Lutvann, Oslo

Denne turen har vi målt til cirka 5 kilometer, og den er kupert og tar et par timer i tillegg til en rast på en halvtime. Turen byr på variasjon, her er det høye graner og sørvendte lier med furu. Vi er innom flere fine utsiktspunkter over vannet og mot byen vest- og nordover. Lutvann

Her er vi helt i starten i nordenden av vakre Lutvann

Dronninga blant Oslomarkas innsjøer

Lutvann har ifølge ekspertene det klareste vannet i hele Oslomarka, og på det dypeste er vannet her visstnok 55 meter! Det er kanskje noe av grunnen til at Lutvann blir kalt Dronninga blant Oslomarkas innsjøer. Lutvann ligger uansett vakkert til, med skog og svaberg som stuper ned i øst og vest, og en flott badeplass i nord.

Slik kommer du til turens startpunkt

Hvor er Lutvann, tenker du kanskje nå? Ta T-banelinje 2 til Haugerud og videre busslinje 69 Lutvann et par minutter til snuplassen i Ole Messelts vei, der turveien vår starter. Eller ta T-bane videre et stopp til Trosterud, og gå til høyre på en asfaltert gangvei fra T-banestasjonen. Derfra tar du inn på Lutveien til turveiens start i Ole Messelts vei. Vi fant en parkeringsplass for bil helt innerst i Lutveien ved turveistart. Herr Messelt var forresten i sin tid en iherdig skogforvalter i Aker.

Lutvann
Fortsatt i starten, det var bare så fint her …

Her var Henrik Wergeland ofte på tur

Så er vi klare til å gå tur, ingen tvil om hvor skiltene peker. Turveien går inn til nordenden av Lutvann, og når vi nærmer oss vannet ved den gamle husmannsplassen Fagerholt, googler vi og finner ut at Henrik Wergeland ofte var innom Fagerholt på søndagsturene sine, han var en flittig bruker av vakre Østmarka.

På vei inn til den flotte badeplassen i nordenden av Lutvann

Idyllisk badeplass helt i nordenden

Vi starter altså ved turveien som ender i en flott badeplass i nordenden av Lutvann. På venstre side har vi den gamle militærleiren, som det fortsatt er liv i. Vi passerer fin utsikt sørover, og har vannet på vår høyre side når vi nå følger stien sørover på østsiden.

Fine benker og bord ved badeplassen
Det bades, og vannet er faktisk krystallklart!

Sola skinner og folk bader, ren idyll!

Det er sensommer når vi går denne turen, folk bader og koser seg, ren idyll. Vi følger den bratte blåstien mot Lutdalen, og øverst på Lutåsen er det en umerket sti som leder til en luftig plass med nydelig utsikt over byen. Unn deg denne avstikkeren, det er enkelt å finne tilbake til blåstien!

Vilt og vakkert på østsiden av vannet

Vi går nå nedover og sørover fra Lutåsen, fortsatt på østsiden av vannet, her er det vilt og vakkert, og vi har krysset grensen til Hauktjern friluftsområde med spesielt flott natur. Vi kommer snart til Lutvangen, der blåstien vår krysser en rødmerket skiløype, i tillegg til ei myr og Lutvannsbekken. Når vi kommer til sørenden av Lutvann, får du kanskje øye på Fossekallen hvis du er heldig, den holder visstnok til her.

Denne delen av stien er flott, jeg koser meg!

Har du lyst til å spandere en virtuell kopp kaffe på oss? Her på ReiseKick kan du lese hundrevis av reiseartikler fra inn- og utland helt gratis. Vi jobber iherdig med å publisere enda flere artikler med reiseinspirasjon og gode tips.

Kaffe i Haga

En luftig, perfekt rasteplass på vestsiden

Vi følger blåstien opp fra sørenden av Lutvann til et annet høyt utsiktspunkt på turen vår – helt i sørvest. Herfra ser du vakre Lutvann mot nord med blokkene på Romsås i det fjerne. Vi raster litt her, dette er en fin rasteplass, og så går turen videre på toppen av sørvendte furulier med vannet glitrende rett nedenfor. Vær for all del forsiktig, glir du utfor her, er det stupbratt og langt ned til vannet.

Lutvann
Utsikt nordover – Romsås i det fjerne, badeplassen til høyre
Fint å raste flere steder på denne turen

Videre på blåstien, litt rot, og så er vi der

Når mat og drikke er vel fordøyd, rusler vi videre på blåstien, så fornøyd at vi klarer til og med å rote oss bort en liten stund, men henter oss inn igjen rett før blåstien møter turveien ved Fagerholt. Roter du deg også bort, er ikke det så veldig farlig, du kommer uansett til turveien som går tilbake til snuplass og bussholdeplass i Ole Messelts vei, eller du går den lille veien videre ned til Trosterud T-banestasjon.

Denne steinen på toppen av Lutvann måtte jeg jo kose litt med

ReiseKicks egen turbok – kjøp E-boken her!

I denne e-boken får du tips til 29 flotte fotturer i Oslo. Inkludert turbeskrivelser, kart og bilder.

E-boken er på hele 185 sider og koster kun kr 159,-.
Kjøp den her!

En dukkert på badeplassen var en bonus

En fin rundtur, synes vi, noe krevende terreng her og der, og en fordel med gode tursko som har et godt grep. Glemte vi å si at vi tok en dukkert da vi hadde gått hele runden? Badeplassen ligger jo like ved der turen starter og ender, så det var en herlig bonus. Og denne turen kan du selvfølgelig gå begge veier, for det er jo en rundtur 😉

Ojsann, raste ned skråningen her, men det gikk helt fint …

Tusen takk for at du leser ReiseKick. Vi håper du likte artikkelen om turen vår rundt Lutvann. Kanskje har du til og med lyst til å spandere en kopp kaffe på oss? 

Merk: Steder og priser kan variere. ReiseKick er ikke ansvarlig for tredjepartsinfo som vi henviser til. Finner du feil eller mangler, eller ønsker å sende inn tips? Har du en destinasjon eller reiserelatert tjeneste du ønsker at vi skal skrive om?
Kontakt oss på torill@skrivestudio.no 

2 Comments

Legg inn en kommentar

Mer inspirasjon