Tabarca, Spania

Den lille, sjarmerende øya Tabarca når du enkelt med båt fra flere steder på Costa Blanca. Vi tar båt fra Santa Pola, en tur som bare tar 15 minutter. På bildet under er vi i farten, og legger bak oss Santa Pola!

Båttur til Tabarca
Mange båtselskaper å velge mellom – vi valgte Tabarca Water Taxi

Vi går i land like ved den lille stranda, hvor små båter dupper i vannet, mens andre ligger med kjølen opp i sanda. Sola skinner og vinden rusker godt i håret. Det er en super marsdag.

Idyllen som møter oss allerede når vi går i land

Se solen gå ned fra porten i vest

Tabarca er en liten øy, 1800 meter lang og 400 meter bred. Dette er Spanias minste, bebodde øy. Om vinteren bor det et par dusin mennesker her, men på sommerdager er øya full av turister som besøker tavarnaer, restauranter, butikker og gallerier. Om kveldene samles de som er igjen etter at båtene har returnert til fastlandet for å se den vakre solnedgangen fra den vestlige porten på øya.

Sporadisk bebodd siden romertiden

Tabarca har vært bebodd sporadisk siden romertiden, da het den Isla Plana (den flate øya). Kong Carlos III var bekymret for aktiviteten til tyrkiske røvere langs den spanske kystlinjen nær Alicante, og bestemte at den lille “flate øya” kunne være til hjelp. Han bygget en militær garnison her, som skulle være et tidlig varslingssystem for kysten.

Vakker havsnatur på Tabarca

Opptil 500 mennesker har bodd her

I 1760 flyttet kongen tidligere fanger til øya, nå kalt Tabarca, og bygde små hus langs tre hovedgater til dem. Han igangsatte byggingen av en bymur, en praktfull kirke og et vakttårn på den ubebodde delen av øya. Dessverre, eller skal vi si heldigvis, for Tabarca, tok pengene slutt og kongens interesse avtok. Innbyggerne fisket, spesielt etter tunfisk, fiske ble etter hvert bonanza for øya, og befolkningen steg til rundt 500. Øya fikk etter hvert skole, helsesenter og flere lokale bedrifter.

Her er øyas kirkegård

Beskyttet mot den raske utviklingen

Fordi Tabarca manglet ferskvann og elektrisitet helt frem til slutten av 1900-tallet, ble den beskyttet mot den raske utviklingen og byggingen som skjedde på Alicante-kysten fra 1960-tallet. Øya ble erklært et nasjonalt monument på 1960-tallet, på 1980-tallet ble den også gjort til Spanias første marinereservat, og kommersielt fiske ble forbudt. Turisme ble bærebjelken i øylivet, og befolkningen minket etter hvert som innbyggerne migrerte til fastlandet.

En slags spansk landsby på 1950-tallet

Å besøke Tabarca er som å få et uberørt glimt av en spansk landsby på 1950-tallet. Her er hvitkalkede rader av hus og lokal mat. Det er ingen biler, ingen banker, ingen kjedebutikker og ingen reklametavler. Senker ikke skuldrene dine seg her, gjør de det sannsynligvis aldri.

Tabarca er stedet for å senke skuldrene

Den ene delen av øya er ubebodd, og vi valgte å utforske den delen først. Her går fine turstier i et flatt og karrig terreng. Det høyeste punktet på øya er 15 meter, altså ingen utfordringer med oppoverbakker.

Vi er på vei utover den ubebodde delen av Tabarca. Legg merke til vegetasjonen.

På den ubebodde delen av øya er det er par bygninger som absolutt er vel verdt å se litt nærmere på.

San José-tårnet – spennende historie

Denne solide militærbygningen fra 1790 har hatt flere bruksområder gjennom historien. Det har vært garnisonfestning, fangehull i Carlist-krigene, Civil Guard-brakker, og for tiden der den brukt som lager for Institute of Coastal Ecology. Tårnet ligger midt i den ubebodde delen og nås enkelt via stien som går forbi.

Fortet på Tabarca
Veldig morsom historie til San José-tårnet

Tabarca fyrtårn – fyrvokterskole

Bygningen er et godt eksempel på romantisk ingeniørkunst fra 1800-tallet. Fyrtårnet har to etasjer, og ble satt i drift i 1854. Dette var en viktig begivenhet for øya, siden navigering i havområdet utenfor var svært farlig. Tabarca ruver ikke i været, og utenfor er det et stort antall skjær til fare for alle typer fartøy. Fyrtårnet ble tidligere brukt som skole for fyrvoktere, men i dag huser det et biologisk laboratorium til stor nytte for havreservatet.

Fyrtårn på Tabarca
Tabarca fyrtårn – en flott bygning

Tabarcas farvann er varmt og myldrer av marint liv. Også fugler trives på øya og de mange holmene like utenfor.

SPANDERE EN VIRTUELL KOPP KAFFE?

Her på ReiseKick kan du lese hundrevis av reiseartikler fra inn- og utland gratis. Vi jobber kontinuerlig med å publisere enda flere artikler med reiseinspirasjon og gode tips.

Klikk gjerne på linken: Spandere en virtuell kopp kaffe på oss og betal kr 30,- med VIPPS.
Tusen takk.

St. Peter kirke – i den bebodde delen

Denne barokkirken ble bygget på slutten av 1700-tallet, og utsikten utover havet er spektakulær herfra.

Kirken på Tabarca
Det er NOE med vakre kirker omkranset av palmer og hav …
Kirken og bymuren i Tabarca
ReiseKick på bymuren …

ReiseKicks egen e-bok om Costa Blanca – kjøp E-boken her!

Våre beste reisetips på Costa Blanca i Spania. Her er tips om steder, små og store byer, turer langs kyst og i fjell, overnatting og spisesteder, kulturelle severdigheter og spennende attraksjoner.

Basert på egne erfaringer og tips fra lokale folk.

E-boken er på hele 180 sider og koster kun kr 179,-.
Kjøp den her! Du betale med VIPPS, og laster den ned direkte.

Bymur med tre porter – fra 1769

Murene rundt sentrum ble erklært som et historisk-kunstnerisk sted i 1964. Muren ble som du nå vet bygget av kong Charles III i 1769 for å forsvare øya mot piratangrep. Muren er ganske godt bevart, og har hele tre porter.

San Rafael-porten, også kjent som Levante-porten, og den første vi kommer til fra havnen, er den best bevarte av de tre portene.

Port i bymuren i Tabarca
Inn i den bebodde delen gjennom San Rafael-porten

San Miguel-porten, også kalt Alicante-porten, ligger i det nordlige området, og gjennom den kan du komme deg ned til den gamle kaia. Her er det vakkert, porten fører deg til en liten vik med krystallklart vann.

Port i bymuren Tabarca
San Miguel-porten – også kalt Alicante-porten

San Gabriel-porten, kjent som Puerta de La Cantera fordi du kan se holmen La Cantera herfra. Det var fra denne holmen all steinen til bymuren ble hentet fra.

Strender som er fulle om sommeren

Tabarca-stranden er mest besøkt fordi den ligger rett i nærheten av havnen. I tillegg har den fasiliteter som flere restauranter og butikker med blant annet hengekøyer og parasoller til leie. I høysesongen er denne stranda overfylt.

Strand på Tabarca
Tabarca-stranden i mars – ser litt annerledes ut her i høysesong

Platja Gran er et annen fin strand på Tabarca. Den ligger sørøst på øya (mellom fyret og kirkegården), og her kan du studere et utvalg bergarter av vulkansk opprinnelse.

Strand på Tabarca
Platja Gran med flere ulike bergarter

Hyggelige torg, trange gater, små spisesteder

Vi anbefaler å gå inn gjennom byporten, og oppleve de trange gatene og hyggelige torgene inne i byen. Du blir hensatt til en helt annen tid, i alle fall utenom sesong. Her er flere små spisesteder, som etter vår mening er mer sjarmerende enn dem som ligger tett i tett like ved havnen.

Gate i Tabarca
Se hva som ble bygd på 1700-tallet!
Koselige gater, en butikk her og der, og fine torg

Hvor ligger Tabarca

Hvordan reise til Tabarca?

Du kan ta båt til Tabarca fra flere steder. Vi valgte å reise fra Santa Pola. Litt avhengig av båttype, tar båtturen mellom 15 og 45 minutter. Vi valgte Tabarca Water Taxi, bestilte på nett og betalte 10 euro tur/retur. Du kan bestille billetter på havna, det er mange tilbydere som har sine billettkontorer i små fargerike boder side om side på havna.

Vi kjørte ut kl 11.00 og returnerte kl 16.30. Det var akkurat passe tid når vi var der utenfor sesong. Vi skal tilbake til Tabarca, og da blir det … overnatting!

Taxibåt fra Santa Pola til Tabarca
Vi tok Tabarca Water Taxi, og kom oss fort over til Tabarca

Båt fra andre steder på Costa Blanca?

Fra Alicante går det daglige katamaraner med kapasitet på 150 personer. Den turen tar en time. Sjekk hjemmesiden til Kontiki for avganger og priser.

Fra Benidorm tar overfarten 1 time og et kvarter, og fra Torrevieja 1 time.

Tips: Les flere av våre andre artikler fra Costa Blanca

Jávea – historisk og naturskjønn perle på Costa Blanca
Moraira – Spanias St. Tropez?
Road-trip på innsiden av Costa Blanca
Torrevieja – populært reisemål på Costa Blanca
Alicante – et pulserende reisemål
Villajoyosa – den lystige byen på Costa Blanca!
Denia – gastronomisk paradis på Costa Blanca
Altea – blendende hvit og vakker
Populære Albir – og Serra Gelada på kjøpet
Calpe: en magisk klippe, kule kitere og fargerike smug
På elsykkeltur: Benidorm-Albir-Altea-Polop-Benidorm

Husk å følge ReiseKick på Facebook og Instagram!

Tusen takk for at du leser ReiseKick. Vi håper du likte artikkelen om Tabarca. Kanskje har du til og med lyst til å spandere en kopp virtuell kaffe på oss? 

Merk: Steder og priser kan variere. ReiseKick er ikke ansvarlig for tredjepartsinfo som vi henviser til. Finner du feil eller mangler, eller ønsker å sende inn tips? Har du en destinasjon eller reiserelatert tjeneste du ønsker at vi skal skrive om? 
Kontakt oss på torill@reisekick.no

Legg inn en kommentar

Mer inspirasjon