Vi skal reise via en roman. Ikke en hvilken som helst en, da den kom ut for et par år siden ble den både årets snakkis og bestselger i hjemlandet til forfatteren Lydia Sandgren. Boken heter Samlede Verker, og inneholder et trippelportrett av to menn og en kvinne, som snubler gjennom livet. Debutant Sandgren fikk Augustprisen for årets beste skjønnlitterære bok i Sverige.

Samlede Verker er oversatt til norsk i en lysende oversettelse

Så forsvinner en av dem

De tre trenger hverandre for å bli seg selv, men en av dem forsvinner plutselig. Cecilia orker ikke mer, men hvor ble det av henne? Kjæreste og forlegger Martin må stable et liv sammen med barna deres når Cecilia er forsvunnet. Tredjemann i trekløveret, kunstneren Gustav, maler ikke like bra bilder lenger når favorittmotivet er forsvunnet. Tomrommet etter Cecilia er ikke til å fatte.

Gøteborg på 1980-tallet

Haga, Gøteborg, Sverige, Sweden
Her, i Haga i Gøteborg, foregår mye av romanen

Det meste utspiller seg i Gøteborgs litterære og kunstneriske miljø. Vi kjenner igjen stedene, er i Haga, og stemnings-skildringene herfra er detaljrike, tidskoloritten fra 1980-tallet lever og ånder, tidsbildet er imponerende. De tre går fra kro til kro for å finne de rette folka, fordyper seg i samtaler om kunst, kultur og kjærlighet, som regel med litt for høy promille.

Haga, kafe, Gøteborg
Fortsatt i Haga, hit må du bare når i Gøteborg

Tips: Les vår artikkel om Gøteborg

Gustav drar til Stockholm

I hele tre tiår følger vi dem, veksler mellom før og nå, her er kjærlighet til livet og litteraturen, klassiske motsetninger mellom familieliv og personlig frihet, litterære og kunstneriske ambisjoner, ungdommelige drømmer og brustne illusjoner. Vi snakker om dannelse, Gustav drar til Stockholm, en prestasjon i seg selv når Gøteborg selvsagt er byen over alle andre byer.

Kafe i Gamla Stan, Stockholm, Sverige
Og her er vi i Gamla Stan i Stockholm, under Kastanjen

Tips: Les vår artikkel om Stockholm

Drar til Paris for å dannes

Skal du dannes i Paris, må du innom Les Deux Magots

Tilbakeblikkene fra ungdomstiden er kanskje noe av det aller mest imponerende i boken, når Gustav og Martin drar til Paris for å gjøre alvor av gjennombruddet, kunstnerisk og litterært. Det lykkes etter hvert for den ene, mens karrieren for kompisen går i stå. Paris er kanskje ikke så forlokkende som de trodde, men de gir seg ikke, de skal tross alt dannes, og til slutt lærer Martin seg å få sigaretten til å henge mellom leppene slik Albert Camus var så kjent for.

Paris, Meny
Closerie des Lilas, yndlingsstedet til Martin og Gustav

Tips: Les vår artikkel om Paris

Befinner hun seg i Berlin?

Høres dette kaotisk ut? Ta det med ro, dette er en leservennlig murstein av en roman på 700 sider, en dannelsesreise som aldri tar slutt og beveger seg smertefritt mellom ulike plan, slik ekte reiser gjør. Vi blir glad i alle tre, også hun som forlot barn og kjæreste og forsvant. Det letes, kan det være Berlin, hun var jo så begeistret for akkurat den byen?

Fargerike Berlin, lett å bli forelsket i denne byen

Tips: Les en av våre artikler om Berlin

Drikker rosé i vakre Antibes

Vi reiser på kryss og tvers over hele Europa, opplever skumle netter på togstasjonsbenker og i billige hotellsenger, ryggsekkene fulle av skittentøy og utslitte pocketbøker, lander i vakre Antibes, drikker rosé og enda mer rosé, mens vi opplever «arbeidssommeren» til de tre på nært hold, hvordan de skriver og maler og studerer og tømmer husets vinkjeller, det er jo mormoren til Gustav som eier denne idyllen. Ah, A votre santé!

Provence, Frankrike
Utslitte pocketbøker og rosé – og enda mer rosé …

Tips: Les vår artikkel om Antibes

SPANDER EN DIGITAL KAFFE FRA KAFFEBAREN VÅR!

På ReiseKick kan du lese hundrevis av reiseartikler fra inn- og utland gratis. Vi jobber kontinuerlig med å publisere enda flere artikler med reiseinspirasjon og gode tips.

Lyst til å støtte oss?

Klikk på den kaffen du vil spandere, du betaler med Vipps.

MENY
ESPRESSO: KR 35
CAPPUCHINO: KR 45
KAFFE OG CROISSANT: KR 65


TUSEN TAKK FOR KAFFEN!

Paris, Berlin eller Provence?

Det gjør godt å lese om reisene, ikke bare når de lander i Paris, Berlin eller Provence, men også reisene i tid, vi er midt på 1980-tallet, og på neste side har vi tatt en sømløs utflukt til livet 25 år senere. Rakel, Martins datter, er nå på sporet av mamma, men håpet henger i en syltynn tråd. Martin på sin side har ikke gitt opp håpet om den optimale romanen. Gustav strever selvfølgelig med sitt til tross for all den kunstneriske medvinden han har opplevd.

Gallerri roussignon
Vi griper dagen i Provence, og ser hvordan det går …

Tips: Les en av våre artikler om Provence
Tips: Les en av våre andre artikler om Berlin

En imponerende litterær reise

Samlede Verker er en imponerende og rik roman, en sjelden litterær reise, språket er lysende, og det er også en slags utforsking av hva klassebakgrunnen gjør med folk. Både kulturell og økonomisk kapital er ujevnt fordelt mellom de tre hovedpersonene, men de tar vare, både på seg selv og de to andre. Og så er selvsagt gåten viktig: Hvordan kunne Cecilia forlate Martin og Gustav og barna sine, og hvor er hun nå?

Tips: Les vår artikkel om andre litterære reiser

Ikke bare fortelle, men ta oss med på reisen

En god bok er en god venn når du reiser alene. Her prøver vi å vise hvordan en roman beriker reisen ved hjelp av en forfatterdebutant som ikke bare forteller, men også tar oss med når hun skriver om en reise for å finne seg selv. Uansett: En bok eller tre er alltid en del av innholdet i kofferten til Reisekick.

Skal du til Provence? Dette er en gøyal guide for dette Provence-elskere!

Husk å følge ReiseKick på Facebook og Instagram!

Tusen takk for at du leser ReiseKick. Vi håper du likte artikkelen om En reise via en roman. Vi setter stor pris på om du deler! Kanskje har du til og med lyst til å spandere en kopp kaffe på oss? 

Merk: Steder og priser kan variere. ReiseKick er ikke ansvarlig for tredjepartsinfo som vi henviser til. Finner du feil eller mangler, eller ønsker å sende inn tips? Har du en destinasjon eller reiserelatert tjeneste du ønsker at vi skal skrive om?  
Kontakt oss på torill@reisekick.no

Legg inn en kommentar

Mer inspirasjon