Bilbao

Bilbao er den største byen langs Biscayabukta i Nord-Spania med sine 350 000 innbyggere. Reiser du fra Norge, innebærer dette flybytte eller fly direkte til Bordeaux og å ta tog/buss derfra. Landskapet er slående, og reisen er verdt det. Dette halvåret bor jeg i Bilbao, og her er forslag til hva du bør få med deg i denne herlige byen.

Bilbao, Spania
Bilbao er en gammel, men også en ny by. Og grønne åser rundt hele byen! (Foto Colourbox)


Nei, dette er ikke Spania!

Bilbao
Bilbao er også en leken, kunstnerisk by

«This is not Spain». De bevingede ordene tilhører barsjef på Taska Beltz, en alle tiders vinbar der du bør be om una copa de vino tinto natural når du rusler rundt i gamlebyen Casco Viejo. Dette er nemlig Baskerland! Den baskiske historien er langtrukken, og mange baskere ønsker frigjøring fra Spania den dag i dag. Politikkprat med lokalbefolkningen er et minefelt, og bør unngås hvis du ikke kan så mye om historien og kulturen her.

Det baskiske flagget henger over alt i Casco Viejo.

Et sted man ikke reiste til

Det baskiske språkets opphav finnes det lite informasjon om. Det vi vet, er at baskisk er Europas eldste språk, og har overlevd angrep fra latin, keltisk og romanske språk. Da Franco raslet med sablene 1939–1975, var det totalforbud mot bruk av baskisk. Slik undertrykkelse av identitet setter spor, og bidrar til å gjøre baskerne til et spesielt folk og Bilbao til en særegen by. På 1990-tallet ble det sagt at Bilbao var «et sted man ikke reiste til med mindre man måtte». Den tidligere trafikkerte havnebyen, kjent for skipsverft og eksport av jernmalm, kull og stål, var dunkel og ukoselig. (Byen har dog alltid vært omringet av vakre grønne åser takket være både mye sol og regn). Men så – skjedde det noe!

Bilbao
Mye sol og regn i Bilbao … (Foto: Colourbox)
Men innbyggerne bryr seg ikke om litt regn. Dancing in the rain!

ReiseKicks egen e-bok om Costa Blanca – kjøp E-boken her!

Våre beste reisetips på Costa Blanca i Spania. Her er tips om steder, små og store byer, turer langs kyst og i fjell, overnatting og spisesteder, kulturelle severdigheter og spennende attraksjoner.

Basert på egne erfaringer og tips fra lokale folk.

E-boken er på hele 180 sider og koster kun kr 179,-.
Kjøp den her! Du betale med VIPPS, og laster den ned direkte.

Guggenheim er storslått

Guggenheim museum, bygget i 1997, forandret Bilbao. Idéen til arkitekt Frank Gehry var at bygget i et maritimt miljø skulle minne om hvordan en fisk twister seg når den beveger seg i vannet. 1,3 millioner mennesker besøkte museet i fjor, og ikke uten grunn – Guggenheim er storslått. Her bør du sette av en hel dag. For å bearbeide all kunsten anbefales et besøk på en av byens mange restauranter eller barer i bydelen Abando – et steinkast unna Guggenheim. Museet ligger langs Nervión, en flott elv som skiller gamlebyen Casco Viejo og den nyere delen Abando. Dette er de to områdene du først og fremst bør bruke tid på i Bilbao.

Nerviòn med Guggenheim I bakgrunnen – «the greatest building of our time».
Guggenheim, Bilbao
Jeg føler meg liten blant all kunsten på Guggenheim
Bilobao, Guggenheim,
De 33 000 tinnplatene på Guggenheim gir en annen atmosfære på kveldstid enn om dagen.

Itsas Museum og byens industrihistorie

En kort spasertur fra Guggenheim, langs Nerviòn, ligger et annet museum verdt å besøke: Itsas. Langt mindre storslått og besøkt, men Itsas gir et rikt innblikk i Bilbaos skipsindustri og byens fornyelse – noe som bidrar til å gi et helhetlig bilde og bedre forståelse av byen i dag. En historisk og kulturell godbit!

Bilbao, Itsa, Spania
Langs Nerviòn er det fortsatt skipsverft. Og grønne, fine åser i bakgrunnen.
Industri og fotball er også en vesentlig del av Bilbao.

SPANDERE EN VIRTUELL KOPP KAFFE?

Her på ReiseKick kan du lese hundrevis av reiseartikler fra inn- og utland gratis. Vi jobber kontinuerlig med å publisere enda flere artikler med reiseinspirasjon og gode tips.

Klikk gjerne på linken: Spandere en virtuell kopp kaffe på oss og betal kr 30,- med VIPPS.
Tusen takk.

Fotballkamp på La Catedral

Fra Itsas museum ser du rett opp på arenaen San Mamés, eller La Catedral. Innbyggerne har et religiøst forhold til katedralen og laget. Spesielt for fotballinteresserte er en fotballkamp på La Catedral et must, dog er dette vel så mye kultur som idrett, så du trenger ikke å være punch på ballsport for å ha det gøy på San Mamés! De trofaste tilhengerne til byens klubb, Athletic, er kjent for sin voldsomme lidenskap. Alle holder med Athletic, og byen lider når resultatene går feil vei. Billetter får du tak i på klubbens nettsider, de billigste koster 40 euro.

Fotballstadion, Bilbao
Ingen tvil om hva som er fargen til Athletico Bilbao

Bilbao er en by for snaddermat

I Bilbao er det viktig å sette av tid og penger for å spise snaddermat. Baskerland er kjent for et eminent kjøkken, og Bilbao har hele 13 Michelin-stjerner! Her vet kokkene hva de holder på med! Vit at det er svært populært å gå ut og spise her, så det gjelder å bruke litt tid og research i forkant. Bord må reserveres, og da er selvsagt Google en god venn.

Bilbao, Spania
Det drikkes, spises og rusles fra morgen til kveld i gamlebyens gater.

Velg Abando eller Casco Viejo

Restaurantene befinner seg i Abando eller i Casco Viejo, og det er en kort spasertur mellom bydelene. De flotteste og dyreste ligger i den nye delen av byen, Abando. Baskerne er kjent for sin utsøkte sjømat – og en kveld på restaurant i den nyere delen av byen er noe du bør ta deg råd til. Å streife innom plaza Moyua når du vandrer rundt i Abando er et must. Spis en is blant alle blomstene mens du ser over på luksuriøse Hotel Carlton – der Ernest Hemingway og Albert Einstein spiste, bodde og knakk koder for snaue 100 år siden – før du rusler videre.

Jernbanestasjonen, Bilbao, Spania
Kunstverket i rustfritt stål og art noveau-stil på jernbanestasjonen illustrerer byens historie.

Opplev pulsen i Casco Viejo

Mange mener at det er i gamlebyen Casco Viejo det skjer. I denne gamlebyen, som fikk sine første gater på 1300-tallet, bør du bruke god tid. Dette er en labyrint, og bak neste trange smug åpner det seg en ny verden. Ta et glass på Plaza Nueva. Her kan du rusle salongberuset rundt og absorbere kultur en hel dag. Her ligger kaféer, barer og restauranter som perler på en snor, og i hjertet av Casco Viejo ligger La Ribera, Europas største innendørs matmarked.

Tapas, Bilbao, Spania
Et mikroutvalg av Pintxos-retter i Baskerland.

Spis pintxos på matmarkedet!

Matmarkedet ble bygd i 1929, og arkitekturen er i art deco-stil. Tanken var at bygget skulle være formet som et skip, som ligger strandet langs Nerviòn. En arkitektonisk perle, hevder noen. Det er uansett fra en annen tid enn Guggenheim, men like fullt kult og gjennomtenkt. Dette er et fint sted å starte dagen, for eksempel med noen pintxos – den lille fingermaten baskerne er så kjente for. Pintxos kommer i alle varianter, og koster 2–3 euro per bit, og er både en fin måte å starte og avslutte et besøk i Bilbao med.

Bilbao
Et vanlig, småkaotisk syn på La Ribera. Ikke så nøye med bord her.

Bilbao, Spania, Baskerland
«Skipet» La Ribera Market ligger strandet langs Nerviòn.

Summa summarum er dette mine beste tips i Bilbao. En oval weekend er nok til å bli litt kjent med byen. Når det er sagt, er Baskerland mye, mye mer enn bare Bilbao … God tur!

* Spasertur langs Nervión
* Guggenheim Museum
* Itsas Museum
* Bydel Casco Viejo og La Ribera Market
* Bydel Abando – mekka for matentusiaster
* Fotballkamp på San Mamés (sesongbetont)

Takk til vår gjesteblogger Henrik Hande Nilsen. Vil du lese en annen av hans populære artikler?
Skitur fra Mylla til Sognsvann

Tips: Les flere av våre artikler fra storbyer i Spania

En usedvanlig sporty weekend i Madrid
10 ting å gjøre i Madrid – Reisetips til Madrid
Madrid versjon 2.0: Hipt, romantisk og pulserende!
Tips til gode, varierte spisesteder i Madrid
Barcelona – Europas mest populære storbyHusk å følge ReiseKick på Facebook og Instagram!

Tusen takk for at du leser ReiseKick. Vi håper du likte artikkelen om Bilbao. Kanskje har du til og med lyst til å spandere en kopp virtuell kaffe på oss? 

Merk: Steder og priser kan variere. ReiseKick er ikke ansvarlig for tredjepartsinfo som vi henviser til. Finner du feil eller mangler, eller ønsker å sende inn tips? Har du en destinasjon eller reiserelatert tjeneste du ønsker at vi skal skrive om? 
Kontakt oss på torill@reisekick.no 

Legg inn en kommentar

Mer inspirasjon