Strand, Jurmala

Badebyen Jurmala ligger ved Østersjøen, kun 25 kjappe kilometer fra hovedstaden Riga i Latvia. Jurmala betyr kyst eller strand på latvisk, og er et passende navn. Jurmala fikk bystatus i 1959 og har cirka 50 000 innbyggere.

De fleste reiser først og fremst til Jurmala på grunn av strendene og SPA-hotellene. Det er ikke så rart, for stranden er finkornet, langgrunn og hele 24 kilometer lang. Solsenger kan du selvfølgelig leie, og hoteller, spisesteder og barer ligger på rad og rekke langs stranden. Jurmala er en ekte sommerperle!

Strand i Jurmala. Latvia
Alltid mulig å finne en plass for seg selv på stranden …

Besøket ble arrangert av Latvia Travel. De har ikke lagt noen føringer for innholdet, og alle meninger er våre egne.

Enda finere enn jeg hadde sett for meg

Vi er her i mai, og selv om det ikke er mange som bader, er det relativt mange på stranda. Noen vasser, noen jogger, noen sykler, og andre gjør som oss. Bare måper. For jeg må innrømme at det er enda finere her enn hva jeg hadde sett for meg:

Rene, striglete strender. Krystallklart vann. Mulighet for all slags vannsport og strandaktiviteter. Store, internasjonale strandvolleyballkamper arrangeres her. Rålekre hotell og gode restauranter noen skritt unna. Latvia

Strand, Jurmala
Ingen problem med å heie på Jurmala!

Dagens kjappe historietime …

Små fiskerhus og båter har alltid vært en viktig del av Jurmala. Frem til 1830-tallet var fiske bærebjelken her. Det ble fisket i havet og elvene, og velstanden til fiskerne var avhengig av flaks og vær. Etterhvert forsvant flere av fiskeartene fra elvene, og flere av fiskerne begynte med jordbruk og dyrehold i tillegg. Da turistene for alvor begynte å komme til Jurmala, ble det mye mer lukrativt for dem å tilby overnatting. En betydelig del av det lokale livet holdt likevel stand gjennom hele 1900-tallet. Fishermen’s Society of Rīgas Jurmala ble etablert på begynnelsen av 1900-tallet.

I likhet med oss turister valfartet også tsarene med sine familier hit til Jurmala for å nyte solen, havet og de skogkledde områdene mellom byen og havet. Her bygget de flotte strandpalasser og bungalower, og flere av disse vitner den dag i dag om fordums prakt og historie.

Er her i mai. Om sommeren er det trangere om plassen.

Et livlig, hyggelig sentrum i Jurmala

Selve sentrum er ikke så stort, men gågaten Jomas iela er en livlig og hyggelig gate. Her er det en jevn strøm av både turister og fastboende, og hoteller, butikker, kafeer og restauranter ligger som perler på en snor. Jomas iela er også stedet for sosiale møter, kultur og natteliv.

Jurmm
ala, sentrum, Latvia
Bra med liv langs Jomas iela en maidag

Latvia
Markedsboder med alt du ikke vet at du trenger

Trehus med spennende arkitektur

Trehusarkitekturen er spesiell her i Jūrmala. Her er sjarmerende hus med tårn og innglassede verandaer. Du finner flere trehus i jugendstil og Art Nouveau. I dag er flere av de historiske husene restaurert og tilgjengelige for turister.

Jurmala
, Latvia
Spennende, eventyraktig arkitektur i Jurmala

Det flotte bygget på bildet over er fra 1909, og var på den tiden et av de mest populære stedene å tilbringe sene kveldstimer og fritid. Her var det en populær restaurant og stort dansegulv. Sommeren 1929 var kong Gustav V av Sverige på besøk. Bygningen er i jugendstil, og har flotte treutskjæringer i fasaden, samt et hjørnetårn.

Open Air museum om fiskernes hverdag

Friluftsmuseet er en kystfiskergård fra slutten av 1800-tallet og begynnelsen av 1900-tallet. Her kan du gå inn og ut av hovedhus, låve, røykeri for fisk, badehus og flere andre bygninger, hentet fra ulike steder i Jurmala. Du får et innblikk i det daglige livet til fiskerne på en engasjerende måte.

Latvia
Spennende å oppleve fiskernes hverdagsliv

Tips til supert spisested i Jurmala

Vi spiste på Baltic Beach Hotel & Spa, og både mat, vin, service og utsikt var upåklagelig. Dette 4**** hotellet ligger rett ved stranden og har flere restauranter. Vi valgte den italienske delen.

Tips til bra overnatting i Jurmala

Hyggelige Hotel Villa Joma ligger sentralt til, og tilbyr rom av ulik størrelse. Alt fra små dobbeltrom til suiter med terrasse.

Tips til dagsturer fra Jurmala og Riga

Det er mye fint å se i nærheten av Jurmala og Riga. Latvias landsbygd domineres av sletter og små gårder der vi får følelsen av en svunnen tid, og det er morsomt å få med seg noe av dette her også.

SPANDERE EN VIRTUELL KOPP KAFFE?

Her på ReiseKick kan du lese hundrevis av reiseartikler fra inn- og utland gratis. Vi jobber kontinuerlig med å publisere enda flere artikler med reiseinspirasjon og gode tips.

Klikk gjerne på linken: Spandere en virtuell kopp kaffe på oss og betal kr 30,- med VIPPS.
Tusen takk.

På truger i Kemeri nasjonalpark

Kemeri nasjonalpark har et stort biologisk mangfold, og de største myrområdene i Latvia finner du her. Vi ble invitert på trugetur på myrene i nasjonalparken. Jeg har gått på truger før, men aldri på bar myr. Med truger kunne vi gå over våte myrer som vi aldri hadde turt å gå over med bare sko eller støvler. Vi gikk en runde på 3 kilometer, og det var overraskende morsomt.

Trugetur, Sigulda, Latvia

Kemeri Water Tower er en av de historiske severdighetene i Kemeri Resort Park i nærheten av nasjonalparken. Det 42 meter høye tårnet ble bygget i 1929, og er en del av Latvias industrielle arv.

Vanntårnet i Kemeri, Latvia,
Kemeri Water Tower – 42 meter høyt!

Sigulda og Gauja nasjonalpark

Nasjonalparken er den største og eldste i Latvia, og et eldorado for fotturer, og vi må selvfølgelig teste ut en av skogsturstiene. Vi begynner med taubanen, som tar oss fra Sigulda til Krimulda, over Gauja-dalen. Turen tar 7 minutter og er 1200 meter lang, og utsikten over elven, skogene og slottene er bare fantastisk flott.

Her opp starter taubanen. Vi gleder oss!

Elvedalen Gauja er en av de dypeste og mest imponerende i de baltiske statene. Her er både svære sandsteinsklipper, sandstrender og et veldig rikt plante- og fugleliv.

Ruten vi har valgt å gå er ca 10 kilometer lang, og går over enger, gjennom tett skog, over broer, opp og ned svære hauger, over sandstrender og klipper og forbi huler. Kjempespennende, vi kunne ha ønsket oss bedre tid her.

Latvia
Spennende å besøke disse hulene – og sjekk fargene!

Etter skogsturen stikker vi innom et par slott og et museum.

Turaida museumsreservat

Byggingen av Turaida-steinslottet startet i 1214. Fram til slutten av 1500-tallet var slottet bolig for erkebiskopene i Riga. Gjennom århundrene hadde slottet blitt bygget ut og renovert inntil en brann skadet det i 1776. Det ble liggende i ruiner, men nå blir det restaurert. Stikk opp i tårnet, flott utsikt herfra.

Turaida, Latvia
Flott utsikt fra tårnet i Turaida (det er ikke skjevt;)
Latvia
Nå restaureres steinslottet i Turaida

Vi besøker Sigulda New Castle

Dette slottet i Sigulda ble bygget mellom 1878 og 1881 ved å bruke steiner fra en bygning som sto her på 1600-tallet. Fra slottet har du panoramautsikt over Gauja-dalen, inkludert ruinene av Turaida-slottet.

Slottet i Sigulda har vært residens for adelen, nå er det et hyggelig sted å besøke. Gå inn i slottet, det er mye fint å se. Det er hyggelig å rusle i den store slottshagen hvor det spilles musikk, og i iskrembutikken får du kjøpt kjempegod hjemmelaget is.

Sigulda new castle, Latvia
På vei inn i det nye, gamle slottet

Kuldiga – en kjempetrivelig liten by

Kuldiga er en hyggelig overraskelse. Den lille byen er kjempetrivelig med sine trange gater, særegne enetasjes hus med skorstein i midten, rød takstein, kafeer og koselig rådhusplass. Gjennom Kuldiga renner elven Alekšupīte, og den spennende arkitekturen gjør at Kuldiga står på UNESCOs latviske nasjonalregister.

Kuldiga
Kuldiga er full av gamle bygninger i mur og tre

Det historiske sentrum av Kuldīga begynte å utvikle seg så langt tilbake som på 1200-tallet – og har bevart byplanleggingselementer som dateres tilbake til forskjellige perioder fra 1200- til 1800-tallet.

Kuldiga
Kult å se en by der mye av det arkitektoniske er bevart
En herlig arkitektonisk miks i Kuldiga

Kuldiga District Museum og Kuldiga Needle Tower

Vi besøkte museet og tårnet. Det var en opplevelse.

Inne i Kuldiga District Museum

Europas bredeste foss – Venta Rapids

Litt overraskende ligger Europas bredeste foss her i Kuldiga. Den er hele 249 meter bred, men under vårflommen breier den seg ut og kan bli 270 meter. Høyden på fossefallet er ikke like mye å skryte av, den varierer fra 1,80 til 2,20 meter, avhengig av vannivået i elven. Ovenfor fossen er det en kjempefin badeplass.

Europas bredeste foss, rett og slett

Et par hundre meter nedenfor fossen ligger den berømte murbroen. Den ble bygget i 1874, og er den lengste operative murbroen i Europa. Den ble modellert etter broen over Mosel-elven i Tyskland, som ble reist i Romerrikets tid.

Bro, Kuldiga

Langs elven og fossen er det laget en sti med tregjerde, og denne besøkes av 130 000 turister hvert år.

Vinsmaking

Vinproduksjonen i Latvia blir stadig mer utbredt og vinen blir stadig bedre. Vi besøker en vingård for å teste varene. Vi smakte flere ulike viner fra Tevinumajas vins. Her produseres prisbelønnet vin med og uten bobler, produsert av ulike frukt og bær.

Vi har prøvd å gi deg gode tips til hva du kan gjøre i Latvia i tillegg til å besøke den vakre hovedstaden Riga. Flere av tipsene egner seg som en kombinert dagsutflukt hvis du leier bil, og du kan også ta buss eller tog. Det er uansett korte avstander, så vi anbefaler en langhelg i Riga inkludert en dag ut på landet!

Tips: Les artikkelen vår om Riga i Latvia

Hvor ligger Jurmala?

Hvordan reise til Jurmala?

Det går direktefly fra Gardermoen til Riga, og flyturen tar kun 1,5 time. Herfra tar du toget til Jurmala på en halvtimes tid.

Husk å følge ReiseKick på Facebook og Instagram!

Tusen takk for at du leser ReiseKick. Vi håper du likte artikkelen om Jurmala og ulike dagsturer derfra. Kanskje har du til og med lyst til å spandere en kopp virtuell kaffe på oss? 

Merk: Steder og priser kan variere. ReiseKick er ikke ansvarlig for tredjepartsinfo som vi henviser til. Finner du feil eller mangler, eller ønsker å sende inn tips? Har du en destinasjon eller reiserelatert tjeneste du ønsker at vi skal skrive om? 
Kontakt oss på torill@reisekick.no

Legg inn en kommentar

Mer inspirasjon