Kloster Eberbach, Tyskland, Germany, kirke

Tyskland er et absolutt favorittland. Her finner du det aller meste, også et av Europas best bevarte kloster. Vest for Rüdesheim i Rheingau, rett i nærheten av landsbyen Eltville, ligger Kloster Eberbach. Nesten 300 000 besøker dette klosteret hvert år. I tillegg til kloster, er det også museum og kunsthall her, og nå er det min tur til å oppleve dette! Og vinsmaking og Eltville får jeg også med meg! Tyskland

Kloster Eberbach, Tyskland, Germany
Kloster Eberbach ligger vakkert til i naturen

Besøket ble arrangert av Tysklands Nasjonale Turistkontor. De har ikke lagt noen føringer for innholdet, og alle meninger er våre egne.

Den obligatoriske historietimen

Klosteret ble grunnlagt i 1136 av Bernard av Clairvaux, en sentral skikkelse innen cistercienserordenen. Eberbach skulle være et sted for bønn, meditasjon og hardt arbeid. Ordenen praktiserte et enkelt liv, nært knyttet til naturen. Dette gjenspeiles i klosterets beliggenhet, der det ligger omgitt av endeløse skoger og vingårder. Eberbach kloster vokste i rikdom og innflytelse, mye på grunn av støtte og rause donasjoner fra de kongelige og adelen. Klosteret ble et senter for åndelighet og kunnskap, her foregikk stor manusproduksjon og de hadde et bibliotek som de fleste misunte dem.

En vakker, høyreist kirke

I 1803 ble klosteret overført til staten som et resultat av sekulariseringen. Det var hertugen av Nassau som tok over eierskapet før det senere gikk det til det daværende kongeriket Preussen. I 1945 havnet til slutt klosteret i hendene til delstaten Hessen, og med det den tyske stat.

Bindingsverk og hvitkalket mur, klassisk tysk

Arkitektonisk prakt og vakre hager

Det er med store øyne jeg vandrer rundt i de vakre hagene. I dag er det stille og rolig her, få andre turister har funnet veien hit i dag. Det er jeg glad for. Her finner jeg roen.

Kooster Eberbach, Tyskland, Germany
Her finner jeg roen i alle de vakre hagene

Klosteret er et herlig vitnesbyrd om middelalderens byggekunst, i gotisk stil og preget av hvelvede tak, spisse buer og detaljerte utskjæringer. Kirken har høye tårn og imponerende rosettvinduer, og er et av høydepunktene blant alle bygningene på området.

Kloster Eberbach, Tyskland, Germany, kirke
Kirke, kloster og vakre, grønne hager …

Jeg besøker klosterets sovesaler, kapittelhus, refektorium og klosterbiblioteket. På hvert enste sted jeg er innom, blir jeg minnet på den historien om tro, samfunn og kunnskap som har blomstret her.

Vinproduksjon og –smaking i vinkjelleren

Kloster Eberbach har lang tradisjon innen vinproduksjon, og klosterets vingårder strekker seg over nesten 230 mål i Rheingau og på Hessens Bergstrasse. Da vinproduksjonen startet på begynnelsen av 12. århundre, var vinen ment kun for klosterets eget bruk. Men vin ble snart en ettertraktet handelsvare, og bidro til klosterets velstand. Klosteret produserer fremdeles noen av Tysklands beste viner, det sier ikke så rent lite.

Kloster Eberbach, Tyskland, Germany
Vinkjeller med naturlig belysning …
Vinkjeller i Kloster Eberbach, Tyskland, Germany
Rett og slett vakkert nede i vinkjelleren her
Vintønner, vinkjeller, Kloster Eberbach, Tyskland, Germany
Eldgamle tønner nede i vinkjelleren

De gamle vinkjellerne er åpne for publikum og. Jeg smaker på ulike viner, spiser Brezels og lytter til den spennende historien guiden vår forteller. Jeg kjøper med meg en par flasker fra Eberbachs vingård, de blir fine å ta frem når sommeren kommer og hvitvinen kan nytes på verandaen hjemme.

Fun fact: Chris de Burgh leide hele klosteret for å feire sin 60 års dag her.

Kloster Eberbach, Tyskland, Germany
Kloster Eberbach, Tyskland
Alt mulig rart må prøves nede i vinkjelleren


Storfilmen Rosens navn ble spilt inn her

Husker du filmen med Sean Connery og Christian Slater fra 1986? Klosteret var innspillingsstedet for filmen Rosens navn. Nesten hele filmen ble spilt inn her, og 15. og 16. september hvert år kan du se filmen på storskjerm inne i klosteret. Det har jeg lyst til å oppleve! Tenk å sitte inne i det gamle klosteret, drikke deilig vin, og se den flotte filmen …

SPANDER GJENRE EN DIGITAL KAFFE FRA KAFFEBAREN VÅR

På ReiseKick kan du lese hundrevis av reiseartikler fra inn- og utland gratis. Vi jobber kontinuerlig med å publisere enda flere artikler med reiseinspirasjon og gode tips.

Lyst til å støtte oss?

Klikk på den kaffen du vil spandere, du betaler med Vipps.

MENY
ESPRESSO: KR 35
CAPPUCHINO: KR 45
KAFFE OG CROISSANT: KR 65


TUSEN TAKK FOR KAFFEN!

Hvor ligger Kloster Eberbach?

Klosteret ligger bare 6 km fra den koselige byen Eltville.

Eltville – rosenes og boblenes by

Denne lille byen er både rosenes og den musserende vinens by, og det er så synd at vi ikke har tid til å utforske byen. Jeg har lovt et par bilder derfra og lover meg selv at jeg skal tilbake hit, for denne skatten ønsker jeg å oppleve med mine egne øyne. Tyskland, Germany

Byen ligger langs Rhinen og er omsluttet av skog og vingårder. Navnet Eltville går tilbake til “alta villa,” som betyr opphøyd bosetning på latin, og representerer byens lange historie. Eltville fikk offisiell bystatus i 1332, noe som gjør den til den eldste byen i Rheingau-regionen.

Eltville, Tyskland
Gamleyen i Eltville. Foto: 3 fotoer er lånt av www.eltville.de

Bergstrasse – en herlig vinregion

Kloster Erbach ligger i Hessens Bergstrasse, et område vel kjent for sin vinproduksjon. Når jeg først er i dette området, benytter jeg muligheten til å være med på vinsmaking på Viniversum Bergstrasse.

Viniversum har sammen med andre vinprodusenter laget opplevesruten “Wein und Stein” på 6,9 kilometer som går gjennom forskjellige vinmarker. Med 77 stasjoner med fakta om vin, druesorter, geologi, klima og historie er det nok av høydepunkter på turen. Tyskland, Germany

Det er bratt og grønt her, og goooood hvitvin …

Rundturen gjennom vinmarkene byr på både nydelig natur og panoramautsikt. Fersken-, mandel-, og fikentrær står langs veien hvor vi går. Til og med ulike kunstverk står langs ruten, og billedhuggere har latt seg inspirere av vinen og dens historie. Tyskland, Germany

Husk å følge ReiseKick på Facebook og Instagram!

Tips: Les flere av våre artikler fra Tyskland

Michelstadt i Tyskland – full av sjarmerende bindingsverkshus
Bremen – en storby med praktfull arkitektur
Lübeck – en kortreist verdensarv
Bremerhaven – bærekraftig havneby
Travemünde – på Østersjøens riviera
Høydepunkter i Kulturbyen Dresden
Jul i Dresden – julemarkeder og et kongelig slott
Berlin – våre beste tips
Leipzig – full av kulturelle opplevelser
Regensburg i Tyskland – en historisk skattekiste
Hamburg – den spennende havnebyen
Bodensjøen – et ferieparadis av de sjeldne
Kulinariske opplevelser ved Bodensjøen
Jul i Europa-Park – Tysklands største fornøyelsespark!
Til topps om sommeren i Garmisch-Partenkirchen
Sommer i Garmisch-Partenkirchen
Partnachklamm i Garmisch-Partenkirchen

Tusen takk for at du leser ReiseKick. Vi håper du likte artikkelen om Kloster Eberbach, og setter stor pris på om du vil dele artikkelen med andre reiseglade.

Merk: Steder og priser kan variere. ReiseKick er ikke ansvarlig for tredjepartsinfo som vi henviser til. Finner du feil eller mangler, eller ønsker å sende inn tips? Har du en destinasjon eller reiserelatert tjeneste du ønsker at vi skal skrive om?
Kontakt oss på torill@reisekick.no 

Legg inn en kommentar

Mer inspirasjon