Mallorca

Mallorca – en perle i Middelhavet


Vakre Valdemossa

Vakre Valdemossa – halvtime fra Palma

Vi skulle gjøre et Mallorca ikke så mange nordmenn vet om. Skulle ikke til Cala ditt, Cala datt og grisefester, sangria og charterland. Vi skulle motsatt vei, nordvestover, og det skulle etter hvert vise seg å være et skattkammer av kontraster. Vi skulle oppleve Mallorca på sitt aller beste – en perle i Middelhavet. Det forsto vi allerede første kveld da vi kom til Valdemossa, en landsby en halvtimes kjøring fra Palma. Øverst i det som sies å være den frodigste dalen på øya ligger den idylliske landsbyen med sine sandfargede hus og et berømt kloster, som vinteren 1838-39 huset komponist Chopin og forfatteren George Sand, kvinnen bak «A winter in Mallorca».

Været drar seg til i Valdemossa

Bor på Es Petit – spiser på Ca’n Pedro

– Ca’n Pedro, sier Gonzalo når vi spør hvor vi kan få et ekte mallorcansk mat første kveld i Valdemossa. Vi har sjekket inn på hotellet hans, Es Petit, og fått et dobbeltrom med minst en dobbel terrasse og utsikt helt til Palma. Ca’n Pedro ser typisk landsens spansk ut, og vi blir servert himmelsk aioli, oliven, snegler, grillet kanin og vino de la casa. Etter å ha tatt kule bilder av bilder av Chopin og kelner Jaume og betalt femti euro for en aften for to, tar vi Valdemossa i øyesyn. Ingen tvil om at landsbyen kan anbefales. Den er både velholdt, sjarmerende og verdt et besøk. – Men styr for all del unna høysesong, sier Gonzalo. Da er landsbyen hans en svett turistmagnet.

Kveldsstemning i Valdemossa

Tar en cappucino på Café Cappucino

Neste dag. På et sted for meditasjon og refleksjon. Lavmælte stemmer på forskjellige språk. Gartnere som luker og feier for klosterets vakre dører. Klosterhager med planter i vårblomstring. Citrus-, oliven- og fikentrær på markene. Turister som lytter til en mannlig guide som elsker jobben. Men ingen munker å se. Vi tar med oss celle 4 der Chopin bodde og en cappucino på café Cappucino rett ved klosteret før vi setter oss i den svarte loppa, fra nå av bare kalt Polo, og kjører ut mot vestkysten.

Klar for Lady Di og Michael Douglas

På veien passerer vi Deia, kjent for sin kunstnerkoloni. Vi lusker rundt på fasjonable Hotel Residencia der Lady Di pleide å bo, men gir opp søket etter sommerboligen til Michael Douglas. På vei ut fra Deia stopper vi ved et skilt som lokker med nyplukkede sitroner. Pur selvbetjening. Legg et par euro i en hjemmesnekret trakt og plukk så mange du har lyst på!

Sitroner for selvbetjening

Vi tar trikken til Port de Soller

Polo smyger seg langs svingene, klatrer oppover og fyker utfor når vi har lyst til det. En bratt klippekyst, dramatiske fjell og nede på sletta Soller, en by vi er innom for å ta den berømte trikken, også kalt «appelsinekspressen» ned til Port de Soller. Vi tar trikken til havet, en søvning badeby og en kafé med det norskklingende navnet Lua.

Vi tok trikken ned til havet!

Dropper Fornalutx – drar til Palma

Vi setter til livs en herlig salat med havets frukter og tar livet med ro. Det er nå vi har tenkt oss til Fornalutx noen hårnålssvinger unna, men slik blir det ikke, for nå drar vi til Palma for å bo på designhotell med en norsk direktør. Og kanskje vil vi prøve oss på den utfordrende øvelsen som kalles shopping. Deretter skal vi nordover og bli frelst. Ja, nettopp. Frelst.

I Palma bor vi midt i gamlebyen

– Velkommen til herligheten vår, sier hotellsjef Svenn Rudow på klingende trøndersk. Vi befinner oss i gamlebyen i Palma i et bypalass fra 1500-tallet. Et smug unna shoppingparadiset Passeig des Born, og en tredobbel softice fra den gotiske katedralen La Seu, juvelen i Palma. Vi står under hotellets stolthet, en hundre år gammel palme i et utendørs atrium med kule sofagrupper og nesten enda kulere gjester. Svenn leder oss gjennom glassdører og inn i en heis som tar oss opp til en drøm av et hotellrom.

TRES Hotell – et deilig kinderegg

Alt er minimalistisk, fem puter i sengen og morgenkåper av verdens tjukkeste frotté. Og selvsagt marmor og glass på badet og kuskinn på krakken. På toppen av alt, bokstavelig talt, en takterrasse med basseng, sauna og solstoler. Svenn forteller stolt at beliggenhet og takterrasse er de beste grunnene til å bo på TRES Hotel. Rå design og vennlig service tar han for gitt fordi hotellet retter seg mot såkalte «bevisste reisende».

Lekkert rom på TRES Hotell

Abaco – et chill, eksotisk spisested

– Abaco, sier Svenn når vi spør hvor vi skal starte kvelden. En kafé vi aldri før har sett maken til. Smekkfull av eksotiske frukter, duftende blomster, kvitrende kanarifugler, søte lukter, dype fløyelssofaer, arabiske tepper, chillmusikk og champagne. Reisebudsjettet tillater oss å stikke nesen inn her en kjapp drink før vi igjen er ute i smugene der tapasbarer ligger tett i tett i kjellere med rustikke mursteinsvegger og levende lys overalt.

Er vår egen vinkelner på Wineing

Vi velger oss Wineing, en annerledes tapasbar anbefalt av Svenn, der vi får øyas beste tapas og et kort vi bruker når vi tapper vinglasset. Det er artig å være sin egen vinkelner, og når vi kommer ut i smuget utpå natta skjønner vi at det er nå det starter. Vi rusler opp på Passeig des Born og betrakter yre Barcelonasupportere feire at klubben har vunnet cupen i kveld. Hundrevis har inntatt en diger fontene og synger og veiver med fotballflaggene sine. Vi lar bare fotball være fotball, og finner veien til designhotellet, dunputene og verdens mest ubevisste designsøvn.

Moteløver på kule Passeig de Born

En nonne kledd i en flagrende kappe haster forbi. Akkurat som når Palmas moteløver går nedover Passeig des Born med lekre sko og snertne vesker. Og nettopp skinnsko og vesker er en vinner hvis du vil handle noe få har maken til hjemme. Vi tråkler oss gjennom shoppingstrøk og opp til Plaza Major, byens utendørs storstue. Etter å ha spist lunsj på plazaen nyter vi kaffen i det 100 år gamle kafélokalet Lircico, klassisk strøkskafé fra 1894 som er populær både blant turister og stamgjester. Det er noe med denne latinske atmosfæren som er mangelvare nord i Europa.

Palma – kult og mondent

Oase for deg som søker stillhet

Vi er på toppen av det 300 meter høye fjellet Puig de Pollenca, nordvest på Mallorca. Hårnålssvingene er smale, krappe og bratte, og Polo må stoppe og rygge for å komme seg gjennom svingene. Til slutt er han vel plassert ytterst på veikanten med fire steiner foran hjulene. Et skilt forteller at vi må gå det siste kvarteret til klosteret Ermita de Nostra Senyora del Puig. Vi er på vei til en oase for deg som søker fred, stillhet og natur, og ser utover et landskap av viltvoksende urter, oliventrær, fiken, oleander og markblomster.

Flott utsikt fra klosteret
Stien opp til klosteret

14 euro per døgn på et kloster

En blanding av å kjenne det opphøyde, likevel lavmælte, griper oss når vi blir tildelt hver vår lille celle til 14 euro per døgn. Seng, stol og bord. Og en utrolig utsikt, skal det vise seg når vi våkner neste dag. Men før det har vi spist klostermiddag sammen med de fem andre som bor her. Vi har vasket oss på et felles vaskerom på gangen og lagt oss i stupmørket og latt tankene fly til dem som bodde her for hundreder av år siden. Mon tro om de rister på hodet over disse turistene som liksom skal oppleve ro og kontemplasjon.

Klostercelle with a view
Korridoren på klosteret

Fortsetter ferden i Tramuntana

Vi lar en morgentime passere i klosterets kapell og vakre omgivelser før vi rusler ned til Polo og fortsetter ferden vår i fjellkjeden Tramuntana. Kjører gjennom frodige daler og mektige fjell. Et turkist Middelhav langt der nede. Livet er lyst, vi tar noen vanvittige hårnålsvinger ned til Sa Calobra for å få balanse i sjelen. Der nede finner vi en smal bukt med to kafeer og dovne bølger som skyller innover føttene våre når vi vasser i vannkanten. Og så drar vi til Fornalutx, kåret til en av de vakreste landsbyene på Mallorca.

Pattegris hos Madonna Maria

Solen farger fjellene gylne her vi sitter på terrassen på Hotel Ca’n Reus i Fornalutx. Sue Lloyd Roberts, som eier dette hjemmekoselige hotellet, anbefaler middag hos Maria lenger opp i gaten. Der gasser vi oss med rikelige porsjoner av pattegris og husets vin, og madonna Maria blir vår beste venn og prater og skåler med oss i husets anislikør. Det ender med at vi blir invitert til å se appelsinfarmen hennes neste morgen sammen med Sue. Der smaker vi appelsiner så safta renner fra munnen før Maria viser oss en hemmelighet: Sitroner og appelsiner på ett og samme tre!

Terrassen på Hotel Ca’n Reus i Fornalutx

Calaer er ikke så verst, de heller …

På vei til flyplassen senere på dagen passerer vi Deia, og ser et skilt ned til Cala Deia. Men var det ikke cala ditt og datt vi skulle holde oss unna? Vi gjør et lite unntak, og angrer ikke når vi får et bord på en strandhyttekafé ytterst på klippene i den idylliske calaen. Vi spiser tortilla med reker og melon med skinke, og hører bølgene slå mot klippene. En havseiler vugger dovent i den azurblå disen. Jo da. Sånne calaer er ikke så verst, de heller …

Terrassen på Hotel Ca’n Reus

FAKTA:

Flyturen til Mallorca

Mange selskaper flyr til Palma. Vi reiste med Norwegian og betalte cirka 2000 t/r Gardermoen-Palma. Vi leide bil i fem dager for kr 2500,-. Det er godt skiltet og enkelt å finne fram. Korte avstander gjør at du får med deg mye når du er på veien på Mallorca.

Alt fra hotell til kloster

På Mallorca er det overnattingsmuligheter i alle prisklasser. Du kan regne med cirka 1500 kroner for et bra dobbeltrom når du reiser i den perioden vi var der, april-juni, eventuelt september-oktober. Prisen på de hotellene som vi bodde på i Valdemossa og Fornalutx lå på dette nivået, mens TRES hotell i Palma koster nesten det dobbelte. Ønsker du å bo i kloster, koster det fra mellom 10 og 20 euro per døgn, litt avhengig av hva du velger.

Kulinariske høydepunkt

De fiskerettene vi spiste var helt nydelige, ikke minst salatene med sjømat. Pattegris og kanin er spesialiteter på lokale restauranter. Spør husverten om spisesteder, det pleier å gi resultater. Ellers har Mallorca mange gode viner, og du gjør ofte lurt i å be om husets vin. Den er billigere og ofte vel så god som mange av vinene på kartet. Reiser du på våren, kan du glede deg til å nyte ferske frukter. Ellers må du jo unne deg et måltid tapas. Da får du lokale spesialiteter på kjøpet. Og paellaen er like god som på fastlandet!

Høydepunkter på Mallorca

Fjellandsbyene vest på Mallorca har levd et liv i skyggen av flotte strender i sørøst. Fornalutx, Valdemossa og Deia er tre av dem, det finnes mange flere. Vi valgte i tillegg å bo på et kloster langt unna folk og fe, men det finnes mer tilgjengelige klostre. Ellers er det utrolig natur i fjellkjeden Tramuntana på vestkysten. Den stuper ned mot Middelhavet, og du finner mange fine små badeviker her. Palma må selvsagt oppleves, det er en smeltedigel av kultur og shopping som lever et heftig liv døgnet rundt. Bo i gamlebyen, der er det hoteller i alle mulige prisklasser. Og kort vei til butikker og restauranter.

Husk å følge ReiseKick på Facebook!

Tips: Les våre andre artikler fra Spania

Sjokoladebyen Villajoyosa
Topptur til Puig Campana på Costa Blanca
På to hjul mellom idylliske landsbyer på Costa Blanca
Gata vår i Villajoyosa
Villajoyosa på Costa Blanca– våre beste tips!
RocknRollHalfmarathon 2019
eDreams Mitja Barcelona Half
NyttårsHarry i Barcelona

Merk: Steder og priser kan variere. ReiseKick er ikke ansvarlig for tredjepartsinfo som vi henviser til. Finner du feil eller mangler, eller ønsker å sende inn tips? Har du en destinasjon eller reiserelatert tjeneste du ønsker at vi skal skrive om?
Kontakt oss på torill@skrivestudio.no

Takk til Steigar Myrvold for fotobidrag.

Leave a Reply

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *