Blomster ute i gate i Montefioralle in Chianti

Det er jo nettopp det som er greia med bøker: Du kan drømme deg bort når du leser. Uansett om det er en roman, reiseskildring eller fagbok. Her skal vi reise ved hjelp av 3 bøker, og du får flere gode tips underveis. ReiseKick har vært på alle stedene som nevnes, og har lagt ved linker til våre reisetips på flere av stedene.

Den viktigste veien går innom Firenze

La oss først ta turen innom en av mine høyt elskede byer: Peter Normann Waage er mannen bak FIRENZE – renessansens hovedstad og vår tids fødested. Jeg har lest boken i stykker, og den forteller meg at alle veier fører riktignok til Roma, men at de viktigste gjør en avgjørende sving innom Firenze. Her opplever jeg å være mer enn bare turist. Her ble vi gjenfødt. Her er vi fra, og her er utdrag fra tre høyst levende vandringer i Firenze:

En hver stein har en historie å fortelle

«Det finnes knapt en stein i Firenze sentrum som ikke har sin egen historie å fortelle, det er alltid fristende å stanse her. Vi går ned Via Calzaiouli, en av byens viktigste paradegater, og reservert for fotgjengere. Gaten munner ut på Rådhusplassen, eller Piazza Signoria. Da Firenze var egen republikk, ble den styrt av et eget råd som ble kalt la Signoria. Det holdt til her i Palazzo Signoria, eller Palazzo Vecchio, som det også kalles, rådhuset som troner i enden av plassen.»

Firenze
Palazzo Vecchio troner i enden av Rådhusplassen i Firenze

Utenfor Michelangelos barndomshjem

«Du bør spasere inn den smale Via della Torta overfor Piazza Santa Croce, og gå langsomt og betrakte husfasadene. Gatene Via della Torta og Via dei Bentaccordi løper langs et amfiteater. Omrisset er synlig på kartet – og sees tydelig på den buede bygningen du går langs. Forestill deg hvordan ville dyr, gladiatorer og arbeidere holdt til i skur og småhus her; og kaster du et blikk opp på husfasaden på hjørnet, ser du at du står utenfor Michelangelos barndomshjem

Piazza Santa Croce i Firenze
Kveldsskumring på Piazza Santa Croce

Serveringsstedet fra 1550 er der ennå

«Denne plassen heter på folkemunne Piazza della Pasera. Passera er florentinsk slang for det kvinnelige kjønnsorgan. Navnet kommer av at det lenge lå et lite bordell her: La Primavera. Det var formet som en karusell; jentene holdt til i små trekantede avlukker med dører ut mot plassen. Nå er La Primavera borte. Serveringsstedet som ble åpnet her i 1550, ligger imidlertid her fortsatt: Antica fiaschetteria e trattoria dei Quattro Leoni (De fire løvers vinstue og bevertningssted).»

En fin kveld på Quattro Leoni fra 1550.

Tips: Les noen av våre artikler fra Firenze

7 alle tiders opplevelser i Firenze
4 flotte piazzaer i Firenze
Ponte Vecchios fascinerende historie — Firenze
Fantastisk togreise fra Firenze til Alicante!

Og så skal vi lytte til Byens spor

Vi skal til Oslo. Jeg har intervjuet Lars Saabye Christensen flere ganger, og kan anbefale Byens spor, opprinnelig en murkloss av en bok, som etter hvert ble til 4 bøker. Vi legger øret inntil byens konkylie, som forfatteren sier, og lytter til byens spor. Legg merke til hvor vakkert og melankolsk han bruker byen, henholdsvis Fagerborg, Frogner og Ekebergrestauranten, i de tre utdragene:

En by må være på sin egen alder

«Kirkeveien begynner på Frogner plass, der trikken svinger østover mot Elisenberg og Solli, vel og merke hvis man kommer i den retningen og vil bort fra Fagerborg, bort fra Majorstua, bort fra denne byen, som jeg tross alt elsker på godt og vondt. Godt: Dens størrelse og antall trær passer mitt humør. Vondt: At den stadig vil bli større tærer på det samme humør. En by må være på sin egen alder. Ellers ligner den et barn i smoking eller en olding i matrosdress.»

Oslo – en havneby mellom åsene

En sommer i majestetisk ensomhet

«Sommeren senker denne byen enda dypere mellom åsene, mens den løfter de som blir igjen når de andre har reist, løfter dem i majestetisk ensomhet. Sommeren her er ikke en årstid, den er en stund. Dette gjelder også for Fagerborg. La oss se: Kirkeveien virker bredere enn ellers. Man kunne kalle den en boulevard, men en øde boulevard. Doktor Lund har stengt kontoret sitt og reist til Hvaler med familien. Hos slakter Melsom er det mørkt og disken er tom.»

Karl Johan er bare en tynn hyssing

Karl Johansgate Oslo
Karl Johan sett fra motsatt side, fra Slottet

«Fru Vik sitter ved et av de runde bordene på terrassen og venter. Hun har aldri sett byen herfra. Den virker så liten. Karl Johan er bare en tynn hyssing som Østbanen henger i. Lyset visker bebyggelsen ut. Ris kirke, på den andre siden, ligner en hvit flekk på en grønn gardin. Og visste man ikke bedre, kunne man tro at havnelageret var Slottet. Danskebåten ligger til kai ved Vippetangen, og inne i Bjørvika står lasteskipene i kø. En snekke krysser fjorden.»

Tips: Les noen av våre artikler fra Oslo

Alnaelva – Oslos gamle, nye elveperle
Bli med på tur langs hele Akerselva!
Seven shades of green – på loffen i Oslos parker
Oslo – byen med de vakre øyene
Fotosafari fra Oslo S til Aker Brygge
Brønnøya – en oase i Oslofjorden
Pilegrimsvandring gjennom Oslos middelalder
Bli med på tur langs Maridalsvannet i Maridalen
Storslått utsikt på stien fra Gamlebyen opp til Ekeberg!

SPANDERE EN VIRTUELL KOPP KAFFE?

Her på ReiseKick kan du lese hundrevis av reiseartikler fra inn- og utland gratis. Vi jobber kontinuerlig med å publisere enda flere artikler med reiseinspirasjon og gode tips.

Klikk gjerne på linken: Spandere en virtuell kopp kaffe på oss og betal kr 30,- med VIPPS.
Tusen takk.


En bok som handler om «Andre reiser»

Den tredje og siste boken vi skal reise med, er psykiater Finn Skårderuds «Andre reiser». Her bruker han ulike steder for å fortelle om mellommenneskelige bevegelser. Forfatteren reiser mye, og har sagt at «av alle landskap synes jeg de menneskelige landskapene er de absolutt mest interessante.» I denne boken kombinerer Skårderud geografi og psykiatri suverent, og de tre utdragene her er hentet fra Italia.

Om rusens psykologi i en kirke i Toscana

«Jeg bor i det som en gang var en kirke. På markene omkring meg dyrkes det druer, særlig av arten Vernaccia. Av dem lager man hvite viner, som Michelangelo angivelig hadde stor sans for. Jeg vipper stolen mot kirkeveggen, kjenner muren skrape mot bar hud og ser avvekslende utover det myke landskapet og på mitt glass. Jeg bedriver stillesittende feltarbeid. Forsøker å komme frem til edruelige beskrivelser av vinens psykologi. Det er rusens – ikke bare vinens – psykologi som interesserer meg.»

Vinkjeller Enoteca Alessi, Firenze, Italia
“Det er rusens psykologi som interesserer meg …”

Å speile seg på et museum utenfor Venezia

«Neste stopp er Murano og det imponerende Palazzo Giustinian. Der ligger Museo Vetrario, glassmuseet. Etter å ha beveget meg omkring i salene i museet, formulerer jeg for meg selv følgende spørsmål: Hvilken oppfinnelse har vært mest betydningsfull i menneskets nyere historie? Et mulig svar, inspirert av den nyervervede kunnskapen om glasskunsten, er speilet. Uten speilet, intet moderne menneske.»

Venezia
En måke glir over Rialto-broen i Venezia (foto: Colourbox)

Lanzarote i vinduet til en bokhandler i Siena

Siena Piazza del Campo
Piazza di Campo i Siena – unik i sin form og historie

«Jeg spaserte over Sienas Piazza di Campo, og valgte den smale hovedgaten Via di Citta på vei tilbake til bilen. Femti meter ovenfor plassen ligger en bokhandel på høyre hånd. Den var stengt. Jeg liker meget godt å se på bokhandlernes vindusutstillinger. Blikket falt på en tynn bok i lite format. Lanzarote av Michel Houellebecq. I løpet av de siste månedene hadde jeg gjort meg kjent med franskmannens forfatterskap. Men Lanzarote hadde jeg aldri hørt om.»

Tips: Les noen av våre artikler fra Italia

5 ukjente italienske perler ved havet  
Langhelg med juleshopping i Italia 
Gastronomisk ferie i Italia – midt i matens rike
Pilegrimsvandring på italiensk: Majestetiske alper, pittoreske landsbyer, bølgende åser
Weekendtur til Roma i desember
Vingårdsferie i Toscana – en herlig ferie på landet
Barga – en vakker fjellandsby i Toscana
Våre anbefalte spisesteder i Firenze
Sykkelferie i Toscana

Ikke bare fortelle, men ta oss med på reisen

En god bok er en god venn når man reiser alene. Her har vi vist hvordan bøker beriker reisen ved hjelp av tre forfattere som ikke bare forteller, men også tar oss med når de skriver om en reise. Uansett: En bok eller to er alltid en del av innholdet i kofferten til Reisekick. Hvilken bok tar deg med på reisen din (hvor?) i sommer? 

Husk å følge ReiseKick på Facebook og Instagram!

Tusen takk for at du leser ReiseKick. Vi håper du likte artikkelen om litterære reiser. Vi setter stor pris på om du deler! Kanskje har du til og med lyst til å spandere en kopp kaffe på oss? 

Merk: Steder og priser kan variere. ReiseKick er ikke ansvarlig for tredjepartsinfo som vi henviser til. Finner du feil eller mangler, eller ønsker å sende inn tips? Har du en destinasjon eller reiserelatert tjeneste du ønsker at vi skal skrive om?  
Kontakt oss på torill@reisekick.no

Legg inn en kommentar

Mer inspirasjon