Svarthodenes hus, Riga, Latvia

For mange nordmenn er Riga i Latvia en såkalt hidden gem, en perle de har hørt om, men aldri besøkt. Det skal vi gjøre noe med nå. Jeg ankommer Riga i mai, den fineste tiden, da hele denne byen strutter av stolthet over sin kultur og historie. Det sier ikke så lite, for den 822 år gamle hovedstaden i Latvia, som ofte kalles Baltikums Paris, befinner seg selvsagt på UNESCOs eksklusive verdensarvliste.

Riga
Elva Daugava splitter Riga i to. I bakgrunnen fjernsynstårnet.

Rigas sjel er byens X-faktor

Riga er en smeltedigel av historisk arkitektur, Europas største marked, fascinerende kunst og kultur, avslappende spaopplevelser og en gamleby du kan rusle deg i hjel i. Selv om Riga har en brokete historisk bakgrunn, har den klart å ta vare på sin sjel, noe som selvsagt også berører min sjel når jeg besøker Riga for første gang.

En svært innholdsrik gamleby i Riga

Ustabil historisk bakgrunn

En liten historietime først: Grunnlagt 1201, mye tysk innflytelse de første hundreårene, og byen tilhørte Sverige 1621-1710. Senere kom Latvia under russisk herredømme, før landet  endelig ble en suveren stat i 1918. Men så kom 2. verdenskrig og en brutal russifisering av Latvia og Riga frem til frigjøring i 1991. Det bor fortsatt mange russere her.

Symbolet på Latvias frihet

Jeg går strake veien til Frihetsmonumentet midt i byen. Det sto ferdig i 1935. Øverst på søylen holder en kvinneskikkelse tre stjerner i hånden, symbolene på landets tre historiske landskap. Sovjetunionen lot søyla stå, men påsto at det handlet om tre baltiske republikker. Monumentet er 42,7 meter høyt, og det er 56 ulike skulpturer i 13 grupper nedover søylen.

Frihetssymbolet, Riga, Latvia
Frihetsmonumentet i Latvia, et samlingspunkt i byen

En femdel av Riga er grønn

Riga er skreddersydd for å bruke føttene, det er en kompakt by, de fleste attraksjoner ligger innen lette fotturers rekkevidde, eller du kan ta de blåhvite trikkene som tar deg lett elektrisk rundt i byen. Jeg går, og forstår fort at Riga er en grønn by, en femdel av byen er grønne parker! Og midt i byen ligger Vecriga – gamlebyen med sin historiske atmosfære.

Park, Riga
Mange flotte parker i Latvia

Smeltedigel av ulik arkitektur

Riga var en av de mest signifikante handelsbyer i Hansatiden fra det 13. til det 15 århundre, og sporene finner jeg overalt i den brosteinsbelagte gamlebyen. Arkitekturen reflekterer alle de ulike periodene med polsk, tysk, svensk og russisk herredømme, bilde-perfekt for enhver influencer, alt fra restene av denne romanske muren via gotiske og barokke skatter, og kanskje mest kjent: Det fantastisk dekorerte huset til Svarthodene, som holdt til i Riga på 1300-tallet.

Svarthodenes hus, Riga, Latvia
Her bodde Svart-hodene på 1300-tallet

Over 50 museer å velge mellom

Elsker du museer, er Riga en skattekiste. Byen har over 50 museer, og det viktigste er kanskje Latvias nasjonalhistoriske museum, som ligger i Riga festning, ved bredden av Daugava, den vakre elven som deler byen i to. Okkupasjonsmuseet kan også anbefales, spesielt interessant for tiden, og Krigsmuseet i Kruttårnet er også verdt å få med seg. På Motormuseet finner jeg bilene til Stalin og Bresnjev, passe kult for de bilinteresserte.

Krigsmuseet ligger her i Kruttårnet

Kirkespir med værhaner øverst

Kirkene i Riga har et rart kjennetegn, folk begynte å krone spirene med gylne haner på 1500-tallet. Den høyeste står stolt 137 meter over havet, på toppen av St. Peterskirken. Værhanen på toppen av Riga-katedralen, påbegynt i 1211, har tronet på toppen av kirken i 400 år. Orgelet her har 7000 piper! De to kirkene er must-sees. Rett overfor katedralen finner jeg den terrakotta-fargede børsbygningen, som nå er museum for en verdifull samling utenlandsk kunst.

Katedralen i Riga, Latvia
Katedralen i Riga – en massiv bygning
Riga
Peterskirken – tårnet rager 137 meter over havet

Et av Europas største markeder

Riga var en fremragende Hansa-by, og byen er ikke noe mindre opptatt av handel i dag. Jeg har blitt fortalt at et av Europas største markeder befinner seg her, og det viser seg å stemme. Hele 80 000 besøkende er innom her daglig, og markedet er inne i og utenfor 5 sammenhengende, gigantiske luftskiphangarer fra første verdenskrig. Markedet er selvsagt på en spesifikk liste for UNESCO, og utendørsarealet bugner av frukt, grønnsaker og blomster.

Markedet i Riga, Latvia
Markedet i Riga er gigantisk med 5 svære haller

Shoppe i Riga eller spa i Jurmala?

Er billig shopping greia, er gatene Terbatas og K. Barona gode tips. I gamlebyen går jeg rett på det flotte handlesenteret Galerija Centrs med 110 butikker som åpnet allerede i 1938. Har du dilla på Art Nouveau, finnes en dedikert forretning i Strelnieku 9. Hvis stresset ditt går til angrep, tar du tog en halvtime til den sprudlende, vakre kyst- og spabyen Jurmala.

Strand, Jurmala, Latvia
Badebyen Jurmala er bare en halvtimes togtur unna
Jurmala, Latvia
Vi slapper av i Jurmala sammen med guiden vår

Tips: Les artikkelen vår om Jurmala her.

Verdens 7. mest spennende reisemål

Riga er nummer 7 på Tripadvisors liste over de mest spennende reisemål i verden. Byen er også verdens mest jugendpregede by. En aldri så liten oppklaring er kanskje på sin plass: Jugend er den tyske stilen av Art Nouveau – den unge kunsten – som stammer fra perioden 1890-1910. Myke, vakre, elegante linjer, rytmiske mønstre og organiske former er typisk.

Art Nouveau-fasader uten sidestykke

Art Neuvau Riga
Blåfargen er typisk for art nouveau-fasadene

Nettopp Art Nouveau er en suksessfaktor for Riga. Her finner jeg bygninger så vakre at jeg bare blir stående og gape. Den kraftige veksten til Riga i starten av 1900-tallet traff tida for Art Nouveau, hele gamlebyen bærer preg av det, og de mest fantastiske eksemplene og Art Nouveau-museet finner jeg i gatene Elizabetes og Alberta, kun 5 minutter ut av gamlebyen.

En nytelse å rusle rundt i gamlebyen

En tredel av befolkningen i Latvia bor i Riga, nærmere bestemt 665 000, men jeg får ingen følelse av at det er for folksomt og trangt i byen. Ja, det er riktignok bare mai når jeg er der, men byen er vertskap for VM i ishockey, landets nasjonalidrett, akkurat da. Likevel ganske stille og rolig, og en nytelse å gå rundt i en by til de grader preget av en annen tid.

Riga, Hockey VM
Ingen tvil om at Riga arrangerer Ishockey-VM når vi er der
Riga, Latvia
Koselig i gamlebyen i Riga

Flere andre attraksjoner å få med seg

Riga Castle må nevnes, der har presidentene holdt siden 1922, bortsett fra da Latvia tilhørte Sovjet-unionen. Og selvsagt måtte jeg også innom den største ortodokse kirken i Riga, som ligger i enden av en av Rigas aller vakreste parker – Esplanadaen. Og hører du noen nevne Three Brothers, er det en nydelig trio av eldgamle bygninger fra 14-1500-tallet. Svenskene har også etterlatt seg en attraksjon med mye historie: Svenskeporten eller «Zviedu Värti».

Ortodoks kirke, Riga, Latvia
Den ortodokse kirken i Riga med sine kupler
Riga, Latvia. Three Brothers
The three brothers – her er dem!

Summa summarum en stor opplevelse

Det er som vanlig vanskelig å yte full rettferdighet til et reisemål, man rekker ikke over alt. Det finnes hidden gems av en annen verden i Pardaugava på andre siden av elva, koselige kafeer overalt i gamlebyen, parkenes skjønnhet, en båttur på Daugava, nasjonalbibliotekets glassbakke og et 368,5 meter høyt TV-tårn, den tredje høyeste bygningen i Europa. Og det latviske matfatet er også en viktig grunn til å unne deg en uforglemmelig opplevelse i Riga.

Dome square – rett og slett

Tips til spisesteder i Riga

Vi spiste veldig mye deilig mat i Riga, her er en kort oversikt over noen av spisestedene vi besøkte.

Restaurant Kalku Värti

Ligger rett ved hotellet vi bodde på. Flotte lokaler, stor uteservering og deilig mat. Hyggelig service.
Sjekk ut Kalku Värti

Petergailis

Denne koselige restauranten har perfekt beliggenhet i gamlebyen. Her bestiller du retter basert på kortreiste produkter. Hyggelig service og en diger samling av haner! Mer info på Petergailis.

B Bārs Restorāns

Hyggelig sted med deilig mat og gode drinker. Herlig atmosfære og service på høyt nivå.

Du finner mer info på B Bārs Restorāns

Gutenbergs Rooftop Restaurant

På hotel Gutenberg finner du denne herlige restauranten. Her er en svær takterrasse med flott utsikt over byen. Deilig mat, god service og god stemning.

Les mer om Gutenbergs Rooftop Restaurant.

Andaluzijas suns

Vi velger et bord på en herlig uteservering, og koser oss til langt på kveld. Et populært sted med god mat og drikke.

Her leser du mer om Andaluzijas suns.

Hotel Neiburgs

Flott restaurant med deilig mat og god vin. Like god service i restauranten som ellers på hotellet.

Les mer på Neiburgs Hotel & Restaurant.

Tips til overnatting i Riga

Vi bodde på Neiburgs Hotel & Restaurant, et lekkert, familieeid hotell, kjent for sin herlige miks av det historiske og moderne. Her er 55 flotte rom, mange med super utsikt over byen. Her er både restaurant, forretningssenter, konferanserom, treningsrom og SPA. Her får du nydelig mat og fantastisk service. Og som om dette ikke er nok, ligger hotellet rolig og sentralt midt i gamlebyen.

Neiburgs hotell, Riga

Hvor ligger Riga?

Hvordan reise til Riga?

Det går direktefly fra Gardermoen til Riga, og flyturen tar kun 1,5 time.

Husk å følge ReiseKick på Facebook og Instagram!

Tusen takk for at du leser ReiseKick. Vi håper du likte artikkelen om Riga. Kanskje har du til og med lyst til å spandere en kopp virtuell kaffe på oss? 

Merk: Steder og priser kan variere. ReiseKick er ikke ansvarlig for tredjepartsinfo som vi henviser til. Finner du feil eller mangler, eller ønsker å sende inn tips? Har du en destinasjon eller reiserelatert tjeneste du ønsker at vi skal skrive om? 
Kontakt oss på torill@reisekick.no

Legg inn en kommentar

Mer inspirasjon