Midt mellom Alicante og Valencia finner vi vakre Jávea (Xabia), der blant annet Michael Douglas, Catherine Zeta-Jones og Nigella Lawson har hus. Byen har 28 000 innbyggere, og ligger i et av de mest naturskjønne og eksklusive områdene på Costa Blanca. Vi tilbringer et døgn her i slutten av februar for å oppleve noe av det Jávea har å by på. Javea

Vakre smug med mye grønt i Jávea

Jávea er delt i tre bydeler

Byen er delt i tre, og vi lar bilen stå etter å ha sjekket inn på Hotel Triskel vis-a-vis matmarkedet oppe i den historiske delen av Jávea. Lett å parkere og fint å bo i Jávea Pueblo, den historiske delen av Jávea, her er det også mest å se. Byens tre deler heter: Jávea Puerto (havneområdet) og Playa de Arenal (hovedstrandområdet), og altså Jáeva Pueblo.

Playa de Arenal er ett av de tre distriktene

Travelt liv på matmarkedet

Martmerked i Javea, Costa Blanca

Vi starter besøket med å vandre rundt i det hyggelige gamle sentrum av Jávea. Hvitkalkede bygninger med gotiske detaljer og trange, koselige smug. Vi tar en tur inn på matmarkedet, her inne er det flott! Nyter un caffe, og suger inn det travle livet, her er boder fulle av frukt, fisk og grønnsaker. Vi streifer innom et lite teppemarked, disse to marked-opplevelsene i gamle Jávea er vel verdt å få med seg.

Matmarked i Javea, Costa Blanca, Spania
Hyggelig inne på matmarkedet
Kaffebar i matmarkedet i Javea, Costa Blanca, Spania
Kafeer på matmarkedet

Nyter vandringen i smugene

Vi passerer den svære, gotiske kirken San Bartolome, og tar en kaffepause på Temptations, rett under kirketrappen. Kafeen under trappen opp til turistinformasjonen er også stedet for en kaffe. Men først og fremst går vi bare rundt og nyter arkitektur, alle detaljene, den gode stillheten, mens solen tar en snartur ned mellom smugene i Jávea Pueblo.

Kirken i Javea
Den flotte kirken, San Bartolome
Placa i Javea, Costa Blanca, Spania
Morgenstille før folk har inntatt byen

SPANDERE EN VIRTUELL KOPP KAFFE?

Her på ReiseKick kan du lese hundrevis av reiseartikler fra inn- og utland gratis. Vi jobber kontinuerlig med å publisere enda flere artikler med reiseinspirasjon og gode tips.

Klikk gjerne på linken: Spandere en virtuell kopp kaffe på oss og betal kr 30,- med VIPPS.
Tusen takk.

Tips: Besøk disse bygningene

Jávea er stinn av historiske bygninger. Markedet og kirken selvsagt, men få også med deg Museo Arqueologico y Etnografico, Ca Lambert (en gammel privat casa), Capilla de Santa Anna (et hospital fra middelalderen), restene av den gamle bymuren og Riurau Arnauda i Parc Montaner øverst i gamlebyen. 

Santa Anna, Javea, Spania
Et gammelt hospital fra middelalderen …

Trivelig nede i Jávea Puerto

Vi bruker et kvarter på å gå ned fra gamlebyen til havneområdet Jávea Puerto, og her nede finner vi en vakker havnepromenade med gode restauranter, hyggelige barer og finfin utsikt utover Middelhavet. Fiskerne losser fisk, her er det fiskebåter og lystyachter, og over havna en vakker, grønn åsside kledd med lekre, hvitkalkede hus.

Steinstrand i Javea
Her er vi nede i Jávea Puerto

ReiseKicks egen e-bok om Costa Blanca – kjøp E-boken her!

Våre beste reisetips på Costa Blanca i Spania. Her er tips om steder, små og store byer, turer langs kyst og i fjell, overnatting og spisesteder, kulturelle severdigheter og spennende attraksjoner.

Basert på egne erfaringer og tips fra lokale folk.

E-boken er på hele 180 sider og koster kun kr 179,-.
Kjøp den her! Du betale med VIPPS, og laster den ned direkte.

I skyggen av dominante Montgo

Jávea kan skryte av 325 soldager i året og Spanias beste klima, blant annet fordi byen ligger i skyggen av det dominerende Montgo-fjellet helt nord på Costa Blanca. Å vandre langs kysten her er virkelig å anbefale, og er du en ivrig turgåer tar du selvsagt også en tur opp til toppen av Cabo de Nao med sin spektakulære utsikt.

MontGo er fjellet for dem som bor i Jávea

Et stadig mer attraktivt reisemål

Stadig flere nordeuropeere slår seg ned i Jávea, som nå virkelig er i ferd med å bli et attraktivt reisemål. Første uka i september er det årlig festival her, der oksene spiller hovedrollen, og vi besøker også Les Freses, en vinkjeller utenfor byen, der det eksperimenteres med vinproduksjon. Og selvsagt har Jávea 25 kilometer strand med flott, fin, gylden sand!

Les Freses, Costa Blanca,
Vi la inn et besøk her på Les Freses
Vinkjeller. Les Freses
I vinkjelleren til Les Freses

Allsidige aktiviteter på havgulvet

Hele kystlinjen til Jávea er en naturskjønn perle. Full av vakre klipper, små holmer og deilige strender avbrutt av loddrette fjellsider. Dette er en del av Montgó Naturpark, her skjer mye på en kort kystlinje. Det er godt tilrettelagt for allsidige aktiviteter i vannet, perfekt å dykke og snorkle, å seile og padle, å bare rett og slett å nyte det fantastiske havgulvet.

Se hvordan Jávea kryper bortover åsryggen!

Tips: Få med deg de små øyene Descobridor og Portitxol og grottene Orguens og Llop mari.

Playa de Arenal og fin promenade

Playa de Arenal er hovedstranden i Jávea, den ligger nesten 3 kilometer fra den travle havnen. Arenal strekker seg 300 meter fra Hotell Parador de Jávea i nord, og restauranter med sjømat og flere trivelige kaffebarer ligger tilbaketrukket på den brede promenaden. Playa de Arenal er også stedet å bli sett når sommersesongen er i full gang her.

Sandstrand i Javea, Costa Blanca
Playa de Arenal – en herlig strand
Strandpromenade, Javea,  Costa Blanca
Promenaden langs El Arenal en sen februardag

Sjekk La Trastienda og Mira Luna

Jávea er også kjent for gode shoppingopplevelser, blant annet når det gjelder klær, utenfor byen ligger også et stort kjøpesenter. Vi var ikke innom det, men koste oss til gjengjeld på La Trastienda, en veldig hyggelig tapasbar med mye sol oppe i gamlebyen. I Jávea Puerto var vi innom Mira Luna, et trivelig sted å sette seg ned for et glass vin eller en kaffe.

La Trastienda – en tapas- og vinbar vi gjerne anbefaler
Mira Luna, Javea
Og her er vi på Mira Luna nede i havnen – hyggelig sted

Bar med hyggelig stemning på hotellet

Vi bodde som sagt på Hotel Triskel, et lite hotell ved siden av matmarkedet, med 5 rom. Stille og rolig, og et stort, rent rom med alt vi trengte. Den ene kvelden vi var i Jávea, startet vi på hotellets bar med fyr på peisen og superhyggelig service, og senere spiste vi god, lokal mat på Portitxol, en relativt moderne restaurant med middelhavsmeny. Her oppsummerte vi besøket i Jávea, og var skjønt enige om at denne byen er vel verdt et besøk!

Hotell Tristel, Xabia
Inngang og bar på Hotel Triskel
Hotell Tristel, Xabia,
Koste oss på baren på Hotel Triskel

Hvor ligger Jávea?

Tips: Les flere av våre andre artikler fra Costa Blanca

Moraira – Spanias St. Tropez?
Road-trip på innsiden av Costa Blanca
Torrevieja – populært reisemål på Costa Blanca
Alicante – et pulserende reisemål
Villajoyosa – den lystige byen på Costa Blanca!
Denia – gastronomisk paradis på Costa Blanca
Altea – blendende hvit og vakker
Populære Albir – og Serra Gelada på kjøpet
Calpe: en magisk klippe, kule kitere og fargerike smug
På elsykkeltur: Benidorm-Albir-Altea-Polop-Benidorm

Husk å følge ReiseKick på Facebook og Instagram!

Tusen takk for at du leser ReiseKick. Vi håper du likte artikkelen om Jávea. Kanskje har du til og med lyst til å spandere en kopp virtuell kaffe på oss? 

Merk: Steder og priser kan variere. ReiseKick er ikke ansvarlig for tredjepartsinfo som vi henviser til. Finner du feil eller mangler, eller ønsker å sende inn tips? Har du en destinasjon eller reiserelatert tjeneste du ønsker at vi skal skrive om? 
Kontakt oss på torill@reisekick.no

Legg inn en kommentar

Mer inspirasjon