Fotturer,  Lillomarka,  Nordmarka,  Oslo,  Oslo,  Oslomarka,  Oslomarka,  Østmarka,  Overnatting,  På norsk jord

Turtips i Oslomarka


Vi som bor i Oslo er heldige. Knapt noen annen hovedstad har så store og flotte turområder utenfor stuedøra som Oslo. En snau million mennesker har Oslomarka som hjemmeområde, og det er nesten ikke ett sted i byen hvor vi ikke har kort vei til nærmeste markaområde. Turer i Oslomarka er derfor lett tilgjengelig for de aller fleste. Det er helt unikt og uvanlig at en hovedstad har så mye skog og mark i umiddelbar nærhet.

Landets mest benyttede friluftsområde!

Marka rundt Oslo er faktisk Norges mest benyttede friluftsområde, men mange kjenner dessverre ikke til det rike mangfoldet. De går derfor på de samme stiene og veiene om og om igjen. MEN – det gjør de ikke etter å ha lest denne artikkelen om fantastiske OSLOMARKA.

Å gå i marka er en lise for kropp og sjel

Turer i Oslomarka – og marka rundt

La oss ordne opp litt i begrepene: Innenfor Oslos grenser ligger Nordmarka, Lillomarka og Østmarka. Oslomarka derimot – favner mye videre enn dette. Den strekker seg i en stor natursirkel rundt byen vår – og kan deles inn slik fra vest til øst:

Hurumlandet, Vestmarka, Kjekstadmarka, Bærumsmarka, Krokskogen, Nordmarka, Lillomarka og Gjelleråsen, Romeriksåsene, Østmarka, Sørmarka og Nesoddlandet

Rasteplass ved vann i Oslomarka
Mange flotte rasteplasser overalt i Oslomarka

Merkede turstier og skiløyper i Oslomarka

Det er milevis med merkede turstier og skiløyper i Oslomarka. Turstiene om sommeren er BLÅ, og skiløypeskiltene er RØDE. Det er også helt fantastiske sykkelmuligheter, og marka er også et eldorado for deg som har lyst på en kanotur eller et bad. Du finner plenty av serveringssteder i marka, og flere av disse tilbyr overnatting.

Retningskilt i Nordmarka
Blå skilt for sommeren – røde for vinteren
Skilt til Sinober
Godt skiltet med moderne skilt overalt …

Markahyttene til DNT i Oslomarka

DNT Oslo og Omegn har mange hytter i Oslomarka. På de ubetjente hyttene tar du selv med mat og sovepose. Nøkkel og plass bestiller du på forhånd. På de betjente hyttene er derimot hele herligheten inkludert.

Ler mer om Markahyttene.

MARKAHYTTER
DNT-hytta Fjellvang – like ved Sinober


SKIFORENINGEN har også flere flotte hytter i marka. Les mer om dem her.

Middagsbord på Kikutstua i Nordmarka
Dekket middagsbord på Kikutstua

Hvor skal turen i marka starte?

Du kan selvfølgelig starte fra utallige steder når du vil gå i Oslomarka. Våre startsteder er lett tilgjengelig med kollektivtransport, og fine startsteder er for eksempel Frognerseteren, Sognsvann, Sørkedalen, Østmarksetra og Skar i Maridalen. Det er også fint å gå fra Ringkollen og sørover i Nordmarka.

Øyungdammen i Nordmarka
Vakre Øyungdammen er lett å komme til fra Skar
Ringkollen
Ringkollen er flott utgangspunkt for å gå sørover
Gre4fsenkollen
Mange starter også turen på Grefsenkollen

Vi utfordrer deg til å velge nytt!

Vi gir deg en utfordring! Neste gang du skal gå på tur i marka, velger du en rute du aldri har gått! Avtale? I 2020 har vi bevisst valgt ulike ruter nesten hver gang vi har vært på markatur, og har erfart at marka er mye mer enn turen fra Sognsvann til Ullevålseter. På de flotteste sommerdagene får man jo nesten 17. mai-tog-følelsen av å gå her, det er folk overalt. Så ta en titt på kartet, eller sjekk www.ut.no. Det finnes utrolig mye spennende å velge i!

Ullevålssæter ullevålssetrer
Ullevålseter en vakker høstdag

Har du lyst til å spandere en virtuell kopp kaffe på oss? Her på ReiseKick kan du lese mer enn 230 reiseartikler fra inn- og utland. Vi jobber iherdig med å publisere enda flere artikler med reiseinspirasjon og gode tips. 

Markaturer der du ikke er helt alene …

Det er et hav av muligheter når du skal velge tur i marka. Den ideelle turen for oss går i variert terreng, gjerne på sti, og gjerne med en markahytte med servering som turens fristende mål.

Mariholtet Sportsstue i Nordmarka
Mariholtet Sportsstue i Østmarka

Mange tar turen fra Frognerseteren til Tryvannstua via Skjennungstua og Ullevålseter. Eller fra Sørkedalen skole til Kobberhaughytta og Kikut. Eller fra Sognsvann til Ullevålseter. Eller fra Skar til Øyungen. Eller kanskje fra Tverrsjøen til Svarttjernshøgda. Eller fra Østmarksetra til Mariholtet. Eller fra Grorud til Sinober. Vi slår gjerne et slag for turen fra Grorud til Sinober, for her er terrenget variert, vi går både på sti og grusvei. Og du kan gjerne stoppe på fantastiske Lilloseter på vei opp til Sinober!

Frognerseteren med juletre
Frognerseteren er et populært sted sommer som vinter

Vandre … skrive … fotografere …

Vi benytter marka året rundt, men er mest ivrige i sommerhalvåret, og går mye i Nordmarka, Østmarka og Lillomarka. Vi skriver artikler om alle våre turer, og legger dem fortløpende ut her på ReiseKick. Blogginnlegg om turer i Østmarka vil selvsagt også komme her etter hvert. Her følger gode tips om noen av turene våre:

Husk å følge ReiseKick på Facebook!

Tips til turer i Nordmarka

Kirkeruin i Maridalen ved Maridalavannet
Kirkeruinene ved Maridalsvannet i Maridalen

Naturlig luksus i Nordmarka
På holka i Korketrekkeren
Bli med på tur langs Maridalsvannet i Maridalen

Tips til turer i Lillomarka

Sinober Sportsstue
Idylliske Sinober Sportsstue i Lillomarka

Tur til Sinober Sportsstue i Lillomarka – fra Grorud, Grefsen eller Movatn

Tips til turer i Romeriksåsene

Høgmasan i Ringeriksåsene
Skitur fra Tæruddalen i Romeriksåsene

Skitur i Romeriksåsene – flott og barnevennlig

Tips til turer på Hurumlandet

Filtvet kyststien
Kyststien fra Filtvet til Tofte er flott!

Sommerlige Filtvet og Tofte på Hurumhalvøya
Kyststien fra Tofte til Sandbukta

Husk å følge ReiseKick på Facebook!

Tusen takk for at du leser ReiseKick. Vi håper du likte artikkelen om turtips i Oslomarka. Vi setter stor pris på om du deler.

Merk: Steder og priser kan selvsagt variere. ReiseKick er ikke ansvarlig for tredjepartsinfo som vi henviser til. Finner du feil eller mangler, eller ønsker å sende inn tips? Kontakt oss på torill@skrivestudio.no

Legg inn en kommentar