Eselkjerre, Marrakesh

Så nært Europa, likevel en annen verden. Marokko er et lite eventyr, tenk på luktene, fargene, lydene og smakene. Jeg besøker Marrakesh, som betyr Guds land og er mest kjent for Jemaa el Fna, eller De henrettedes plass. Torget er det travleste i Afrika, og det sier ikke så rent lite.

Torget, Marrakesh
En liten del av markedet på Jemaa el Fna

Her er landets største marked

Marrakech er fjerde største by i Marokko etter Casablanca, Rabat og Fez. Byen ble grunnlagt i 1065, og har landets største marked, så stort at jeg går meg vill gang på gang. Kanskje du unner deg et vakkert berbersmykke, en metall-lampe, et lite teppe eller til og med en vakker puff?

Inne i soukene kan du få kjøpt alt. Absolutt alt.

Bor i riad, autentisk og arabisk

Marrakech er tydelig delt i en gammel og en ny by, og jeg velger den gamle når jeg kommer på kvelden. Jeg bor i en riad, et autentisk, arabisk hus med en stor, åpen plass i midten og rom og leiligheter rundt på alle fire sider. Flisbelagt overalt, viltre mønstre i vakre farger, fargene er en viktig del av Marrakech.

Riad i Marrakesh
Atriet i min vakre riad

En verden fra en helt annen tid

Litt senere står jeg midt på den enorme jemaaen, alene i mylderet, og skjønner raskt at dette er en verden fra en annen tid. Stekosen i lyset fra alle matbodene, lydene av instrumenter jeg aldri har hørt før, luktene av retter jeg aldri har sett eller smakt, arabiske stemmer med lyder fra dypet av halsen; den umiddelbare magien utfordrer alle hjertets tenkbare strenger.

Stekosen i lyset fra alle matbodene …
En verden fra en helt annen tid?

Jeg får en slange over skulderen

En mann med en utkledd apekatt på skulderen dukker opp ved siden av meg og spør om jeg vil ta over apekatten for noen minutter mot en slant. En slangetemmer legger en slange over skulderen min og ber om det samme. Rolig nå, Bernt, det gjelder å smile og beherske seg, å svare på invitasjonen med et hyggelig kroppsspråk, mens ukjente rytmer pulserer heftig i bakgrunnen.

Apekatt, Marrakesh
Hei, vil du leie apekatten min?
Slangetemmer, Marrakesh
Hva med en slange rundt halsen?

Marrakech – byen som aldri sover

Jeg tilbys grønn myntete med et lass med sukker, og sier ja. Får en glasskopp i hånda, vakkert dekorert, og tvinger ned kalorisjokket. Tehandleren sier at Marrakech aldri sover, likevel er kriminaliteten lav, og bortenfor oss sitter en historieforteller med folk rundt seg i en ring. Natten faller ned over torget, og jeg finner etter hvert veien hjem til min riad – midt i et eventyr som får meg til å tenke på 1001 natt.

Marrakech er byen som aldri sover

Får med meg Koutoubia-moskeen

Når jeg våkner, har jeg fremdeles den sitrende atmosfæren, stemningen fra kvelden, før i kroppen. Jeg bruker litt av formiddagen til å beundre den kjente Koutoubia-moskeen, bokhandlerens moské, 77 meter høy og et religiøst, massivt skue. Marrakech er full av bygninger fra byens historiske gullalder: Palasser og mausoleer, synagoger og moskeer, fontener og porter.

Moske, Koutoubia, Marrakesh
Koutobia-moskeen er et landemerke her

Gueliz – den nye bydelen i Marrakech

Jeg gjør ikke så mye ut av Gueliz, den nye bydelen i Marrakech. Brede gater fra den franske kolonitiden, eksklusive restauranter, kabareter, kunstgallerier og motebutikker. Jeg er innom Majorelle-hagen, anlagt av kunstneren Majorelle, senere eid av selveste Yves Saint Laurent. Denne hagen er sprekkfull av vakre planter, ispedd koboltblåe, kunstneriske elementer.

Majorelle, Marrakesh
En av flere vakre hager i Marrakesh

Severdigheter verdt å få med seg

Det er mye annet jeg heller ikke rekker, men som er verdt å få med seg i Marrakech: El Badi-palasset, Ben Youssef-moskeen, Saadi-dynastiets mausoleum og Bahia-palasset, for å nevne noen. Jeg vier i stedet dagen til medinaen, som er på Unescos liste over verneverdige steder. Det skal vise seg å bli både magisk og litt skummelt …

Jeg går inn i medinaen i Marrakesh

Eselkjerrer som frakter varer

Soukene i Marrakech er noe helt utenom det vanlige. Når jeg går inn i labyrinten, er det første som slår meg at jeg foretar en tidsreise bakover i tid. Her, i åletrange smug med tak over, gjør lokalbefolkningen sine kjøp, her er det salgsboder, verksteder og butikker overalt, eselkjerrer som frakter varene, ja, her finnes til og med et lite bibliotek.

Eselkjerre, Marrakesh
Eslene frakter varer i medinaen

Det prutes over en veldig lav sko

Det hamres, males, garves, blandes, sys, smis i smugene, som vikler seg inn i hverandre, og det tar ikke lang tid før jeg har mistet retningssansen. Sterke fargeinntrykk, mye går i umbra, for eksempel alle slags krydder og stoffer, og mye selges fra et hull i veggen. Til og med veggene er fargesterke. Og selvsagt prutes det over en lav sko.

Medinaen i Marrakesh gir et fargesterkt inntrykk

SPANDERE EN VIRTUELL KOPP KAFFE?

Her på ReiseKick kan du lese hundrevis av reiseartikler fra inn- og utland gratis. Vi jobber kontinuerlig med å publisere enda flere artikler med reiseinspirasjon og gode tips.

Klikk gjerne på linken: Spandere en virtuell kopp kaffe på oss og betal kr 30,- med VIPPS.
Tusen takk.

Hjelp! Noen stjeler kameraet mitt!

Kameraet mitt går varmt, og akkurat idet jeg ser det flotteste motivet av alle, er plutselig en guttehånd der og rasker med seg kameraet før gutten og kameraten løper av gårde. Helvete!! Hva gjør jeg nå? I neste øyeblikk et smil og en trygg mannshånd på skulderen. Han ber meg om å ta vare på sjappa, og forsvinner bortover i soukene. Jeg rekker ikke å si noe før han er borte.

Muligens var det et genialt salgstriks

5 minutter senere kommer han tilbake med kameraet mitt i hånda. Jeg puster lettet ut, og han sier at han vet hvor gutta holder til. Jeg kjøper en liten veske uten å prute, noe jeg selvsagt ikke hadde tenkt å gjøre. En ny, søt tekopp sammen med min kamerafrelser, mens tanken om at dette muligens var et godt regissert salgstriks dukker opp inni meg.

Folk jobber og selger på alle vis i medinaen

Dedikerte områder for hvert vareslag

Jeg fortsetter min vandring i soukene, blir venn med en smilende bibliotekar, og han forteller at det er spesielle områder for ulike vareslag i soukene, for eksempel skinnhandel, keramikkboder, tekstiler og krydder. Flere steder produseres det som selges der og da.

En hyggelig bibliotekar inne i medinaen
Det jobbes og lunsjes i soukene
Ikke noe å si på vareutvalget her

Casablanca, Atlasfjell eller Essaouira?

Senere, når jeg finner vei ut fra soukene, støter jeg på hyggelige musikanter og et par boksere, ingen ting er rart på jemaaen, her kan alt skje og skuldrene er på plass igjen etter mobilranet, fiktivt eller ei. Jeg begynner å tenke på avreisen, jeg kan ta tog til Casablanca, eller begi meg opp i Atlasfjellene like ved, men tar buss til kultbyen Essaouira, der selveste Cat Stevens og Jimi Hendrix holdt hus i mange år, og det fargerike besøket i Essaouira kan du lese om her.

Muskere, Marrakesh
Hyggelige musikanter som fikk en slant
Boksere, Marrakesh
En boksekamp hører jo med på torget …

Husk å følge ReiseKick på Facebook og Instagram!

Tusen takk for at du leser ReiseKick. Vi håper du likte artikkelen om Marrakesh. Vi setter stor pris på om du deler artikkelen. Og kanskje har du til og med lyst til å spandere en kopp kaffe på oss? 

Merk: Steder og priser kan variere. ReiseKick er ikke ansvarlig for tredjepartsinfo som vi henviser til. Finner du feil eller mangler, eller ønsker å sende inn tips? Har du en destinasjon eller reiserelatert tjeneste du ønsker at vi skal skrive om?
Kontakt oss på torill@reisekick.no 

Legg inn en kommentar

Mer inspirasjon