Vi er i Molde, den trivelige småbyen, som ligger midt mellom ikoniske Trollstigen, Geiranger og Atlanterhavsveien. Etablert i 1742, da sildefisket dominerte dette området, og så har Molde vokst og vokst til en by med cirka 30 000 innbyggere. Jeg skal sjekke ut hva byen har å by på, og er så heldig å ha privat guide, min niese Heidi, som bor i byen.

Jazzfestival i slutten av juli

Jazz, roser og fotball, tenker du kanskje nå, men Molde er mye mer enn det. Jazzfestivalen er akkurat over når jeg er der, kanskje like greit, cirka 60 000 besøker byen når festivalen finner sted i slutten av juli. Cirka 100 konserter blir arrangert, og festivalen er verdens eldste. Navnet Molde betyr forresten «god jord», ikke rart at rosene trives når klima også er perfekt.

Molde, Rosenes by
Molde er rosenes by, ingen tvil om det

Fersk sjømat på kaia er digg

Brygga er en del av Moldes sentrum, og Moldefjorden glitrer i dag. Å spise fersk sjømat på en av de gode restaurantene på brygga – akkompagnert av salt sjøluft – er digg. En ungdommelig domkirke rett ovenfor sentrum ble fullført i 1957 og har et 50 meter høyt, frittstående tårn. Gå inn, kirken er åpen og vakker. Jo, jeg kjenner det allerede: Molde er en lun, sørvendt og sjarmerende by.

Molde, Kaia
Molde er jazzens by, ingen tvil om det, heller
Molde, Kirke
Molde kirke er ung, og tårnet er flott

Kunsten å male og lage mat

Fotball og jazz er kultur, men Molde byr også på kunst. Midt i Storgata treffer vi Petter på Maerz Contemporary, og han byr på seg selv og sin kunnskap om fargerik kunst på Tankstelle i en sidegate til Storgata. Litt lenger opp i sentrum, i Romsdalsgata, besøker vi Matgalleriet, og forstår fort at også mat og drikke kan være en kunstart verdt å oppleve i Molde. 

En baker med noe Fole Godt

Det har allerede blitt solid med skritt, og vi trenger en baker. Bare det beste er godt nok, så vi lander på Fole Godt Håndverksbakeri og kafé. Vi unner oss en ananasbrus (!) fra Oskar Sylte, (den er knallgod) og litt småbakst og får en svært hyggelig prat med eieren på kjøpet. En sensommerkaffe utenfor Fole Godt er slett ikke det verste man kan ha.  

Fole Godt, Molde
Sjefen på Fole godt vet hva han driver med
Fole Godt, Molde
En liten stopp på kaikanten er heller ikke så verst

Stadion og hotell ut mot havet

Om kvelden er det Aker stadion som er stedet. De blåhvite må vinne, og det gjør de. Stadion er i seg selv et kunstverk, det er vel ikke så langt fra sannheten at Røkke & Co har bidratt litt. Rett ved siden av stadion ligger Seilet, hotellet som kombinerer vakker natur med arkitektur i eliteklassen. Og på andre siden av fjorden skimter jeg noen av de 222 fjelltoppene, som er Moldes velkjente logo og panorama.

Seilet hotell, Molde
Ha prøvd å bo på Seilet, kan anbefales
Molde stadion, Røkkeløkka
Har prøvd Aker stadion. Kan også anbefales!

Grønn korridor midt i sentrum

En ny Molde-dag er en bra dag. Jeg kunne ha skaffet meg litt melkesyre opp 3250 trappetrinn, og befunnet meg 659 meter over havet på Midsund. Eller roet ned på idylliske Hjertøya. Men guiden min holder seg til oppdraget: Å vise onkel B Molde by. Vi går opp en grønn korridor i byen, er innom vakre bygninger og belønnes med fin utsikt fra paviljongen på Rekneshaugen.

Molde, Grlnn korridor
Dyktig guide i grønt i grønn korridor

Krona på verket i Romsdalsmuseet

Jeg innom Romsdalsmuseet med alle sine eldgamle, laftede bygninger, og krona på verket er Krona, det nye, flotte museumsbygget med butikk, utstillinger, kafé, bibliotek og konserter. Gå rundt i parken på stylter, nyt lukten og synet av eldgammel kultur og unn deg gjerne en ny bunad på Bunad Verksted hvis du har råd. Krona er forresten ikke nytt, det stod ferdig i 2016.

Romsdalsmuseet, Krona, Molde
Er det ikke flott her, kanskje? Rett under her bilder fra Romsdalsmuseet

SPANDERE EN VIRTUELL KOPP KAFFE?

Her på ReiseKick kan du lese hundrevis av reiseartikler fra inn- og utland gratis. Vi jobber kontinuerlig med å publisere enda flere artikler med reiseinspirasjon og gode tips.

Klikk gjerne på linken: Spandere en virtuell kopp kaffe på oss og betal kr 30,- med VIPPS.
Tusen takk.

Årlig Bjørnson-festival i september

På sin plass å nevne at Bjørnstjerne Bjørnson ble tilknyttet Molde da faren var prest her, og at han senere i livet kalte seg romsdøl. Hvert år i september arrangeres Bjørnson-festivalen her i Molde og i Nesset ikke langt unna. Nesset prestegård er en attraksjon verdt å få med seg, men jeg higer etter luftigere attraksjoner, og drar opp på Varden, som har Moldes videste utsikt.

Molde, Bjørnson
Bjørnstjerne utenfor Molde videregående

Utsikt og potetballer på Vardestua

Vi kjører bil opp til Vardestua og Varden 407 meter over havet. Til fots tar det cirka en time å gå opp fra sentrum. Utsikten er kanskje den viktigste årsaken til å dra opp hit, den er magisk, og herfra kan jeg se ganske mange av de 222 fjelltoppene på andre siden av fjorden. Jeg blir servert potetballer av niese Heidi, jeg må jo bare prøve det, alle i Molde elsker det visstnok …

Vardestua, Molde
Topp utsikt fra Varden

Alt som jeg bare ikke rakk i Molde

Ja, det er så mye annet jeg skulle ha prøvd, men tiden strakk ikke til. Hva med en kjapp tur opp på Høgbøra (1964 m.o.h.) eller en tur på Moldeveggen klatresenter? Mer glad i å nyte vannets goder? Da er kanskje Moldebadet stedet for deg, eller vil du bare jazze rundt i byen? Moldenserne (ja, de kalles det) sier faktisk at de jazzer rundt, det er Moldes eget, kule uttrykk for å vandre rundt på måfå.

Fra ladested til en by verdt å besøke

Naturen som omkranser byen, fjord og fjell kombinert med vakker skog og godt klima, og en lun, men frisk beliggenhet mange kan misunne den. Det er fort gjort å komme hit med fly, og flyplassen ligger kloss inntil byen. Legg til en kaikant med hyggelige kafeer og restauranter i tillegg til alt annet som er nevnt her, så skjønner du at Molde er et sted å trives. Ja, det gamle ladestedet under Trondheim er blitt en stolt, selvstendig by. Og – tusen takk til guiden 😉

Fra Ålesund til Molde med Hurtigruten

PS: Vi kom fra Ålesund med Hurtigruten. Morsomt, og ingenting å si på prisen. Og da fikk vi jo også med oss to byer. Og så dro vi veldig enkelt videre til Kristiansund. Da ble det 3 byer i en smekk. Du finner Ålesund her på ReiseKick, og Kristiansund kommer snart. Et supert vestlig kinderegg!

Et par timers tur med Hurtigruten var billig, enkelt og gøy

Takk til Visit Ålesund og Visit Nordvest for mange gode tips og god hjelp.

Tips: Les flere av våre artikler fra andre norske byer

Ålesund – en av verdens vakreste havnebyer
13 gratis opplevelser i Oslo
Reisetips til Tromsø – et eventyr på 69 grader nord
Trondheim – våre aller beste tips!
Bergen – en by full av opplevelser
Stavanger – et besøk for minneboka!
En herlig langweekend i Arendal
Hamar – Innlandets urbane hjerte!
Halden – helt på grensen
48 timer i Fredrikstad – og Hvaler på kjøpet
30 timer i Drammen – og Svelvik på kjøpet
Byvandring og herlige opplevelser i Grimstad

Husk å følge ReiseKick på Facebook og Instagram!

Tusen takk for at du leser ReiseKick. Vi håper du likte artikkelen om Molde. Kanskje har du til og med lyst til å spandere en kopp kaffe på oss? Og dersom du deler artikkelen setter vi stor pris på det.

Merk: Steder og priser kan variere. ReiseKick er ikke ansvarlig for tredjepartsinfo som vi henviser til. Finner du feil eller mangler, eller ønsker å sende inn tips? Har du en destinasjon eller reiserelatert tjeneste du ønsker at vi skal skrive om?
Kontakt oss på torill@reisekick.no 

Legg inn en kommentar

Mer inspirasjon