Tveten gård Oslo

Vi skal besøke 4 staselige gårder i Oslo. Felles for alle 4 er at de har en historie å fortelle. Tre av dem ligger på østkanten, og den fjerde i Sørkedalen vest i byen. Alle gårdene er åpne for besøk, det er bare å gå inn på gården. Historien forteller at Oslo hadde hundrevis av gårder for lenge siden. I dag er det ikke mange igjen. Vi starter på Bogstad gård, og så Vøienvolden gård på Sagene, deretter Nordre Skøyen hovedgård og til slutt Tveten Gård på beste østkant.

Bogstad Gård – herskapelig og historisk

Bogstad Gård i Sørkedalen var i privat eie fra 1649 til 1955, da gården ble en stiftelse. Peder Anker og svigersønn Herman Wedel Jarlsberg, som spilte viktige roller da Norge ble fri fra Danmark i 1814, bodde begge på Bogstad Gård. Senere har gården stått slik den er nå, så et besøk her er rimelig autentisk med slik det var på 1800-tallet.

Bogstad gård
Bogstad Gård sett fra “baksiden” – en fantastisk bygning!

Les om turen til Bogstad Gård: Bogstadvannet rundt – og en perle av en gård!

Det er en stor park med mange benker og bord rundt gården, og du kan også sitte inne eller ute på kafeen. Det er vakkert og beplantet overalt, her er blant annet et område fullt av ulike fargerike blomster. Parken rundt gården er på hele 130 mål, og like nedenfor gården ligger vakre Bogstadvannet og glitrer vakkert!

Bogstad gård
Gården og hagen sett fra Jægersborgdammen

Det er virkelig herskapelig her, inne i borggården sprudler en liten fontene, og pass på å gå ned til den vakre brua ved Jegersborgdammen. Derfra kan du ta fine bilder av bru, park og den flotte gårdsbygningen i umbra. Tenk at den rike slekta med familiene Leuch, Anker, Wedel Jarlsberg og Egeberg holdt til på dette fantastiske godset i 300 år!

Har du lyst til å spandere en virtuell kopp kaffe på oss? Her på ReiseKick kan du lese mer enn 230 reiseartikler fra inn- og utland. Vi jobber iherdig med å publisere enda flere artikler med reiseinspirasjon og gode tips. 

Her er vi inne i “borggården” på Bogstad Gård

Smart turbok – kjøp E-boken her!

I denne e-boken får du til til 29 flotte fotturer i Oslo. Inkludert turbeskrivelser, kart og bilder.

E-boken er på hele 185 sider og koster kun kr 159,-.
Kjøp den her!

Vøienvolden Gård – blant byens eldste

Vøienvolden Gård ligger på Sagene, rett ved Maridalsveiens trehusmiljø fra 17-1800-tallet. Denne gården er nedpå og rolig, og åpen for alle hele året. Når du kommer inn, blir du møtt av et koselig gårdstun, her var det drift tidlig på 1600-tallet. Noen år var Vøienvolden en av de store, frie løkkene i byen, før ulike eiere tok over gården fra 1683.

Les om turen til Vøienvolden Gård: Fin fottur på Bjølsen – Sagene – Vøienvolden gård – Torshov

Det 117 mål store området tilhørte en gang gården Vøyen i Aker, men fra 1683 ble gården offer for ulike eiere. Den var blant annet samlingssted for haugianere i byen, og i 1917 ble den kjente arkitekten Magnus Paulsson engasjert for å tegne om og rehabilitere hele gården både inn- og utvendig, og da ble gården slik vi kjenner den i dag.

Vøienenga gård
Koselig å rusle rundt på Vøienvolden Gård

Dette er virkelig en herlig oase på Sagene, perfekt å sitte med kaffe og vaffel på solsiden av det store og staselige våningshuset. Vøienvolden Gård ble testamentert til Fortidsminneforeningen i Oslo og Akershus i 1954, betingelsen var at gården skulle være et museum for østkanten, og det har den virkelig blitt!

Hyggelig miljø, og stoler til salgs på Vøienvolden!

Herskapelige Nordre Skøyen hovedgård

Denne gården ligger mellom Hellerud og Godlia, og er virkelig en herskapelig gård! Den var et staselig krongods i middelalderen, og har vært i privat eie de siste 3-400 årene. Grunnmuren på hovedhuset er fra 1250, og de fleste bygningene er fra 1700-tallet. Et praktfullt parkanlegg med en unik lindeallé importert fra Nederland. En perle av en gård med praktfull utsikt over byen.

Nordre skøyen gård hovedhus oslo
Nordre Skøyen hovedgård sett nedenfra den store parken

Les om turen til Nordre Skøyen hovedgård: En herskapelig fottur på Østkanten!

På 1600-tallet førte de dansk-norske kongene dyre kriger og måtte pantsette store gårder, og sagbrukseier Jess Carlsen fikk kloa i gården. Han skapte gården slik den er i dag, og dragen i tårnspiret bærer hans diagram. En annen eier, Nicolai de Thygeson solgte gården på auksjon etter at den i flere år var stedet for festene til Christiania-eliten med Henrik Wergeland og søster Camilla i sentrum. Salget på auksjonen delte gården i Nordre og Søndre Gård.

Nordre Skøyen hovedgård
På tunet til Nordre Skøyen hovedgård

Tidlig på 1900-tallet var det flere planer om å gjøre Nordre Skøyen hovedgård om til et museum, bibliotek eller samfunnshus, før det ble vedtatt at den skulle bli Munch-museum rett før 2. verdenskrig. Slik gikk det, som vi vet, ikke. Nå er gården selskapslokaler og samfunnshus, drevet og eid av Oslo kommune.

Oslo Utsikt nordre skøyen hovedgård
Knall utsikt fra benkene i alleen foran Nordre Skøyen hovedgård

Tveten Gård – selve juvelen på Tveita

Juvelen på Tveita blir Tveten Gård kalt, fullt fortjent. Gården er nyrestaurert og har utsikt utover byen og fjorden, hageanlegget er virkelig vakkert og bygningene fotogene. Gården nevnes første gang i 1408, og var kloster- og krongods før Stenersen-familien kjøpte den i 1810. Tyskerne la beslag på gården under krigen, og gjorde den til sin egen viktige radiostasjon!

Les om turen til Tveten Gård: En herskapelig fottur på Østkanten!

Oslo kommune kjøpte Tveten Gård i 2006, og nå er det både aktivitetshus, seniorsenter og fritidsklubb her. Dette er en flott gård med flere praktfulle bygninger, flott utsikt og maaaaange hester og rideskole. Her finner du i tillegg en hyggelig kafé, og veien er kort til Hellerud T-banestasjon for deg som ikke kjører bil.

Tveten gård utmurt hus
Mange historiske bygninger på Tveten Gård på Tveita

Du som nå tenker at det finnes flere andre flotte gårder i Oslo: Vi vet det, men velger her å presentere et knippe om gangen. Vi kjenner også til Sørbråten gård, Nordre Lindeberg gård, en økologisk bondegård på Kampen, Skjerven gård, Søndre Aas gård, Årvoll gård, ja, you name it. Vi lover å komme tilbake med flere gårder, og håper vi inspirerer dere til å besøke noen av de fire første vi har presentert. Klikker du på linkene til hver enkelt gård, får du i tillegg tips til en tur i byen som går innom akkurat den aktuelle gården. GOD TUR!

Gård og hest hører sammen. Her på Tveten Gård på Tveita.

Husk å følge ReiseKick på Facebook og Instagram!

Tips: Les relaterte artikler

Luftig tur over Oslo: Brannfjell – Ekebergskrenten – Gamlebyen
Gatekunst i Oslo – fra Solli plass til Tøyen
Lang, fin fottur midt i Oslo – også kalt «Vårens vakreste eventyr»
Fin fottur i Oslo: Fyrstikkfabrikken – Malerhaugen – Ensjøbyen – Kampen –Middelalderparken – Bjørvika
Et godt tips for fottur i Oslo: Vinslottet – Keyserløkka – Tøyen Hageby – Ola Narr – Freia – Vulkan – St. Hanshaugen
En flott fottur på Bjølsen – Sagene – Torshov
Pilegrimsvandring gjennom Oslos middelalder
En flott tur i Oslo: Bislett – Tåsen – Berg – Ullevål Hageby – NRK
Kyststien på Ormøya og Malmøya
Alnaelva – Oslos gamle, nye elveperle

Tusen takk for at du leser ReiseKick. Vi håper du likte artikkelen om flotte gårder i Oslo. Vi setter stor pris på om du deler!

Merk: Steder og priser kan variere. ReiseKick er ikke ansvarlig for tredjepartsinfo som vi henviser til. Finner du feil eller mangler, eller ønsker å sende inn tips? Har du en destinasjon eller reiserelatert tjeneste du ønsker at vi skal skrive om? Turtips i Oslo
Kontakt oss på torill@reisekick.no

1 Comment

  1. Broen på Bogstad ligger ikke ved Jergersborgdammen. Den ligger par hundre meter retning Holmenkollen og er ikke synlig fra Bogstad gård.

Legg inn en kommentar

Mer inspirasjon