Bogstad gård, Bogstadvannet, Oslo

Bogstadvannet ligger ved inngangen til Sørkedalen, midt i et vakkert og variert kultur- og naturlandskap. I dag skal vi gå en 12 kilometer lang tur rundt vannet, og den store premien venter i enden: Bogstad gård, et unikt anlegg fra tidlig 1600-tall som både er herskapshjem, nasjonalt kulturminne og romantisk park. Mer om dette når vi har rundet vannet, nå går vi i gang ved badeplassen ved Bogstad camping. Vi går i samme retning som den gamle klokka går, og starter mot golfbanen i sørenden, for den må vi nemlig rundt og forbi. Bogstadvannet bogstad gård turtips oslo

Bogstad golfbane
Strøkent klubbhus på Bogstad Golfbane
Flotte golffasiliteter, men vi skal ut på tur!

Ankerveien, Hammarbrua, Lysakerelva

Etter å ha passert golfbanen med det snasne klubbhuset, tar vi Ankerveien til høyre, den er oppkalt etter Peder Anker, som bodde på Bogstad Gård og ble valgt til statsminister i 1814. Etter hvert kommer vi til Hammarbrua, der fossen en gang drev en stor hammer rundt, den hamret ut spiker og plater og diverse andre jernsaker. Etter brua følger vi Lysakerelva opp mot Bogstadvannet, passerer Osdammen og får øye på vannet. På andre siden av vannet stråler Bogstad Gård gyllent imot oss. Bogstad gård bogstadvannet Turtips Oslo.

Den gamle Hammarbrua over Lysakerelva. Ta til høyre når du er kommet over!
Bogstsd gård på andre siden av vannet
Bogstad Gård skinner imot oss på den andre siden av vannet!

Varierende blåmerking, men det er skiltet

Du går flatt nordover, ikke langt fra vannet, og kommer til et kryss der du tar til venstre og opp hele bakken. Nå er du på vei opp i lia på Bærumssiden, og du passerer en flott husmannsplass. Etter hvert kommer du opp i skogen på en varierende, blåmerket sti. Litt fuktig her og der, men kloppene er til hjelp, og så går det bratt nedover, og plutselig sitter vi på en rasteplass ved vannet med øyenstikkere i massevis susende rundt oss!

Rødt hus og låve
En husmannsplass langs vannet på Bærumssiden
Dame i skogen
Litt fuktig her og der, men flotte klopper til hjelp …

SPANDERE EN VIRTUELL KOPP KAFFE?

Her på ReiseKick kan du lese hundrevis av reiseartikler fra inn- og utland gratis. Vi jobber kontinuerlig med å publisere enda flere artikler med reiseinspirasjon og gode tips.

Klikk gjerne på linken: Spandere en virtuell kopp kaffe på oss og betal kr 30,- med VIPPS.
Tusen takk.

Stedet for den elleville jakten på Drøvel …

Etter en liten kafferast ved vannet bærer stien oss oppover, fin utsikt utover hele Bogstadvannet, og så nedover mot Sørkedalsveien og -elva. Ut på Sørkedalsveien, over brua, ta til høyre, og så åpenbarer Overfloden seg, dette trolske elveområdet for den elleville jakten på professor Drøvel. Bogstad gård bogstadvannet Turtips Oslo

Overfloden. Det var her KLM jaktet på professor Drøvel!

Først litt i jungelskogen langs elva, så følger vi stien på jordet og plutselig får vi besøk av en skokk med geiter som glaner som besatt på oss. Sti blir til grusvei, og der er faktisk turens store mål: Bogstad Gård med både gårdskafé og butikk! Bogstad gård bogstadvannet Turtips Oslo

Sti over jordet
Vi nærmer oss Bogstad Gård …
Geit
Jo høyere opp, desto bedre smaker barken?

ReiseKicks egen turbok – kjøp E-boken her!

I denne e-boken får du tips til 29 flotte fotturer i Oslo. Inkludert turbeskrivelser, kart og bilder.

E-boken er på hele 185 sider og koster kun kr 159,-.
Kjøp den her!

En historisk kortversjon om Bogstad Gård

Først en aldri så liten historietime: Bogstad Gård kom i privat eie i 1649, og tilhørte samme slekt fram til 1955, da gården ble stiftelse og museum. Her bodde blant annet Peder Anker (1749-1824), og han og svigersønn Herman Wedel Jarlsberg spilte viktige roller i 1814. Peder Anker ble Norges første statsminister og hans svigersønn ble finansminister i den nye unionen med Sverige. Siden den gang har dette herskapshjemmet stått delvis urørt, det gjør at vi får et autentisk bilde av hvordan det var her. Bogstad gård bogstadvannet Turtips Oslo

Hagen på Bogstad gård
Flott å spise lunsj ute i parken

Hyggelig kafé – og magisk blomsterprakt Bogstad gård bogstadvannet Turtips Oslo

Først fortjener vi god mat og drikke etter 12 kilometer på 3 timer i svært varierende terreng rundt Bogstadvannet. Det er bord og benker overalt i den store parken, og du kan sitte i den hyggelige kafeen utenfor inngangen. Vi velger parken, mens vi planlegger hva vi vil se først og sist. Vi vil se alt først, det er så vakkert her, og vi lar oss lokke av det store området med fargesterke blomster som strutter imot oss i høstsola.

Sommerfugl på blomst
To sommerfugler i passiar

Gå rundt hele gården – det fortjener den!

Så må vi inn i borggården, den gylne okerfargen på gården er sylskarp, og en liten fontene sprudler ensom midt ute på plassen. At september kan være SÅ vakker, dere? Pass på å gå rundt den flotte, herskapelige bygningen, flott å se den fra plenen ned mot vannet, og vi tar turen helt ned til en liten bro for å få gården i perspektiv og sammenheng med den magiske hagen. Klikk. Klikk. Klikk. Og vips, der ligger den vakre gården og blinker imot oss! Vi er ved Jegersborgdammen, og står og gaper opp mot et av Norges vakreste gods!

“Borggården” inne på Bogstad Gård

Bogstad gård
Bogstad Gård – en praktfull endestasjon på turen vår

Først barokkhage – senere en engelsk hage

Parken rundt gården er på 130 mål og Norges eldste landskapspark. Vi fant rester fra første hagen som ble anlagt her, Morten Leuchs barokkhage fra tidlig 1700-tall. Senere på samme hundreår anla Peder Anker en romantisk hage her etter engelsk mønster. Den hadde naturen som forbilde, og fikk vokse fritt mellom slyngende hageganger, dammer og trær. 400 ulike utenlandske planter gjorde at parken ble et forbilde for andre store parkanlegg i Norge.

Bogstad gård
Hovedbygningen sett fra vannet. Flott?`

Lun kafé, fin butikk og en autentisk følelse Bogstad gård bogstadvannet Turtips Oslo

Fantastisk at denne gården var et privathjem for familiene Leuch, Anker, Wedel Jarlsberg og Egeberg av samme slekt i hele 300 år! Det er kanskje det som gjør at gården skårer så høyt på autentisitet? I den lune kafeen i det gamle bryggerhuset serveres ferske rundstykker og boller, høye smørbrød, kaker og god drikke. Og ta gjerne en titt inn i museumsbutikken, der mange av varene er knyttet til gårdens historie. Her er det utstillinger og arrangementer, og du kan også bli medlem av Bogstad Gårds Venneforening. For et makeløst sted!

Gå rundt vannet først – eller rett på gård?

Selvsagt kan du bare parkere bilen på Bogstad Gård, og gå hundre meter ned til herligheten, men gården smaker enda bedre når du først har rundet det 1 km2 store Bogstadvannet. Du har hele tiden det vakre Bogstadvannet som ledesnor, underveis er det infotavler og skilting, vi fikk blant annet vite at dette vannet het Fådvannet på 1700-tallet. Vi tok t-banen til Røa, derfra måtte vi gå i 20 minutter før vi sto ved turens startpunkt. Bogstad Gård er uansett en opplevelse, med eller uten tur rundt Bogstadvannet. God fornøyelse!

Siste innspurt fra gården, langs vannet og til Røa
Bogstadvannet
Rundt dette vannet skal du gå 12 kilometer. En variert og morsom tur!

Husk å følge ReiseKick på Facebook og Instagram 

Tips: Les andre artikler om turer i Oslo

4 fine fotturer langs Oslos elver
Du er velkommen i Oslos kolonihager!
5 fotturperler i feriebyen Oslo
Luftig tur over Oslo: Brannfjell – Ekebergskrenten – Gamlebyen
Lang, fin fottur midt i Oslo – også kalt «Vårens vakreste eventyr»
En flott tur i Oslo: Bislett – Tåsen – Berg – Ullevål Hageby – NRK
Alnaelva – Oslos gamle, nye elveperle

Tusen takk for at du leser ReiseKick. Vi håper du likte artikkelen om Bogstad Gård. Vi setter stor pris på om du deler!

Merk: Steder og priser kan variere. ReiseKick er ikke ansvarlig for tredjepartsinfo som vi henviser til. Finner du feil eller mangler, eller ønsker å sende inn tips? Har du en destinasjon eller reiserelatert tjeneste du ønsker at vi skal skrive om? 
Kontakt oss på torill@skrivestudio.no

Legg inn en kommentar

Mer inspirasjon