Kolonihytte med blomster

Kom inn, kom inn, sier den hyggelige mannen på innsiden av porten. Det er forsommer, og vi står utenfor og fikler med den enkle låsen på porten inn til Etterstad kolonihage. Den var mye enklere enn vi trodde, og vips, så er vi inne i herligheten. Vi står i en av Oslos 9 kolonihager, den aller minste med 88 parseller, og vel innenfor porten forteller denne hyggelige mannen at kolonihagene i Oslo er å betrakte som en offentlig park. ALLE er hjertelig velkommen, og vi skal snart oppleve at å vandre i byens vakre kolonihager er en sommerdrøm av de sjeldne. Solvang kolonihager

Røde blomster langs hvitt gjerde
Oslos kolonihager er åpne for alle – det er bare å gå inn og nyte herlighetene!

Opprinnelig kun parseller til matauk

Ja, for dette handler om livskvalitet, og folk står i årelange køer for å realisere drømmen om å ha en kolonihage. Ja, det heter kolonihage, det var opprinnelig bare parseller til matauk for de barnerike småkårsfolka, så kom etter hvert små skur på hver eneste parsell, og så hytter, og i dag har folk i kolonihagene hytter mellom 28 og 40 kvadrat, og idylliske Etterstad er minst her også. Jeg må forresten skynde meg å si at jeg støtter meg til mine venner Marthe og Cornelis på Solvang 4 når det gjelder kunnskap om kolonihagene, mer om de to flotte ressursfolka senere.

Kolonihytte på Solvang
Marthe og Cornelis har satt et herlig personlig preg på kolonihagen sin

Lave skuldre, brede smil, lite stress …

Mange tror at dette er et Oslo-fenomen, men kolonihagene finnes over hele landet … og ellers i Europa. Vi er små i Norge i forhold til Danmark, der er det 61 000 kolonihager mot 1 600 i Norge! Og innenfor porten er det lave skuldre, brede smil og lite stress. Det gode norske ordet Kos er et nøkkelord i kolonihager. Her har du tid nok, ikke så mye du må rekke. Mine foreldres kolonihage het Kosen, og jeg har mange gode minner fra årene på Solvang.

Gå inn og nyt blomsterfloret i kolonihagene!

En investering i livskvalitet midt i byen

Jeg har vært innom alle 9 kolonihagene i Oslo: Etterstad, Rodeløkka, Bjølsen (Hjemmets) og Sogn, i tillegg til de 5 avdelingene på Solvang mellom Ullevål stadion og Nordmarka. Du kan gå inn i alle, de er til for deg også, dette er kommunens grunn, og prisene på kolonihagene er fornuftig regulert. Typisk pris på en kolonihytte er kr 250 000,- pluss kr 50 000 for jordlappen den står på. Du skriver deg ikke på venteliste for å investere, du gjør det fordi du vil skape deg et aldri så lite bortgjemt paradis og et pusterom midt i den travle byen.

Du finner et vell av ulike plantearter i kolonihagene!

Rar plassering, og en skjermet verden

Flere av kolonihageområdene er underlig plassert, og lever på en måte i en skjermet verden. Etterstad ligger midt oppe på Vålerengtunnelen, øverst på Vålerenga. Rodeløkka, den eldste av kolonihagene, fra 1907, ble lagt der byen hadde hatt en svær søppelfylling, mellom Sinsenkrysset og Carl Berner, og har trafikkårer rundt seg på alle kanter. Kolonihagen på Bjølsen er klemt sammen mellom Bjølsenparken og Voldsløkka, og heter Hjemmets kolonihager fordi sjefen til Ukebladet Hjemmet tok initiativ da den ble startet. Denne fikk forresten kjendisstatus da Barne-TV foregikk her i Portveien 2. Sogn ligger godt skjult og plassert langs Ringveien på Ullevål. Bare Solvang er sånn passe fredelig plassert, med Nordmarka som nærmeste nabo. Solvang Kolonihager

Portveien 2 kolonihagehytte
Hvem var det nå som bodde her da, mon tro?
Kolonihytte
En typisk vakker kolonihytte …
Kolonihytte
Folk er flinke til å ordne til små koselige plasser inne i hagen sin

Oversikt over Oslos 9 kolonihager

Fra toppen og ned: Solvang (5 ulike avdelinger), Sogn, Bjølsen, Rodeløkken og Etterstad.

Dukke utenfor kolonihage
Det er lov å være litt gærne i kolonihager – her på Etterstad …

Marthe og Cornelis på Solvang 4 koser seg

Det er lov å være litt gæern, men det finnes regler å forholde seg til når det gjelder hva som kan gjøres med hyttene. Det er regler for stående og liggende panel og størrelse på verandaen, og du kan ikke bare velge det vinduet du har lyst på når hytta pusses opp. Jeg besøker mine venner Marthe og Cornelis på Solvang 4, og ser umiddelbart at de trives «på hytta». Her er det vågale detaljer for den som har evnen til å legge merke til dem, uteplass og hagestue som passer til de to kreative typene, og det er bare tre skarve år siden de flyttet inn i drømmen sin!

mann og dame utenfor kolonihytta
Marthe og Cornelis på Solvang 4 – de elsker kolonihagelivet
Bra orden innenfor porten til Solvang – og her har de til og med sjøutsikt!

ReiseKicks egen turbok – kjøp E-boken her!

I denne e-boken får du tips til 29 flotte fotturer i Oslo. Inkludert turbeskrivelser, kart og bilder.

E-boken er på hele 185 sider og koster kun kr 159,-.
Kjøp den her! Du betale med VIPPS, og laster den ned direkte.

Livet på måfå – et lyst og deilig sommerliv

–Hvis dette handler om investering, så må det være investering i livskvalitet, sier Marthe, og spør om jeg har lyst på et glass cava midt på blanke formiddagen. Det har jeg jo, kolonihage og cava er en bra kombo, mens vi snakker om hva livet i kolonihagene gjør med oss. Jo da, de har dugnader og oppgaver, men det tar de så gjerne på seg, bare de får leve dette gode livet på Solvang noen sommermåneder hvert år. Marthe tar meg etter hvert med rundt på måfå, det er slik det er her, livet på måfå er et lyst og deilig sommerliv.

Lyst til å oppleve dette på nært, daglig hold? Sett deg på søkerlista!

SPANDERE EN VIRTUELL KOPP KAFFE?

Her på ReiseKick kan du lese hundrevis av reiseartikler fra inn- og utland gratis. Vi jobber kontinuerlig med å publisere enda flere artikler med reiseinspirasjon og gode tips.

Klikk gjerne på linken: Spandere en virtuell kopp kaffe på oss og betal kr 30,- med VIPPS.
Tusen takk.

Vit at du er velkommen inn i kolonihagen

Her er en utfordring: Neste gang du går forbi en kolonihage, så ikke gjør det. Gå inn og opplev sommeren i Oslo på en fremragende måte. Stopp opp og ta inn det blomstrende mylderet i alle slags farger. Spasér, flanér, ta det med ro, kanskje til og med kafeen er åpen når du er der, sjansen er absolutt størst i helgene. Vit at du er velkommen inn, og før du vet ordet av det står du på søkerlisten, en liste du må regne med å stå på noen år. Noen av oss var en gang så korttenkte at vi lot hytta gå fordi vi var midt i det travle livet. Utilgivelig, spør du meg, så jeg tror jammen jeg skal sette meg på den derre søkerlista igjen! Satser på at vi sees i en eller annen kolonihage om noen håpefulle år, og så lenge: Lykke til med sommerlivet på måfå!

Nyttig informasjon om kolonihagene i Oslo finner du her; http://oslokolonihager.com/

Husk å følge ReiseKick på Facebook og Instagram

Tips: Les relaterte artikler

En herskapelig fottur på Østkanten!
Luftig tur over Oslo: Brannfjell – Ekebergskrenten – Gamlebyen
Gatekunst i Oslo – fra Solli plass til Tøyen
Lang, fin fottur midt i Oslo – også kalt «Vårens vakreste eventyr»
Fin fottur i Oslo: Fyrstikkfabrikken – Malerhaugen – Ensjøbyen – Kampen –Middelalderparken – Bjørvika
Et godt tips for fottur i Oslo: Vinslottet – Keyserløkka – Tøyen Hageby – Ola Narr – Freia – Vulkan – St. Hanshaugen
En flott fottur på Bjølsen – Sagene – Torshov
Pilegrimsvandring gjennom Oslos middelalder
En flott tur i Oslo: Bislett – Tåsen – Berg – Ullevål Hageby – NRK
Kyststien på Ormøya og Malmøya
Alnaelva – Oslos gamle, nye elveperle

Tusen takk for at du leser ReiseKick. Vi håper du likte artikkelen om kolonihageidyll i Oslo. Vi setter stor pris på om du deler!

Merk: Steder og priser kan variere. ReiseKick er ikke ansvarlig for tredjepartsinfo som vi henviser til. Finner du feil eller mangler, eller ønsker å sende inn tips? Har du en destinasjon eller reiserelatert tjeneste du ønsker at vi skal skrive om? Turtips i Oslo
Kontakt oss på torill@reisekick.no

.

Legg inn en kommentar

Mer inspirasjon