Noen ganger er det ålreit å gjøre noe helt annet. Noe du husker i lang tid. Da må du ta et valg. For oss ble det plutselig slik at de voksne barna våre hadde egne planer for komboen mai 17 og covid 19 i det herrens år 2020. Ja vel, vi nølte noen sekunder før vi forsto at vi skulle ut på landet. Feire en 17. mai vi kom til å huske. Men hvor da? Toten? Hadeland? Odal? Indre Østfold? Bø i Telemark

TELEMARK – Hva ellers?

Vi lette oss lenger og lenger bort fra Oslo på digitale Airbnb. Plutselig så vi på hverandre, Torill var allerede på vei bort til kjøleskapet for å hente ut sjampisen og feire valget da vi begge utbrøt i fornøyd kor: Telemark! Selvsagt måtte det bli tradisjonsrike Telemark på selveste nasjonaldagen! Men hvor i Telemark, spurte vi mens boblene spratt.

Gratulerer med dagen!

Glem Paris – vi går for Telemark!

Valget faller på Bø i Telemark. At det blir nettopp Bø er egentlig tilfeldig. Det viktigste kriteriet er at det ikke er for langt å kjøre siden vi bare har fire dager til rådighet. Bare tanken på endelig skulle reise bort igjen, selv om det verken er langt eller lenge å bli, er utrolig god. Vi har allerede glemt de kansellerte hotellrommene i Madrid, Toledo, Paris og Marseille.

Turisme, handel og utdanning

Først litt snacks om Bø: I tillegg til turisme, er hovednæringen i Bø hovedsaklig handel og studier. Universitetet i Sørøst-Norge ligger her. Det er et veldig bra forfatterstudium her. Videre kan Bø by på mange og gode turmuligheter, og det er et stort pluss, synes vi.

Finner drømmestedet på Eika

Ønskene våre for selve bostedet er at det skal være stille og rolig, ha kjøkken og egen uteplass. Vi tråkler oss gjennom hele dette Internettet, og finner drømmestedet. Det gamle eldhuset på familien Eikas gård i Bø skal bli vårt hjem for noen vakre maidager. Med Poloen full av bunad, nikkers, dress, norske flagg, fjellsko, spekemat, grillmat og sprudlende bobler, svinger vi opp veien til gården.

Drømmestedet vårt på Eika

Hvitmalte hus, rødt stabbur, låve og sjarmerende eldhus helt til venstre. Hvitmalte trebenker, grønne plener og blomstrende kirsebærtrær. Allerede før vi kjører inn på tunet, vet vi at dette er et sted vi vil trives.

Bø i Telemark
Her skal vi kose oss

Gjestfritt og hyggelig vertskap

Vi blir tatt hjertelig imot av det gjestfrie og hyggelige vertskapet Irene og Halvor Eika. Fortsatt rart å ikke kunne håndhilse på grunn av Covid, spesielt når vi er deres gjester. Det er bare å føle oss som hjemme, sier de, og det gjør vi fra aller første stund. Bø i Telemark

SPANDERE EN VIRTUELL KOPP KAFFE?

Her på ReiseKick kan du lese hundrevis av reiseartikler fra inn- og utland gratis. Vi jobber kontinuerlig med å publisere enda flere artikler med reiseinspirasjon og gode tips.

Klikk gjerne på linken: Spandere en virtuell kopp kaffe på oss og betal kr 30,- med VIPPS.
Tusen takk.

Historien klorer seg fast i veggene

Eldhuset fra slutten av 1800-tallet er renovert, men sjarmen er beholdt i bøtter og spann. Både historie og sjel klorer seg fast i veggene. Her finnes alt vi trenger. Et velutstyrt kjøkken, nok av sengeplasser, stue med vedovn, stort bad og vedfyrt badstue. Egen solrik uteplass med grill. En sandkasse utenfor døren. Den har vi ikke bruk for, men den er der. Bare tenk hvis vi hadde hatt med barn …

Bø i Telemark
Eldhuset er sjarmerende og veldig koselig
Fra kjøkkenvinduet har du full oversikt over hagen hvis du trenger det

Snart klar, mangler bare sjal og cape
Jordbær og champagne hører nasjonaldagen til
Gratulerer med dagen!

Bilkortesje og flagg til topps i Bø

Vertskapet forteller at det skal være bilkortesje gjennom Bø sentrum på selve dagen. Vi kjører de fire kilometerne inn til sentrum for å jakte på litt 17. mai stemning. Men stemningen er allerede i boks når vi kommer ut på tunet. Flagget er heist, og russen nettopp ferdig med frokosten de har inntatt i møterommet på låven. Bø i Telemark

Bø i Telemark
Rammene rundt 17. mai får nesten ikke blitt bedre

Napoleon hos Aasmundsen

Det er stille og rolig i sentrum da vi ankommer midt på dagen. Solen stikker frem, og vi setter oss på Aasmundsen Bakeri og nyter en kaffe og hver vår kalorifylte Napoleonskake mens vi venter på at store ting skal skje utenfor. Og som vi alle er blitt innprentet hundre tusen ganger den siste tiden: Vi sørger for å vaske hendene og holder avstand på fortauet.

Årets 17. maitog i Bø – bilkortesje der russebilene også deltok

Bjørkeris og festkledde biler

Det kjører forbi et overraskende stort antall biler pyntet med bjørkeris, norske flagg og festkledde sjåfører. Mengden av isspisende, bunadskledde tilskuere tar seg opp, og det blir mer utfordrende å overholde 1-meters regelen.

Må innom staselige Bø kirke

Når kortesjen er ferdig, tømmes sentrum i Bø raskt, og vi tar en sving oppom kirken. Her ligger både nye og gamle Bø kirke. Vi klarte i begeistringens rus å bare ta bilde av den nye. Den gamle Middelalderkirken sto rasutsatt til ytterst på Bøhaugen, og på 1800-tallet fikk den setningsskader og den var i minste laget da den kom i menighetens eie i 1864. Den nye kirken ble oppført på 1870-tallet, på samme kirkegård som i gammelkirken.

Kirka i Bø i Telemark
Nye Bø kirke ligger høyt og fint. Rett til høyre ligger gammelkirken….

Grillmester Torill fikser middag

Tilbake i Eldhuset må bunad vike for overtrekksbukse og boblejakke. Sola er forsvunnet, vinden har overtatt og det er egentlig ganske kjølig. Planen er å grille, og det gjør vi. Torill er grillmester, og beviser til fulle at det er noen år siden sist. Men vi spiser inne, altså. Med skikkelig fyr i vedovnen. Selv om det var langt mellom heia-ropene og Ja, vi elsker, konkluderer vi med at 17. mai 2020 blir av det hoppende gode og minnerike slaget.

17. mai er vi så glad i

Booker oss inn for skriveuke i august

Oppholdet vårt i Eldhuset, ble enda bedre enn vi håpet på. Vi booket oss inn for en liten skriveuke i august, og kan virkelig anbefale dette bostedet. Ta en titt på linken nederst i artikkelen, så finner du mer info.

Turtips Bø i Telemark


Er du glad i å gå tur, anbefaler vi turen opp til Gygrestolen. Fra Eldhuset ligger parkeringsplassen for stien opp til Gygrestolen bare noen få kilometer unna. Turen er ikke lang, omtrent 7 km tur-retur, men den er rimelig bratt. Les om turen her

Spektakulær utsikt på Gygrestolen

Innom Gvarv på hjemtur

På hjemtur 18. mai besøker vi fruktbygda Gvarv. Det tar cirka 10 minutter å kjøre, og i mai blomster epletrærne. Vi parkerer bilen ved Nes Kirke, og spaserer mellom de vakre epletrærne ned mot Norsjø.

Den vakre fruktbygda Gvarv

Hvordan komme hit:

Det går både buss og tog til Bø, og fra Oslo tar dette omtrent to timer.

Til Bø, Gvarv, Lunde og Ulefoss med tog
Sørlandsbanen til Go-Ahead går mellom Oslo og Stavanger (via Kristiansand) og stopper både i Bø og Lunde med 8 avganger daglig.
Bestill din billett på VY.no eller Go-aheadNordic.no.

Til Bø, Gvarv, Lunde og Ulefoss med buss
Haukeliekspressen kjører daglig fra Oslo og Bergen til Bø.
For rutetider for Telemark anbefaler vi Telemark Bilruter.
For rutetider for Øst- og Sørlandet anbefaler vi nettsiden til Ruter# og Vestfold Kollektivtrafikk.

Vi kjørte bil fra Oslo, og brukte adskillig lenge tid. Det var ene og alene fordi det var mange fine steder å stoppe underveis.

Husk å følge ReiseKick på Facebook og Instagram!


TIPS: Les flere innlegg fra Telemark

Fotturer i Lifjell og skrivedager i Bø
Spektakulære Gygrestolen i Telemark
Frukt- og kulturbygda Gvarv
Skien – og en deilig smak av Telemark!
Nutheim – en sanselig opplevelse i Telemark
Rjukan, Vemork og tur til Gaustatoppen


Tips til overnatting i Bø i Telemar


https://www.airbnb.no/rooms/24445415?source_impression_id=p3_1589889563_3Tkn33YJPQPjLZw6&guests=1&adults=1

Tusen takk for at du leser ReiseKick. Vi håper du likte artikkelen om feiring av nasjonaldag i Telemark. Kanskje har du lyst til å spandere en kopp kaffe på oss? 

Merk: Steder og priser kan variere. ReiseKick er ikke ansvarlig for tredjepartsinfo som vi henviser til. Finner du feil eller mangler, eller ønsker å sende inn tips? Har du en destinasjon eller reiserelatert tjeneste du ønsker at vi skal skrive om?
Kontakt oss på torill@reisekick.no


1 Comment

Legg inn en kommentar

Mer inspirasjon