Lisboa

Portugal er et deilig land. Vi starter i eventyrbyen Sintra, en halvtimes kjøring vest for Lisboa. Den romantiske poeten Lord Byron kalte Sintra verdens vakreste by da han besøkte den i 1809. 200 år senere har byen plass på UNESCOs liste over verdensarv.

Den kuleste kafeen i byen er oppkalt etter poeten, men vi starter i eventyrhuset til Maria og Joao, og blir frokostvartet opp etter alle kunsten regler. Casa das Campainhas er perfekt hvis du vil kombinere romantiske Lisboa og ramsalte Atlanterhavet.

På plass hos Lord Byron
Casa das Campainhas – et bosted å anbefale

Valgte et helt annet liv

– Jeg kunne fortsatt forelest i litteratur på Universitetet i Lisboa, og Joao kunne jobbet med finans. Men vi har valgt et annet liv, smiler Maria. Drømmen er nesten like gammel som ekteskapet (37 romantiske år), og huset smakfullt møblert med familiens eiendeler. Og veien til Sintra er ikke lang …

Til eventyrbyen Sintra

Muslimene har vært i Sintra, eventyrerne har vært der, til og med vikingene har satt spor. I gamlebyen finner vi Palacio Nacional de Sintra med sine koniske (og komiske) tårn og smakfulle, arabiske rom. På toppen troner Disneyaktige Palacio Nacional de Pena, som var sommerresidens for kongefamilien før revolusjonen i 1910 da Portugal ble republikk.

Solen skinner ikke alltid i Sintra, men palassene skinner!

Glatt og luftig på muren

Et steinkast unna ligger Castelo dos Mauros, maurerborgen som Sigurd Jorsalfar kom forbi på sin vei til Jerusalem. Da muslimene nektet å la seg kristne, gjorde han kort prosess med dem. På borgmuren har vi 360 graders utsikt over Sintra og havet, og plutselig er borgen innhyllet i trolsk tåke og et lett rislende sommerregn. Å være svimmel er ikke smart når vi lister oss ned igjen på den glatte, luftige steinmuren . Vi skal til høydepunktet i Sintra.

Costelos dos Mauros – er den ikke flott!
Torill på vift på eventyrborgen i Sintra

Et lekeland for voksne

Antonio Augusto Carvalho Monteiro. Bare det navnet. Ikke rart han var både eksentrisk og gåtefull. Han bygget eiendommen Quinta da Regaleira, noe av det snåleste vi har besøkt. En mildt sagt helt spesiell eventyrhage med underjordiske, labyrintiske grotteganger, tårn, fontener, brønner, kirke og et palass som rommer alle de sinnssyke ideene. Det er bare å la seg senke tjue meter ned i den ene brønnen, og se hvor du til slutt kommer ut. Et ekte lekeland for voksne, hogget ut i naturens egne materialer.

Quinta da Regaleira, folkens!

Et lisboanisk eventyr

Eventyret kunne startet på Algarvekysten eller på den kule vestkysten, eller kanskje i Porto, men det får bli neste gang. Eventyret startet nemlig i Lisboa, denne sjarmklumpen av en storby, romantisk, full av skråninger, skrå trikker, skrå blikk fra gamle svarte damer, lukten av klesvask som pryder fasader, stekte sardiner, bacalao og Alvarinho, hvitvinen vi umiddelbart forelsker oss i.

Smellvakre, hvite Lisboa

På stamkafeen til Pessoa

Vegger vakkert dekorert av azulejos, lisboanernes keramiske varemerke, og vi bestiller en svart kaffe (og en caipirinha) på Brasileira. Bare sitter og ser på menneskene, gateartistene, hører lydene, kjenner smakene, luktene, det er jo det som er Lisboa ifølge Fernando Pessoa, mannen bak Uroens bok og kafeens stamgjest. Vi bor rett over kafeen, på hotell Borges rett ved Chiado, Lisboas shoppingparadis.

Et boblende Bairro Alto

– Du må ta 28-trikken, sier kelner Enrique når vi betaler for den bakte, salte torsken på en av de intime restaurantene i Bairro Alto, den øvre byen, møtestedet for Lisboas natteliv. Enrique er 24, studerer økonomi og kan alt om Alvarinho-vinen. Det koker i Bairro Alto når klokken passerer midnatt, vi er der samtidig som det er forball-VM i Brasil. Sagres heter ølet alle drikker, det koster én euro og er oppkalt etter Europas vestligste sted sør i Portugal. Vi holder en knapp på Alvarinho, og dagen etter tar vi Enriques råd på alvor og tar nummer 28 tvers gjennom sentrum fra Estrela i vest til Alfama i øst, og du salige for en opplevelse!

Fado i sitt rette element

Alfama er Lisboas folkelige hjerte. Det er her trikkefører Elsa må rygge et par kvartaler med den 120 år gamle trikken fordi det kommer en trikk rett imot. Det er her vi går oss svimmel i labyrinten av smug. Det er her lukten av stekte sardiner ligger som et teppe over bydelen, og vi opplever fado slik som fado skal oppleves i et eldgammelt kapell. Tania Oleiro har lært fado, den 200 år gamle muntlige kulturarven som er på UNESCOs liste, av sin mamma.

Fado betyr skjebne og handler om melankoli, kjærlighet, lengsel, sorg og sjalusi. Tania synger med en slik ynde og innlevelse at hun har fått en nye norske blodfans når vi forlater det lille kapellet den siste kvelden i Lisboa.

Ericeira – blåere og råere

«Stedet der havet er blåere» står det i turistbrosjyren til det som en gang var lille, idylliske fiske-Ericeira. Nå er byen invadert av surfere og sjapper med alle de kule klærne en sånn kystperle bare skal ha. Vi registrerer at det virkelig er blått her. Blått og hvitt, minner om en gresk idyll, bare tøffere, barskere, råere, friskere. Ericeira ligger på stupet, og langt der nede milevis med myke sandstrender som forteller at vi er på Europas vestkyst. Vinden rusker tak i flaggene som advarer mot store bølger, og vi får følelsen av å leve slik Maria sa etter frokosten i dag, vi lever mens vi gjør det.

Ericeira blir bare stadig råere …

Portugals kyst på sitt beste

Peniche og havet er uatskillelige. Når vi kjører inn i byen, har vi vært innom strendene i Santa Cruz. Portugals svar på Malibu Beach er enda råere, og strandbaren har enda større paraplyer på drinkene. Får selskap av solen, sol og hav har til evig tid skurt de enkle, hvite bygningene, noen av dem gule, blant annet deler av Peniche Fort, bygget på 1600-tallet for å forsvare landet mot inntrengere. På 1900-tallet, under det 48-årige fascistregimet som herjet Portugal til 1974, ble fortet brukt til å torturere kritikere.

Å gå på murene er som å se tvers gjennom landets historie, fra kolonialisme via diktatur til dagens demokrati. Når vi kommer ut av fortet, skinner Cafe Alcatraz mot oss, hvit- og grønnmalt, to plastbord og et par stoler utenfor, en gammel dame med et ansikt av lær innenfor, så enkel som en portugisisk kafé får blitt. Vi ender visitten i Peniche her, omgitt av hese måker, lukten av ramsalt hav, fiskebåter som spyles og en sigen portugiser som slukker sorgen med en flaske Sagres.

Strendene på vestkysten er milelange …

SPANDERE EN VIRTUELL KOPP KAFFE?

Her på ReiseKick kan du lese hundrevis av reiseartikler fra inn- og utland gratis. Vi jobber kontinuerlig med å publisere enda flere artikler med reiseinspirasjon og gode tips.

Klikk gjerne på linken: Spandere en virtuell kopp kaffe på oss og betal kr 30,- med VIPPS.
Tusen takk.

Cascaisk harmoni

Når en liten idyll vokser fra å være fiskeleie til å bli elegant kystby, kan sjarmen fort gå tapt, men ikke slik med Cascais. Ferie i Portugal

Årsaken er evnen til å kombinere. På stranden ligger fargerike fiskebåter, og på brygga sitter fiskerne og bøter garn på tradisjonelt vis. Vi går hundre meter inn i byen, og befinner oss i en elegant shoppinggate. Vi besøker en kafé med fiskenett som tak, og spiser fersk flyndre på en fiskerestaurant. Det er siste dagen, palmer og luksus, mondént og fornemt, likevel slapper vi godt av i denne byen, den har et slags glimt i øyet. Det har også kelneren som påstår at det var en cascaisk fisker, Alfonso Sanches, som oppdaget Amerika. Når vi kjører til flyplassen, vet vi at vi kommer til å savne disse stolte menneskene. Som prøver å leve mens de gjør det …

Cascais – gammelt og nytt
Torill under fiskenettet

Lagre pin for å lese artikkelen om ferie i Portugal senere!

Tilleggssaker:

Reisen til Portugal

Du har flere muligheter, vi reiste med Norwegian fra Gardermoen til Lisboa. Er du tidlig ute, kan du få flybillett for kr 2000 t/r. Flyreisen tar fire timer. Se opp for mellomlandinger, da kan fort flyreisen bli lang. Flyplassen i Lisboa ligger nær sentrum, og du kan ta Metro inn. Billetten koster et par euro, og turen til sentrum tar en halvtime.

Turen fra Lisboa til Sintra tar en drøy halvtime, Cascais ligger tjue minutter fra Sintra. Turen langs kysten kan du gjøre så lang du vil, fra Sintra og opp til Peniche må du beregne fire-fem timer langs kysten. Så tar du motorveien tilbake, og bruker halvannen time.

Mange fine strandsteder i Cascais

Tips til overnatting i Lisboa og Sintra

Vi bodde på Hotel Borges Chiado (hotelborges.com) i Lisboa. Bor du her, har du kort vei til alt, og rommet er rimelig og bra. Be om å få rom mot bakgården hvis du vil roe ned, ut mot gaten hvis du vil sitte på en fransk balkong og nyte folkelivet. Ved en senere anledning bodde vi på Solar de Castelo, et flott hotell som ligger i muren som omringer Sao Jorge-borgen. Ferie i Portugal

Hotell Solar de Castelo – elegant i sentrum av Lisboa

I Sintra bodde vi på Casa das Campainhas, (casa-das-campainhas.com) og hadde topp vertskap. Bor du her, bor du i nærheten av alt du skal oppleve i Sintra. Anbefales! Ferie i Portugal

Opplevelser i Lisboa

Lisboa er lett å orientere seg i. Vær oppdagelsesreisende når du utforsker byen. Da vil du oppleve kontrastenes by, og du har alt du trenger å se i byens sentrum: Folkelige strøk i AlfamaGraca og Lapa, linjalgatene i Baixa, de majestetiske plassene i Rossio, det kneisende slottet Castelo de Sao Jorge og den mauriske fortiden og utelivet i Bairro Alto. Du shopper og ser på borgerlige herskapshus i Chiado, og langs elegante Avenida da Libertade spaserer du midt i salig skjønnhet og tenker at denne byen er i ferd med å gjenvinne seg selv etter tiår i dvale i forrige århundre. Glem ikke Belem, byens kulturelle lovsang til sine oppdagelsesreisende med alle sine minnesmerker over Portugals gullalder.

Terrassene i Belem er som små smykkeskrin i brostein, og kan forveksles med dem i Middelhavet. Nyt en pasteis på konditoriet og institusjonen Antiga Confeitaria, små butterdeigkaker fylt med creme brulée som serveres varme med kanel. Er du ute etter å shoppe, er det først og fremst Chiado som gjelder, du finner et mylder av designerbutikker og merkevarer her og i Bairro Alto, og så roer du ned shoppinggenet på en av byens mange miradouros og bare nyter utsikten med elven Tejo. Lykke til!

Fy fasan på Castello de Sao Jorge. Denne er faktisk levende!

Utsikten fra borgen er det slett ingen ting å si på. Lisboa er så hvit og flott!

Hvite Lisboa med sine terrakottatak

Opplevelser i Sintra

Sintra er på UNESCOs liste takket være en lang rekke monumentos. Liker du å gå i litt kupert terreng er byen perfekt, jeg gikk fra min casa til Castelo dos MourosPalacio National de Pena og Palcio Quinta da Regaleira. Alle må besøkes! Dette er annerledes kultur, så lekent og herlig, alt pakket inn i en grønn jungel av blomster og planter midt på sommeren! Det betyr at det kan regne her, og regnet kommer fort! Ellers må du få med deg Palacio Nacional de Sintra i gamlebyen og Palacio de Monserrate utenfor byen.

Jeg spiste nydelig kjøtt(!)middag på Restaurante Tacho Real, tilsatt en dose rødvin fra Douro ble det et supert måltid. Hvite duker og stil og en kelner som kunne sakene sine. Å spise byens konditoriske herligheter på terrassen til Piriquita er et must i Sintra, prøv Travesseiros og Queijadas, og hvorfor ikke unne seg et glass ti år gammel portvin? Og den eldgamle baren til romantiske Lord Byron er et perfekt sted å avslutte dagen før du rusler hjem i fløyelsmørket.

Det er trangt i smugene i Sintra …

Opplevelser på kysten

Et godt råd: Begrens kystlengden. Vi startet i Sintra, en halvtime fra Lisboa, det var et perfekt utgangspunkt. Et kvarters kjøring fra Sintra ut til kysten, og da mener vi VESTkysten. Tankene gikk til Jylland da vi først så de lange strendene, forskjellen er at her er det bratt ned til havet! Alzenhas do Mar rett vest for Sintra er en koselig fiskelandsby, og derfra følger du kystlinjen nordover. Besøk Ericeira, en sval portugisisk balkong høyt over havet med utrolige strender og bølger under seg. Et surfeparadis! Prøv www.bluebuddhahostel.com for rimelig og koselig overnatting. Praia de Santa Cruz er en innertier for deg som liker å stå på et brett, blå og hvitskurt. 

Peniche må du ikke gå glipp av, kjør gjennom gamlebyen og så langt ut på kanten som mulig! Gå på murene i det gamle fortet, som også har vært fengsel, og ta deg en kald Sagres på nærmeste kafé. Du kan ta båt til øya Berlenga, som visstnok er et paradis. Er du smart, stikker du innom blomsterbyen Obidos og Coimbra, en av Europas eldste universitetsbyer. Sørover fra Sintra er nabobyene Cascais og Estoril gode tips, her er miljøet annerledes, mer penger, palmer og party, likevel en avslappet atmosfære.

Tips: Les flere av våre artikler om europeiske storbyer

Stockholm – guide og reisetips
Langweekend i sjarmerende København!
Londontips – 15 ting å gjøre! 
Høydepunkter i Paris: severdigheter, spisesteder og kafeer
Madrid versjon 2.0: Hipt, romantisk og pulserende!
Dublin og Ring of Kerry i grønne Irland
Weekendtur til Roma i desember
Berlin – våre beste tips
Vakre, klassiske, historiske Wien

Husk å følge ReiseKick på Facebook og Instagram 

Tusen takk for at du leser ReiseKick. Vi håper du liker artikkelen om flotte byer å besøke i Portugal. Vi setter stor pris på om du deler! Kanskje har du til og med lyst til å spandere en kopp kaffe på oss? 

Merk: Steder og priser kan variere. ReiseKick er ikke ansvarlig for tredjepartsinfo som vi henviser til. Finner du feil eller mangler, eller ønsker å sende inn tips? Har du en destinasjon eller reiserelatert tjeneste du ønsker at vi skal skrive om? 
Kontakt oss på torill@reisekick.no

En variant av denne artikkelen om ferie i Portugal har Bernt skrevet for magasinet Tara, og den har stått på trykk der.

Legg inn en kommentar

Mer inspirasjon