Bad Gastein,  Bad Hofgastein,  Fotturer,  Østerrike,  Østerrikske alper

Alpeidyll i Gasteinertal


Drømmer du om høye fjell, et mylder av herlige turmuligheter, ren luft og god mat og vin? Ta en tur til Østerrike, nærmere bestemt Gasteinerdalen i forbundslandet Salzburg. Her er det mange koselige, små alpebyer, ikke minst Bad Hofgastein og Bad Gastein.

Turer som passer for alle

Mange mener Bad Hofgastein er lillesøster til den mer kjente Bad Gastein. Men der storesøster er store hoteller, kul spa og wellness, uteliv og bratte bygater, er Bad Hofgastein et herlig, sjarmerende bysenter, pensjonater, mindre hoteller og hyggelige spisesteder. Og hele dalen kan uansett by på turer som passer for absolutt alle!

Badhofgastein Höhenweg
Bernt på vei mellom Bad Gastein og Bad Hofgastein

Sjarmerende Bad Hofgastein

Vi har besøkt denne lille, sjarmerende landsbyen flere ganger, og latt oss sjarmere. I Bad Hofgastein finner du moderne gågater midt i den gamle byen. Du finner butikker som selger Leatherhosen side om side med flotte merkebutikker. Du nyter stedets attraktive spesialitet, Germknödel, en luftig gjærdeigkule fylt med krydret plommesyltetøy og servert med smeltet smør og en blanding av valmuefrø og sukker på toppen. Frister ikke det, kan du jo kose deg med en Apfelstrudel med vaniljesaus i stedet. Alt er lov og vel fortjent etter en lang fottur i fjellet.

Sentrum i sjarmerende Bad Hofgastein

En alpelandsby å drømme om

Bad Hofgastein er en alpelandsby slik den du har sett på bilder. Tyrolerhus hvor balkongkasser bugner av blomster i rødt, rosa og fiolett. Hvor fjellene er grønne og himmelen er høy og blå. Hvor kuene gresser i et landskap som får Freia-reklamen til å blekne. Hvor lysten til å gå en real fjelltur sniker seg innpå deg mens du sover søtt med verdens beste dyne over deg. Jeg tuller ikke, dynene i Østerrike er fantastiske. Og når du puster inn frisk fjelluft i tillegg, vil jeg påstå at bedre forutsetninger for å sove godt finner du ikke.

Stille og rolig midt på dagen i Bad Hofgastein

Bad Gastein – en annen type by

Vi har også besøkt naboen Bad Gastein ved flere anledninger. Byen har et ganske annet preg en Bad Hofgastein. Her finner du store hoteller og mer uteliv enn i Bad Hofgastein, men bare 4000 bor fast her.

Bad Gastein
Bad Gastein – trangere og mer jetset

Bad Gastein er også vakker på sitt vis, og har tatt godt vare på tradisjonell byggestil og arkitektur. Allerede på 50-tallet tiltrakk byens luksushoteller seg jetsetere fra hele verden.

Bad Gastein med sine store luksushotell og gamle kurbad

Tusen kvadratmeter sauna!

Bad Gastein er også kjent for sine varme kilder som benyttes i hotellenes spa-avdelinger. Badeanlegget Felsentherme ligger midt i sentrum med tempererte utendørsbasseng på 36 grader, foss, rutsjebane og et 1 000 kvadratmeter stort saunaområde!

Bad Gastein
I Bad Gastein er det en annen alpeidyll enn hva vi er vant til


Det opprinnelig sentrum i Bad Gastein ligger ned flere bratte bakker, og det virker som om det gamle sentrumslivet er på vei til å dø ut. Mange hotellet var lagt ned og butikker stengt da vi besøkte byen siste gang i 2018.

Bad Hofgastein bratt gate
På vei nedover til sentrum av Bad Gastein

Men lenger opp i skråningene lever Bad Gastein i beste velgående. Her er restauranter, barer og butikker og folk. Det er også her heisene starter, og togstasjonen er også her oppe.

Sommerlig alpeidyll på tilbud

Bad Hofgastein Lunsj
Her nyter vi lunsj på Höhenweg!

Østerrikske alpelandsbyer er på tilbud om sommeren. Det er overkapasitet på både hotellrom og leiligheter, så nå kan du gjøre et kupp. Vi liker å bo i leilighet, slik at vi kan lage mat hjemme innimellom. Når vi ramler ned fra fjellturen en sen ettermiddag, er det deilig å slippe å gå ut for å spise. Det er praktisk å bo sentralt, og vi foretrekker å bo i gangavstand til heis, slik at vi ikke bruker unødvendig lang tid for å komme oss opp i fjellet om morgenen.

Ren alpeidyll i Gasteinerdalen

God infrastruktur både for buss og heis

I både Bad Hofgastein og Bad Gastein tar flere heiser deg til topps sommer og vinter. Og mellom byene går bussene i skyttel, så det er enkelt komme seg i mellom de ulike heisene. Skal du være i området over flere dager, er det flott å kunne variere utgangspunktet for turene litt.

Hei Bad Hofgastein
Heisene i Gasteinerdalen tar deg rett til værs

Helt fantastiske turmuligheter

Det som er spesielt fint her i Gasteinerdalen, er at her finner du noe for alle, uavhengig av formen din. Men været kan være lunefullt – her som hjemme. Husk varme klær i sekken! Da vi besøkte fjellet her midt i juli en gang, var det 4 kuldegrader på toppen to av morgenene …

Bad Hofgastein juli med snø
Når sola kommer, har du glemt morgenkulden

Heldigvis behøver det ikke være lenge til sola kommer varmen kommer.

Det er aldri langt mellom hyggelige serveringssteder i høyfjellet, hvor du kan sitte i solveggen og nyte en kald Hollundersaft – eller et glass hvitvin.

Gå Höhenweg mellom byene!

De fleste som besøker Gasteinerdalen om sommeren, gjør det fordi de skal gå i fjellet. Men det er lett å slå ihjel en dag eller to i nærområdet også. Rett utenfor Bad Hofgastein ligger et offentlig utendørsbad, og mange butikker, restauranter og isbarer bidrar til et koselig bymiljø. Du kan ta bussen til nærliggende byer, eller gå den vakre Höhenveg mellom Bad Hofgastein og Bad Gastein. Dette er en fantastisk tur med panoramautsikt i 10 kilometer!

Utsikt fra Höhenweg mellom Bad Hofgastein og Bad Gastein
Badhofgastein Höhenweg
Bernt slapper av på Höhenweg …

Mest kjent for vinterturisme

Gasteinerdalen, anført av Bad Gastein, er den alpebyen som tiltrekker seg flest skandinaver. Heissystemet strekker seg mellom 1.000 og 2.700 meter over havet, over hele fem skiområder og byr på utfordrende skikjøring i toppklasse, uansett hvor god du er på ski. Løypene er brede og svært godt preparert, og det er også bra muligheter for å gå langrenn her.

Vinter i Bad Hofgastein
Vinteren er også superfin i Gasteinerdalen (Foto: Colourbox)

Heiser

Det er rimelig med flerdagskort for heisene. Kjøp et 13-dagers GASTEIN ALMORAMA CARD, og betal 104 euro. Da er shuttlebusser mellom de tre byene Bad Gastein, Bad Hofgastein og Dorfgastein inkludert. Alle bussene går fra busstasjonen nede ved Schlossalmbahn i Bad Hofgastein.

Heiser i Bad Gastein
Sommer og sol – og alltid en heis i nærheten …

Heisen i Bad Hofgastein tar deg opp til 2066 meter, og du kan eventuelt gå av på mellomstasjonen på 1309 meter. Blir du med helt opp til topps venter utallige turmuligheter på deg.

Heisene limer fjellet sammen

Tar du heisen fra Bad Gastein, kommer du enda høyere. Stubnerkogelbahn tar deg opp til 2330 meter. Fordi heisene tilhører samme heissystem, bruker du samme kort. Du kan ta heisen opp i Bad Hofgastein, gå over fjellet og ta heisen ned til Bad Gastein. Spis middag der, og ta gratis buss tilbake til Bad Hofgastein. Mulighetene er uendelige.

Vi har mange turer som fortsatt ligger på vent i dette området, og gleder oss til å dra tilbake.

Hvordan reise til Gasteinerdalen?

Vi har tatt toget både fra Innsbruck og München. (Ta evt fly hit fra Norge) Både tid og priser varierer, men fra Innsbruck koster en togbillett fra ca. 15 euro, og turen tar 3-4 timer. Toget stopper både i Bad Gastein og Bad Hofgastein.

Det er lenge siden vi sluttet å leie bil på stedene vi velger å bo. Det handler om flere ting: Pris, bekvemmelighet og frihet, samt et ønske om å reise litt grønnere når det er praktisk mulig.

TIPS: Les våre andre artikler om Østerrike her

Sommerferie i St. Anton!
Tips til to dager i Salzburg

Hvordan bo:

Det er flere hoteller i begge byer, og enda flere B&B og private som leier ut. Vi foretrekker å bo i leilighet, og finner som regel flotte bosteder på den offisielle websiden www.skigastein.com

Hvor ligger Gasteinertal?

Nyttige websider:
https://www.skigastein.com/en/summer
https://www.oebb.at/en/
https://www.skigastein.com/en/accommodation

Husk å følge oss på Facebook!

Merk: Steder og priser kan variere. ReiseKick er ikke ansvarlig for tredjepartsinfo som vi henviser til. Finner du feil eller mangler, eller ønsker å sende inn tips? Har du en destinasjon eller reiserelatert tjeneste du ønsker at vi skal skrive om?
Kontakt oss på torill@skrivestudio.no

Legg inn en kommentar