eftang

Klar for en sommerdrøm? Solbrente svaberg i sjatteringer av oker? Bølgeskvulp og måkeskrik som akkompagnerer velskapt granitt. Hengende snøre fra båt og brygge? Soling, bading, grilling, glasset fullt av bobler og horisonten magisk blå? Vestfold er rett og slett et sommerlig mekka. Våre ferietips i Vestfold er også vår egen sommerdrøm.

Eftang Svaberg
Svaberg overalt – i sjatteringer av oker

Klar for Eftang – ytterst i Viksfjord Eftang

Vi besøker vår gode venn som holder til på Eftang, ytterst i Viksfjord, sørøst for Larvik, i starten av juli. Det blåser litt, men været er på lag og vi har en avtale med Yr om å levere så godt de kan for Vestfold denne helgen. Feri

etips Vestfold

Eftang
Vi er SÅ klare for Vestfold – et sommerlig mekka

Vi tar av fra fylkesveien mellom Sandefjord og Larvik, cruiser på landsens sommerveier, er innom en bondegård, kjøper jordbær og poteter og himmelske tomater, og baksetet vårt rommer bobler, rosa salighet og Veuve Clicqout.

Gårdsutsalg eftang
Kortreiste ingredienser fra bondens åker (foto: Steigar Myrvold)

SPANDERE EN VIRTUELL KOPP KAFFE?

Her på ReiseKick kan du lese hundrevis av reiseartikler fra inn- og utland gratis. Vi jobber kontinuerlig med å publisere enda flere artikler med reiseinspirasjon og gode tips.

Klikk gjerne på linken: Spandere en virtuell kopp kaffe på oss og betal kr 30,- med VIPPS.
Tusen takk.

Sommerhuset er hvitt – og himmelen blå

Så er vi framme, på Eftangs Ende. Veien stopper her, og vi blir møtt på parkeringsplassen. Vi er i Rønningen, der nede er fjorden, sommerhuset er skinnende hvitt og himmelen blå. Her er det gjestfrihet fra første stund, vi bobles velkommen, og før vi vet ordet av det sitter vi der med reker på tallerkenen og duggfrisk rosa i glasset. Og vår venn spør om vi skal rusle en tur bort til Ølbergholmen, en kjent møteplass i Vestfold.

Rekemiddag
Reker på bordet og duggfrisk rosa i glasset

Men Ølbergholmen er da ikke en holme? Svenner fyr Eftang

Vi går en halvkilometers tur gjennom skogen, og så er alle tegnene på at vi nærmer oss havet der. De første hyttene i skogkanten, vegetasjonen som skifter klær og det gode sommerlyset som eser utover. Vi blir fortalt at «alle» vil til Ølbergholmen når påskesola brenner løs, og vi ser fort at Ølbergholmen ikke er en holme, den er forbundet med fastlandet via en smal tange med en flott sandstrand. Ferietips V estfold

Ølbergholmen
Sandstranden på Ølbergholmen
Skjev overnattingsbu på Ølbergholmen

Sommerlig flørt med velskapte svaberg i Vestfold

Men det er når vi kommer på utsiden av holmen at vi ser noe som brenner seg inn i evigheten. Svulstige, fargerike granittberg, rødbrune og gulaktige, gir liv til de myke formene på landskapet, som istiden skapte for titusener av år siden her i Vestfold.

Eftang svaberg med bro
Glattskurte, velskapte svaberg

Sommersola flørter med glattskurte, velskapte svaberg, vi bare må ta og ta på dem, kjenne på den okergule varmen, og samtidig er Ølberg både furet og værbitt, en storslagen kombinasjon. Vi befinner oss midt i naturfotografenes drømmeland. Svenner fyr Eftang

svaberg eftang
Midt i naturfotografenes mekka
steinbro eftang
Hellelagt sti ut til svabergene – intet mindre …

En fløyelsmyk kveld med nok Chablis

–Dette er dagen, sier vår venn blidt når vi våkner neste morgen. Er litt usikker på hvilken dag han snakker om, det ble en lang, deilig fløyelsmyk kveld i går med reker og nok Chablis. Men han mener alvor, har allerede begynt å pakke. Jeg spør om vi skal til Malmøya, en edens hage med sjeldne planter og en spennende historie i Viksfjord. Men neida, dette er en dag for åpent, endeløst hav. Ferietips i Vestfold

Blomster
Edens hage på Malmøya

Siste markante silhuett før Danmark

Ytterst i havgapet ligger en idyllisk øygruppe, en skjærgård av guds nåde. Helt fra middelalderen har dette vært en viktig uthavn for lokale fiskere, men i dag er det et ettertraktet mål for en dagstur når vår gode venn drar i gang 40-hesteren, og vi setter kurs mot horisonten. Havet er i godlune; skal man dit vi har tenkt oss med denne båten, er det en fordel. Vi blir fortalt at der inne er Larvik, og der borte er Stavern, og setter kurs mot siste markante silhuett før Danmark.

Svenner Eftang svaberg
På vei inn i Svenners skjærgård (foto: Steigar Myrvold)
Dame i båt

Fredet, avbemannet og automatisert

Svenner fyr ble tent første gang i 1874. Da hadde noen fanger fra Akershus festning allerede avtjent sine fengselsår som murere på Svenner. De ga seg da det 19 meter høye fyret på øya Korpekollen sto ferdig, og inklusive svaberget troner fyret 40 meter over havet. Selvfølgelig er fyret fredet. Det ble avbemannet i 2002, automatisert i 2003, og ja da, du kan overnatte her!

Svenner fyr troner 40 meter over havet

Bilder av fyret fra alle mulige vinkler

Vi skal ikke overnatte, men legger i stedet til på populære Nordbogen med glatte svaberg og flott sandstrand. Da har vi allerede trålet hele øygruppen, tatt bilder av fyret fra alle mulige vinkler, og funnet ut at lysvidden er på 19,8 nautiske mil og at det flotte støpejernstårnet på fyret ble bygd i 1900. Men – nå er det nok fakta for i dag, på med badebuksa og hopp i havet!

Svenner fyr
På vestsiden av Svenner fyr (Foto: Steigar Myrvold)

Magisk sommerdag ytterst i havgapet

Det er noe eget med svabergene i Vestfold. De korpulente formasjonene, den intense gløden når kveldsola lager et fargespekter av en annen verden. Svømmeturen er unnagjort, jeg lukker bare øynene, små skvulp mot granitten, ingenting som må gjøres, bare å nyte den magiske sommerdagen ytterst i havgapet – og på hjemturen henter vi middagen opp av det dype blå.

Middagen hentes opp av det dype blå (Foto: Steigar Myrvold)

Husk å følge ReiseKick på Facebook og Instagram!

Stavern – uten tvil Norges sommerby

En kort halvtime fra Eftang er kunstnerbyen ved havet. Norges Skagen blir Stavern gjerne kalt. Stedet der lyset er magisk og blander seg optimalt med vann, land og vind. Vi fortøyer båten på brygga her neste dag, det er salig søndag, sommerdrømmen er snart over, og hva er da bedre enn å avslutte den i byen som er kåret til Norges sommerby hele fire ganger på rad av reiseguiden.no?

Stavern
Kirken i Stavern er sentralt plassert (foto: Colourbox)
Eftang
Vel tilbake på Eftang, der vi fortøyer båten og oppsummerer sommerdrømmen

Et gjestfritt sommerhus av de sjeldne

Vi vandrer rundt på Fredriksvern, passerer den fargerike kirken, full Sydenstemning i gågaten og ærverdige Hotel Wassilioff er et av byens smilehull. Snart stenger dagen, og vi setter oss ned på en benk med en is fra Ingri’s Isbar, og utsikt til det blå. Dette er sommerdrømmen: Eftang, Ølbergholmen, Svenner, Stavern og et gjestfritt sommerhus av de sjeldne i Rønningen. Vi drømmer allerede om neste sommer …

Solnedgang Eftang
Sommerdrøm i vakre Vestfold (Foto: Steigar Myrvold)

Tips: Les gjerne noen av våre andre artikler om reisetips i NorgeSommer på Haugalandet?
Ferietips til Hardanger — Gå fantastiske Dronningstien
Beitostølen – stølen for alle fire årstider

Dette er bare et lite utvalg, du finner alle her.

Tusen takk for at du leser ReiseKick. Vi håper du likte artikkelen vår om ferietips i Vestfold. Del den gjerne! Kanskje har du til og med lyst til å spandere en kopp kaffe på oss? 

Merk: Steder og priser kan variere. ReiseKick er ikke ansvarlig for tredjepartsinfo som vi henviser til. Finner du feil eller mangler, eller ønsker å sende inn tips? Har du en destinasjon eller reiserelatert tjeneste du ønsker at vi skal skrive om?
Kontakt oss på torill@reisekick.no

Legg inn en kommentar

Mer inspirasjon