Porto, Portugal

Lyst til å besøke en grønn by med mange andre vakre farger, en langstrakt kyst, en fargerik gamleby, behagelig stemning og god mat og vin? ReiseKick har vært på oppdagelsesferd i Porto nord i Portugal, og fant en slik by. Legg til at byen er kupert og variert, og at Ribeira, den gamle bydelen, er på Unescos liste, så vet du hvor du skal legge neste storbyweekend!

Porto
Porto – en fargerik, uslepen diamant!

Porto er nest størst i Portugal med sine 1,4 millioner innbyggere. Tar vi med alle i storbyområdet, er det 2,8 mill her, og da er naboen Gaia på sørsiden av Douro inkludert. Vi skal lage en egen artikkel om Gaia, dit alle portvinelskere drar. Men her vi skal ta for oss 2300 år gamle Porto, og for å få god oversikt, tar vi først en tur opp i det 76 meter høye klokketårnet Torre dos Clorigos i kirken med samme navn.

Ingenting å utsette på utsikten fra Torre dos Clorigos

Topp oversikt fra Torre dos Clorigos

Køen til Torre dos Clorigos unngår du ved å forhåndsbestille billetter til tårnet. Besøket var interessant, en kikk inn i kirken, små utstillinger på vei opp, og den siste delen gikk i trange trapper. På toppen var det en trang passasje rundt tårnet, og en vidunderlig 360 grader utsikt over hele Porto med omegn. Dette var en fin start før vi gikk ned og inn i Ribeiras smugnett.

Clorigos-kirken er også vel verdt et besøk

Oppdagelsesferd i gamlebyen Ribeira

Gamlebyen Ribeira er full av smale, historiske gater og hus med flisfasader i alle regnbuens farger, der det kornblå dominerer. Et herlig sted for oppdagelsesferd i små smug, bratte bakker og uvanlig mange trapper. Men du vil garantert elske denne labyrinten, som ligger deilig, sørvendt plassert nord for byens vakre elv og viktige livsnerve, Douro.

Gate i Porto
Typisk Porto, på vei ned til Reibeira

Idyll på promenaden nede ved Douro

Ribeira med hele sin fenomenale labyrint renner ut på den livlige promenaden som strekker seg langs nordsiden av Douro. Her finner vi et utall av kafeer og restauranter, uansett har vi noe vakkert å se på, med Ribeira i ryggen, livgivende Douro noen meter unna, og på andre siden av elven ser vi husene til alle portvinsleverandørene med sine kjente, engelske navn.

ribeira, Douro, Porto
Havnepromenaden på nordsiden av Douro

Verdens vakreste bokhandel i Porto?

Ovenfor Ribeira og klokketårnet ligger en bokhandel som heter Livraria Lello. The Guardian og Lonely Planet har kåret denne perlen fra 1881 til en av verdens beste og vakreste, kanskje på grunn av Harry Potter-stemningen innenfor veggene. J. K. Rowling var stamkunde her da hun bodde og jobbet her i 1991-93, og dette er en av få bokhandlere i verden der du må betale før du går inn. Du får igjen de 3 euro hvis du kjøper en bok.

Køen inn til Livraria Lello er alltid lang

To kirker med et smalt hus i mellom

Rett nord for bokhandelen kommer vi til Praca de Gomes Teixeira med en irrgrønn fontene. Litt bortenfor ligger kirken Igreja das Carmolitas med fin arkitektur og artig historie. Dette er egentlig to kirker med et smalt hus i mellom. Huset hadde en viktig oppgave da det ble bygd: Å hindre munker og nonner i hver av de to kirkene i å finne på noe ugudelig.

Kirke, Porto, Portugal
Porto er full av spektakulære kirkebygg. Gjerne med en flis eller to.

Attraksjoner på rekke og rad i Ribeira

Langt nede i Ribeira, rett før vi er på elvepromenaden, går vi vakre Rua des Flores og tar et glass vin på en kul og hyggelig vinbar til hotellet Casa da Campanhia. Vi fortsetter nedover, der disse ligger på rekke og rad: Musea Igreja Misericordia, Palacia des Artes og Mercado Ferreira Borges, som nå er gjort om til en kul konserthall med en luftig kaféterrasse utenfor. Få med deg all tre!

Musea Igreja Misericordia er et av tre fantastiske kulturbygg på rekke og rad i Ribeira

Palacio da Bolsa – og 3 kjente sjøfarere

Fra den luftige kaféterrassen utenfor konserthallen ser vi rett på fantastiske Palacio da Bolsa, den aller mest besøkte bygningen i Nord-Portugal. Dette strålende bygget ble bygd av byens handelskammer på ruinene av Convento de San Francisco. Her blir berømte gjester tatt imot, og i den vakre parken utenfor står Henrik Sjøfareren, en av landets tre sjøfarere, og peker ut mot havet, De to andre var Ferdinand Magellan og Vasco da Gama.

Bolsa, Porto, Portugal
Palacio da Bolsa – mest besøkt i Nord-Portugal

Rådhuset – og flotte gater og bygninger

Midt i byens sentrum ligger byens rådhus, Camara Municipal do Porto. Herfra slår den flotte hovedgaten Avenida dos Aliados følge med brede Rua do Almada nedover mot Douro. Her ligger den ene staselige bygningen etter den andre, og de to gatene munner ut i Palacio das Cardosas. Og da, kjære leser, er vi rett ved byens berømte togstasjon, Estacao Sao Bento.

Rådhuset i Porto
Rådhuset i Porto – nok et arkitektonisk mesterverk

Sao Bento – for et kunstverk av azulejos!

Sao Bento er et viktig kommunikasjonsknutepunkt i Porto. Men det er ikke derfor stasjonen er berømt. Gå INN på stasjonen, og la deg henrykke av 20 000 fliser på veggene her. Alle er malt individuelt, og satt sammen for å illustrere viktige hendelser i Portugals historie. Og alt er holdt i gult, hvitt og blått, portugisernes lekne kunst med azulejos er bare ikke til å tro!

Sao Bento, Porto, Portugal
Jernbanestasjonen Sao Bento – med byens historie på veggene

Og helt på toppen ligger byens katedral

Sé Catedral do Porto ligger på byens høyeste punkt, og er fra 1100-tallet. Den ser ut som en festning, er en påminnelse om byens mangfoldige historie og med flott romansk, gotisk og barokk arkitektur er det Portos eldste og største kirke og et must-besøk for alle historieentusiaster. Et arkitektonisk mesterverk, som også byr på en imponerende utsikt over gamlebyen og Douro.

Katedralen, Porto, Portugal
Massive Catedral do Porto stammer fra 1100-tallet

Ponte Dom Luis – broen alle må opp på

Vi unner oss en franceshina, byens signatursandwich som likner “litt” på lasagne, mens vi går i retning broen alle må på. Ponte Dom Luis er en svær dobbeldekker av en stålbru over Douro til byen Vila Nova de Gaia. Trikken går på øvre dekk, bilene på nedre, mens gående flest går på øvre. Broen ble designet av Téophile Seyrig, assistenten til Gustave Eiffel, laget 1881-86, og var den gang den lengste enspente broen i hele verden. Et drømmested for instagrammere!

Pont Luis, Poprto, Portugal
Ponte Dom Luis er byens signaturbro i to etasjer.

Så tar vi vintagetrikken til Atlanterhavet

Neste dag tar vi vintagetrikken fra Torre dos Clorigos til de langstrakte, fantastiske strendene ytterst ved Atlanterhavet. Det rusler og går på vei til Foz bokstavelig talt, trikkeføreren skifter spor med brekkjernet, eller noe som likner, og tid er ikke mangelvare. Belønningen når vi er fremme etter en halvtimes gøy er hav så langt øyet ser, og vi må selvsagt ytterst på moloen der bølgene helt fra USA treffer Porto!

trikk, Porto, Portugal
Ta vintagetrikken ut til strendene i Porto
Portugal
Her slapper jeg av på trikken, gitt!

SPANDERE EN VIRTUELL KOPP KAFFE?

Her på ReiseKick kan du lese hundrevis av reiseartikler fra inn- og utland gratis. Vi jobber kontinuerlig med å publisere enda flere artikler med reiseinspirasjon og gode tips.

Klikk gjerne på linken: Spandere en virtuell kopp kaffe på oss og betal kr 30,- med VIPPS.
Tusen takk.

Fra fjære til flo, hvitt i glasset og no stress

Å gå på den landlige promenaden langs Douro inn til sentrum er en lise for kropp og sjel. Vi stopper og tar en kaffe på en slags strandbar, vi er innom et galleri, og sitter alene på en idyll av en kafé, Douro Chique, og ser fjære skifte til flo. Her var hvitvinen usedvanlig god, så her ble vi sittende lenge, mens den ene vintagetrikken etter den andre fyker forbi. Ikkeno’ stress i Porto, takk!

Kafe ved Douro, Porto, Portugal
Her, på Douro Chique, koste vi oss lenge
Kafe ved Douro, Elv, hvitvin, Portugal, Porto
ReiseKick studerer flo og fjære for alvor i Porto

Crystal Palace – park med storslått utsikt

Porto har sin Crystal Palace, og vi går opp dit fra elvepromenaden når vi nærmer oss sentrum. Parken og palasset (som nå er en idrettshall!!) ble laget til Verdensutstillingen i 1865. I dag er det en nydelig, blomsterrik park med storslått utsikt over Douro og inn mot Ribeira. Her vandrer både påfugler, høns, haner og ReiseKick fritt, for et deilig sted å bare være!

Porto, park
Bilde fra den flotte parken rundt Crystal Palace

Fadoshow, dramatikk og portvin i pausen

Siste kvelden, det gledes, vi skal på portugisisk fadokveld på Casa da Guitarra. Fado betyr jo «skjebne» og er en musikkstil med folkelig opphav, som handler om kjærlighet, sorg, smerte, tristhet og lengsel. Får det blitt bedre? En time med tre dyktige gitarister, to sangerinner som kan kunsten å leve seg inn i handlingen og et glass portvin eller to i pausen. Få med deg fado when in Porto!

Fado, Porto, Portugal
FADO – damene synger og gutta spiller

Portvin, middager, shopping og t-banen

Og ellers da? Selvsagt var vi på portvinssmaking på andre siden av Douro, men det kommer i artikkelen om Vila Nova de Gaia. Vi spiste godt: Ekte portugisisk på Abadia og ekte italiensk på portugisernes vis på A despensa, begge steder anbefales. Og for deg som digger shopping: Norte Shopping utenfor sentrum er digert, og du finner mange små, genuine sjapper i Ribeira. T-banen inn fra flyplassen til sentrum var forresten smart, kun 15 kroner for 30 minutter! Portugal

Bodde på In Porto Gallery bak Rådhuset

Vi bodde på et lite hotell som het In Porto Gallery, rett ved Rådhuset. Topp rom og hyggelig vertskap, og en fantastisk frokost som kunne nytes ute i hagen. Beliggenheten til hotellet var valgt med omhu: Kort vei til alt, samtidig stille og rolig. Dette hotellet kan vi virkelig anbefale!

In porto Guesthouse, Porto
Ingenting å si på rommet vårt på hotellet In Porto Gallery

Husk å følge ReiseKick på Instagram og Facebook!

Tips: Les flere av våre artikler fra Portugal

Et kinderegg i Portugal: Lisboa, Sintra og Cascais

Tusen takk for at du leser ReiseKick. Vi håper du likte artikkelen om Porto. Kanskje har du til og med lyst til å spandere en kopp kaffe på oss? Portugal

Merk: Steder og priser kan variere. ReiseKick er ikke ansvarlig for tredjepartsinfo som vi henviser til. Finner du feil eller mangler, eller ønsker å sende inn tips? Har du en destinasjon eller reiserelatert tjeneste du ønsker at vi skal skrive om?
Kontakt oss på torill@reisekick.no 

Legg inn en kommentar

Mer inspirasjon