–Harde pakker med mjukt innhold, sa fattern. Jeg visste ikke hva jeg skulle ønske meg til jul, hadde akkurat fylt ni, og vi sto der og hang opp en slags julepynt i vinduet i godterisjappa vår i Grüners gate i Oslo. En drøy plastplakat med bilde av en 20-pakning Blue Master med filter pakka inn i ei glorete sløyfe. Kommentaren til fattern kom bardus, det var sjelden plass til orda hans hjemme hos oss. Det var jo muttern som var ordaklet … i familien, og selvfølgelig hadde hu noe lurt på det såkalte hjertet da fattern prøvde seg …

reklame blue master
American Blend … (Foto: Per Christoffersen/1958/Oslo Museum)

–Du trenger ikke ønske deg bøker til jul, dem får du nok av nede på Schous. Muttern sto og putta Riegel og Hasla i sjokoladehylla. Hu leste alltid seriøse romaner på senga, mens fattern holdt seg til Det Beste og Jack London. Det endte med at muttern sendte meg av gårde ned til Schous plass. Da hadde jeg allerede fått en blå Riegel og et par seigmenn for å høre på alle de rare boktipsa hennes. Et kvarter seinere strena jeg nedover Thorvald Meyers gate, og gikk for første gang inn i det som skulle bli mitt andre hjem og spurte dama bak disken om en som het Hamsun var å få tak i.

Thorvald Meyers gate
Full fart nedover Thorvald Meyer (Foto: Kari Paulsen/1958/Oslo Museum)
Deickman Schous
Deichman på Schous plass – en bauta på Grünerløkka

Dama smilte, og spurte om det var en spesiell bok jeg tenkte på. – Nei, men jeg er gæern etter Wenche i klassen, og muttern sa at Hamsun skriver om sånne ting, og så har vi hytte ved siden av huset hans på Hamarøy i Nord-Norge, sa jeg. Dama forsvant, og jeg blei stående og glane på alle de brune bokhyllene. To minutter seinere var hu tilbake, og holdt Victoria i handa. Boka altså.

Deickman inne
Inne på Deichman på Schous plass (Foto: Leif Ørnelund/1968/OsloMuseum)

–Så du er opptatt av kjærlighet du, sa dama. Kjærlighet? Tankene mine fløy til godtebutikken vår, den fineste i hele verden, og jeg blei kanskje forvirra, men klarte å stamme fram et ja. Så kom belønninga som skulle snu opp ned på livet mitt på Løkka. Dama tok fram et lite kort og et stempel, og dunka stempelet ned på kortet. Et snålt navn kom plutselig til syne: DEICHMAN.

ReiseKicks nye turbok – kjøp E-boken her!

I ReiseKicks e-bok nummer 2 får du tips til 20 nye flotte fotturer i Oslo. Inkludert turbeskrivelser, kart og bilder.

Vi i ReiseKick har gått alle turen selv.

E-boken er på hele 185 sider og koster kun kr 169,-.
Kjøp den her! Du betaler med VIPPS, og laster den ned direkte.

Etterpå – da hu hadde vist meg rundt i hele bygget, blei hu med meg ut på trappa og sa at de hadde 50-årsjubileum, og der nede i nummer 1 bodde en gang en maler som het Edvard, og der hadde han malt Sjuk pike. Så strena jeg oppover gata til Thorvald Meyer og tvers over plassen til Olaf Rye med Victoria under armen og kortet i lomma.

Olav Ryes plass
Mutterens drøm: Narvesenkiosken til Olaf Rye (Foto: Ottar Gladtvedt/1958/Oslo Museum)

Da jeg kom hjem, blinka Blue Master helt vilt imot meg med blått neonlys i vinduet til sjappa vår, og i skumringa bak disken sto fattern og ga muttern et drøyt kyss på kinnet, og det var da jeg skjønte hva dama på Deichman mente med kjærlighet.

ReiseKicks egen e-bok om Oslo på 60-tallet – kjøp E-boken her!

En samling små tidsreiser fra en kjent og kjær tid. Jeg vokste opp midt i Oslo på 1960-tallet, og var ustanselig på farten. Minnene er fragmentariske, og tidsreisene basert på mine opplevelser.

Dette er boken for mimring!

E-boken inneholder 22 herlige historier, og koster kun kr 149,-.
Kjøp den her! Du betaler med VIPPS, og laster den ned direkte.

Hør nå litt her: Mye er sagt om Hamsun, men kunsten å skrive kan ingen ta ifra ham. I Victoria (utgitt i 1898) forteller han om den sanseberusende og altoppslukende, men ofte så altfor vanskelige kjærligheten mellom kvinne og mann:

Victoria av Hamsun
En av de største kjærlighetshistorier i historien …

Ja, hva var kjærligheten? En vind som suser i rosene, nei en gul morild i blodet. Kjærligheten var en helveteshet musikk, som får selv oldingers hjerte til å danse. Den var som margeritten som åpner seg på vid vegg mot nattens komme, og den var som anemonen som lukker seg for et åndepust og dør ved berøring.

            Slik var kjærligheten.

            Den kunne ruinere sin mann, gjenreise ham og brennemerke ham igjen; den kunne elske meg idag, deg imorgen og ham imorgen natt, så ubestandig var den. Men den kunne også holde fast som et ubrytelig segl og blusse like uutslukkelig til dødens stund, for evig var den. Så hvorledes var da kjærligheten?

SPANDERE EN VIRTUELL KOPP KAFFE?

Her på ReiseKick kan du lese hundrevis av reiseartikler fra inn- og utland gratis. Vi jobber kontinuerlig med å publisere enda flere artikler med reiseinspirasjon og gode tips.

Klikk gjerne på linken: Spandere en virtuell kopp kaffe på oss og betal kr 30,- med VIPPS.
Tusen takk.

Deickman Bjørvika
Sånn ser det nå – inne i Deichman i Bjørvika
Operahuset
Nye Deichman i Bjørvika …

Husk å følge ReiseKick på Facebook og Instagram!

Tips 1: Les våre andre tidsreiser fra Oslo

Fattern i pysjen midt i Markveien

Tips 2: Les våre andre artikler fra dagens Oslo

Korketrekkeren – Oslos mest kjente akebakke!
Alnaelva – Oslos gamle, nye elveperle
Bli med på tur langs hele Akerselva!
Seven shades of green – på loffen i Oslos parker
Oslo – byen med de vakre øyene
Fotosafari fra Oslo S til Aker Brygge
Bygdøy – for hele familien!
Brønnøya – en oase i Oslofjorden
Pilegrimsvandring gjennom Oslos middelalder
Bli med på tur langs Maridalsvannet i Maridalen
Drømmedag på Deichman – Norges største bokhylle
Storslått utsikt på stien fra Gamlebyen opp til Ekeberg!
Ja vi elsker Frognerparken!
På tur langs Alnaelva – fra Bryn til Kværnerbyen


Merk: Steder og priser kan variere. ReiseKick er ikke ansvarlig for tredjepartsinfo som vi henviser til. Finner du feil eller mangler, eller ønsker å sende inn tips? Har du en destinasjon eller reiserelatert tjeneste du ønsker at vi skal skrive om?
Kontakt oss på torill@reisekick.no

Legg inn en kommentar

Mer inspirasjon