Muttern spådde folk i kaffegrut. Hu kalte det for fortune telling, og metoden var gennial. Når det var stille i godtebutikken vår innerst i Grüners gate, spurte hu den neste som kom inn om han eller hu ville ha en slurk kaffe. Før de fikk svart, trylla hu fram datidas diggeste espressokopp fra Figgjo med gullkant og kokekaffe og størkna grut i bånn. (Del 3 i våre tidsreiser fra gamle Oslo.)

Gul Figgjo kopp med kaffe
Datidas diggeste espressokopp fra Figgjo

Og ikke nok med det. Plutselig sto hu der med en liten skål dekka med fløyel i handa, oppi der lå en konfekt fra Sfinx. Fantes ikke bedre konfekt, ifølge muttern. Kanskje litt drøyt, for den konfekten var jo ikke laga på Freia like oppi gata, men på en fabrikk i Trondheim, og den beste konfekten var den med finknust krokan. Når sfinxen kom fram, ble sjappa vår vel eksotisk, og muttern hadde noe flaut visvas om pyramider og sanddyner i Sahara å by på. Kuppelen over hue hennes lyste grelt, det eneste som mangla var at hu bøy på magedans.

Freia Sjokoladefabrikk
Konfektsortering på Freia 1962 (Foto: Leif Ørnelund / Oslo Museum)

Etter at kunden hadde fått tømt fingerbølet, ba hu om å få se nedi koppen, der gruten lå tjukk som bek. Hu så to ringer, og sa at de snart ville bli gift. Hu så én strek, og sa at de snart ville legge ut på ei stor reise, kanskje med danskebåten til Køben. Hu så ett kvadrat, og spådde ny OBOS-leilighet på Lambertseter. Aldri dårlige nyheter. Folk digga det, og blei så fornøyd at de med glede kjøpte noe de ikke hadde bruk for etterpå.

Kioskinteriør fra 50-tallet
Typisk kioskinteriør på 1950-tallet (Foto: Wilhelm Råger / Oslo Museum)

Det skal muttern ha: Hu var storyteller de luxe. Det var akkurat som om det var hennes eget liv hu spådde. De drøye fortellingene om bryllup, OBOS-leilighet og Køben gjorde noe med de stakkars offera. Hu ga dem noe å tru på mens jeg satt på bakrommet og hørte på all skiten. Hu kalte det for å drammatisere, og fattern smilte lurt og kalte henne spåkona mi når skuffen til kasseapparatet vårt ikke spratt ut fordi den var tjåka full av kronestøkker etter stengetid.

Narvesen på Riddervoldsplass 1965
En kollega av muttern da hu senere jobba på Narvesen, Briskeby (Foto: Leif Ørnelund / OM)

ReiseKicks egen e-bok om Oslo på 60-tallet – kjøp E-boken her!

En samling små tidsreiser fra en kjent og kjær tid. Jeg vokste opp midt i Oslo på 1960-tallet, og var ustanselig på farten. Minnene er fragmentariske, og tidsreisene basert på mine opplevelser.

Dette er boken for mimring!

E-boken inneholder 22 herlige historier, og koster kun kr 149,-.
Kjøp den her! Du betaler med VIPPS, og laster den ned direkte.

Kanskje var denne spåinga mutterns egen måte å reise på. Når hu sto der med Sfinx og kaffe og øya til kunden skinte, skinte muttern også. At hu både var frivillig i Bymisjonen og narra folk med Sfinx og kaffe, fikk jeg aldri tatt opp med henne, og kanskje var det like greit. For det var jo en jækla god terrapi for noen av dem hu spådde. Jeg husker godt ei dame som akkurat var sagt opp på Seilduksfabrikken like oppi gata.

Seilduksfabrikken i Oslo
Flere av kundene våre jobba på Christiania Seildugsfabrik like oppi gata

Har du lyst til å spandere en virtuell kopp kaffe på oss? Her på ReiseKick kan du lese flere hundre reiseartikler fra inn- og utland helt gratis. Vi jobber iherdig med å publisere enda flere artikler med reiseinspirasjon og gode tips.

Hu tjente ei krone og tjue øre i timen på Christiania Seildugsfabrik. Muttern kikka ned i koppen og påsto at hu så Holger Danske i bånn, og dama trudde på herligheten, kjøpte to pakker Teddy og en pose med Kongen av Danmark og føyk glad av sted.

Holger Danske
Selveste Holger Danske til havn i Oslo

Storesøstera mi arva forresten noe av de greiene muttern dreiv med. Jeg kan huske at hu også spådde, men hu hadde en kulere måte å spå på, noe som hu kalte for en spå, der hu skreiv tall og meldinger flere steder på et ark. Så bretta hu arket flere ganger, tredde fingra sine inn i det, og ba meg om å velge tall før hu triksa litt med fingra så papiret blafra.

Spåkopp i papir
Noen som husker at de ble spådd?

Sånn holdt hu på flere ganger. Til slutt viste hu meg en papirtrekant, der det sto hva jeg kom til å bli, og det blei jeg, tru det eller ei.

Godtebutikken vår lå rett borte på hjørnet her!

ReiseKicks egen turbok – kjøp E-boken her!

I denne e-boken får du tips til 29 flotte fotturer i Oslo. Inkludert turbeskrivelser, kart og bilder.

E-boken er på hele 185 sider og koster kun kr 159,-.
Kjøp den her!

Husk å følge ReiseKick på Facebook og Instagram!

Tips 1: Les gjerne våre andre tidsreiser fra gamle Oslo

Oppover Thorvald Meyer med Hamsun under armen
Fattern i pysjen midt i Markveien
Skjønnskrift – tross alt bedre enn skoletannlegen
På 60-tallet – da verden var UTE
60-tallet – den gang vi samla på alt mulig …
Gymnastida på Foss – tre herlige skoleår!
Livredd langs Akerselva
Valget mellom Deichman og fotball …
Skoledagen på Løkka – for lenge siden …
Muttern – mitt hjertens forbilde
Å kaste på stikka var ingen spøk …

Tips 2: Les gjerne våre andre artikler fra nåtidens Oslo

Korketrekkeren – Oslos mest kjente akebakke!
Alnaelva – Oslos gamle, nye elveperle
Bli med på tur langs hele Akerselva!
Seven shades of green – på loffen i Oslos parker
Oslo – byen med de vakre øyene
Fotosafari fra Oslo S til Aker Brygge
Bygdøy – for hele familien!
Brønnøya – en oase i Oslofjorden
Pilegrimsvandring gjennom Oslos middelalder
Bli med på tur langs Maridalsvannet i Maridalen
Drømmedag på Deichman – Norges største bokhylle
Storslått utsikt på stien fra Gamlebyen opp til Ekeberg!
Ja vi elsker Frognerparken!
På tur langs Alnaelva – fra Bryn til Kværnerbyen



Merk: Steder og priser kan variere. ReiseKick er ikke ansvarlig for tredjepartsinfo som vi henviser til. Finner du feil eller mangler, eller ønsker å sende inn tips? Har du en destinasjon eller reiserelatert tjeneste du ønsker at vi skal skrive om?
Kontakt oss på torill@reisekick.no

1 Comment

Legg inn en kommentar

Mer inspirasjon