Det gikk så fort, det var som om hele Norge ble tatt på senga. Madonna sang Like a Virgin, den nasjonale dyden fikk kjørt seg, vi lånte og brukte som bare pokker, og ble et jappete land. Selv om Alexander Kielland kantra i en fæl ulykke, ble vi en oljenasjon med hockeysveis. Forbruket gikk til værs, la det swinge, dette er jo 80-tallet, for svingende! (men først noen få lynkjappe ord om 60-70-tallet.)

Kupper’n sørget alltid for å ha nok bensin på tanken på 60-tallet. (Foto: Arbeiderbladet/1965/ArbArk)

Jeg hadde opplevd de rause 60-åra i godtebutikken vår på Løkka med utedass og smalhans. Åse sang «Jeg vet om en gammel mann», vi var innmari fornøyde, og selveste Kupper’n, Beatles og Kennedy var mine forbilder. En riktig fin tid.

Bernt spiller gitar
Trøsta meg med gitar, hockeysveis, flotte kinnskjegg og tidsriktig sofa på 70-tallet (Foto: privat)

ReiseKicks egen e-bok om Oslo på 60-tallet – kjøp E-boken her!

En samling små tidsreiser fra en kjent og kjær tid. Jeg vokste opp midt i Oslo på 1960-tallet, og var ustanselig på farten. Minnene er fragmentariske, og tidsreisene basert på mine opplevelser.

Dette er boken for mimring!

E-boken inneholder 22 herlige historier, og koster kun kr 149,-.
Kjøp den her! Du betaler med VIPPS, og laster den ned direkte.

Så kom 70-tallet med drabantbyliv på Lambertseter og charterferie i “Syden”. Nå var vi passe rike, oljeeventyret så vidt i gang, og vi startet 80-tallet med årets leke, Rubiks kube, og 5 gull (!) til Eric Heiden i OL i Lake Placid. 

Litt tyngre datamaskiner på 80-tallet … (Foto: Leif Ørnelund/1982/OM)

De første datamaskinene kom, vi kalte dem “fjernsynsskjermer med skrivetastatur”. Små, gule lapper dukket opp, post-it, du verden, the sky is the limit, og så kom mikrobølgene, hva med et ostesmørbrød til middag i dag? Ikke nok med det, Norge slo England i fotball på Ullevål i 1982, Norge vant Grand Prix i 1985, Norge fikk en helt ny nasjonalrett, Pizza Grandiosa, 12 minutter – og vips var middagen klar. Og to musikalske trøndere oppsummerte ståa for Norge på 80-tallet enkelt og greit: Dum og deilig!

Det skjedde store ting i verden. Tsjernobyl rammet Europa, vi demonstrerte mot atomvåpen, og på andre siden av kloden kjempet engelskmennene i Falklandskrigen. De første tilfellene av hiv og aids skapte uro, og så ble John Lennon skutt på åpen gate, og så skjedde det samme med Olof Palme, og Arne Treholt ble dømt til 20 år for å ha spionert for Sovjet og Iran. Og så brakk til og med Oddvar Brå staven. Men det var Berit Aunli med sine tre gull som var VM-dronning i Oslo i 1982.

Berit Aunli hilste på kongen flere ganger under VM i 1982 (Foto: Kim Hart/1982/OM)

Ja, 80-tallet var heftig, også på TV. Det var Halvsju og Midt i Smørøyet, Dynastiet og Dallas, Kroppen med Trond Viggo, Portveien 2 og selvfølgelig Muppet Show. Derrick var must-see, og etterpå la vi oss i vannsenga, og lå der og duvet så lenge det varte før vannsenga forsvant helt (?).

Portveien 2
Her er hytta som fungerte som Portveien 2 (Foto: ReiseKick)

Men var 80-tallet et jålete tiår? Det var i hvert fall knæsje farger, glam og glitter og enorme hårfrisyrer. Skulderputer og skinnslips for gutta. Kreppa hår, Poco Loco og rosa Ball-genser var også saker. Levis 501 toppet buksestatistikken, og så kom Converse-skoa, dritkule, men kanskje ikke en fotpleiefavoritt? Glemte vi seilersko og allværsjakker?   

SPANDER GJERNE EN DIGITAL KAFFE FRA KAFFEBAREN VÅR

På ReiseKick kan du lese hundrevis av reiseartikler fra inn- og utland gratis. Vi jobber kontinuerlig med å publisere enda flere artikler med reiseinspirasjon og gode tips.

Lyst til å støtte oss?

Klikk på den kaffen du vil spandere, du betaler med Vipps.

MENY
ESPRESSO: KR 35
CAPPUCINO: KR 45
KAFFE OG CROISSANT: KR 65


TUSEN TAKK FOR KAFFEN!

Riegel og Hasla Freia
Bilde over lånt fra Freia

Aker Brygge var plutselig der, vi spiste på byen. Hjemme var terteskjell med fiskepudding fortsatt en søndagsfavoritt, tett fulgt av kabaret, gryteretter på pose, orientalsk eller italiensk. BUGG var barnas favoritt, den kostet 50 øre, samme som Riegel og Hasla og viskelær med jordbærsmak. Og hva med 80-tallets velkjente superpålegg? Sjokade, HaPå, Sunda og Nøtte var både passe usunt og populært.

Vi spiste ofte ute på by’n på 80-tallet (Foto: E.B. Johannessen/Aker Brygge 1989/OM)

Hyggelige ting? At Skorgan og Teigen giftet seg. At billigste rødvin kostet 25 kroner da tiåret startet. At Harlem Brundtland ble statsminister grytidlig på 80-tallet. At AHA tok hele verden med storm med Take on me i 1985. At artisten Jannicke kanskje sa det som det var, da hun sang om Svake mennesker. Og kanskje det aller kuleste: En svenske lærte norske skihoppere å lage en V med skia.

Gro Harlem Brundtland med kvinneregjeringen sin i 1986. (Foto: T.Akerhaug/1986/ArbArk)

ReiseKicks nye turbok – kjøp E-boken her!

I ReiseKicks e-bok nummer 2 får du tips til 20 nye flotte fotturer i Oslo. Inkludert turbeskrivelser, kart og bilder.

E-boken er på hele 185 sider og koster kun kr 169,-.
Kjøp den her! Du betale med VIPPS, og laster den ned direkte.

PS: En kort periode på 80-tallet var rentenivået godt over 16 prosent! Vi mangler 10 prosentpoeng på å matche den akkurat nå i desember 2023 … 

Husk å følge ReiseKick på Facebook og Instagram!

Tips 1: Les våre andre tidsreiser fra Oslo

Blanda drops på 1960-tallet
Oppover Thorvald Meyer med Hamsun under armen
To herlige spåkoner på Løkka
Å kaste på stikka var ingen spøk …
Skoledagen på Løkka – for lenge siden …
Valget mellom Deichman og fotball …
To herlige spåkoner på Løkka
Skjønnskrift – tross alt bedre enn skoletannlegen
Livredd langs Akerselva
60-tallet – den gang vi samla på alt mulig …
På 60-tallet – da verden var UTE
Muttern – mitt hjertens forbilde
Muttern var en skikkelig gambler
Å kaste på stikka var ingen spøk …

Tips 2: Noen av våre artikler fra nåtidens Oslo

13 gratis opplevelser i Oslo
Alnaelva – Oslos gamle, nye elveperle
Bli med på tur langs hele Akerselva!
Seven shades of green – på loffen i Oslos parker
Oslo – byen med de vakre øyene
Fotosafari fra Oslo S til Aker Brygge
Bygdøy – for hele familien!
Brønnøya – en oase i Oslofjorden
Pilegrimsvandring gjennom Oslos middelalder
Bli med på tur langs Maridalsvannet i Maridalen
Drømmedag på Deichman – Norges største bokhylle
Storslått utsikt på stien fra Gamlebyen opp til Ekeberg!
Ja vi elsker Frognerparken!
På tur langs Alnaelva – fra Bryn til Kværnerbyen

Husk å følge ReiseKick på Facebook og Instagram!

Tusen takk for at du leser ReiseKick. Vi håper du likte artikkelen om 80-tallet. Kanskje har du til og med lyst til å spandere en virtuell kopp kaffe på oss? 

Merk: Steder og priser kan variere. ReiseKick er ikke ansvarlig for tredjepartsinfo som vi henviser til. Finner du feil eller mangler, eller ønsker å sende inn tips? Har du en destinasjon eller en reiserelatert tjeneste du ønsker at vi skal skrive om?
Kontakt oss på torill@reisekick.no

Legg inn en kommentar

Mer inspirasjon