponi. Takket være dette prosjektet blir det mektige dagbruddet trukket frem fra glemselen. Ferie Arendal Pollen Lille Hotell

Torbjørnru gruver
Bare å la seg begeistre over det de har fått til her, altså …

Her finner du oversikt over flere museer og gallerier.

Koselige, små spesialbutikker og kule kafeer

I tillegg til shoppingsenteret ALTI Arendal finner du en rekke spesialbutikker i sentrum. Vi trenger nye kofferter fordi noen av dem vi har fortsatt står koronafast i leiligheten i Spania. Lite visste vi da vi kikket inn på Veskehuset at her er et av landets største utvalg i vesker og kofferter. Og Signe Helene Høyer vet absolutt alt og enda litt til om det du bør vite om kofferter. Fornøyde triller vi hver vår snasne koffert videre til Heimdal Chokolade.

Veskehuset i Arendal
Det ikke Signe Helene Høyer kan om kofferter, er ikke verdt å vite

Heimdal Chokolade – fristende, fyldige og fyrrige

For en som elsker sjokolade, er dette som å komme til himmelen, selv om vi går ned i kjelleren. Her er massevis av eksklusiv og hjemmelaget konfekt. Som Heimdal Chokolade så treffende selv skriver: Fristende, fyldige og fyrrige. Med chili, mild jordbærkrem eller ekte cognac. Myk nougat, syndige  trøfler, rosa marsipan, mintpletter og plater i pastell. Min favoritt: Appelsinmarsipan med mørkt sjokoladetrekk og sjokoladeplate med chili.

Heimdal sjokolade
Ahhh – namnamnam – dette er digg!

Unwrapped butikkafé – med fantastisk kaffe!

Hurra for Unwrapped! Her kan du glemme å få emballert varene dine. Unwrapped, er Sørlandets første zero-waste-butikk. Her finner du plastfrie alternativer og løsvektprodukter for en bærekraftig hverdag! Og fantastisk god kaffe og særdeles hyggelig betjening har de også.

Hyller med varer
Unwrapped butikkafè
Bernt koser seg med kaffen her …

Her finner du oversikt over flere butikker.

Glassheis til knasende god utsikt over Arendal

6. august åpnet glassheisen til Fløyheia. 50 meter inne i bytunnelen går 2 heiser med en kapasitet på 42 personer, tilrettelagt for rullestol, 40 meter i fjell før de kommer opp i en 20 meter høy glass-sjakt. Fra toppen får du visstnok en spektakulær utsikt over Arendal sentrum, Galtesund, Tromøy og Hisøy. Vi var i byen rett før åpningen og fikk ikke gleden av å teste ut. Bare dette er jo en fantastisk grunn til å komme tilbake til Arendal.

Hvor all verden skal vi spise?

Det er ikke lett å velge hvor vi skal spise lunsj og middag. Utvalget her er stort og bredt, og det er mange steder vi kunne tenkt oss. Vi endte opp med lunsj på Kafè Victor og GastroPub Madam Reisersen og middag på Mønsj og Flavours of India. Det skulle vise seg at alle fire var svært gode valg. Både mat, drikke og service var upåklagelig.

Vi besøkte også Tyholmen Kolonial. Dette er en delikatessebutikk og café med fokus på kvalitetsvarer fra lokale og utenlandske produsenter. Her finner du et godt utvalg i oster, spekemat, oljer, grønnsaker, såper og kvalitetskaffe. Vi tok et glass hvitvin, som vi nøt utendørs mens solen gikk ned.

tyholmen kolonial
Hyggelig sted på hyggelig plass

Akkurat denne kvelden ble avsluttet med et hyggelig besøk på Barrique Øl og Vinstue.

Barrique øl og vinstue
Trivelig på Barrique Øl- og Vinstue

Her finner du oversikt over flere spisesteder.

Det Lille Hotell – med det store hjertet

Lille hotell
Fasaden er flott på Lille Hotell. Innholdet også!

Lille Hotell er et nytt, trendy og prisgunstig hotell i byen. Det har 14 nyoppussede og stilige rom, ifølge gründer og eier Qing. Du velger mellom standard-, deluxe- og executive rom. Hotellet åpnet 6. juli 2020, og Qing var selvfølgelig spent på hvordan de skulle takle den tøffe situasjonen alle hoteller har stått i. Men Lille Hotell har blitt svært godt mottatt, og det er nesten fullt hele tiden. Det skjønner vi godt. Vi bodde godt på et Executive rom, med sittegruppe og store vinduer på to vegger. Alle rommene er forøvrig utsmykket med gatekunst med inspirasjon fra alt fra Arendals sjøfartshistorie til mer moderne og abstrakte verk.

Kunst på Lille Hotell i Arendal

Gatekunst på rom nr 6: Ener Konings, gate-og collage kunstner fra Bergen

På Lille Hotell er det ikke resepsjon eller innsjekkingsautomater. Koden til døren får du tilsendt på SMS. Enklere blir det ikke. Det er ikke frokostsal her, men det gjør ingen ting. Det er ikke mange skritt å gå til noen av de koselige kafeene. Du kan også bestille frokostpakke, og den blir levert på døra på morgenkvisten. Vi testet ut det, og det fungerte helt fint. Godt var det også.

For Qing er det viktig å bidra til lokalsamfunnet, og en del av overskuddet går til ideelle organisasjoner i byen.

Her finner du mer informasjon om og booking av rom på Lille Hotell.

Husk å følge ReiseKick på Facebook og Instagram 

Tips: Les flere av våre artikler fra Sørlandet

Byvandring og herlige opplevelser i Grimstad
Kragerø – perlen blant kystbyene
Gode opplevelser i Lillesand og Brekkestø

Tusen takk for at du leser ReiseKick. Vi håper du likte artikkelen om Arendal. Vi setter stor pris på om du deler!

Merk: Steder og priser kan variere. ReiseKick er ikke ansvarlig for tredjepartsinfo som vi henviser til. Finner du feil eller mangler, eller ønsker å sende inn tips? Har du en destinasjon eller reiserelatert tjeneste du ønsker at vi skal skrive om? 
Kontakt oss på torill@skrivestudio.no

1 Comment

  1. Glassheisen er flott, men den tilrettelegger ikke for rullestol. Man kommer seg opp i heisen men platået er bygget så det ekskluderer rullestolbrukere. Det er trapper ned og er helt utilgjengelig.

Legg inn en kommentar

Mer inspirasjon