Denne turen tar deg opp i høyden i Oslo sentrum. 3-topper’n innholder tre parker med super utsikt over Oslo. Vi går på tvers av byen, starter på Majorstua og ender på Kampen, og du kan selvsagt gå motsatt vei. En urban tur med kule kafeer i fleng, og stigningen i hver av parkene er ikke så gæern. Vi bestiger Blåsen i Stensparken, Tårnhuset i St. Hanshaugen og det gamle bassenget i Kampen Park. Her er kart som viser vei:

Her finner du kart over 3-toppern, som er 6,6 km lang

Stensparkens dunkle fortid

Etter å ha startet på Majorstulokket og ha sikksakket i smågatene øst for Bogstadveien, ser vi plutselig sørenden av Stensparken. Vi går inn nederst i parken, der Sigrid Undset, hogget i sten, tar vel imot oss. Allerede nå er utsikten fin, og Fagerborg kirke lyser imot oss rett nedenfor. Stensparken har en dunkel fortid, her har det vært avfallshaug og fyrstikkfabrikk og gårdsbruk, og parken ble en gang i tiden kalt for Nattmandshaugen.

Sigrid Undset i Stensparken
Sigrid Undset bodde noen år i Stensgata, og andre steder i nærheten. Her er hun i Stensparken.

Gå opp på Blåsen – 81 m.o.h.

Det spørs om kafeen lenger oppe i parken er åpen, det avhenger av været, men det er nydelig å sitte her oppe om sommeren. Utsikt her ved det gamle bassenget er bedre, og vi topper den når vi går ned en bakke nordover på venstresiden av parken og så opp på Blåsen. Nå er vi 81 meter over havet, og har en super byutsikt 360 grader rundt.

Stensparken
Sommertid i Stensparken. Beste kafeen i byen, spør du de lokale …
Utsikten her oppe fra Blåsen er suveren!

Har du lyst til å spandere en virtuell kopp kaffe på oss? Her på ReiseKick kan du lese hundrevis av reiseartikler fra inn- og utland helt gratis. Vi jobber iherdig med å publisere enda flere artikler med reiseinspirasjon og gode tips.

Kaffe i Haga

St. Hanshaugen hele 83 m.o.h.

Vi går ned på nordsiden, ned en trapp og inn i Stensgaten, litt opp og så til høyre og krysser Thereses gate, rett fram, passerer United Bakery og går inn i Ullevålsveien, som vi følger til St. Hanshaugen. Her kan vi velge hvilken vei vi vil gå opp, men til topps skal vi uansett, for den aller største attraksjonen på St. Hanshaugen er selvsagt utsikten, 83 meter over fjorden når vi kommer opp. Her oppe er det gamle vannreservoaret og Tårnhuset, 14 meter høyt i nyrenessanse-stil.

Tårnhuser og det gamle vannreservoaret

Svaner, brennevin og en tiger!

St. Hanshaugen er en ganske bratt park, og her har de plantet 1275 trær av ymse slag. Dette var den første parken Parkvesenet i Oslo tok ansvar for, i 1875. Flotte gangveier, vakker svanedam nederst, og selvsagt Musikkpaviljongen oppført av Brændevinsamlaget i 1883, her var det også sommerkonserter i mange år. Vi finner en tiger nedenfor bak Tårnhuset, og nede på østsiden ligger treningsparken. På den siden var det dyrehage en gang i tiden, byens søppel ble brent her, og boktrykkerne kokte trykksverten sin her. Litt av en parkhistorie!

Statue av tiger i Oslo
Tigeren på St. Hanshaugen gjemmer seg godt!

Vi krysser byen, elva og Løkka

Vi går ut av parken nedenfor treningsfolket, nedover mot byen, kommer til Vår Frelser Gravlund, tar til venstre ned Telthusbakken, krysser Vulkan, rett over Grünerløkka og Sofienbergparken, deretter inn i Tøyenparken, derfra er veien kort til Kampen Park. Vi passerer nye Tøyenbadet, som snart står ferdig, går lenger sør i parken, og høyt der oppe ligger den 36 mål store Kampen Park.

Smart turbok fra ReiseKick.no – kjøp E-boken her!

Vi 2 i ReiseKick har skrevet bok! I denne e-boken får du til til 29 flotte fotturer i Oslo. Inkludert turbeskrivelser, kart og bilder.

E-boken er på hele 185 sider og koster kun kr 159,-.
Kjøp den her!

En pakt som er skapt for å nyte livet

Kampen Park er et perfekt sted for deg som vil slappe av i sola, kose deg med piknik, nyte utsikten eller ta en skikkelig treningsøkt. Her er det benker og bord, to bordtennisbord, og en fin drikkefontene. Vi går opp i parken, passerer Damvokterboligen, som ble kalt Alpehytta og nå er en barnehage, når vi runder parken til venstre for å komme opp. Parkkvelder i parken allerede fra 1921. Øverst ligger det som var et 6 meter dypt vannreservoar, nå plaskebasseng om sommeren. Under andre verdenskrig holdt tyskerne russiske krigsfanger her i bassenget!

Den gamle Damvokterboligen, nå barnehage …

Mye artig å se – og super utsikt

I 1899 bygde kommunen den 100 trinn lange trappa opp fra Brinken, og i skrenten mot vest ble det da anlagt en vanngrotte, hvorfra vann flommet ut i kaskader og ned i et lite basseng! Den attraksjonen er her fremdeles. På plenen på sørsiden finner du skulpturen Svømmeren som skulle stått i Frognerparken, men har stått i Kampen Park i 102 år! Og så går du opp på toppen og sjekker utsikten. Vi er nå 77 m.o.h. og langt der nede ligger Oslofjorden!

Fargerike hus på Kampen
Fin kombo av gammel tre- og murhusbebyggelse på Kampen

Få med deg miljøet på Kampen!

Så kan du gå gjennom den koselige trehusbebyggelsen ned til Kampen kirke og finne deg en kafé, det er flere av dem, og du fortjener litt påfyll. Veien er kort bort til Ensjø stasjon hvis du skal ta t-banen ned til sentrum eller hjem. Vi håper du likte 3-topper’n midt i Oslo, du har fått med deg høydemeter i fleng, og morsomme opplevelser på tvers av hovedstaden!

Kampen kirke
Kampen kirke og livet på Torbjørn Egners plass

Husk å følge ReiseKick på Facebook og Instagram!

Tips: Les om noen av våre andre turer i Oslo her:

Alnaelva – Oslos gamle, nye elveperle
Bli med på tur langs hele Akerselva!
Seven shades of green – på loffen i Oslos parker
Oslo – byen med de vakre øyene
Fotosafari fra Oslo S til Aker Brygge
Bygdøy – for hele familien!
Brønnøya – en oase i Oslofjorden
Pilegrimsvandring gjennom Oslos middelalder
Bli med på tur langs Maridalsvannet i Maridalen
Drømmedag på Deichman – Norges største bokhylle
Storslått utsikt på stien fra Gamlebyen opp til Ekeberg!

Legg inn en kommentar

Mer inspirasjon