Telemark fylke er et Norge i miniatyr. Gaustatoppen med sin spektakulære utsikt, Telemarkskanalen, Skandinavias største vannpark Sommarland i Bø, vakre “sørlandsbyer” som Kragerø og Langesund, tradisjonsrike museer, spektakulære naturopplevelser og flotte restauranter. Her gir vi deg en ørliten smakebit av dette mangfoldige fylket, men først og fremst heiser vi flagget til topps for … Skien! Telemark, Brekkeparken, Ulefoss

Ja da, vi starter midt i sentrum av Skien!

Skien – våre deilige smakebiter

Vi begynner i Skien, en av Norges eldste byer og en av få middelalderbyer i landet som ikke er grunnlagt av en konge. På 1500-tallet var faktisk Skien et av Norges viktigste kommersielle og kulturelle sentre på grunn av sin trelast- og sagbruksindustri. Henrik Ibsen er født her, og han henter ofte motiver fra Skien i sin diktning. Polfarer Hjalmar Johansen er også fra Skien, og han var med på å stifte Idrætsforeningen Odd, Norges eldste eksisterende fotballklubb. Som gammel fotballspiller bare MÅ Bernt, den andre halvdelen av ReiseKick, sjekke ut Skagerak Arena. Og den godkjennes! Heia Odd!

Skagerak arena
Idrett – ikke minst fotball – er en viktig del av dagliglivet i Skien

Brekkeparken – på toppen av Skien

Vi starter i Brekkeparken, som ligger høyt over Skien. Vi velger den korteste veien, hvor det er mange trapper opp. Vi forelsker oss umiddelbart i Brekkeparken. Dette er et flott friluftsmuseum med grønne hager og en blomsterprakt du skal lete lenge etter. Her er det blant annet en egen tulipanpark, og om våren blomstrer tusenvis av vakre tulipaner her! Telemark, Brekkeparken, Ulefoss

Brekkeparken
Brekkeparken er rik på blomsterprakt

Her er også flere bondestuer, som forteller om boforhold og byggeskikk i Telemark. For en som har en forkjærlighet for gamle trehus, kan jo ikke Brekkeparken bli stort bedre. Her er også kafé All Inn, med fantastisk utsikt over Skien. For ikke å glemme herregården Søndre Brekke!

Ingen tvil om at Telemark kan kunsten å rosemale …

Vi rusler rundt i parken, koser oss på kafé og får lov å komme inn i den flotteste bondestua jeg noen gang har sett. Telemark, Brekkeparken, Ulefoss

Vi går inn på herregården Søndre Brekke

Vi blir med på en guidet omvisning på Søndre Brekke. Her har det opp gjennom årene bodd mange fine, tradisjonsrike familier, og mest kjent er nok handelsminister Niels Aall. Han kjøpte Søndre Brekke i 1810 og solgte prakteiendommen til sin sønn Hans Aall i 1830. Rommene er satt tilbake til slik man antar det så ut da Aall-familien bodde her. Du store verden, så flott de bodde!

Søndre Brekke hovedgård
Bli med inn på herregården Søndre Brekke! Se karusellen under!

Det spøker på Søndre Brekke!

Rebekka forteller at det spøker i hovedbygningen på Søndre Brekke. Det handler om en grå dame, en gjenganger mange påstår å ha sett. Vi så henne dessverre ikke da vi var der. Hvem er denne damen som stadig går igjen på Brekke? Det vet man ikke sikkert, men alle historiene knytter seg til den dansk-norske prinsen Christian Frederik som besøkte gården som stattholder (kongens stedfortreder) i 1813.

Tusen takk til Rebekka for fantastisk guiding. Dette er du god på!

Kaffe i Haga

Har du lyst til å spandere en virtuell kopp kaffe på oss? Her på ReiseKick kan du lese hundrevis av reiseartikler fra inn- og utland helt gratis. Vi jobber iherdig med å publisere enda flere artikler med reiseinspirasjon og gode tips.

Henrik Ibsen – Skiens litterære stolthet

På vei ned fra Brekkeparken til Skien sentrum går vi en annen vei, og oppdager et hus med et blått skilt. Vi krysser gaten, og leser at Henrik Ibsen har bodd i dette huset i et par måneders tid.

Til høyre her bodde Ibsen …

Da Henrik var 7 år flyttet familien til Venstøp, en gård 4 kilometer nord for Skien. Her bodde Henrik Ibsen til han var 15 år og flyttet til Grimstad. I dag er Venstøp en del av Telemark Museum. Vi tar turen dit, vi vil jo veldig gjerne lære mer om den verdenskjente dramatikerens barndom og oppvekst. Flinke Jacob viser oss rundt i huset der Henrik Ibsen bodde. Her er møbler og gjenstander som har tilhørt familien Ibsen. Takk for kaffen og suveren guiding, Jacob! For her er det selvfølgelig en liten kafè hvor vi kan sitte og kose oss. Telemark, Brekkeparken, Ulefoss

Skien Ibsens hjem
Og her bodde også Ibsen … på Venstøp

Matfestivalen MerSmak

Vi hadde flaks når det gjaldt valg av tidspunkt å besøke Skien på. Vi ramlet nemlig rett opp i MerSmak, en matfestival med boder og arrangementer i hele byen. Vi nevner i fleng noe av det vi opplevde: Restaurant-torg, mat fra hele verden, foodtrucks, tradisjonsmat, sushi, blomster, bakervarer, kaffe, sandwicher, grønnsaker, sveler, spekemat, churros og et herlig folkeliv. Gøy! Dette gav … mersmak!

Folksomt i sentrumsgatene under MerSmak
Kåret av oss til Den aller hyggeligste boden! (Århus Gård)

Gatekunst – et utendørs museum

Vi to i ReiseKick liker kunst, ikke minst gatekunst. Er det ikke flott at ellers så kjedelige endevegger inviterer oss til utendørs museum? Flott at Skien byr på dette, også! På karusellen under her er noe av den gatekunsten vi fikk med oss. Telemark, Brekkeparken, Ulefoss

Skien Fritidspark – for aktive familier

Skien Fritidspark er et komplett anlegg med alt på èn plass. Helt fantastisk! Vi måtte selvsagt innom her og sjekke om det er så bra som vi har hørt. Og det er det! Skien Fritidspark er virkelig stedet for lag- og foreningsopphold, samt familier på aktiv ferie. Her er det aktiviteter tilpasset alle! Som om ikke dette er nok, finner du også Norges beste hotell for mennesker med nedsatt funksjonsevne i Skien Fritidspark!

Her er hele familien garantert fart, moro og spenning! For mer informasjon og booking, se Skien Fritidspark.

Skien Fritidspark hotellrom
God plass og smart møblering på hotellrommene, universelt og fint!

Ulefoss – mer enn bare et jernverk?

Ja, vi vet godt at Skien har så mye, mye mer å by på, men vi skal videre og kjører til Ulefoss. Vi vet jo at tettstedet er et gammelt industrisamfunn med en av Nordens eldste industribedrifter, Ulefos Jærnverk. Nå vil vi se om industrisamfunnet har mer å by på. Telemark, Brekkeparken, Ulefoss

Herskapelige Ulefos Hovedgaard

Handelsminister Niels Aall hadde jammen sitt sommersted i Ulefoss på 1800-tallet! Huset er Norges viktigste empirebygg, vakkert plassert på en høyde over bygda og Telemarkskanalen. Hovedgården sto ferdig i 1807, og nå kan man være med på omvisning både i boligen og i den store engelske hagen. Man kan også se utstillingen “Hovedgaardens smykker” og den fantastiske vognsamlingen til familien Aall.

Ulefoss
Her koser jeg meg og sitter og venter på at restaureringen av Ulefos Hovedgaard skal bli ferdig!

Handelsminister Niels Aall fikk etterhvert økonomiske problemer, og Ulefos ble solgt på offentlig auksjon i 1840. Og hvem var så kjøperen? Sønnen, kammerherre Hans Aall, selvfølgelig. Skogeiendommene eies fortsatt av etterkommerne i Aall-slekten, mens hovedgården nå er en stiftelse.

Øvre Verket – en herlig kulturopplevelse

For en perle vi nå har kommet til! Øvre Verket består av flere fredede arbeiderboliger som tilhørte Ulefos Jernværk. De røde, små husene er fra 1800-tallet og ligger rundt et koselig tun. Og tunet er et kapittel for seg, for det er beholdt så autentisk som mulig, med både Bestemors staudebed og urtebed, syriner og jasminer. Stas å rusle rundt og gå ut og inn av alle de små husene som er fylt med museer, butikker, verksteder og utstillinger. Her er også en helårsåpen, flott restaurant som heter Spiseriet. Lokalene er fylt med vakker kunst. Vi koste oss med nydelig lunsj i sensommersola, og servicen var upåklagelig.

Små koselige røde hus rundt et tun – fylt av kultur! Hva som er inne i husene? Snurr karusellen under!

Telemarkskanalen – fra Skien til Dalen

Vi slutter der vi begynte. Telemarkskanalen begynner jo i Skien og strekker seg helt til Dalen. Underveis blir båtene løftet 72 meter gjennom 8 spektakulære sluseanlegg. Du kan bli med på ulike dagsturer på kanalen, eller båtturer med overnatting. Denne kanalen er virkelig vakker, og en stor opplevelse! Og vi drar hjem fra Skien og en smakebit av alt det andre Telemark har å by på, og vet at vi snart skal tilbake!

Ulefoss sluser
Ulefoss sluser – det finnes 8 slike sluseanlegg langs Telemarkskanalen!

Tips til overnatting i Skien – på bryggekanten

Vi bodde på Clarion Collection Hotel Bryggeparken i Skien. Perfekt beliggenhet på bryggekanten med superkort gangavstand til det meste. Kommer gjerne tilbake hit!
For booking, klikk her!

Clarion Collection Hotel Bryggeparken har perfekt beliggenhet på brygga i Skien

Hvor ligger Skien?

Tips: Les flere av våre artikler fra Telemark

Nutheim – en sanselig opplevelse i Telemark
Spektakulære Gygrestolen i Telemark
Rjukan, Vemork og tur til Gaustatoppen
Nasjonaldag i vakre Telemark
Frukt- og kulturbygda Gvarv
Herlig topptur til Øysteinnatten på Lifjell

Tusen takk for at du leser ReiseKick. Vi håper du likte artikkelen om Skien og og en smak av Telemark. Kanskje har du til og med lyst til å spandere en kopp kaffe på oss? 

Merk: Steder og priser kan variere. ReiseKick er ikke ansvarlig for tredjepartsinfo som vi henviser til. Finner du feil eller mangler, eller ønsker å sende inn tips? Har du en destinasjon eller reiserelatert tjeneste du ønsker at vi skal skrive om?
Kontakt oss på torill@skrivestudio.no 

Legg inn en kommentar

Mer inspirasjon