Jeg var i Riga i fjor, og fikk tenning på byen. Halvannen flytime fra Oslo, 30 minutter fra flyplass, og så står du midt i en by smekkfull av historie, arkitektur, handel, og ikke minst byens grønne eventyr, en femdel av byen er jo grønne lunger! Riga Tourism Department var behjelpelig med tips og spons da jeg besøkte byen på nytt i mai 2024. Her er menyen for en super helg i Riga i Latvia.

DAG 1:

Vi lander i Riga på formiddag, og turen inn til byens sentrum tar en kjapp halvtime, før vi sjekker inn på Grand Poet Hotel ***** på Raina Bulvaris, en staselig boulevard langs den fineste parken med en kanal som skiller gamlebyen (Unesco) fra resten. Kjapp tur i nærnærmiljøet, og der er Riga Nativity of Christ Orthodox Cathedral, full av flotte detaljer både interiør- og eksteriørmessig. I Sovjet-æraen ble kirken brukt som kafé, nå er den et av byens ikoniske byggverk.

Grand hotel, Riga, Latvia
Og se der kommer Torill i ReiseKick ut av hotellet!

Lunsj på marked:

Vi tar taxi ut av sentrum til Agenskalns marked. Det ble åpnet 1898, er det største og eldste markedet i nabolaget, og selve bygningen har nå status som «nasjonalt, kulturelt monument». Å se spor etter jugendstilen er enkelt, men denne arkitektoniske stilen er faktisk «italiensk rasjonalisme». Markedets historiske paviljong er nettopp renovert, og blitt en fantastisk hall for et marked.

Riga, Latvia, marked
Fasaden til Agenskalns marked
Første etasje, nydelig kvalitet på maten her

Mat- og møteplass

I første etasje finner du alle bodene med alt mulig av kvalitetsmat, og her handler turister og lokale om hverandre. I andre etasje kan du nyte gode måltider laget av produkter hentet opp fra etasjen under. Her sitter folk og jobber sammen, elever og voksne om hverandre, et topp sted å møtes. Vi spiste en lokal lunsj her oppe, helt nydelig med et ganske så vegansk preg.

Jugend etter lunsj

Vi vet at Riga har en Unesco-gamleby, men bare ti minutter fra gamlebyen finner du jugend-paradiset du bare kan drømme om. Jugend er den tyske varianten av Art Nouveau, fra 1890-1910 cirka, og typisk er myke, vakre, elegante linjer, rytmiske mønstre og organiske former på bygningenes fasader. Så vakkert at du bare gaper. Sjekk gatene Elizabetes og Alberta!

Riga, Latvia
Nydelige jugend-fasader hele veien

Det største markedet

Vi har tidligere sjekket et annet marked i gåavstand fra hotellet, et av Europas største, som består av fem gigantiske luftskiphangarer fra WW1, og er på en spesifikk liste Unesco har annsvar for. Utendørsmarkedet bugner sinnssykt av frukt, grønt og blomster. Første kveld spiser vi middag på FERMA restaurans, nord for gamlebyen, ikke langt å gå. Kan absolutt anbefales, spennende meny, overkommelige priser, kule lokaler, og prøv gjerne den lokale vinen her!

Markedet i Riga, Latvia
Her er vi på det største markedet …
Ferma, Riga, Latvia
Og her spiser vi på FERMA

DAG 2:

Etter å ha spist en aldeles fortreffelig frokost på hotellet, rusler vi 5 minutter over parken til Latvian Museum of Art, som vi hadde blitt tipset om. Vi er akkurat passe interessert i kunst, men dette var en innertier. Byggets interiør, måten utstillingene var arrangert, og ikke minst kunsten, som Latvias egne kunstnere sto ansvarlig for. Variert, forskjellige perioder, gøy og alvorlig.

Riga, Latvia
Latvian Museum of Art – perfekt for billedkunst

Lunsj på Chefs Corner

Etterpå, rett borti gata på Chefs Corner, ble det lunsj i Michelinklasse ute på terrassen deres. Å sitte der og fordøye kunsten vi akkurat hadde sett, og se dagens moderne latviere spasere forbi i et strøk som nok er litt high-end i Riga, var en kul pause. Stedet ligger i Jeruzalernes Iela 5, og har faktisk en stjerne i den franske, kulinariske katalogen. Ja, det ble en digg burger!

Cruiseturist på Daugava

I vannkanten av gamlebyen, rett ved brua Akmens Tilts, som går over elva Daugava, lå en båt fra River Cruises som heter Vecriga, altså det samme som den gamle bydelen, og ventet på oss kl. 16. Vi unnet oss en times cruise og fikk se Riga «fra sjøen». Vi var heldige med vær og bobler, og skjønte fort at Riga faktisk er en urban hovedstad «på landet». 

Vecriga, Riga, Cruice, Latvia
Torill kler godt en slik cruise rundt Riga …

Slow mingling i Vecriga

Du må gi deg selv et par timer i Rigas gamle bydel, Vecriga. Det gjorde vi da vi gikk i land, og gikk rett på den mest kjente bygningen i Riga, huset til Svarthodene, som holdt til her på 1300-tallet. I dag huser bygningen Rigas fantastiske porselensmuseum. Katedralen i Riga er en utrolig miks av romansk, gotisk, barokk og jugend-stil. Og FOR en gigantisk kirkeplass!

Riga, Latvia, rådhusplassen
Huset til “svarthodene” – nå porselensmuseum
Domkirken i Riga er enorm

Ting og tang i gamlebyen

Riga har mer enn 50 museer, og flere handler om krig, blant annet Okkupasjonsmuseet. Få gjerne med deg Krigsmuseet, som i mange år har holdt til i Kruttårnet, eneste gjenværende tårn av 28, som en gang forsvarte Riga. Ellers er Peterskirken verdt besøket, spiret rager jo 137 meter over bakken. Og selvsagt må vi innom The Three Brothers, som er Rigas eldste bygningskompleks. I dag befinner Rigas arkitekturmuseum seg i disse frodige bygningene. Bilder fra vandring i gamlebyen under her.

Friheten er aller viktigst

Idet vi går ut av gamlebyen, får vi øye på det som er Rigas viktigste monument, Frihetsmonumentet er dedikert soldater som døde i kamp for Latvias frihet. Latvia har vært under både tysk, svensk og russisk innflytelse, og ble frigjort i 1991 etter russernes brutale innskrenkninger på alle områder i landet. Derfor er frihet aller viktigst.

Riga, Lavtia, Frihetsgudinne
Latvias frihetsgudinne er helt sentral i Riga

LYST Å SPANDERE EN DIGITAL KAFFE FRA KAFFEBAREN VÅR?

På ReiseKick kan du lese hundrevis av reiseartikler fra inn- og utland gratis. Vi jobber kontinuerlig med å publisere enda flere artikler med reiseinspirasjon og gode tips.

Lyst til å støtte oss?

Klikk på den kaffen du vil spandere, du betaler med Vipps.

MENY
ESPRESSO: KR 35
CAPPUCHINO: KR 45
KAFFE OG CROISSANT: KR 65


TUSEN TAKK FOR KAFFEN!

Digg 5-retters på Entresol

Vi passerer Frihetsmonumentet i kveldssol, og tar til høyre når Elizabetes Iela dukker opp. Fem minutter senere er restauranten Entresol der, en unnselig inngang, men akkurat passe stylet innenfor. Her får vi en fem-retters det bare er å gi seg over for. Alt matcher, interiør, service, miljø, og selvsagt alle de lekre ingrediensene de ulike rettene består av. NAAAM!

DAG 3:

Vi har en halv dag igjen, og kunne brukt den på shopping på Galleria Riga. Eller vi kunne besøkt kunstmuseet på børsen. Kanskje Bergs Bazaar med kafeer og små butikker overalt? Hva med Riga Zoo med over 3000 dyr fra ulike kontinenter? Men vi velger motormuseet i Riga, og angrer ikke ett sekund.

Riga, Latvia, Bilmuseum
Ønsker meg en sånn bil, jeg …

Gøy på Rigas Motormuzejs

Du verden for et museum! Du må kjøre et kvarter med bil ut av byen, museet er passe omfattende, trenger stor plass, og dreier seg om biler, busser, sykler og radioer. Snurr bildekarusellen under, så skjønner du hva jeg mener. Her er alt fra de mest jålete bilene du kan tenke deg til russernes gamle kjøretøyer, som så vidt henger sammen. Museet er for alle!

Lunsj på Galleria Rigas tak

Vi drøyde shoppingbiten, spiste heller streetfood på toppen av Rigas beste shoppingsenter. Nydelig å sitte i sommersol på det nye prosjektet Avantgarden, som så vidt er i gang, og skal by på enkel, men bra mat, bar med gode drikkevarer, et utvidet konsertprogram, events av ulike slag, alt rammet inn av Rigas luftige skyline, sett fra Galleria Rigas øverste etasje. Så ble vi brakt til flyplassen, og et par timer senere gikk vi på toget inn til Oslo på Gardermoen Airport. 

Streetfood på toppen av Riga

Tips til overnatting i Riga

Vi bodde flott på Grand Poet Hotel by Semarach, et 5***** med sentral beliggenhet. Her er flotte rom i ulike kategorier, og du finner selvsagt et SPA her. Frokosten er nydelig, kaffen er kanskje den beste hotellkaffen jeg har fått servert, og folka som jobber her er veldig hyggelige. Trenger du tips til steder å se og spise, gir de deg gjerne tips. Hotell-bilder rett under her.

Hvor ligger Riga?

Det går direktefly fra Gardermoen til Riga, og flyturen tar kun 1,5 time.

Tips: Les våre andre artikler fra Latvia

Riga i Latvia – Baltikums Paris
Badebyen Jurmala – og andre skatter i Latvia

Husk å følge ReiseKick på Facebook og Instagram!

Tusen takk for at du leser ReiseKick. Vi håper du likte artikkelen om Riga. Kanskje har du til og med lyst til å spandere en kopp virtuell kaffe på oss? 

Merk: Steder og priser kan variere. ReiseKick er ikke ansvarlig for tredjepartsinfo som vi henviser til. Finner du feil eller mangler, eller ønsker å sende inn tips? Har du en destinasjon eller reiserelatert tjeneste du ønsker at vi skal skrive om? 
Kontakt oss på torill@reisekick.no

Legg inn en kommentar

Mer inspirasjon