Dette er en vakker fottur i byens sentrum. Vi skal passere forskjellige fasader, blanda visuelle drops, det er virkelig noe for deg som liker å se på noe vakkert når du går tur. Oslo har en svært variert arkitektur, og vi starter i den nybarokke hagebyen på Lindern, skal innom tidlig 1900-talls arkitektur på Bislet og Fagerborg, beundre 1800-tallsvillaer i Homansbyen og Uranienborg og tar med oss flere vakre kirker og grønne lunger.

Start i en skjult, liten skatt

Oslo Frölichbyen
En morsom, liten gangvei i Frølichbyen

Start i lille Frølichbyen, 11 tomannsboliger tegnet av Georg Bull, broren til Ole, og arkitekten bak både Øst- og Vestbanens fasader. De 11 arbeiderboligene ble bygd av soltørket leirejord, og var ment som sosial bygging, men da de endelig sto ferdig, var de for dyre å kjøpe for vanlige arbeidsfolk. I dag er de en godt gjemt attraksjon her i området.

Frölichbyen, Oslo
Frølichbyens hus er bygd av soltørket leirejord

Fra Frølichbyen til Lindern

For å komme hit, går du Geitemyrsveien hundre meter fra hjørnet helt øverst i St.Hanshaugen Park, og så inn Anton Schjøths gate. Et par av husene ligger i Geitemyrsveien og gaten som ligger parallelt med Schjøths gate. Vi går tilbake til Geitemyra og så videre bortover før du tar inn Armauer Hansens gate og Linderngata, og er i Lindern Hageby.

Lindern, Oslo
Lindern Hageby med sine flotte 3-4-etasjes murhus og store grønne lunger

Nybarokke Lindern Hageby

På Lindern må du nesten vandre litt på måfå, gå inn i de svære, grønne atriene, her sitter folk ute, sammen, ikke på hver sin balkong. 25 svære bygårder ble oppført her 1917-19 i nybarokk stil. Lav arkitektur og mye grønt, som på Ullevål Hageby og østover i Torshov-kvartalet, som ble bygd omtrent på samme tid. Rart navn på dette området? Tenk på en tresort …

Oslo, Lindern
Lindern – bygd for over 100 år siden

Både vingård og «tvangsskole»

Her på Lindern er historien mangslungen. Her har det vært vingård, «tvangsskole for gutter», barneherberge og spebarnshjem. Legg merke til de buede gatene, de store grøntområdene, de svære kvartalene. Arkitekt Ferdinand Linthoe tegnet store deler av Lindern, i tillegg til vakre villaer for sossen på Uranienborg lenger vest i byen.

ReiseKicks nye turbok – kjøp E-boken her!

I ReiseKicks e-bok nummer 2 får du tips til 20 nye flotte fotturer i Oslo. Inkludert turbeskrivelser, kart og bilder.

E-boken er på hele 185 sider og koster kun kr 169,-.
Kjøp den her! Du betale med VIPPS, og laster den ned direkte.

Hørt om Idioten og Blåsen?

Kom deg ned i General Birchs gate, som går mellom Geitemyrs- og Ullevålsveien. Her har du grøntområdet Idioten, kallenavnet på anstalten for «åndelige abnorme barn», som lå cirka der Veterinærhøyskolen lå i mange år. Flott utsikt til praktbygget fra toppen av grønne Idioten. Gå Brages gate fra bakeriet nede på hjørnet, kryss over Thereses gate, gå inn i Stensgata og så inn i Stensparken.

Gamle Veterinærhøyskolen, litt av et bygg!

Et funkispissoar og kjærlighet

Blåsen er ikke en park, men høyeste punkt i parken, (81 m.o.h.). Litt lenger ned er det populær kafé og plaskebasseng for barn, og nederst Fagerborg kirke i nygotisk stil. Aller nederst finner du det gamle funkispissoaret, også kalt Kjærlighetskarusellen, som ble fredet i 2009, og kanskje er det mest ikoniske eksemplet på skeiv arkitektur i Norge.

Uranienborg kirke
Fagerborg kirke er både staselig og vakker
Plaskedammen på toppen av Stensparken
Funkispissoaret nederst i Stensparken

Funkis-Bislet og stilforvirring

Ned Pilestredet til Bislet stadion, funkisbetongen fra 1940, som matcher byggene rundt seg strøkent. Legendarisk skøytestadion frem til 1988, nå arena for fotballkamper og konserter. Og selvsagt Bislet Games. Gå bortover Josefines gate, og opplev det som Camilla Collett kalte for «et stilhistorisk maskeradeball», altså litt ny- av alt mulig, renessanse, barokk og gotikk.

Bislet stadion
Legendariske Bislet stadion, bildet tatt fra Bislet plass, som er en rundkjøring
Josefines gate
Vi er på vei bortover Josefines gate

Homansbyen – en by av villaer

Parallelt med Josefines gate løper staselige Oscars gate, og nå er vi virkelig i Homansbyen, intet mindre enn Nordens første villaby. Brødrene Homan kjøpte området i 1853, og startet i 1858 utbyggingen av Josefines gate, tverrgata Gustavs gate og Oscars gate. De fikk de beste til å tegne hus, og gjorde senere det samme med Uranienborg Terrasse. Ny-stiler i fleng her.

Flotte fasader i fleng i Josefines og Gustavs gate

Uranienborg – et vakkert virvar

Vi går opp i Urra-parken, der nygotiske Uranienborg kirke rager 75 meter over bakken. Går tilbake og ned igjen, og inn i fasjonable Camilla Colletts vei, med mye ny-renessanse pluss litt andre ny-stiler og til og med litt jugend. Her har arkitektene utfoldet seg, Stikkordet her: Se opp! Og til jul belyser de som bor her hele gaten på en glitrende måte!

Fasader i Camilla Colletts vei over og under her

Statsministerbolig og Villa Parafina

Fra Riddervolds plass tar vi Riddervolds gate nedover, også her er det flust av stilarter. På hjørnet i Inkognitogata 18 finner vi Statsministerboligen, og rett nedenfor det nyklassiske Villa Parafina, statens representasjonsbolig i Parkveien 45. Mange flotte ambassader her i strøket, for eksempel den franske, tyske og italienske.

Statsministerboligen, Oslo
Inter mindre enn statsministerboligen, faktisk!
Mange stilarter, mye forvirring, i dette kule området

En arkitektonisk gjenoppliving

Det området vi er i nå, kan du egentlig bare gå og gå i, du ser store praktvillaer som er blitt bygårder etter hvert, de fleste av dem fra siste halvdel av 1800-tallet, en tid for arkitektonisk gjenoppliving av ulike stilarter. Arkitektene boltret seg da Slottet sto ferdig i 1849, og det ble bestemt at det skulle bygges litt mindre palasser bak det store.

Slottsparken, litteratur og kunst

Inn i Slottsparken bak Slottet. Her kan vi også bare gå på måfå, men vi tar til venstre langs dammen, og går bort på hjørnet ved Litteraturhuset, der vi speiler oss i en vakker dam med bro over, instavennlig og fin. På andre siden av Wergelandsveien er Kunstnernes Hus, funkisbygget fra 1930, tegnet av Gudolf Blakstad og Herman Munthe-Kaas. Her finner den årlige Høstutstillingen sted. 

Vakkert når byggene i Wergelandsveien speiler seg i dammen i Slottsparken

Grotten – tegnet av Wergeland!

Vi følger Wergelandsveien mot sentrum, og kommer til Grotten, en spesiell bolig. Huset på knausen er æresbolig for kunstnere og forfattere, et av Oslos første sveitserhus, og tegnet av Henrik Wergeland (med litt hjelp av arkitekt Linstow). Henrik bodde her 1841-1845. Huset var i privat eie til 1922, da staten kjøpte det og gjorde det til kunstnerbolig.

Grotten, Oslo
Inngangen på nedsiden av Grotten

Stilforvirret? Ikke det minste rart

Under selve huset finner vi Grotten med byste av Wergeland, stedet er åpent for publikum 17. mai. Wergeland hadde sitt arbeidsrom og en utstilling av utstoppede dyr nede i Grotten. Vi er nå i mål på fotturen vår, har sett alt fra fasjonable palasser på vestkanten til en helt spesiell grotte. Er du nå litt stilforvirret, er ikke det det minste rart, Oslo er jo en mangfoldig by. God fasadevandring!

Tips: Les om noen av våre andre turer i Oslo her:

Alnaelva – Oslos gamle, nye elveperle
Bli med på tur langs hele Akerselva!
Seven shades of green – på loffen i Oslos parker
Oslo – byen med de vakre øyene
Fotosafari fra Oslo S til Aker Brygge
Brønnøya – en oase i Oslofjorden
Pilegrimsvandring gjennom Oslos middelalder
Bli med på tur langs Maridalsvannet i Maridalen
Storslått utsikt på stien fra Gamlebyen opp til Ekeberg!

Husk å følge ReiseKick på Facebook og Instagram!

Tusen takk for at du leser ReiseKick. Vi håper du likte artikkelen om flotte fasader i Oslo. Kanskje har du til og med lyst til å spandere en kopp kaffe på oss? Og dersom du deler artikkelen setter vi stor pris på det.

Merk: Steder og priser kan variere. ReiseKick er ikke ansvarlig for tredjepartsinfo som vi henviser til. Finner du feil eller mangler, eller ønsker å sende inn tips? Har du en destinasjon eller reiserelatert tjeneste du ønsker at vi skal skrive om?
Kontakt oss på torill@reisekick.no 

Legg inn en kommentar

Mer inspirasjon