På vår ferd på kryss og tvers i Spania har vi to i ReiseKick valgt 7 magiske øyeblikk som begeistret oss. Det handler både om minner fra kjente severdigheter og små, skjulte skatter. Senk skuldrene, vær raus og bli med på den lekne, spanske magien!

Øyeblikk 1: Hakeslepp i La Mesquita i Cordoba

Cordoba
Hundrevis av buer i La Mesquita. Noe sånt har vi to i ReiseKick aldri sett før på våre reiser

Et virvar av 850 gigantiske søyler i onyx, marmor og granitt som bærer hundrevis av arabiske hesteskobuer inne i et kirkebygg? La Mesquita – katedralen i Cordoba – får nakkehårene til å reise seg når vi trer inn i de enorme hallene. Vi måper, vi trekker pusten, noe sånt har vi aldri sett på våre reiser. Den eventyrlige katedralen sto ferdig allerede i år 971 …

De store hagene i Cordoba er selvsagt fulle av bassenger

Det er et maurisk eventyr vi er vitne til. Det varte i hundrede av år, før de kristne satte seg til rors, gjorde den hellige minareten om til et klokketårn og bygde en splitter ny katedral inne i moskeen! Og utenfor – Patios de Los Naranjos er et lekent paradis med appelsintrær, statuer, springvann og mengder av eksotiske planter.

Tips: Les artikkelen om Cordoba

Øyeblikk 2: Til topps på Puig Pedro i Pyreneene

Vi er på 2911 meter over havet, Torill i Frankrike og jeg i Spania!

Vi er til fjells, midt i Pyreneene, denne fantastiske fjellkjeden på grensen til Frankrike. Her tar ingen heiser oss til topps, vi må stole på våre egne ben. Vi har allerede hatt en luftig biltur opp til startpunktet på 2000 meter. Nesten 1000 meter høyere opp venter fjelltoppen Puig Pedro.

fjelltur i pyreneene
Puig Pedro er en høy, gedigen steinrøys

Vi har hele fjellheimen for oss selv, rundt oss kuer, okser og hester. Og så er den der, en helt spesiell fjelltopp, en gedigen steinrøys, der vi står med ett ben i Spania og ett i Frankrike. Vi er gjennomslitne, konge og dronning av Pyreneene og utsikten er til å besvime av. 2911 meter over havet tar vi fram termos og matpakke og nyter to (!) land på samme tid, mens vinden sover.

Tips: Les artikkelen om turen til Puig Pedro i Pyreneene

Øyeblikk 3: Morgendagens eventyr i Valencia

valencia
Leken og livlig arkitektur i fremtidsbyen

Vi har gått den helsebringende parken som omringer Valencia, en gammel elv som ble gjort om til en leken park med ulike temaer underveis. Lengst sør i denne parken åpenbarer Ciutat de les Arts seg, og igjen er klisjeen hakeslepp ikke til å unngå. Her har byens stjernearkitekt fått lov til å boltre seg fritt på 350 000 km2 med futuristiske bygg, basseng og installasjoner!

Men Valencia har selvsagt også en lang historie å vise frem. Her er katedralen!

Fremtidens by blir dette kalt. Spektakulær arkitektur, banebrytende ingeniørkunst og museer i verdensklasse. Operahus og vitenskapsmuseum og en oseanografisk park med kunstig innsjø i midten. Vi lar oss henføre, det er et øyeblikk for folk i alle aldre, her bruker du lett en hel dag!

Tips: Les artiklene våre fra Valenica

1: Valencia – både historisk og trendy
2: Heftig turistdøgn i Valencia
3: Jakten på julestemning i Valencia

Øyeblikk 4: Starstruck i vakre, storslåtte Toledo

toledo
Den gamle delen av Toledo er en storslått opplevelse, og der nede renner Tajo

Gitarvirtuosen Paco de Lucia, som døde i 2013, regnes som en av Spanias fremste gitarister. Halve ReiseKick er fan av Paco de Lucia. Vi overnattet i huset hans, nå et helt spesielt hotell. Fargerikt og grønt interiør mikset med musikk og bilder fra den store mesters karriere gjorde dette oppholdet til en opplevelse.

mann spiller gitar
Aldri har fingrene løpt raskere langs gitarhalsen når jeg låner gitaren til selveste Paco de Lucia

En praktfull katedral, marsipan på hvert et hjørne, Plaza de Zocodover, Museo El Greco, det jødiske kvarteret med sin synagoge, et enestående kloster, trange smug og kulinariske lekkerbiskener. Men øyeblikket er når Bernt får låne Pacos egen gitar og studio, og drømmer seg tilbake til studietiden. Aldri har fingrene løpt raskere langs gitarhalsen. RIP, kjære Paco.

Tips: Les artikkelen om Toledo

Har du lyst til å spandere en kopp kaffe på oss? Her på ReiseKick kan du lese mer enn 230 reiseartikler fra inn- og utland. Vi jobber iherdig med å publisere enda flere artikler med reiseinspirasjon og gode tips.

Øyeblikk 5: Heftig gåsehud i historiske Cartagena

Cartagena
Arbeidet med å restaurere Teatro Romano var ferdig i 2007

Den atmosfæren som gjør at du trives umiddelbart. Perfekt beliggenhet, fenomenal arkitektur, hyggelig gamleby og en livlig Calle Mayor. Dette kunne vært nok, men Cartagena har mye mer, for dette er en by med historisk sus, arkeologene graver over en lav sko, og i 1987 fant de rester av et romersk teater. Bare 20 år senere var arbeidet med å restaurere Teatro Romano fullført.

Cartagena
Fasadene bevares, mens det graves innenfor …

Ord blir fattige når vi ser utover Teatro Romano, et spansk, historisk vidunder, et colosseum som har reist seg fra ruinene under katedralen Santa Maria de Vieja. Gåsehud og ydmykhet når vi leser gamle dedikasjoner til Cæsar og Gaius, og så opplever et ekte teaterstykke 2000 år etter at amfiet ble bygd. Og nå har arkeologene virkelig fått blod på tann …

Tips: Les artikkelen om Cartagena

Øyeblikk 6: Fyrrig flamenco i lidenskapelige Sevilla  

Sevilla
Vær så god – magiske Alcazar er herved servert …

Sevillas herlige, spanske puls slår imot oss umiddelbart. Appelsintrær overalt, små tapasbarer på hvert et hjørne, hakesleppbygg fra en forgangen tid, og midt flyter den spanske historien gjennom byen. Vi skal oppleve magiske Alcazar og katedral, gå oss bort i labyrintiske Santa Cruz, forske på matadorens stolte øyeblikk, og ikke minst forelske oss i … flamenco!

Flamencodansere Sevilla
Fantastisk flamencoshow med en gitarist, en sanger og to dansere

Sevilla er flamencoens temperamentsfulle vugge, så hva er da mer naturlig enn å oppleve en helaften med flamenco i Triana-distriktet? Overalt plakater som lokker med flamenco-show, og for en herlig kveld! Det ble overdoser av temperament, rytmer og sjalusi for en gjeng på omtrent 20 publikummere, en gitarist, en sanger og to dansere. Ikke ett dødt øyeblikk, og fremdeles får vi gylne frysninger når vi tenker på hvordan vi ble slukt inn i de lidenskapelige øyeblikkene.

Tips: Les artikkelen om Sevilla

Øyeblikk 7: El Born – midt i hjertet av Barcelona

PLaza barcelona
På plazaen vår foran kirken Santa Maria del Mar

Vi avslutter de 7 øyeblikkene her, på en liten trekantet plaza i den gamle bydelen El Born, foran fasaden til den vakre kirken Santa Maria del Mar. Gamle bygninger med sjel overalt. Vinbarer og tapas, summing i de trange brosteinssmugene, alt er slik vi leser om i Vindens skygge og Havets katedral. Men – dette er fakta, ikke fiksjon.

Barcelona palmer
Barcelona har mange vakre, små plazaer

Vi kunne valgt så mange andre kule plazaer i flere kule bydeler i Barcelona, men holder en knapp på denne i El Born. Her har vi sittet utallige ganger, kost oss og sett mennesker flyte forbi, her er det passe laidback, passe gjemt, passe sentralt. Et par-tre barer å velge mellom, der vi koser oss mellom de lystbetonte slagene. Så ja, dette er vår desiderte favorittplaza!

Tips: Les artiklene om Barcelona

1: Reisetips til Barcelona – Europas mest populære storby
2: En herlig nyttårsaften i Barcelona!

Et lite, avgjørende øyeblikk på kjøpet:

Det kribler, pulsen slår kjappere enn vanlig. Vi går nedover Carrer Fray Posedonio Mayor, et trangt, skjevt smug med fargerike hus overalt. Vi er midt i den lystige byen, i Villajoyosa på Costa Blanca. Nøkkelen i lomma, trillekoffertene klaprer i takt, og SÅ blir det plutselig stille. Låser opp og kommer oss opp to lange, trange trapper.

Fargerik gate i Villajoyosa
Her er basen vår – viltre, vakre, fargerike Villajoyosa

Så går vi inn i vår nykjøpte leilighet. Vi har allerede forelsket oss i denne byen, men nå har vi fått vår egen base her. Solen i ferd med å gå ned bak husrekka på andre siden av elven, og der nede blinker Middelhavet. Vi blir stående, tenker at ja, noen øyeblikk i livet er magiske, men noen er til og med avgjørende. Dette er et sånt øyeblikk, dette er vårt, og det aller beste.

Tips: Les artikkelen om gata vår

Husk å følge ReiseKick på Facebook og Instagram!

Tips: Les flere av våre artikler fra spanske byer

Altea – blendende hvit og vakker
Fin weekend i mangfoldige Murcia!
Madrid versjon 2.0: Hipt, romantisk og pulserende!
En spansk storbytroika: Madrid – Barcelona – Valencia
10 ting å gjøre i Madrid – Reisetips til Madrid
Calpe: en magisk klippe, kule kitere og fargerike smug
Salamanca i Spania – den gylne byen
Villajoyosa – den lystige byen på Costa Blanca!

Tusen takk for at du leser ReiseKick. Vi håper du likte artikkelen om 7 spanske, magiske øyeblikk. Kanskje har du til og med lyst til å spandere en kopp kaffe på oss?

4 Comments

  1. Tusen takk for fin reiseblogg. Jeg bor i Benijofar, og arbeider ved Den norske skolen i Rojales. Dere inspirerer meg til å reise enda mere i Spania

  2. Så bra at jeg tilfeldig fant denne reisebloggen.Neste uke planlegger vi en dagstur i innlandet med utgangspunkt Altea.Vi vurderer å besøke enten Bocairent eller Xativa.Hva anbefaler dere?mvh EM Trulsen

Legg inn en kommentar

Mer inspirasjon