Granada, Spania

Granada i Andalucia blir kalt for «den perfekte byen» av mange grunner, og du vet kanskje hvilken grunn som er mest kjent? Alhambra er uten tvil den mest ikoniske attraksjonen, en imponerende, maurisk festning og et palasskompleks, som ble bygd i perioden 1248-1390. Dette fantastiske eventyret kan du lese mer om i en annen av våre artikler. Her får du forslag til andre attraksjoner å få med deg når du besøker denne «perfekte» byen. Men først en håndfull bilder fra vakre Alhambra:

Tips: Les artikkelen vår om Alhambra

Er heldig med beliggenheten

Noen byer er heldig når det gjelder beliggenhet, Granada har vært griseheldig, byen ligger midt mellom den snøkledde fjellkjeden Sierra Nevada og tropisk kyst i Andalucia. Det er grønt, vi er 738 meter over havet, og Alhambra troner på toppen av byen med sin vanvittige utsikt. Vi valgte toget en times tid fra Malaga, og befant oss plutselig midt i byen, som har 232 000 innbyggere.

Maurere, jøder … og kristne

JA, maurerne har selvsagt satt dype spor! Deres tilstedeværelse dateres til 711-1492 e.Kr. og Alhambra og den praktfulle Generalife-hagen med sitt lystslott er deres største bragd. Så har forskjellige kulturer kollidert og smeltet sammen, den mauriske, jødiske og kristne arven er lett å få øye på i arkitektur, kunst og gastronomi. En fascinerende miks altså, som gjør Granada så uimotståelig vakker.

Generalife, Alhambra, Spania, Spain, Andalucia
Fra vakre Generalife-hagen i Alhambrakomplekset

Albaicin – den hvite bydelen

Så hvor skal vi begynne? Vi tar for gitt at du MÅ til Alhambra, men Granada har også mange andre historiske steder å utforske, inkludert katedralen, det kongelige kapellet og de mauriske kvartalene. Vi starter med sistnevnte, Albaicin er en hvit bydel i skråninga ned fra Alhambra, og den lille spaserturen ned fra Generalife-hagen er en vakker attraksjon i seg selv.

 Granada, Andalucia, Spania, Spain, Alhambra
På vei nedover fra Alhambra til Albaicin

Å oppleve sjelen til Granada

Å vandre gjennom de sjarmerende smugene i Albaicin er å oppleve sjelen til Granada. Like ovenfor Albaicin finner du Sacromonte-høyden, et bohemsk flamencodistrikt, kjent for sine hulehus, et livlig natteliv og en unik atmosfære. Vi fortapte oss i Albaicin med smale smug, hvite hus og arabiskinspirert arkitektur. Gå gjennom Albaicin, nyt utsikten opp til Alhambra, og sett deg ned på en lokal kafé på et av de idylliske, små torgene.

Andalucia, Granada, Spania
Vi falt for dette lille, koselige torget i Albaicin: Placeta de San Gregorio

Idyllisk torg med solfylt kafé

Vi falt pladask for den lille plassen Placeta de San Gregorio og kafeen Las Cuevas etter å ha gjort unna San Pedro-strøket i Albaicin. Her flyter folk behagelig forbi, det er bord i solskinn, deilig mat og nydelig vin, godt å sitte og hvile kropp og sjel etter å ha gjort hele Albaicin, fra Mirador de San Nicolas øverst i bydelen til Plaza Santa Ana nederst.

 Granada, Andalucia, Spania, Spain
Las Cuevas – en favoritt i Granada
 Granada, Andalucia, Spania, Spain
Favorittplassen vår – en kunstner jobber iherdig med saken

Gratis tapas, søtvin og herlig te

Apropos mat og vin, andalusisk mat er jo velkjent for sine smaker og unike retter, og Granada er så visst intet unntak. Vær så god, du får en gratis tapasgodbit når du bestiller drikke, det er bare å smile, takke og nyte. Granada er også kjent for sin søtvin og lokale olivenolje. Vi var på tehus og spiste arabisk om kvelden, og det var en fornøyelig opplevelse.

Granada tehus, spania,  Granada, Andalucia, Spania, Spain
Her besøker vi et fargerikt tehus

Bib-Rambla – et historisk speil

Plaza de Bib-Rambla rett ved katedralen er byens hovedtorg og et speil av byen historie. Her har det vært flere muslimske basarer, tyrefekting, offentlige henrettelser og endeløse prosesjoner. Nærhet til moskeen gjorde en gang torget viktig – i dag er det gamle arabiske klesmarkedet som en gang yrte av skreddere, skomakere og farger fylt med håndverks- og suvenirbutikker. Alcaicerias smug rett ved var stedet for salg av krydder og silke, i dag er det mer tradisjonelle butikker her.

 Granada, Andalucia, Spania, Spain
Et av smugene rundt Bib-Rambla
Granada, Andalucia, Spania, Spain
Koselig å handle i smugene i Albaicin

Katedralen i spansk renessanse

Katedralen i Granada ble bygget på toppen av byens hovedmoské etter gjenerobringen av Granada i 1492. Den ble oppført i etapper i perioden 1523-1703, og hadde sikkert vært enda større hvis de to tårnene på 81 meter som var planlagt hadde blitt bygget. Dette er uansett spansk renessanse på sitt aller beste.

 Granada, Andalucia, Spania, Spain
Inngangen til byens katedral og et par-tre bilder av interiøret

Jødekvarter og byens hovedgate

Vi besøkte også jødekvarteret – Realejo – området som strekker seg fra Plaza El Campo del Principe til Plaza Isabel de Catolica. Fortsatt spor etter jødetiden, dog ikke så mange som vi egentlig hadde trodd. Karmelitterklosteret er vel verdt et besøk, og senere ruslet vi i de største gatene; start ved Puerta Real, gå videre opp Reyes Catolicas, og så Gran Via de Colon.

Kongelige kapell – populært besøk

Det kongelige Kapell ligger side om side med katedralen i Granada. Det ble bygget i såkalt Isabelline-stil mellom 1505 og 1517, og her er marmorgravene til historiske, kongelige folk gravlagt: Selveste Isabella og Ferdinand og deres etterkommere ligger her. Dette er faktisk nest mest besøkt av alle de fantastiske attraksjonene i Granada.

Katedralen, Granada, Andalucia, Spania, Spain
Det kongelige kapell side om side med katedralen

ReiseKicks egen e-bok om Costa Blanca – kjøp E-boken her!

Våre beste reisetips på Costa Blanca i Spania. Her er tips om steder, små og store byer, turer langs kyst og i fjell, overnatting og spisesteder, kulturelle severdigheter og spennende attraksjoner.

Basert på egne erfaringer og tips fra lokale folk.

E-boken er på hele 180 sider og koster kun kr 179,-.
Kjøp den her! Du betale med VIPPS, og laster den ned direkte.

Lunsj med horder av spanske flagg

Vi bodde i Granada i to døgn, og det er selvsagt begrenset hvor mye man får med seg. Men mat og drikke må vi jo ha! Lunsjen på Plaza Santa Ana nederst i Albaicin ble preget av store demonstrasjoner og horder av spanske flagg om de enkelte regioners selvstendighet, og den deilige lunsjen vi inntok på Las Cuevas er jo nevnt. Første kvelden unnet vi oss en deilig og stilig middag på Restaurante Alameda i Centro Sagrario.

Det markeres og demonstreres, både spanske og det andaluciske flagg

Arabisk aften på super restaurant

Vi måtte jo spise arabisk, så middag på kveld nummer 2 ble inntatt på Restaurante Arrayanes. Det var puter og messing og fløyel og glitter og servicegode servitører og enorme mengder med nydelig mat. Både en morsom og annerledes opplevelse. Anbefales virkelig! Sjekk bildene under her!

Beliggenhet, kultur og gastronomi

Så hvordan oppsummere Granada? Jo, det må være en av de fineste av Spanias større byer.

Både beliggenhet, kultur og gastronomi peker samme vei: Topp score fra ReiseKicks side, denne byen kommer vi tilbake til så fort som mulig. Glemte vi å nevne Alhambra enda en gang? Klikk her, så er du plutselig på Alhambra i selveste Granada!

LYST Å SPANDERE EN DIGITAL KAFFE FRA KAFFEBAREN VÅR?

På ReiseKick kan du lese hundrevis av reiseartikler fra inn- og utland gratis. Vi jobber kontinuerlig med å publisere enda flere artikler med reiseinspirasjon og gode tips.

Lyst til å støtte oss?

Klikk på den kaffen du vil spandere, du betaler med Vipps.

MENY
ESPRESSO: KR 35
CAPPUCHINO: KR 45
KAFFE OG CROISSANT: KR 65


TUSEN TAKK FOR KAFFEN!

Tips til overnatting

Vi bodde på Áurea Catedral by Eurostars Hotel, et 4**** nesten vegg i vegg med katedralen. Her er eget wellness-område, inspirert av de arabiske badene.

Husk å følge ReiseKick på Facebook og Instagram!

Tips: Les flere av våre artikler fra spanske byer

Sóller – sjarmerende idyll på Mallorca
Mallorca – en perle i Middelhavet
Altea – blendende hvit og vakker
Cartagena i Spania – ferieby med historisk sus
Fin weekend i mangfoldige Murcia!
Madrid versjon 2.0: Hipt, romantisk og pulserende!
En spansk storbytroika: Madrid – Barcelona – Valencia
10 ting å gjøre i Madrid – Reisetips til Madrid
Opplev Sevillas herlige, spanske puls!
Heftig turistdøgn i Valencia
Jakten på julestemning i Valencia
Valencia – både historisk og trendy
En herlig nyttårsaften i Barcelona!

Tusen takk for at du leser ReiseKick. Vi håper du likte artikkelen om Granada i Andalucia. Kanskje har du til og med lyst til å spandere en virtuell kopp kaffe på oss?

Merk: Steder og priser kan variere. ReiseKick er ikke ansvarlig for tredjepartsinfo som vi henviser til. Finner du feil eller mangler, eller ønsker å sende inn tips? Har du en destinasjon eller reiserelatert tjeneste du ønsker at vi skal skrive om? 
Kontakt oss på torill@reisekick.no

Legg inn en kommentar

Mer inspirasjon