Gaia, Portugal

Når du spaserer langs Douros bredder i Porto, ser du over til en annen by, nemlig Gaia, eller Vila Nova de Gaia, som den egentlig heter. Portugal, portvin

Ta turen over flotte Ponte Dom Luis, for Gaia har også mye spennende å by på. Ponte Dom Luis er en svær dobbeldekker av en stålbru over Douro til byen Vila Nova de Gaia. Trikken går på øvre dekk, bilene på nedre, mens gående flest går på øvre. Broen ble designet av Téophile Seyrig, assistenten til Gustave Eiffel, laget 1881-86, og var den gang den lengste enspente broen i hele verden. Et drømmested for instagrammere!

Ponte Dom Luis er en fantastisk bro
Broen er svært synlig, både i Porto og Gaia

Slik ble Gaia portvinens fødested

Gaia er spesielt kjent for en ting, og det er portvin. Det er her all portvin i verden har sin opprinnelse, og slik har det vært siden 1600-tallet. Historisk sett ble svære fat med vin fra øvre Douro-dalen fraktet med båt til Gaia. Deretter ble vinen tatt med til et av de mange portvinshusene, som lå på rad og rekke langs elvebredden, for å bli laget til portvin. Portvinshusene ligger her fortsatt og prosessene er den samme, men, men vintønnene kommer ikke lenger elvelangs. Portugal, portvin

Slik lager portugiserne portvin

Prosessen, spør du kanskje? Etter at vinen er modnet i de kjølige og fultige kjellerne langs elven, tilsettes aguardente, en sterk brennevin laget av drueskall. Dette stopper gjæringsprosessen, vinen blir noe søtere, alkoholinnholdet økes. Opprinnelig ble portvin produsert for å få vinen til å vare på lange reiser i den tiden det var handelsembargo på franske viner. Engelskmennene ville ikke importere den franske vinen, og kjøpte den derfor fra Portugal. Portugal, portvin

Portvinshus i Gaia
Det eldste portvinshuset, en kaffe og en portvin, takk?

Tre hundre år senere er portvin fortsatt Gaias største attraksjon. Det er mer enn 60 portvinskjellere her, og rundt 20 er åpne for publikum. Kjente navn som Sandeman, Taylor’s og Cálem har smaksturer hvor du kan bli kjent med ulike typer portvin fra forskjellige årganger.

Portvinshus, Gaia, Porto, Portugal, Portvin
Hva med en aldri så liten portvinsmakstur her?

Rabelos – portvinens lastebåt

På elven ligger trebåter på rekke og rad. Rabelos er en typisk lastebåt, som har blitt benyttet på Douro i århundrer. Den er flatbunnet og dette var avgjørende for å kunne navigere i det grunne vannet i Douro. Denne type båt finner du ikke andre steder i verden, og den er selvfølgelig knyttet til produksjon og handel med portvin. Før jernbanen kom, var Rabeloen det raskete og mest effektive transportmiddelet mellom Dourodalen og portvinskjellerne i Gaia. Båtene brukes ikke lenger til frakt av portvin, men du kan ta et idyllisk elvecruise i en av dem. Portugal, portvin

Mercado Beira-Rio – et matmarked

Like ved elven, og i nærheten av de mange vinkjellerne, finner du et fantastisk innendørs matmarked. En drøm for alle matglade. Her er restauranter og boder, hvor du får kjøpt og smakt lokale produkter og tradisjonelle retter. Vi rusler rundt, smaker på både mat og ulike viner, takk.

Mye folk både inne og utenfor matmarkedet
Hyggelig stemning inne på matmarkedet

Mosterio da Serra do Pilar – Unescofredet

Herfra får du den aller beste utsikten! Mosterio da Serra do Pilar har fått navnet sitt fra fjellkjeden den ligger på, Serra do Pilar. Det tilbyr panoramautsikt over Portos historiske sentrum og Dom Luis I-broen. Klosteret, broen og gamlebyen ble lagt til UNESCOs verdensarvliste i 1996. Byggingen av den originale runde bygningen startet på 1500-tallet, og ble fullført på 1600-tallet. Bygget ble delvis ødelagt under borgerkrigen på 1800-tallet, men ble heldigvis gjenoppbygd. Nå eier og driver Det portugisiske militæret anlegget.

Gaia
Mosterio da Serra do Pilar er verdt et besøk

Jardim do Morro

Ved siden av klosteret ligger en grønn og luftig hage, Jardim do Morro. Vi kjøper iskrem i en av de små vognene som står utenfor inngangen, rusler inn i parken og nyter en stille og rolig time. Med benker under skyggefulle trær og en liten innsjø er dette det perfekte sted for en liten pause. Likevel er det den formidable utsikten over elven og Porto som gjør dette virkelig verdt et besøk, spesielt ved solnedgang når elven blir til gull.

Jardim de Morro, Gaia, Portugal
Nydelig her i den vakre parken Jardin de Morro

Teleferico de Gaia – se Gaia fra luften

Du kan selvfølgelig spasere opp til både hagen og klosteret, men du kan også taubanen opp slik vi gjorde. Turen tar 5 minutter, og i en høyde på 50 meter ser vi Gaia fra et helt annet perspektiv. Det er flott å se alle terrakottatakene i Gaia, og mellom alle pakkhusene og portvinskjellerne får vi øye på et par kirker, Igreja de Santa Marinha med sitt barokke interiør og Convento de Corpus Christi, som nå er et yndet sted for vakker kunst.

Gaia
Morsomt med en taubane som går noen meter over hustakene i Gaia
Hei og hå, her fyker vi over torget i Gaia

Convento de Corpus Christi

Et vakkert kloster, som ble bygget på 1300-tallet sto opprinnelig nær elven. Men siden elven Douro ofte flommet over, bestemte de dominikanske nonnene på 1600-tallet å bygge klosterkirken som kan sees i dag. Den ligger et stykke unna elven, og har gått klar av alle flommene.

Kloster, Gaia, Portugal
Convento de Corpus Christo, den vakre klosterkirken i Gaia

Real Companhia Velha

Real Companhia Velha, også kjent som Royal Oporto Wine Company, ble grunnlagt i 1756 og er det eldste portvinselskapet i Portugal.

Her er vi inne i det eldste portvinsselskapet i Portugal (litt pusset opp:)

Vi går inn, og her er et museum, smaksrom og butikk. I museet får vi et innblikk i firmaets nesten 300 år gamle historie. Her er en av de eldste samlingene av vintage portvin i verden, inkludert en flaske datert 1765. Etter besøket i museet booker vi en smakstur, og tester 5 av portvinene du ser under her!

SPANDERE EN VIRTUELL KOPP KAFFE?

Her på ReiseKick kan du lese hundrevis av reiseartikler fra inn- og utland gratis. Vi jobber kontinuerlig med å publisere enda flere artikler med reiseinspirasjon og gode tips.

Klikk gjerne på linken: Spandere en virtuell kopp kaffe på oss og betal kr 30,- med VIPPS.
Tusen takk.

Kombinere byliv med strandliv

Du kan enkelt kombinere strandliv med byliv når du besøker Gaia. Det er bare noen få kilometer til de flotte strendene på Atlanterhavskysten. Temperaturen i vannet er selvfølgelig ikke som i Middelhavet, men strandlivet kan nytes til det fulle likevel. Vi var der i april, og da var det relativt rolig på stranden, men se denne for deg i august!

Praia do Carneiro som vi besøkte, ligger ved på andre siden, ved munningen av Douro. Her er det også en molo og fyrtårnet Farol de Felgueiras. Gå ytterst ut på moloen, på en vindfull dag er det spektakulært å se bølgene slå innover land.

Fantastiske strender – Amerika neste!
Og de spektakulære bølgene slår og slår …

Husk å følge ReiseKick på Instagram og Facebook!

Tips: Les flere av våre artikler fra Portugal

Et kinderegg i Portugal: Lisboa, Sintra og Cascais
Langhelg i Porto – en fargerik, uslepen diamant
Cascais på vestkysten av Portugal

Tusen takk for at du leser ReiseKick. Vi håper du likte artikkelen om Gaia. Kanskje har du til og med lyst til å spandere en kopp kaffe på oss? 

Merk: Steder og priser kan variere. ReiseKick er ikke ansvarlig for tredjepartsinfo som vi henviser til. Finner du feil eller mangler, eller ønsker å sende inn tips? Har du en destinasjon eller reiserelatert tjeneste du ønsker at vi skal skrive om?
Kontakt oss på torill@reisekick.no 

Legg inn en kommentar

Mer inspirasjon